Κάποιος έψαχνε 5. Κλαδεύεται το έλατο;

Κάποιος έψαχνε να βρει στο διαδίκτυο αν κλαδεύεται το έλατο. Η αναζήτηση μέσω κάποιου «ψαχτηριού» τον έφερε και σε αυτό το μπλογκ. 
Ομως γιατί να κλαδέψει κανείς το έλατο; Για ποιό λόγο. Τι θέλει να πετύχει με το κλάδεμα; 
Κλαδεύουμε για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:
1. Για να αυξήσουμε την ανθοφορία.
2. Για να αυξήσουμε την καρποφορία.
3. Για να κάνουμε τη φυλλωσιά πιο πυκνή.
4. Για να ανανεώσουμε τη φυλλωσιά ενός φυτού.
5. Για να διαμορφώσουμε το φυτό μας στο σχήμα που θέλουμε.
6. Γιατί ένα ή περισσότερα κλαδιά μας ενοχλούν με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί. Κάποιο κλαδί, για παράδειγμα, «κλείνει» ένα μονοπάτι μέσα στον κήπο. 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο. Επίσης δεν μπορώ να βρω πως μπορεί το κλάδεμα ενός ελάτου να ταιριάζει με κάτι από τα παραπάνω. Η ανθοφορία και η καρποφορία του ελάτου δεν είναι σημαντικές. Η φυλλωσιά του είναι πυκνή ενώ το σχήμα του είναι καθορισμένο από τη Φύση. Τελικά, μόνον το 6 μου φαίνεται κάπως σχετικό. 


Ελατο (φωτ. Δ.Α.)
Ελατο (φωτ. Δ.Α.)

Πάντως ό,τι και αν συμβαίνει, ο Σεπτέμβριος είναι  η καλύτερη στιγμή για το κλάδεμα των κωνοφόρων. Το έλατο, όπως και το πεύκο, οι τούγιες, οι κέδροι και πολλά άλλα είναι κωνοφόρα. 

Δείτε ακόμη σχετικά με το έλατο: 
Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα; 
Φυσικό έλατο με ρίζες. 
Φυσικό έλατο κομμένο.
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του ελάτου; 

Σχόλια

 1. Ανώνυμος25/11/14 14:31

  Τα ξερά εσωτερικά κλαδιά του Λειλαντ πρέπει να τα κλαδεύουμε και πότε; Υπάρχει περίτωση να πρασινήσουν πάλι; Πότε ξεκινάμε τους ψεκασμούς με τα μυκητοκτόνα και κάθε πότε;
  Σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα κλαδέψετε από τη βάση τους μόνον τα κλαδιά που είναι εντελώς ξερά δηλαδή σε όλο το μήκος τους. Για να καταλάβουμε αν ένα κλαδί είναι ξερό, ξύνουμε με το νύχι την επιδερμίδα του. Αν δούμε πράσινο από κάτω,τότε το κλαδί είναι ζωντανό. Κόβωντας λίγο την άκρη του, το αναγκάζουμε να δώσει νέα βλάστηση.
   Τα λέιλαντ ψεκάζονται με μυκητοκτόνο που περιέχει φωσφονικό (με «ν» όχι «ρ») κάλιο, τον Απρίλιο - Μάιο. Σχετικά με τη συχνότητα θα πρέπει να διαβάσετε τη συσκευασία του μυκητοκτόνου. Συνήθως κάνουμε 2 ψεκασμούς και 1 ριζοπότισμα.
   Χρόνια πολλά!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος31/3/15 13:06

  Πως μπορώ να περιορίσω την καθ΄ύψος αύξηση σε γλαυκόμορφο έλατο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο «εύκολος» τρόπος είναι να κόβετε με το χέρι τις νεαρές κορυφές των ανώτερων κλαδιών όσο ακόμη είναι τρυφερές. Ο «δύσκολος» είναι να κάνετε το ίδιο πράγμα με το κλαδευτήρι. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
   Βέβαια αυτό το κλάδεμα θα κάνει το φυτό άσχημο και επιπλέον το έλατο θα ψάχνει συνέχεια κάποιο τρόπο για να ψηλώσει. Δηλαδή θα αρχίσουν να αναπτύσσονται άλλες κορυφές προς τα πάνω. Γι' αυτό σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερα να το βγάλετε από το σημείο που βρίσκεται και να το φυτέψετε κάπου αλλού, όπου το ύψος του δεν θα προκαλεί προβλήματα. Αν το «γλαυκόμορφο έλατο» που γράφετε είναι το Picea pungens Hoopsi, υπολογίστε ότι μπορεί να φτάσει τα 15 μ. σε ύψος

