Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ροζ ... στρατηγός

Μπερδεύεται η γλώσσα σου για να πεις «λαγκεστρέμια». Αντίθετα η ονομασία «στρατηγός» είναι πιο εύκολη. Είναι όμως άγνωστη, σε εμένα τουλάχιστον, η προέλευσή της. 
Lagerstroemia indica (φωτ. Τ.Α.)

Πάντως ο στρατηγός απ' τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο γίνεται ροζ καθώς οι κορυφές των κλαδιών του γεμίζουν ροζ λουλούδια. Λίγο αργότερα, όταν αρχίσει το κρύο, τα άνθη χάνονται και τα φύλλα αφού γίνουν κόκκινα πέφτουν. Τότε πια αποκαλύπτεται ο λείος και κομψός φλοιός του θάμνου αυτού. 
Λεπτομέρεια του φλοιού (φωτ.Τ.Α.)
Έχει ενδιαφέρον ότι ο φλοιός, με το πέρασμα των χρόνων, μπορεί να αποκτήσει γκρι, μπεζ, ροζέ ή και ελαφρά πορτοκαλί αποχρώσεις. Μ' άλλα λόγια η λαγκεστρέμια έχει πάνω της κάποια ατραξιόν πολλούς μήνες του έτους. 

Λαγκεστρέμια στις αρχές Σεπτεμβρίου (φωτ.Τ.Α.)
Η λαγκεστρέμια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος και διάμετρο 4-5 μ. που ζει για 100 χρόνια περίπουΠροτιμά ηλιόλουστες θέσεις ή στη χειρότερη περίπτωση ημισκιερές. Όταν είναι όλη μέρα στη σκιά γίνεται ευαίσθητη σε προσβολές ωιδίου. Μια και μιλάμε για αντιξοότητες, είναι πολύ πιθανό να δούμε πάνω της μελίγκρες την άνοιξη. Έχει αρκετά καλή αντοχή στην ξηρασία, όμως αν την ποτίζουμε τακτικά και χωρίς υπερβολές θα αναπτυχθεί γρήγορα. 

Τα «μυστικά» της είναι: 
Αντέχει στο κρύο μέχρι τους -10  θέλει όμως και ζεστό καλοκαίρι. 
Το καλοκαίρι θέλει να βρίσκονται οι ρίζες στη σκιά. Γι' αυτό το καλοκαίρι καλύπτουμε το χώμα γύρω από το φυτό με ξερά φύλλα,  χόρτα ή κομπόστ ώστε να σκιάζεται το χώμα. 
Νωρίς την άνοιξη, κλαδεύουμε αφαιρώντας το 1/3 του μήκους των κλαδιών και δίνουμε κάποιο πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. 
Για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι καλύτερα να αναζητήσουμε στα φυτώρια κάποια μικρόσωμη ποικιλία λαγκεστρέμιας μια και το τυπικό είδος έχει πολύ μεγάλο μέγεθος. 


Λαγκεστρέμια διαμορφωμένη σε «πολύκορμο» δεντράκι (φωτ. Τ.Α.)

87 σχόλια:

  1. χριστινα1/8/17 08:28

    καλημερα σας , μου εχουν κανει δωρο εναν στρατηγο, τον εχω φυτεψει στο χωμα, θελω να τον κανω δεντρακι. πως μπορω να το κανω;;; εκοψα κατι μικρα παρακλαδια που ειχε χαμηλα στον κορμο. τι αλλο μπορω να κανω;;; ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που κάνατε είναι η σωστή τακτική. Θα αφαιρείτε τους μικρούς βλαστούς που θα βγαίνουν από χαμηλά έτσι ώστε η λαγκεστρέμια να μην κάνει δεύτερο κορμό. Κάθε χρόνο θα κόβετε ένα, το πιο χαμηλό, κλαδί που ξεκινά απ' τον κεντρικό βλαστό. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το χαμηλότερο κλαδί να ξεκινά από ύψος 1,80 - 2 μ. Αν θέλετε ο κεντρικός κορμός να μείνει ευθυτενής στηρίξτε τον με κάποιον πάσσαλο. Θυμηθείτε ότι τα δεσίματα θα πρέπει να είναι σφιχτά πάνω στον πάσσαλο και όχι πάνω στο φυτό.

      Διαγραφή
  2. Νικος4/1/18 10:04

    Η ευασθησία του 'Στρατηγού' Lagerstoemia indica στο ωίδιο είναι μεγάλη. Σε περιοχές με μεγάλη πίεση από τον μύκητα αυτόν η καλλιέργεια του φυτού είναι προβληματική γιατι μειώνεται πολύ η αισθητική του αξία. Για τον λόγο αυτό εδώ και αρκετά χρόνια έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό, και κυρίως στην Αμερική όπου το φυτό είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως Crape myrtle, υβρίδια Legerstoemia indica x faueri σε ποικιλία χρωμάτων τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στις μυκητιακές ασθένειες. Γνωρίζετε αν υπάρχουν τέτοια υβρίδια στην Ελληνική αγορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Γνώριζα την ύπαρξή τους από διάφορες ιστοσελίδες στο ίντερνετ, όμως μέχρι τώρα δεν τα έχω δει σε κάποιο φυτώριο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
      Συγγνώμη γα την καθυστερημένη απάντηση.
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος11/1/18 19:50

    Ποιά εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να φυτέψουμε τον Στρατηγό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυτά που είναι σε γλάστρες μπορούν να φυτευτούν στο χώμα ή σε άλλη γλάστρα όποτε θέλουμε. Όμως είναι καλύτερα να αποφύγουμε, τις μέρες που έχει πολύ κρύο και τις μέρες που έχει πολύ ζέστη.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!! Υπάρχει κάποιο χρώμα στο στρατηγό που διαρκεί περισσότερο η ανθοφορία του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν γνωρίζω κάποια ποικιλία που να έχει ανθοφορία μεγαλύτερης διάρκειας και δεν έχω ακούσει ποτέ για τέτοιες. Γνωρίζω ποικιλίες που διαφέρουν μεταξύ τους εκτός από το χρώμα των λουλουδιών και στο μέγεθος του φυτού.

