Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Κάποιος έψαχνε 5. Κλαδεύεται το έλατο;

Κάποιος έψαχνε να βρει στο διαδίκτυο αν κλαδεύεται το έλατο. Η αναζήτηση μέσω κάποιου «ψαχτηριού» τον έφερε και σε αυτό το μπλογκ. 
Ομως γιατί να κλαδέψει κανείς το έλατο; Για ποιό λόγο. Τι θέλει να πετύχει με το κλάδεμα; 
Κλαδεύουμε για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:
1. Για να αυξήσουμε την ανθοφορία.
2. Για να αυξήσουμε την καρποφορία.
3. Για να κάνουμε τη φυλλωσιά πιο πυκνή.
4. Για να ανανεώσουμε τη φυλλωσιά ενός φυτού.
5. Για να διαμορφώσουμε το φυτό μας στο σχήμα που θέλουμε.
6. Γιατί ένα ή περισσότερα κλαδιά μας ενοχλούν με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί. Κάποιο κλαδί, για παράδειγμα, «κλείνει» ένα μονοπάτι μέσα στον κήπο. 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο. Επίσης δεν μπορώ να βρω πως μπορεί το κλάδεμα ενός ελάτου να ταιριάζει με κάτι από τα παραπάνω. Η ανθοφορία και η καρποφορία του ελάτου δεν είναι σημαντικές. Η φυλλωσιά του είναι πυκνή ενώ το σχήμα του είναι καθορισμένο από τη Φύση. Τελικά, μόνον το 6 μου φαίνεται κάπως σχετικό. 


Ελατο (φωτ. Δ.Α.)
Ελατο (φωτ. Δ.Α.)

Πάντως ό,τι και αν συμβαίνει, ο Σεπτέμβριος είναι  η καλύτερη στιγμή για το κλάδεμα των κωνοφόρων. Το έλατο, όπως και το πεύκο, οι τούγιες, οι κέδροι και πολλά άλλα είναι κωνοφόρα. 

Δείτε ακόμη σχετικά με το έλατο: 
Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα; 
Φυσικό έλατο με ρίζες. 
Φυσικό έλατο κομμένο.
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του ελάτου; 

21 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/11/14 14:31

  Τα ξερά εσωτερικά κλαδιά του Λειλαντ πρέπει να τα κλαδεύουμε και πότε; Υπάρχει περίτωση να πρασινήσουν πάλι; Πότε ξεκινάμε τους ψεκασμούς με τα μυκητοκτόνα και κάθε πότε;
  Σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα κλαδέψετε από τη βάση τους μόνον τα κλαδιά που είναι εντελώς ξερά δηλαδή σε όλο το μήκος τους. Για να καταλάβουμε αν ένα κλαδί είναι ξερό, ξύνουμε με το νύχι την επιδερμίδα του. Αν δούμε πράσινο από κάτω,τότε το κλαδί είναι ζωντανό. Κόβωντας λίγο την άκρη του, το αναγκάζουμε να δώσει νέα βλάστηση.
   Τα λέιλαντ ψεκάζονται με μυκητοκτόνο που περιέχει φωσφονικό (με «ν» όχι «ρ») κάλιο, τον Απρίλιο - Μάιο. Σχετικά με τη συχνότητα θα πρέπει να διαβάσετε τη συσκευασία του μυκητοκτόνου. Συνήθως κάνουμε 2 ψεκασμούς και 1 ριζοπότισμα.
   Χρόνια πολλά!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος31/3/15 13:06

  Πως μπορώ να περιορίσω την καθ΄ύψος αύξηση σε γλαυκόμορφο έλατο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο «εύκολος» τρόπος είναι να κόβετε με το χέρι τις νεαρές κορυφές των ανώτερων κλαδιών όσο ακόμη είναι τρυφερές. Ο «δύσκολος» είναι να κάνετε το ίδιο πράγμα με το κλαδευτήρι. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
   Βέβαια αυτό το κλάδεμα θα κάνει το φυτό άσχημο και επιπλέον το έλατο θα ψάχνει συνέχεια κάποιο τρόπο για να ψηλώσει. Δηλαδή θα αρχίσουν να αναπτύσσονται άλλες κορυφές προς τα πάνω. Γι' αυτό σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερα να το βγάλετε από το σημείο που βρίσκεται και να το φυτέψετε κάπου αλλού, όπου το ύψος του δεν θα προκαλεί προβλήματα. Αν το «γλαυκόμορφο έλατο» που γράφετε είναι το Picea pungens Hoopsi, υπολογίστε ότι μπορεί να φτάσει τα 15 μ. σε ύψος