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος30/8/15 13:50

  Πως μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη σε ένα έλατο;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
   Η τακτική και σωστή φροντίδα είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. Αυτό σημαίνει, πότισμα όποτε το φυτό χρειάζεται νερό και λίπασμα δυο φορές το χρόνο, την άνοιξη και στα μέσα του φθινόπωρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα ειδικό για κωνοφόρα ή εναλλακτικά ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Όσον αφορά το πότισμα προσέξτε γιατί το έλατο αγαπά τα εδάφη που στραγγίζουν καλά και απεχθάνεται το στάσιμο νερό.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/15 18:03

   Ευχαριστω!!!

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος30/7/16 13:59

  Θα ήθελα να κάνω μια ερωτήση για τα έλατα. Έχω ένα στον κήπο μου κ από πέρισυ άρχισε να έχει τρεις κορυφές. Δεν έδωσα σημασία ιδιαίτερη και φέτος η κεντρική δεν αναπτύχθηκε καθόλου ενώ οι άλλες 2 αρκετά. Τουλάχιστον 25 εκατοστά η κάθε μία και είναι στο ίδιο ύψος. Το έλατο είναι κοντά στα 2 μέτρα. Έχουν αρχίσει να έχουν και σχετικά χοντό κορμό(δεν είναι τρυφεράδια). Πρέπει να κόψω κάποια από τις 2 ή και τις 2; Δημιουργείται πρόβλημα διαφορετικά όταν αναπτυχθεί αρκετά το δέντρο; Αν ναι πότε και ποια κόβω; Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά κανόνα, η Φύση τα έχει φτιάξει έτσι ώστε να επικρατήσει τελικά μία κορυφή, αυτή που είναι ψηλότερη. Αν έχουν το ίδιο ύψος, διαλέξτε εσείς μία από τις δύο, όποια σας βολεύει. Αυτές οι δουλειές είναι καλύτερα να γίνουν νωρίς το φθινόπωρο.
   Όμως ψάξτε να βρείτε γιατί το έλατο έκανε κι άλλες κορυφές. Χτύπησε κάτι την αρχική κορυφή; Τη «δάγκωσε» κάποιο έντομο;

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος16/10/16 20:16

  Έχω μια τουγια και θέλω να την μικρυνω δίνοντας της σχήμα. Θέλω να ρωτήσω τα εξής
  1. Είναι κατάλληλη εποχή?
  2. Αν κουρέψω από κάτω φαίνεται το ξύλο. Αυτό θα ξαναγεμισει και πόσο γρήγορα?
  3. Καλό είναι να το κάνω με το μπουρντουροψαλιδο?
  4. Πόσο γεναιο μπορεί να είναι το κούρεμα χωρίς να καταστραφεί το φυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω κάτι στην ερώτησή σας, θέλετε να κλαδέψετε την τούγια ή θέλετε να την κάνετε μικρότερη;
   Οι παρακάτω απαντήσεις αφορούν το κλάδεμα:
   Η εποχή είναι κατάλληλη για κλάδεμα. Αυτό γίνεται με όποιο εργαλείο σας φαίνεται πιο βολικό. Το μπορντουροψάλιδο είναι βολικό για γρήγορο κλάδεμα. Κατά κανόνα κάνουμε 1-2 κλαδέματα το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αφαιρώντας 1/3 ή το 1/4 του μήκους της βλάστησης. Αν σκοπός σας είναι ένα αυστηρό σχήμα, τότε θα χρειαστείτε και μερικά ακόμη ελαφρύτερα κλαδέματα. Επίσης θα χρειαστεί να προσέχετε το πότισμα και να μην αμελήσετε το λίπασμα.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος11/6/17 20:36

  Καλησπέρα, τι θα γίνει εάν κλαδεψω τα λειλαντ 10ετιας τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού δεν τα κλαδέψατε λίγο νωρίτερα, όσο ακόμη ήταν άνοιξη, είναι καλύτερα να τα κλαδέψετε το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει «πέσει» η ζέστη του καλοκαιριού.