      Διαγραφή
  5. Καλημερα!!!! Φυτεξα τον στρατηγο ποτισα την γλαδτρα αρκετα γιατι ειναι ξερο χωμα και επειτα απο 2 3 μερες ποτισα κανονικα. Ενω το χωμα ηταν κανονικο τα φυλλα αρχισαν να μαραζωνουν. Τα χαμηλα προς την ριζα καποια ξεραθηκαν. Γιατι; Το ποτισα πολυ; Τι κανω τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα!!! Αγορασα ενα στρατηγο. Το φυτεψα σε μια γλαστρα. Το ποτισα αρκετα μπορω να πω την πρωτη φορα. Επειτα απο δυο μερες ποτισα κανονικα κανονικα. Αρχισαν τα φυλλα σιγα σιγα να μαραζωνουν.Καποια ξεραθηκαν. Γιατι; Τα ποτισα πολυ; Τινα κανω; Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται απ' το πότισμα μόνον αν η γλάστρα δεν στραγγίζει καθόλου και το φυτό είναι με τις ρίζες του μέσα στο νερό. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η πιθανότερη αιτία για το πρόβλημα είναι κάποια ζημιά στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Μπορεί καθώς βγάζατε το φυτό από την παλιά γλάστρα να έσπασαν κάποιες ρίζες.

      Διαγραφή
  7. εχω εναν στρατηγο τον αγορασα προ 10ετιας ειναι 2 μετρα περιπου και εδω και 2 χρονια δεν ανθιζει. Τι φταιει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Δεν έχει ανθίσει ποτέ;
      Παρακαλώ περιγράψτε μου τις συνθήκες στον χώρο που βρίσκεται το φυτό και τις φροντίδες που του παρέχετε.

      Διαγραφή
  8. Γεια σας. Τρόπος πολλαπλασιασμού του φυτού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Γίνεται με δύο τρόπους:
      1. Μοσχεύματα μαλακού ή σκληρού ξύλου, άνοιξη με το κλάδεμα ή και αργότερα.
      2. Με σπόρο που στρωματώνουμε το φθινόπωρο σε θερμαινόμενο χώρο και σπέρνουμε την άνοιξη

      Διαγραφή
  9. Έχω ένα μικρό εξοχικό κ θέλω να βάλω,2 με 3 γλάστρες με στρατηγό για να καλύψω ένα φράχτη 4 μέτρα.Η αυλή είναι τσιμενταρισμενη όλη,δεν υπάρχει δλδ χώμα.Τι μέγεθος γλάστρα να βάλω;θα πιάσει;Το σπίτι βρίσκεται στην Ηλεία π.μανωλαδαΕυχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω να καλύψω ένα φράχτη 4 μέτρων με 2 ,3 γλάστρες με στρατηγό.Η αυλή είναι τσιμενταρισμενη δεν υπάρχει χώμα.Θα πιάσει το φυτό στη γλάστρα;Το σπίτι είναι στη π.μανωλαδα Ηλείας κ κοντά στη θαλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι «κανονικές» ποικιλίες στρατηγού θα δυσκολευτούν στη γλάστρα. Αναζητήστε νάνες ποικιλίες όπως είναι οι Petit Orchid, Petit Pink, Petit Red κ.ά. για παράδειγμα. Σταγόνες θαλασσινού νερού πάνω στο φυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, επίσης έχετε υπ' όψη ότι θα πρέπει να έχετε το νου σας στο ωίδιο για να το προλάβετε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  11. Καλή σας μέρα. Έχω μια λαγκεστρεμια φυτεμένη περίπου ένα χρόνο. Έχει αρχίσει τώρα στα κλαδάκια της και πετάει μυτουλες. Ετοιμάζεται να ανθίσει. Τις κορυφές από τα κλαδάκια, που δεν έχουν κάτι τις κόβω? Και κάτι άλλο. Έριξα πριν δύο μέρες λίπασμα. Πότε ξαναριχνω και πόσο. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η λαγκεστρέμια ετοιμάζεται να βλαστήσει. Η άνθηση θα γίνει αργότερα προς το καλοκαίρι. Είναι καλύτερα να περιμένετε ακόμη λίγες εβδομάδες πριν κόψετε κάτι ώστε να μην αφαιρέσετε κάποιο ζωντανό τμήμα του φυτού.
      Στα γλαστρικά φυτά δίνουμε αραιωμένο λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες κατά την περίοδο ανάπτυξης. Σε αυτά που είναι στο χώμα δίνουμε δύο φορές το χρόνο. Μία την άνοιξη και μία ακόμη το φθινόπωρο. Η λαγκεστρέμια σας σε ποιά κατηγορία είναι; Πάντως αν πατήστε το κουμπί «ΛΙΠΑΣΜΑ» στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής, θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  12. έχω στο κήπο μου στην Χαλκιδική 3 στρατηγούς 45 χρονών. Είναι πολύ ωραίοι
    πως μπορώ να παράγω και να φυτέψω στον κήπο μου στην Θεσσαλονίκη.
    Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τον στρατηγό με δύο τρόπους:
      1. Με μοσχεύματα μαλακού ή σκληρού ξύλου, την άνοιξη με το κλάδεμα ή και αργότερα.
      2. Με σπόρο που στρωματώνουμε το φθινόπωρο σε θερμαινόμενο χώρο και σπέρνουμε την άνοιξη.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος26/6/20 16:49