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος30/8/15 13:50

  Πως μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη σε ένα έλατο;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
   Η τακτική και σωστή φροντίδα είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. Αυτό σημαίνει, πότισμα όποτε το φυτό χρειάζεται νερό και λίπασμα δυο φορές το χρόνο, την άνοιξη και στα μέσα του φθινόπωρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα ειδικό για κωνοφόρα ή εναλλακτικά ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Όσον αφορά το πότισμα προσέξτε γιατί το έλατο αγαπά τα εδάφη που στραγγίζουν καλά και απεχθάνεται το στάσιμο νερό.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/15 18:03

   Ευχαριστω!!!

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος30/7/16 13:59

  Θα ήθελα να κάνω μια ερωτήση για τα έλατα. Έχω ένα στον κήπο μου κ από πέρισυ άρχισε να έχει τρεις κορυφές. Δεν έδωσα σημασία ιδιαίτερη και φέτος η κεντρική δεν αναπτύχθηκε καθόλου ενώ οι άλλες 2 αρκετά. Τουλάχιστον 25 εκατοστά η κάθε μία και είναι στο ίδιο ύψος. Το έλατο είναι κοντά στα 2 μέτρα. Έχουν αρχίσει να έχουν και σχετικά χοντό κορμό(δεν είναι τρυφεράδια). Πρέπει να κόψω κάποια από τις 2 ή και τις 2; Δημιουργείται πρόβλημα διαφορετικά όταν αναπτυχθεί αρκετά το δέντρο; Αν ναι πότε και ποια κόβω; Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά κανόνα, η Φύση τα έχει φτιάξει έτσι ώστε να επικρατήσει τελικά μία κορυφή, αυτή που είναι ψηλότερη. Αν έχουν το ίδιο ύψος, διαλέξτε εσείς μία από τις δύο, όποια σας βολεύει. Αυτές οι δουλειές είναι καλύτερα να γίνουν νωρίς το φθινόπωρο.
   Όμως ψάξτε να βρείτε γιατί το έλατο έκανε κι άλλες κορυφές. Χτύπησε κάτι την αρχική κορυφή; Τη «δάγκωσε» κάποιο έντομο;

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος16/10/16 20:16

  Έχω μια τουγια και θέλω να την μικρυνω δίνοντας της σχήμα. Θέλω να ρωτήσω τα εξής
  1. Είναι κατάλληλη εποχή?
  2. Αν κουρέψω από κάτω φαίνεται το ξύλο. Αυτό θα ξαναγεμισει και πόσο γρήγορα?
  3. Καλό είναι να το κάνω με το μπουρντουροψαλιδο?
  4. Πόσο γεναιο μπορεί να είναι το κούρεμα χωρίς να καταστραφεί το φυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω κάτι στην ερώτησή σας, θέλετε να κλαδέψετε την τούγια ή θέλετε να την κάνετε μικρότερη;
   Οι παρακάτω απαντήσεις αφορούν το κλάδεμα:
   Η εποχή είναι κατάλληλη για κλάδεμα. Αυτό γίνεται με όποιο εργαλείο σας φαίνεται πιο βολικό. Το μπορντουροψάλιδο είναι βολικό για γρήγορο κλάδεμα. Κατά κανόνα κάνουμε 1-2 κλαδέματα το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αφαιρώντας 1/3 ή το 1/4 του μήκους της βλάστησης. Αν σκοπός σας είναι ένα αυστηρό σχήμα, τότε θα χρειαστείτε και μερικά ακόμη ελαφρύτερα κλαδέματα. Επίσης θα χρειαστεί να προσέχετε το πότισμα και να μην αμελήσετε το λίπασμα.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος11/6/17 20:36

  Καλησπέρα, τι θα γίνει εάν κλαδεψω τα λειλαντ 10ετιας τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού δεν τα κλαδέψατε λίγο νωρίτερα, όσο ακόμη ήταν άνοιξη, είναι καλύτερα να τα κλαδέψετε το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει «πέσει» η ζέστη του καλοκαιριού.