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος20/8/17 21:51

  kalhspera
  ston khpo mou (perioxh Hpeirou)eixa valei ena mikro elato pro 15etias

  to elato proerxotan apo to tis akres enos dromou pou diaplatinotan kai gia na mhn xerathei to phra spiti kai to fytepsa mesa stin mikro khpo pou diathro sthn aulh.

  ta xronia perasan kai to mikro talaipirhmeno elataki ton 30cm exei ginei ano to 8m.

  to provlhma pou exei prokhpsei einai oti kathe 2 xronia prepei na ftiaxno thn pkakostrosh ths aylhs giati synexeia thn dialyei mia kai megalonei eidika ta teleutaia xronia exairetika grhgora

  Enoeitai oti DEN yparxei periptosh na to kopso.

  Einai melos ths oikogeneias.

  Yparxei tropos me kapoio kladema (?) na paraneimeinei sto yparxon ypsos i toulaxiston na megalonei me kapos pio argous rythmous?

  sas efxaristo


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει τρόπος να το κρατήσετε μικρό χωρίς να του κάνετε ζημιές. Αν το κλαδεύετε κάθε χρόνο θα καταφέρετε να το περιορίσετε αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει άσχημο και κάποια στιγμή θα αρχίσει να έχει και προβλήματα. Αφού είναι μέλος της οικογένειας θα το δεχτείτε όπως είναι και θα σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητές του. Το «ηθικό δίδαγμα» που λένε είναι ότι πριν φυτέψουμε ένα φυτό σε κάποιο σημείο πρέπει να ξέρουμε πόσο μεγάλο θα γίνει αυτό στο μέλλον.

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος27/9/17 14:55

  Εδώ και ένα - δύο χρόνια μεταφύτευσα έναν έλατο από γλάστρα στο έδαφος για να τον σώσω αλλά δε βλέπω να έχει ανάπτυξη! Έβγαλε βεβαια μερικά καινούρια από τον κορμό αλλά κορυφή και τα Ίδη υπάρχοντα κλαδιά δεν έχουν ανάπτυξη και αυτό που βλέπω είναι να χοντραίνει ο κορμός χαμηλά. Έλεγα να του κλαδέψω τα παλιά κλαδιά και να αφήσω τα καινούρια θα το βοηθήσω ή θα το χαλάσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ήταν για πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα είναι φυσιολογικό να αργεί να αναπτυχθεί τώρα που φυτεύτηκε στο έδαφος. Είναι κάτι συνηθισμένο για φυτά που ήταν σε περιορισμένο χώρο. Δυστυχώς δεν έχω εικόνα του ελάτου και έτσι δεν μπορώ να σας συμβουλεύσω σχετικά με το κλάδεμα. Αν συνολικά έχει λίγα κλαδιά και επομένως λίγες βελόνες, τότε δεν θα του έκανε καλό το κλάδεμα. Αν έχει πολλά κλαδιά και βελόνες τότε κόβωντας λίγα απ΄τα χαμηλότερα κλαδιά θα το εξαναγκάζατε να αναπτύξει το ανώτερο τμήμα του. Όλα αυτά βέβαια θα έχουν αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι το έλατο ζει σε κατάλληλο περιβάλλον και δέχεται τις κατάλληλες φροντίδες.

   Διαγραφή
 9. Γεια σας μπορώ από ένα έλατο να κόψω ένα κλαδί την εποχή του κλαδέματος να το βάλω σε ζελέ ριζοφοριας να βγάλει ρίζα και να το σπειρω και να βγει μετά κανονικό έλατο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο έλατο από μόσχευμα (κομμάτι κλαδιού), που θα το βάλετε να ριζώσει μέσα σε ζελέ ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί με μπερδεύουν αυτά που γράφετε στο τέλος. ότι θα το σπείρετε για να βγει κανονικό έλατο. Πάντως ναι, το έλατο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα και μάλιστα το τέλος του φθινόπωρου είναι καλή εποχή. Όμως ειδικά για το έλατο η σπορά είναι πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού. Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το ζελέ ριζοβολίας μια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ίσως να είναι καλύτερο από την ορμόνη ριζοβολίας σε σκόνη.