    Γειά σας κ Ανδριτσοπουλε.Παλαιότερα με είχατε συμβουλευσει για ένα στρογγυλό παρτέρι στο οποίο ξεραθηκε ένας φοίνικας απ το σκαθάρι και ήθελα κάτι να φυτέψω να είναι ανθισμενο το καλοκαίρι που είμαστε εκεί στο εξοχικό.
    Τελικά φυτεψα πριν 4 χρονια 3 λαγκεστρεμιες κυκλικά. Έπιασαν αλλά τρομαξαν να αναπτυχθουν κι αυτό γιατί το χωμα είχε δηλητηριαστει από τα φάρμακα που ρίχναμε στον φοίνικα. ......
    Ανθισαν απ τη πρώτη χρονιά και φέτος για πρώτη φορά έδειξαν δεντράκια. Όμως δεν μένουν ανθισμένες όλο το καλοκαίρι, απο Μάιο και μετά είναι μόνο πράσινες. Πυκνές ζωηρες τις ψεκαζω όταν παρουσιαστεί ωιδιο αλλά μόνο πράσινες. Τι να κάνω για να ανθοφορουν όλο το καλοκαιρι; πυκνοτερη λιπανση; να σας αναφέρω ότι ανάμεσα τους στο παρτέρι φύτρωσε μια κίτρινη λαντανα που τις ξεπερνά σε ύψος και είναι για μήνες ανθισμενη, μήπως επηρεαζει αυτο; δηλαδή στο στρογγυλό παρτέρι διαμέτρου 2 μέτρων υπάρχουν 3 λαγκεστρεμιες και μια λαντανα.
    Ευχαριστώ, Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σίγουρα τα φυτά θα είναι πυκνά και ο ανταγωνισμός είναι έντονος μεταξύ τους. Όμως με κατάλληλο πότισμα και λίπασμα θα μπορέσετε να τα μεγαλώσετε. Δώστε λίπασμα στις λαγκεστρέμιες με ψεκασμό στα φύλλα τους. Διακόψτε τις λιπάνσεις το καλοκαίρι και το χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/7/20 20:33

      Ευχαριστω πολυ.
      Κατερινα

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/7/20 17:24

      Κύριε Ανδριτσοπουλε τελικά ανθισαν και πολύ μάλιστα οι λαγκεστρεμιες. Αφότου ήρθαμε στο εξοχικό και ποτιζονται κάθε μέρα ανθισαν και είναι πανέμορφες! Φαίνεται ο άνθρωπος που φροντίζει τον κήπο τον άλλο καιρό τις ποτιζε αραιοτερα....Νεράκι ήθελαν καλοκαιριατικα όπως όλα τα φυτά.
      ΥΓ η ροζ ποικιλία είναι πιο ανθοφορουσα από την μωβ-πορφυρη.

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Να θυμάστε ότι και του χρόνου θα ανθίσουν λίγο πολύ την ίδια περίοδο. Μην το παρακάνετε με το πότισμα.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος3/7/20 15:30

    Καλησπέρα σας! Έχω βάλει τον "στρατηγό" σε γλάστρα στο μπαλκόνι με τέντες σε θέση βορειοδυτική. Μετά από δύο εβδομάδες από την αγορά του,έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα του...με τον πρώτο αέρα που φυσάει έχει φτάσει να είναι μόνο τα κλαδιά του..καραφλιασε ο στρατηγός...φταίει η πολλή ζέστη; Το πότισμα του γίνεται δύο φορές την εβδομάδα..του έριξα και λιπασμα,μήπως φταίει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τον μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/7/20 10:10

      Ναι το έβαλα σε πλαστική μεγάλη γλαστρα

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα! Ναι τον έχω μεταφυτευσει σε μεγαλύτερη πλαστική γλάστρα.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σας.Ναι τον έβαλα σε μεγαλύτερη γλάστρα..λέτε να έπαθε σοκ;

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Μάλλον κάτι τέτοιο έγινε, ενώ και η λίπανση δεν ήταν ό,τι καλύτερο αν είχαν προηγηθεί ζημιές στις ρίζες από τη μεταφύτευση. Τώρα περιμένετε. Μην δώσετε άλλο λίπασμα. Ποτίστε όποτε το χώμα είναι στεγνό. Τοποθετήστε τη γλάστρα πάνω σε κάποια βάση. Αν θέλετε βοηθήστε το με κάποιον ενεργοποιητή από φύκια.

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα σας. Ο στρατηγός μου (συγχωρέστε με αλλά έτσι τον αποκαλώ πάντα) άρχισε επιτέλους να πετάει φυλλαράκια...περιμενω-δεν έχω και κάτι άλλο να κανω- κι ελπίζω να τον δω ανθοφορεμενο..
      Το πάθημα μου έγινε μάθημα με ταλαιπωρία του φυτού δυστυχώς. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!

