Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γκρι φύλλα

Τα φύλλα είναι πράσινα, όλοι το ξέρουν. Αλλά όχι σε όλα τα φυτά. Αφήνοντας κατά μέρος τις εποχικές αλλαγές χρώματος, υπάρχουν φυτά με φύλλα, μονόχρωμα ή δίχρωμα, κίτρινα, κοκκινωπά, λευκά-κρέμ ή και γκρι. Κατά τη γνώμη μου απ' όλες αυτές τις αποχρώσεις εκείνη που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γκρι. Ο λόγος είναι ότι η απόχρωση του γκρι αλλάζει ανάλογα με το φωτισμό και με τα χρώματα που βρίσκονται στο περιβάλλον. 
Το ίδιο γκρι άλλοτε το βλέπεις να είναι πιο κοντά στο ασημί, άλλοτε πιο κοντά στο πράσινο ή στο γλαυκό. 
Είναι πολλά τα φυτά που έχουν γκρι φύλλωμα. Το τεύκριο, η λεβάντα, η λεβαντίνη, το γλαυκό κυπαρίσσι, μερικοί γιουνίπεροι, η σινεράρια, η ελιά και πολλά ακόμη. 
Μέσα σε έναν κήπο, το γκρι μπορεί να σπάσει τη μονοτονία του πράσινου. Μια γκρι συστάδα μπορεί να είναι το εστιακό σημείο ενός κήπου. Το σημείο που θα διαλέξουμε για να βάλουμε τα «γκρι μας» θέλει λίγη «μαστοριά» ή σωστότερα λίγη μελέτη. Εχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που τα γκρι φύλλα ενός φυτού φωτίζονται απ' τον ήλιο, γιατί άλλες ώρες της ημέρας θα είναι απλώς γκρι και άλλες θα έχουν ένα λαμπερό ασημί. 
Lavandula stoechas
Λεβάντα στοιχάς, φωτ. Τ.Α.
Lavandula angustifolia
Κοινή λεβάντα, φωτ.Δ.Α.
Teucrium fruticans
Τεύκριο, φωτ.Τ.Α.
Cineraria maritima
Σινεράρια, φωτ. Τ.Α.
Juniperus
Κάποιος «άγριος», αυτοφυής γιουνίπερος στο Μαίναλο, (φωτ.Τ.Α.)
Γλαυκό κυπαρίσσι (φωτ.Τ.Α.)
Ruta graveolens
Απήγανος φωτ. Τ.Α.

4 σχόλια:

  1. Τα λατρεύω τα γκρι που σπάνε την μονοτονία του πράσινου!Πολύ όμορφο post και φωτογραφίες!Να μας κάνετε και ένα με τα αγαπημένα κόκκινα.Μια όμορφη Κυριακή σας εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/10/14 14:30

    Τον Αύγουστο του 2012 ταξίδευα στην Εγνατία Οδό. Σταμάτησα για λίγο σε ένα από τα ελάχιστα πάρκινγκ που υπάρχουν κι εκεί είδα μία μεγάλη λεβάντα. Έκοψα ένα κλαδί και το έβαλα αρχικά στο νερό και μετά σε γλάστρα. Το κλαδί "έπιασε" και μέχρι σήμερα το φυτό ζει κανονικά αλλά δεν έβγαλε ποτέ άνθη. Γιατί; Τα φύλλα της είναι ίδια με την εικόνα του συνδέσμου που ακολουθεί για να δείτε την ποικιλία. http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F52dim-irakl.ira.sch.gr%2Fperivallontika.files%2FVOTANA.files%2Falfavita%252520votana%2Falfavita%252520votana.files%2Flavandula%252520angustifolia.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2F52dim-irakl.ira.sch.gr%2Fperivallontika.files%2FVOTANA.files%2Falfavita%2520votana%2Falfavita%2520votana.html&h=578&w=338&tbnid=65A-XnM2dUrSsM%3A&zoom=1&docid=EVO9hNQDq7vSbM&ei=DaBDVLmMDcjXyQOMw4CABQ&tbm=isch&ved=0CIcBEDMoTTBN&iact=rc&uact=3&dur=1246&page=4&start=75&ndsp=28

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Εγνατία έχω ταξιδέψει μόνον στο τμήμα από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Σιάτιστα και δεν είχα προσέξει την έλλειψη πάρκινγκ. Ισως γιατί δεν έτυχε να το χρειαστώ.
      Εφ όσον η λεβάντα σας είναι στον ήλιο αργά ή γρήγορα θα ανθίσει. Υπάρχουν είδη φυτών που καθυστερούν να ανθίσουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Δεν γνωρίζω αν η λεβάντα είναι ένα από αυτά. Ομως δεν θα μου έκανε εντύπωση αν αυτή άνθιζε το καλοκαίρι του 2ου ή 3ου χρόνου της ζωής της. Προσέξτε και κάτι ακόμη, η λεβάντα κλαδεύεται όσο είναι ανθισμένη ή αμέσως μετά την ανθοφορία της και ποτέ πριν.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.