   Διαγραφή
 10. Με ζελέ ριζοφοριας μπορώ να κόψω ένα κλαδί από έλατο και να το βάλω στο ζελέ να βγάλει ρίζα και να το φυτέψω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο έλατο από μόσχευμα (κομμάτι κλαδιού), που θα το βάλετε να ριζώσει μέσα σε ζελέ ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί με μπερδεύουν αυτά που γράφετε στο τέλος. ότι θα το σπείρετε για να βγει κανονικό έλατο. Πάντως ναι, το έλατο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα και μάλιστα το τέλος του φθινόπωρου είναι καλή εποχή. Όμως ειδικά για το έλατο η σπορά είναι πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού. Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το ζελέ ριζοβολίας μια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ίσως να είναι καλύτερο από την ορμόνη ριζοβολίας σε σκόνη.

   Διαγραφή
 11. Καλή κι ευλογημένη Νέα Χρονιά, σας εύχομαι!
  Κατοικώ στο Ν. Ηράκλειο Αττικής (προς το Ολυμπιακό στάδιο) και θέλω να δοκιμάσω την τύχη μου με κάποιο είδος ελάτης ή πεύκου.
  Υπάρχει κάποια ποικιλία που κατά την γνώμη σας είναι η κατάλληλη?
  Το δένδρο αρχικά θα παραμείνει στην γλάστρα του (για κάποιο εύλογο διάστημα) κι ο προσανατολισμός μπορεί να είναι βορεινός ή νοτιο-μεσημβρινός. Στην συνέχεια σκοπεύω να το μεταφυτεύσω στον κοινόχρηστο κήπο της πολυκατοικίας.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή χρονιά!
   Πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή είναι η κουκουναριά (Pinus pinea). Το κλίμα της Αττικής την ευνοεί, ενώ τα πάει καλά σε όλα τα εδάφη εκτός από αυτά που είναι πολύ συμπιεσμένα και αυτά που κρατούν πάρα πολύ νερό. Θέλει ηλιόλουστη θέση. Δεύτερη επιλογή είναι ο τάξος ή ίταμος (Taxus baccata) που θέλει χώμα με άριστη στράγγιση. Μεγαλώνει πολύ αργά, πάει καλά και σε σκιερές θέσεις.
   Έχετε υπ' όψη ότι και τα δύο θέλουν πάρα πολύ χώρο. Γίνονται πάνω από 15 μ. ψηλά, με 10 μ. διάμετρο. Τέλος αφού, μάλλον έχετε χώρο και ψάχνετε για κάτι αειθαλές σκεφτείτε και ένα μη κωνοφόρο αλλά εντυπωσιακό δέντρο, την αειθαλή μανόλια (Magnolia grandiflora Gallisoniensis).

   Διαγραφή
 12. Καλησπερα!!!
  Πριν απο 15 μερες φυτευσα 2 ελατα στο σπιτι μου στο παναχαικο σε 630-650 υψομετρο...οσο βρεχει ο καιρος τωρα δεν τα εχω ποτισει καθολου...το βλεπω απο Μαιο να ξεκιναω να τα ποτιζω εκτος κ αν κανει αρκετες μερες να βρεξει...Λιπασμα ποτε μπορω να τους ριξω;κ το καλοκαιρι που θα τα χτυπαει απο το πρωι μεχρι το βραδυ ο ηλιος τους κανει καλο;;Οσο αφορα το ποτισμα το καλοκαιρι καθε ποσες μερες να τα ποτιζω;χθες εβρεχε ολη μερα κ πηγα κ τα κοιταξα το ενα ειχε κανει κατι σαν μωβ χρωμα σε μερικα κλαδια του..ρωτησα κ εδειξα κ φωτο μου ειπαν οτι ειναι απο την πολυ υγρασια κ μου εδωσαν να τα ψεκασω με χαλκο..ο χαλκος ειναι μυκητοκτονο;;;
  Αν ναι εκτος απο το ψεκασμα μπορεις να του κανεις κ ριζοποτισμα;;
  Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Λίπασμα βάζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο.
   Τα νεαρά έλατα θέλουν προστασία από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι. Ίσως έχετε δει στο βουνό ότι τα νεαρά ελατάκια φυτρώνουν στη σκιά των μεγαλύτερων.
   Αφού έβρεξε μέσα σε αυτές τις 15 μέρες μου φαίνεται λογικό να μην χρειάστηκε πότισμα. Γενικά θα πρέπει να ποτίζετε μόνον όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω κάθε πότε θα γίνεται αυτό στον κήπο σας. Ούτε κάποιος άλλος μπορεί να σας το πει. Θα πρέπει να το βρείτε μόνο σας. Πιάνετε το χώμα με το χέρι και αν είναι στεγνό ποτίζετε. Αν όχι, περιμένετε. Έχετε υπ' όψη ότι το έλατο προτιμά χώματα που στραγγίζουν πάρα πολύ καλά. Δεν του αρέσει το στάσιμο νερό γύρω απ' τις ρίζες του.
   Ναι, ο χαλκός είναι μυκητοκτόνο.
   Αν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να γράψετε ξανά.