      Διαγραφή
  15. Πέρισυ αγορασα την λαγκεστεμια μου και άνθισε από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Ο κηπουρός μου την κλαδεψε τον Ιανουάριο ή Φεβρουαρίο, δεν θυμάμαι,και φέτος δεν ανθίζει, έχει φρέσκα κλαδιά και φρέσκα φύλλα αλλά δεν ανθίζει
    Απο κάτω είναι φυτεμένα λουλούδια
    Τι έκανα λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η λαγκεστρέμια ανθίζει στην άκρη βλαστών που σχηματίστηκαν στην αρχή της χρονιάς. Αν το κλάδεμα έγινε καθυστερημένα, κόπηκαν και οι νεαροί βλαστοί που θα έδιναν τα άνθη. Άρα, αν συνέβει κάτι τέτοιο η ανθοφορία θα καθυστερήσει. Γιατί χρειάζονταν κλάδεμα;
      Άλλη αιτία για την έλλειψη λουλουδιών είναι η υπερβολική αζωτούχος λίπανση που βοηθά τη βλάστηση έναντι της ανθοφορίας.

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΛΑΓΚΕΣΤΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝΤΡΑΚΙ 8 ΕΤΩΝ Ο ΚΗΠΟΣ ΕΧΕΙ ΓΚΑΖΟΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ COMPLESAN, ΕΝΩ ΒΓΑΖΕΙ ΚΛΑΔΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΑΝΘΟΦΟΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ 2-3 ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙΑ ΟΧΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ. ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας,
    Την κλαδεύετε; Αν ναι, πότε και πώς; Ο χειμώνας στην περιοχή σας είναι ήπιος; Ο χλοοτάπητας έχει διαφορετική λίπανση από την λαγκεστρέμια; Ο χλοοτάπητας φτάνει δίπλα στον κορμό της λαγκεστρέμιας ή υπάρχει ακάλυπτο χώμα γύρω από τον κορμό;
    Περιμένω νέα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σας αγορασα μια λαγκεστρεμια σε γλαστρα και την εβαλα στο μπαλκονι και μετα απο λιγο καιρο αρχισαν να ξερενονται καποια φυλα και να πεφτουν και με καποιον αερα παλι πεφτουν εχω κανει καποιο λαθος στο ποτισμα;τον πηρα πριν κανα μηνα και ηταν μια χαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κατ' αρχάς, να θυμήσω ότι η λαγκεστρέμια είναι φυλλοβόλο φυτό και τέτοια εποχή αρχίζει να χάνει ή έχει ήδη χάσει τα φύλλα της. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Ας πάμε τώρα στα μη ... φυσιολογικά με μερικές ερωτήσεις:
      Κάθε πότε ποτίζετε; Στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα; Το νερό του ποτίσματος φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας; Κατά τη μεταφύτευση, βάλατε στον πυθμένα της γλάστρας κάποιο υλικό που διευκολύνει την αποστράγγιση όπως χαλίκια, ελαφρόπτρα κ.λπ.;
      Τέλος, έχετε υπ' όψη ότι μπορεί να πήγε κάτι στραβά κατά τη μεταφύτευση από την παλιά γλάστρα στη νέα. Αν κόπηκαν κάποιες ρίζες τότε υπάρχει πρόβλημα το οποίο συνήθως ξεπερνούν τα φυτά.
      Κατά λάθος βάλατε την ερώτησή σας μέσα στο θέμα που είχε ανοίξει κάποιος άλλος αναγνώστης του μπλογκ. Θα έπρεπε να έχετε ανοίξει δικό σας θέμα πατώντας «Προσθήκη σχολίου» και όχι «Απάντηση». Τώρα ό,τι έγινε έγινε και περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα.
    Ήθελα να ρωτήσω γιατί η λαγκεστρεμια που έχω δεν ψηλώνει.
    Βέβαια Κάθε χρόνο ανθοφορεί όμως στο τέλος του κάθε κλαδιού είναι ξερή περίπου 10 πόντους και δεν βγάζει από εκεί και πάνω.
    Δεν την έχω κλαδέψει ποτέ.το δέντρο είναι 1,60 . Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σε ποιά περιοχή βρίσκεται το φυτό; Είναι κοντά σε παραλία; Το χώμα του πώς είναι; Έχει βάθος ή είναι βραχώδες/πετρώδες; Λίπασμα δίνετε; Βρίσκεται σε θέση ηλιόλουστη ή σκιερή;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Για σας. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την απάντησή σάς.
      Το φυτό είναι στα 300m από την θάλασσα.
      Είναι σε χώμα μερικός πηλόδες.
      Έχω βάλει γεωιφασμα και χαλίκι από επάνω.
      Είναι σε πολύ ηλιόλουστη θέση νότια.
      Έχει βάθος και δεν είναι καθόλου βραχώδες το έδαφος.
      Το δέντρο τώρα βλέπω βγάζει κάποια καινούρια κλωναρακια κάτω από τα ξερά .
      Έχει αρκετά ξερά κλωνάρια τα οποία παραμένουν, και από κάτω τους βγαίνουν καινούρια κλωναρακια.
      Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να κλαδέψει τα ξερά κλωνάρια και αν ναι πότε και πόσο.
      Τι λίπασμα να της δώσω (αν χρειάζεται ένα boost) και κάθε πότε?
      Σας ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Λίπασμα πρέπει να της δώσετε, όμως πλέον είναι μάλλον αργά. Λίπασμα στα φυτά του κήπου δίνουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Άρα περιμένετε λίγους μήνες.
      Το πιο σημαντικό είναι να της βρείτε μια θέση που να της ταιριάζει καλύτερα. Δηλαδή να είναι πιο δροσερή το καλοκαίρι, καλύτερα προστατευμένη από τους ζεστούς άνεμους του καλοκαιριού. Δεν ξέρω αν φτάνει η αλμύρα της θάλασσας στο φυτό με τον αέρα. Αν ναι, τότε έχετε ακόμη έναν λόγο για να της βρείτε νέα θέση. Τέτοιες αλλαγές θέσης μπορούν να γίνουν το χειμώνα. Κόψτε τα ξερά κλαδιά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    4. Ξέχασα το λίπασμα. Δώστε της ό,τι δίνετε και στα άλλα φυτά. Κάποιο πλήρες λίπασμα, όπως το 20-20-20, το 11-15-15 και τόσα άλλα.

      Διαγραφή
  20. Γεια σας. Έχω δύο φυτά λαγκεστρέμια, σε πλαστικές γλάστρες σε Δυτική θέση στην αυλή. Το ένα έχει πράσινα πυκνά φύλλα, ενώ στο άλλο φυτό τα φύλλα φέτος είναι κοκκινωπά από όταν ξεκίνησαν να βγαίνουν. Είναι κάποια ασθένεια; Βούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα νεαρά φύλλα κάποιων ποικιλιών έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Αργότερα γίνονται πράσινα και μετά ξανακοκκινίζουν λίγο πριν πέσουν το χειμώνα.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος27/7/21 11:48

    Θέλω να βάλω έναν δέντρο στρατηγό στο κήπο μου ,τι ποικιλία προτείνεται δεν θέλω να γίνει τεράστιο....μικρός χώρος...ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να δείτε πρώτα ποιές ποικιλίες είναι διαθέσιμες στην αγορά ή εκεί απ' όπου θα ψωνίσετε, μετά να δείτε ποιές σας αρεσουν και ταιριάζουν στο χώρο σας και τέλος, να διαλέξετε μία.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα κύριε Ανδρουτσόπουλος,
    αγόρασα πρόσφατα λαγκεστρεμια το έβαλα σε μεγάλη πυλινη γλάστρα μπορώ να το βάλω αρχές άνοιξης στο χώμα θα το προτιμούσα κάτω τελικά
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το όνομά μου είναι Ανδριτσόπουλος.
      Αν η φύτευση στη γλάστρα έγινε πριν από 6-7 μέρες κάντε τώρα την μεταφορά στο χώμα του κήπου. Διαφορετικά περιμένετε το χειμώνα όταν το φυτό θα έχει χάσει τα φύλλα του και θα είναι σε λήθαργο.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος21/9/21 17:48

    Καλησπέρα σας, μπορώ να φυτέψω λαγκεστρεμια η ρίζα δεν την βλέπει ο ήλιος είναι γωνία τοίχου τον κορμό στο ένα μέτρο κ λιγότερο το βλέπει
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν καταλαβαίνω καλά την ερώτησή σας. Η λαγκεστρέμια θέλει ηλιόλουστη θέση. Δεν πειράζει αν το υπόγειο μέρος είναι στη σκιά, όμως το υπέργειο, κλαδιά και φύλλα, πρέπει να τα «βλέπει» ο ήλιος.
      Αν θέλετε γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος22/9/21 17:46

    Καλησπέρα κ πάλι εννοώ εκεί που θέλω να φυτέψω την Λαγκεστρεμια είναι τοίχος γωνία η ρίζα και ένα μέρος κορμού περίπου 80 εκ.ειναι σκιά,φύλλα και κλαδιά τα βλέπει ήλιος επίσης τώρα την έχω σε μεγάλη γλάστρα την αγόρασα αρχές Αυγούστου την έβαλα προσωρινά εκεί μπορώ να την μεταφυτεψω την άνοιξη;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η λαγκεστρέμια θέλει ηλιόλουστη θέση. Δεν πειράζει αν το υπόγειο μέρος (η ρίζα δηλαδή) είναι στη σκιά, όμως το υπέργειο (κλαδιά και φύλλα) πρέπει να τα «βλέπει» ο ήλιος. Αν αποφασίστε να την φυτέψτε στο χώμα του κήπου, κάντε το τον χειμώνα όταν τα φύλλα θα έχουν πέσει και το φυτό θα είναι σε λήθαργο.

      Διαγραφή
  25. Χαίρετε, έχω έναν στρατηγό που έχει στις άκρες των κλαδιών στην θέση των παλιών λουλουδιών μαύρα στρογγυλά μπιλακια. Χρειάζεται να τα κλαδεψω; Μπορώ να το κάνω τώρα; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά είναι οι καρποί και οι σπόροι του. Μην κλαδέψετε τώρα γιατί θα χάσετε τα άνθη της χρονιάς. Το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη. Διαβάστε σχετικά με αυτό το θέμα στο παρόν άρθρο.

      Διαγραφή
  26. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Δεν κλαδεύω λοιπόν τα κλαδιά με τους σπόρους και τους καρπούς αλλά λουλούδια θα έχω φέτος; Μήπως η ύπαρξή τους μειώσει την ανθοφορία; Άρα του χρόνου νωρίς την άνοιξη να κλαδέψω τα κλαδιά που έχουν σπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ... δουλειά των φυτών είναι να βγάζουν άνθη που θα γίνουν καρποί και σπόροι. Έτσι λειτουργούν. Το αν θα έχετε φέτος άνθη δεν εξαρτάται από τους καρπούς της προηγούμενης χρονιάς. Άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ανθοφορία. Του χρόνου την άνοιξη, αλλά πολύ νωρίς, θα κλαδέψτε για να έχει πιο πυκνή φυλλωσιά το φυτό.