   Διαγραφή
  2. Σε υψος ειναι τουλαχιστον 1.70 το καθενα αλλα θα εννοειται τα νεαρα ελατα σε χρονο φυτεματος κ οχι σε υψος.Αρα υπαρχει κινδυνος να τα βλαψει ο ηλιος το καλοκαιρι..
   Αλλιως αν βρω καποιο τροπο να τα καλυπτω με καποιο διχτυ σκιασης..το καλοκαιρι στεγνωνει γρηγορα το χωμα αλλα το χειμωνα υπαρχει σχετικα υψηλη υγρασια.

   Διαγραφή
  3. Ναι, εννοώ νεαρά έλατα, πρόσφατα φυτεμένα. Αυτά θέλουν προστασία απ' τον ήλιο το καλοκαίρι. Με το πέρασμα των χρόνων παύουν να χρειάζονται προστασία.
   Το πόσο γρήγορα στεγνώνει το χώμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο άνεμος, η σύσταση του εδάφους κ.ά. Άρα μόνον εσείς ο ίδιος μπορείτε να βρείτε κάθε πότε θέλουν νερό τα φυτά σας. Μην ξεχάσετε ότι το έλατο θέλει χώμα με καλή στράγγιση.
   Αν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να γράψετε ξανά.
   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 13. Εχω αρκετα δεντρα οπωροφορα τα οποια τα ποτιζω μια φορα την εβδομαδα καπου εκει θα υπολογιζω κ τα ελατα ισως με 2-3 μερες αργοτερα..
  Οσο για το λιπασμα λεω να τους ριξω τον Απριλιο αντε κ τον Μαιο(1 φορα τον Απριλιο κ 1 φορα τον Μαιο) μετα ξανα Οκτωβρη κ Νοεμβρη.
  Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις οτι αλλο χρειαστω θα σας ξανα στειλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Για το λίπασμα όμως είναι καλύτερα να δώσετε μία φορά την άνοιξη, τον Απρίλιο π.χ., και άλλη μία το Σεπτέμβριο.
   Καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
 14. Αα οκ, ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας να ειστε καλα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος19/5/18 01:04

  Καλησπέρα σας!
  Ίσως ακουστεί λίγο αστεία η ερώτηση μου ωστόσο θα την υποβάλω : έχω ένα έλατο 1,80 περίπου το οποίο φέτος πέταξε παρά πολύ νέο φύλλωμα κ τώρα αναπτύσσετε κ η κορυφή του η οποία αναπτύσσεται στραβά κ όχι στην ευθεία ...- δεν υπάρχει γύρω γύρω κάτι που να το εμποδίζει , είναι τεράστιος ανοιχτός χώρος χωρίς καν αλλά δέντρα ..
  Να κάνω καμία πατέντα με ξύλο κ δέσιμο να ισιώσει ..; Θα γίνει μόνη της όταν τελειώσει η ανάπτυξη της για φέτος ; Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο ξανά ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μήπως είναι ακόμη λεπτό το κλαδάκι της κορυφής; Το κανονικό είναι να αναπτυχθεί η κορυφή κάθετα προς το έδαφος, όμως «παραξενιές» συμβαίνουν και στον κόσμο των φυτών. Ελέγξτε μήπως η αιτία είναι έντομα ή άλλοι οργανισμού που ζουν στην κορυφή. Αν ναι, θα δείτε και βελόνες να είναι στραβές ή κατσαρές και όχι ολόκληρη η κορυφή. Εφ όσον δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τότε εφαρμόστε την «πατέντα» σας, η οποία έχει όνομα. Τη λένε, νάρθηκα και εφαρμόζεται σε φυτά όπως το έλατο, η αροκάρια κ.ά. για να αντικαταστήσουμε μια σπασμένη ή χαλασμένη κορυφή με ένα άλλο κλαδί. Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην εφαρμογή του είναι να μην σφίξετε πολύ την κορυφή και να ελέγχετε συχνά τα δεσίματα που θα κάνετε για να μην στραγγαλιστεί αυτή καθώς θα αναπτύσσεται.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος19/5/18 11:33