      Διαγραφή
  27. Ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι Καλή, Ευλογημένη Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βούλα28/4/22 16:39

    Καλησπέρα κύριε Ανδριτσοπουλε, Χρόνια πολλά. Έχω μία λαγκεστρεμια σε γλάστρα το σημείο έχει λίγο ήλιο το πρωί είδα τα φύλλα έχουν κάτι σαν σκόνη τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον πρόκειται για έναν μύκητα, το ωίδιο. Η καταπολέμηση και η πρόληψη γίνονται με βρέξιμο θείο.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε και Χρόνια πολλά, έχω μία Λαγκεστρεμια σε γλάστρα από πέρυσι θέλω να μεγαλώσει λίγο ακόμη να την βάλω στο χώμα πότε μπορώ να το κάνω αυτό; επίσης τα φύλλα είναι λίγο άσπρα από κάτω σαν σκόνη κάτι δεν θέλω φυτοφάρμακα κάτι που να φτιάξω μόνη μου . Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Φυτέψτε την στο χώμα όποτε θέλετε εκτός απ' την περίοδο που είναι ανθισμένη.
      Η άσπρη σκόνη στα φύλλα μάλλον είναι μια ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας του ωίδιου, λέγεται και στάχτωμα. Η καταπολέμηση και η πρόληψη γίνεται με βρέξιμο θείο ή άλλο ειδικό εντομοκτόνο.
      Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  30. Κικη3/5/22 23:35

    Καλησπέρα κύριε Ανδριτσοπουλε και χρόνια πολλά! Έχω έναν στρατηγό στη μέση της αυλής 40 χρόνων το αγόρασα πέρσι το φύτεψα αλλά μόνο ψηλά έβγαλε λίγες φούντες με φύλλα κοκκινα μόνο στην αριστερή πλευρά του..στη δεξιά φαίνεται να ξεράθηκε και τα κλαδιά του είναι χωρίς φύλλα..μου είπανε να ρίξω ροζ κρύσταλλο λίπασμα .θα το βοηθήσει στην ανάπτυξη του η θα το κάνω χειρότερα? Δεν φαίνεται α ανθίζει ούτε φέτος.. είναι πολύ ψηλό αλλά από ανθοφορία τίποτα..μόνο κορμός με δύο φούντες φύλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και χρόνια πολλά!
      Η ζημιά στη δεξιά πλευρά εμφανίστηκε αμέσως μετά τη φύτευση ή μήνες αργότερα; Αν έγινε το πρώτο, έχουμε μία εξήγηση για την φτωχή βλάστηση.
      Ο στρατηγός θέλει ηλιόλουστη θέση. Την έχει; Αν βρεθεί στη σκιά γίνεται ψηλός και λεπτός καθώς προσπαθεί να φτάσει στο φως. Το λίπασμα βοηθάει αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ηλιακό φως.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος8/6/22 22:09

    Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε. Έχω μια λαγκεστρεμια, 2,5 χρόνια στο χώμα Παει πολύ καλά και σε ανάπτυξη και σε ανθοφορία. Ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε ποτίζω τώρα το καλοκαίρι. Λίπασμα το φθινόπωρο. Επίσης όταν πέφτουν όλα τα φυλλα κόβω το τελευταίο κάτω κλαδί. Δεν κάνω κανένα άλλο κλάδεμα .είναι σωστό,? Τελος ποτέ είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση ? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για το πότισμα να κάνετε ό,τι κάνατε τα 2 προηγούμενα καλοκαίρια.
      Λίπασμα δώστε και άλλη μια φορά το χρόνο, το Μάρτιο.
      Αυτό που γράφετε ότι κόβετε το τελευταίο κάτω κλαδί όταν πέσουν τα φύλλα, δεν το καταλαβαίνω. Θέλετε να αποκτήσει δενδρώδη μορφή;
      Αν ο σκοπός είναι να φυτέψετε μια λαγκεστρέμια που βρίσκεται ήδη σε γλάστρα, μπορείτε να το κάνετε όποτε θέλετε, αν και οι ιδανικές εποχές είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν θέλετε να φυτέψετε μία γυμνόρριζη λαγκεστρέμια, τότε η καλύτερη στιγμή είναι το χειμώνα όταν το φυτό θα είναι σε λήθαργο.

      Διαγραφή
  32. Ανώνυμος8/7/22 00:21

    Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε. Έχω φυτευση περίπου πριν πριν ενα μήνα περίπου, μια λαγκεστρεμια στο χώμα.ενω τις πρώτες μέρες ήταν πλούσια η ανθοφορία της και το χρώμα στα φύλλα ήταν βαθύ πράσινο δηλαδή ένα υγιές δεντράκι, τις τελευταίες εβδομαδες βλέπω ότι έχουν τα φύλλα στο πάνω μέρος πάρει ένα καφέ χρώμα και πλέον τα ανθακια έχουν κλείσει και κοιτάζουν προς το χώμα.τι μπορει να φταιει και έχει συμβεί αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συνήθως τα φυτά σοκάρονται όταν τα φυτεύουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνέρχονται σχετικά σύντομα. Το να χαλάσουν τα λουλούδια είναι σχεδόν αναμενόμενο η ζημιά στα φύλλα όμως είναι κάτι σημαντικό εφ όσον είναι εκτεταμένη. Προσέξτε πολύ το πότισμα! Δεν θέλετε ούτε να διψάει το φυτό αλλά ούτε και να πνιγεί από το πολύ νερό. Μην δώσετε λίπασμα τώρα, αν θέλετε ψεκάστε με κάποιο εκχύλισμα φυκιών. Αν δείτε τα φύλλα να πέφτουν όλα μην απογοητευτείτε, αν οι βλαστοί είναι πράσινοι κάτω από τον φλοιό η λαγκεστρέμια θα συνέλθει. Φυσικά υποθέτουμε ότι το περιβάλλον (έδαφος, κλίμα, φωτισμός) είναι κατάλληλο για αυτή.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος8/7/22 22:16

    καλησπέρα σας.σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες... ωστόσο θα ήθελα να σας πω ότι, εδώ στην περιοχή μου το έδαφος είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολύ δύσκολα τα δέντρα και τα φυτά.... όσον αφορά αυτό που μου είπατε σχετικά με τους βλαστούς προς το παρόν είναι πράσινοι από κάτω. τα άλλα δύο δεντράκια που έχω αγοράσει τα έχω φυτέψει μέσα σε γλάστρα επειδή φοβήθηκα ότι θα μου χαλάσουν... απλά πείτε μου σας παρακαλώ ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να τα βάλω στο χώμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σας,
    Θα σας γράψω το αντίστροφο: οι χειρότερες εποχές είναι όταν έχει πολύ ζέστη όπως τώρα ή χιόνια και πάγους. Επίσης δεν σκάβουμε ποτέ το χώμα όταν είναι λασπωμένο. Όμως εσείς έχετε βάλει τις λαγκεστρέμιες σε γλάστρα, άρα όταν θα έρθει η ώρα να τις φυτέψετε θα έχουν απλώσει ρίζες μέσα στις γλάστρες αυτές. Επομένως η καλύτερη στιγμή για φύτευση είναι τον χειμώνα όταν τα φυτά θα είναι γυμνά από φύλλα, σε λήθαργο και το χώμα θα είναι σχετικά στεγνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος11/7/22 17:45

    σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος24/7/22 17:52

    Καλησπέρα σας εχω ένα μικρό στρατηγό στο χώμα, το βλέπει ήλιος, αλλά τα φυλλα του έχουν σαν να έπεσε ζαχαρη άχνη πως μπορώ να το προστατευσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε μου θυμίζει προσβολή από ωίδιο. Είναι ένας μύκητας και η καταπολέμησή του γίνεται με ειδικά μυκητοκτόνα. Προσοχή κάποια απ΄αυτά δεν χρησιμοποιούνται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 28 C.

      Διαγραφή
  37. Ανώνυμος11/9/23 13:47

    Καλησπέρα έχω ένα στρατηγό δεύτερη χρονιά ανθίζει αλλά τα φύλλα του έχουν γίνει καφέ στις άκρες σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι τετρανυχος το ψεκάζω τι να κάνω στο νησί δεν έχουμε γεωπόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χωρίς να γνωρίζω ούτε σε ποιο νησί βρίσκεται το φυτό ούτε αν η θάλασσα είναι κοντά, πρέπει να σας πω τα εξής: η έντονη και παρατεταμένη ζέστη δεν αρέσει στους στρατηγούς. Αυτό προκαλεί το καφέτιασμα των φύλλων, αν μάλιστα στα φυτά φτάνει και η αλμύρα από τις ψεκάδες της θάλασσας, τότε το πρόβλημα είναι πιο έντονο.
      Αν υπάρχει τετράνυχος θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τα φύλλα ξεθωριασμένα από πάνω και τους τετράνυχους στο κάτω μέρος ανάμεσα σε ιστούς. Για τους τετράνυχους μπορεί να χρειαστεί μεγεθυντικός φακός.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  38. Μαρία Αλιφραγκη11/9/23 13:49

    Έχω ένα στρατηγό που ανθίζει αλλά τα φύλλα του είναι πολύ καφέ ξερά στις άκρες μήπως είναι αράχνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το πρόβλημα είναι η αράχνη, θα δείτε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ιστούς και τον ίδιο τον τετράνυχο. Χρησιμοποιείστε μεγεθυντικό φακό.
      Το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο χώμα;
      Στραγγίζει το χώμα;
      Είναι κοντά η θάλασσα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  39. Ανώνυμος11/9/23 14:32

    Καλημέρα σας κ. Ανδριτσόπουλε. Φύτευσα μια λαγκετρέμια σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα την άνοιξη. Το χώμα είναι ελαφρύ. Η θέση ηλιόλουστη. Δεν είχε για 2-3 εβδομάδες κανένα πρόβλημα. Δεν έκανα λίπανση. Προσβλήθηκε σύντομα από ωίδιο. Δεν το αντιμετώπισα με φάρμακα. Καθάριζα τα φύλλα με υγρό πανάκι αφαιρώντας κάποια από αυτά. Φυσικά δεν εξαλείφθηκε το ωίδιο αλλά παρέμεινε περιορισμένο. Στη συνέχεια τα φύλλα άρχισαν να ξεραίνονται στην άκρη. Η ξήρανση έφθανε έως τη μέση του φύλλου και μετά τα φύλλα πέφτανε. Παρά τα προβλήματα υπήρξε πλούσια ανθοφορία. Τώρα το φυτό έχει το 1/3 από τα φύλλα της άνοιξης και όλα μισοξεραμένα. Αναρωτιέμαι αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το ωίδιο ή από ανεπαρκές πότισμα. (νομίζω ότι η ξήρανση των άκρων των φύλλων παραπέμπει στο δεύτερο). Τέλος σε 5 μέτρα απόσταση υπάρχει και 2η λαγκεστρέμια που υπο παρόμοιες συνθήκες είχε την ίδια συμπεριφορά αλλά έχει ήδη ανακάμψει και νέα φύλλα φυτρώνουν στα κλαδιά της. Νομίζετε ότι μπορώ να βελτιώσω την κατάσταση του 1ου φυτού; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ωίδιο δεν αντιμετωπίζεται με καθάρισμα ή και με την αφαίρεση των φύλλων. Θυμηθείτε στην αρχή της άνοιξης να κάνετε μία-δύο εφαρμογές με θειάφι σε σκόνη ή βρέξιμο θειάφι.
      Τα μισοξεραμένα φύλλα μπορεί να προκλήθηκαν από το ωίδιο αλλά μπορεί να φταίει και το κακό πότισμα, υπερβολικό ή λιγότερο από το απαιτούμενο. Η γλάστρα στραγγίζει όταν ποτίζετε;
      Μην βάλετε λίπασμα ακόμη, περιμένετε αν περάσει η ζέστη.