   ευχαριστώ για την απάντηση σας!
   Η κορυφή ειναι τρυφερή μιας και ακομα αναπτύσεται καθημερινά!
   κατα την γνωση και την εμπειρία σας, ενα εφαρμόσω απο τώρα τον νάρθηκα, ή να περιμένω να τελειώσει η ανάπτυξη μηπως και λυθει απο την ''Φύση'' το πρόβλημα?
   επίσης αν βάλω νάρθηκα, εννοούμε πάνω στον κορμό να δέσω ενα ξύλο που θα προεξέχει μέχρι την κορυφή και εκεί θα δέσω την κορυφή να ισιώσει...σωστα?

   Διαγραφή
  3. Ναι κάτι τέτοιο είναι ο νάρθηκας. Αν ο βλαστός είναι πολύ τρυφερός είναι καλύτερα να περιμένετε ακόμη λίγο μήπως και βρει το δρόμο του. Εξ άλλου αυτό είναι το πιο συνηθισμένο.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος21/5/18 16:51

   Σας ευχαριστώ πολυ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις!
   (μπορείτε να διαγράψετε το κατω ακριβως θέμα, δημοσιευτηκε η απάντηση μου κατα λαθος 2 φορές : Ανώνυμος19/5/18 10:49 - αναφέρει παλι το ιδιο θέμα)

   Διαγραφή
 16. Ανώνυμος19/5/18 10:49

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ανώνυμος27/5/18 12:00

  Καλημερα σας
  Ο γείτονας μου φύτεψε ελατα(γκρι) για μεσοτοιχια σκοπίμως... τι κινδύνους διατρέχει ο αυλοτοιχος μου και αν.. γνωρίζετε τι επιτρέπεται οσον αφορα το ύψος και απόσταση απο τη δική μου πλευρα οταν φυτεύονται για μεσοτοιχια
  Ευχαριστώ κα με συγχωρείτε αν σας ρωτώ κατι που ισως δε γνωρίζετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Είχα διάφορα προβλήματα και επιπλέον με προβλημάτισε και η ερώτησή σας. Ποιό είναι το «γκρι έλατο»; Είναι κάποια γλαυκή ερυθρελάτη (λέγεται και πικέα); Τέτοιες είναι διάφορες ποικιλίες πικέας (π.χ. Picea pungens Glauca Globosa, Picea glauca Conica). Αν ναι τότε πρόκειται για θάμνους ύψους 2 - 3 μ., οπότε είναι απίθανο να έχετε πρόβλημα από τις ρίζες ή τη σκιά. Ξέρω ότι τέτοια ζητήματα είναι καλύτερα να λύνονται με συνεννόηση. Επίσης εσείς έχετε δικαίωμα να κλαδεύετε όποιο τμήμα του φυτού μπαίνει στην πλευρά σας.
   Είναι φανερό ότι η απάντησή μου δεν είναι πλήρης. Θα επανέλθω, γι' αυτό σας παρακαλώ αν θέλετε έχετε το νού σας για κάποιο νέο σχόλιο στο παρόν θέμα.