      Διαγραφή
    2. Περιμένω νέα σας σχετικά με το πότισμα.

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος13/9/23 11:20

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση κ. Ανδριτσόπουλε. Σημειώνοντας ότι το χώμα της ζαρντινιέρας είναι πολύ ελαφρύ (με πολλά υπολείμματα "αχώνευτης" φυτικής ύλης), δηλ. περιορισμένης δυνατότητας στην διατήρηση υγρασίας (και φυσικά πολύ καλής στράγγισης), προχωρώ στο θέμα του ποτίσματος. Έχω σύστημα στάγδην αρδεύσεως. Το πότισμα αυτό το καλοκαίρι ήταν μια τραγωδία! Στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε καύσωνα και παράλληλα δυνατούς ανέμους. Επειδή εμφανίστηκε το ωίδιο δεν αύξησα το πότισμα. Μετά είχαμε τις πυρκαγιές που έφθασαν δίπλα μας. Παρ' ότι δεν υπήρξαν εμφανείς ζημιές αύξησα το πότισμα στα ταλαιπωρημένα φυτά. Τέλος είχαμε τους δυνατούς ανέμους και τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές οπότε έκλεισα τελείως το πότισμα. Δηλ. τελείως ακανόνιστο πότισμα. Τέλος θέλω να επισημάνω κάτι που ξέχασα στο πρώτο μου σημείωμα. Τα νέα φυλλαράκια που βγάζει ο ταλαιπωρημένος στρατηγός είναι σαν σκοροφαγωμένα στις άκρες τους. Κάποιο έντομο(?) τρώει τα τρυφερά φυλλαράκια στις άκρες τους. Ελπίζοντας ότι δεν καταχρώμαι την υπομονή σας, ευχαριστώ πολύ. Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος13/9/23 15:05

    Επανάληψη διαγραφέντος κατά λάθος σχολίου ως απάντηση στο δικό σας "περιμένω νέα σας σχετικά με το πότισμα" . "Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κ. Ανδριτσόπουλε. Όσο αφορά το πότισμα τα στοιχεία είναι τα εξής: Η ζαρντινιέρα είναι κτιστή πάνω σε βράχο. Έδαφος ελαφρύ με μικρή δυνατότητα συγκράτησης υγρασίας. Πολύ καλή αποστράγγιση. Σύστημα ποτίσματος με σταγόνες. Καθημερινό πότισμα στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. (15 λεπτά). Υπήρξαν περίοδοι με συμπληρωματικό πότισμα λόγω καύσωνα και πυρκαγιών. Και κάτι που ξέχασα να αναφέρω. Τα νεαρά φυλλαράκια του ταλαιπωρημένου στρατηγού στις άκρες τους είναι σαν σκοροφαγωμένα. Κάτι τρώει τα τρυφερά φυλλαράκια (έντομο?). Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Από την περιγραφή σας υποψιάζομαι ότι το ωίδιο έκανε ζημιά, στην οποία προστέθηκαν και οι ζημιές από τον άνεμο, την έντονη ζέστη (δεν αρέσει στη λαγκεστρέμια) και το προβληματικό πότισμα. 'Ετσι όπως εξελίχθηκε αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο να ρυθμίσει κανείς το πότισμα σωστά. Για να το ρυθμίσετε ελέγξτε το χώμα με την αφή. Όποτε αισθάνεστε ότι το χώμα είναι στεγνό, τότε ποτίστε. Να δοκιμάζετε πάντα στο ίδιο βάθος, για παράδειγμα, πιάστε λίγο χώμα απ' την επιφάνεια πάντα ή πάντα σε βάθος λίγων εκατοστών. Μέσα σε λίγες μέρες θα ξέρετε την κατάλληλη συχνότητα και ποσότητα ποτίσματος.
      Όταν περάσει η ζέστη δώστε μία δόση λιπάσματος. Όποτε μπορέσετε προσθέστε στη ζαρντινιέρα και λίγο κανονικό χώμα ώστε να βελτιωθεί το φυτόχωμα που ήδη έχετε.
      Τα «σκωροφαγωμένα», δαντελωτά φύλλα είναι πρόβλημα που προκαλούν έντομα. Αυτά ζουν κάτω από πεσμένα φύλλα ή άλλα σκουπίδια. Είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσετε, γι' αυτό έχετε τις ζαρντινιέρες καθαρές. Για το ωίδιο ήδη σας έγραψα, στην προηγούμενη απάντησή μου.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά εδώ.

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος18/9/23 15:33

    Τώρα που τελείωσε η ανθοφορία έχουν μείνει μικρά μπαλάκια Αυτά πρέπει να τα κόψω η όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά είναι οι καρποί του φυτού. Δεν χρειάζεται να τα κόψετε. Κλαδέψτε ελαφρά νωρίς την άνοιξη.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.