   Διαγραφή
 18. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πόσα εκατοστά μεγαλώνει το έλατο κάθε χρόνο;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ακρίβεια στην ερωτήσή σας. Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι μία μέτρηση που βρήκα σε ειδική ιστοσελίδα: Σε ηλικία 20 χρόνων, ύψος 20 μ. Σε 55 χρόνια ύψος 27 μ. και σε 80 ύψος 35 μ. Όμως έχετε υπ' όψη ότι ο ρυθμός αύξησης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι, οι κλιματικές συνθήκες, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους, το διαθέσιμο νερό και θρεπτικά στοιχεία.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ ! :)

   Διαγραφή
 19. Καλημέρα σας,

  Πριν από 12 χρόνια φύτεψα στο όριο του οικοπέδου μου 20-25 λέιλαντ (ανά 1 μέτρο). Επειδή μου άρεσε να διατηρούν τη φυσική τους όψη, δεν τα κλάδεψα ποτέ εκτός από κάποια χαμηλά κλαδιά που με εμπόδιζαν να περνάω. Ο φυσικός αυτός φράχτης έχει πλέον πάχος 3-4 περίπου μέτρα και ύψος περίπου 7-8 μέτρα.

  Το πρόβλημα είναι ότι κάποια δένδρα έχουν φτάσει πλέον τα διερχόμενα καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ οπότε αυτές τις ημέρες θα πρέπει να κλαδευτούν και να κατέβουν στα 6 μέτρα. Επειδή λοιπόν η φυσική τους όψη θα καταστραφεί, σκέφτομαι να τα κλαδέψω και να δημιουργήσω έναν ορθογώνιο φράχτη.

  Το ερώτημα μου είναι εάν μπορώ να κλαδέψω τα πλαϊνά κλαδιά και σε τι βάθος ώστε τα λέιλαντ να παραμείνουν πράσινα ή έστω να μην απογυνμωθούν αρκετά, ώστε να μπορέσουν να πρασινίσουν σε 1-2 χρόνια.

  Ευχαριστώ
  Αντρέας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να τα διατηρείτε σε ύψος 6 μ. και ταυτόχρονα να τα κλαδεύετε απ' το πλάι για να έχουν συμπαγή φυλλωσιά. Αν ισχύει αυτό που κατάλαβα, τότε δεν χρειάζεται να κόψετε σε βάθος και τα πλαϊνά κλαδιά. Θα έχετε τετράγωνους θάμνους, ή καλύτερα ελαφρά κωνικούς θάμνους, ύψους 6 μ. με πυκνή φυλλωσιά πάχους (πλάτους) 3-4 μ. Στο μέλλον θα χρειαστεί να κλαδεύετε ελαφρά και συχνά τα πλαϊνά κλαδιά ώστε να διατηρείται η φυλλωσιά συμπαγής. Το «συχνά» σημαίνει 3-5 φορές το χρόνο. Εννοείται πως μία φορά το χρόνο θα κόβετε και τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο το ύψος θα μένει σταθερό ενώ το πάχος θα είναι λίγο πολύ ελεγχόμενο, αν όχι σταθερό.

   Διαγραφή
  2. Σας Ευχαριστώ Πολύ.

   Η ιδέα για την ελαφρώς κωνικη διαμόρφωση των δένδρων, νομίζω θα με βοηθήσει πολύ.

   Διαγραφή
  3. Το ελαφρώς κωνικό σχήμα είναι το στάνταρ σχήμα θάμνων ή δέντρων κλαδεμένων σε τετραγωνισμένο σχήμα. Ακούγεται περίεργη η πρόταση αυτή αλλά η βάση του κώνου είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο ηλιακό φως απ' όσο η βάση ενός κύβου. Έτσι δεν αδειάζει το χαμηλότερο μέρος της φυλλωσιάς των θάμνων. Η δυσκολία σε όλο αυτό το σχέδιο βρίσκεται στο ότι το μέγεθος των φυτών είναι μεγάλο και χρειάζεται αρκετή δουλειά για να κλαδευτούν.

   Διαγραφή
 20. Καλησπέρα σας, ένα κλαδί από ελατέ ή πεύκου ή κυπαρίσσι πόσο καιρό διατηρείται κομμένο; Θέλω να το χρησιμοποιησω σε διακόσμηση χαρτοπετσέτας και φοβάμαι μήπως ξεραθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Δεν γνωρίζω με ακρίβεια όμως υπολογίστε λίγες μέρες μόνον.Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήστε το κλαδί αμέσως, την ίδια μέρα γιατί τα φύλλα τους, οι βελόνες τους δηλαδή, χάνουν γρήγορα την υγρασία τους. Αν το χρησιμοποιήστε την επόμενη κρατήστε το μέσα σε δοχείο με νερό.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.