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος20/8/17 21:51

  kalhspera
  ston khpo mou (perioxh Hpeirou)eixa valei ena mikro elato pro 15etias

  to elato proerxotan apo to tis akres enos dromou pou diaplatinotan kai gia na mhn xerathei to phra spiti kai to fytepsa mesa stin mikro khpo pou diathro sthn aulh.

  ta xronia perasan kai to mikro talaipirhmeno elataki ton 30cm exei ginei ano to 8m.

  to provlhma pou exei prokhpsei einai oti kathe 2 xronia prepei na ftiaxno thn pkakostrosh ths aylhs giati synexeia thn dialyei mia kai megalonei eidika ta teleutaia xronia exairetika grhgora

  Enoeitai oti DEN yparxei periptosh na to kopso.

  Einai melos ths oikogeneias.

  Yparxei tropos me kapoio kladema (?) na paraneimeinei sto yparxon ypsos i toulaxiston na megalonei me kapos pio argous rythmous?

  sas efxaristo


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει τρόπος να το κρατήσετε μικρό χωρίς να του κάνετε ζημιές. Αν το κλαδεύετε κάθε χρόνο θα καταφέρετε να το περιορίσετε αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει άσχημο και κάποια στιγμή θα αρχίσει να έχει και προβλήματα. Αφού είναι μέλος της οικογένειας θα το δεχτείτε όπως είναι και θα σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητές του. Το «ηθικό δίδαγμα» που λένε είναι ότι πριν φυτέψουμε ένα φυτό σε κάποιο σημείο πρέπει να ξέρουμε πόσο μεγάλο θα γίνει αυτό στο μέλλον.

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος27/9/17 14:55

  Εδώ και ένα - δύο χρόνια μεταφύτευσα έναν έλατο από γλάστρα στο έδαφος για να τον σώσω αλλά δε βλέπω να έχει ανάπτυξη! Έβγαλε βεβαια μερικά καινούρια από τον κορμό αλλά κορυφή και τα Ίδη υπάρχοντα κλαδιά δεν έχουν ανάπτυξη και αυτό που βλέπω είναι να χοντραίνει ο κορμός χαμηλά. Έλεγα να του κλαδέψω τα παλιά κλαδιά και να αφήσω τα καινούρια θα το βοηθήσω ή θα το χαλάσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ήταν για πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα είναι φυσιολογικό να αργεί να αναπτυχθεί τώρα που φυτεύτηκε στο έδαφος. Είναι κάτι συνηθισμένο για φυτά που ήταν σε περιορισμένο χώρο. Δυστυχώς δεν έχω εικόνα του ελάτου και έτσι δεν μπορώ να σας συμβουλεύσω σχετικά με το κλάδεμα. Αν συνολικά έχει λίγα κλαδιά και επομένως λίγες βελόνες, τότε δεν θα του έκανε καλό το κλάδεμα. Αν έχει πολλά κλαδιά και βελόνες τότε κόβωντας λίγα απ΄τα χαμηλότερα κλαδιά θα το εξαναγκάζατε να αναπτύξει το ανώτερο τμήμα του. Όλα αυτά βέβαια θα έχουν αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι το έλατο ζει σε κατάλληλο περιβάλλον και δέχεται τις κατάλληλες φροντίδες.

   Διαγραφή
 9. Γεια σας μπορώ από ένα έλατο να κόψω ένα κλαδί την εποχή του κλαδέματος να το βάλω σε ζελέ ριζοφοριας να βγάλει ρίζα και να το σπειρω και να βγει μετά κανονικό έλατο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο έλατο από μόσχευμα (κομμάτι κλαδιού), που θα το βάλετε να ριζώσει μέσα σε ζελέ ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί με μπερδεύουν αυτά που γράφετε στο τέλος. ότι θα το σπείρετε για να βγει κανονικό έλατο. Πάντως ναι, το έλατο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα και μάλιστα το τέλος του φθινόπωρου είναι καλή εποχή. Όμως ειδικά για το έλατο η σπορά είναι πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού. Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το ζελέ ριζοβολίας μια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ίσως να είναι καλύτερο από την ορμόνη ριζοβολίας σε σκόνη.

   Διαγραφή
 10. Με ζελέ ριζοφοριας μπορώ να κόψω ένα κλαδί από έλατο και να το βάλω στο ζελέ να βγάλει ρίζα και να το φυτέψω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο έλατο από μόσχευμα (κομμάτι κλαδιού), που θα το βάλετε να ριζώσει μέσα σε ζελέ ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί με μπερδεύουν αυτά που γράφετε στο τέλος. ότι θα το σπείρετε για να βγει κανονικό έλατο. Πάντως ναι, το έλατο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα και μάλιστα το τέλος του φθινόπωρου είναι καλή εποχή. Όμως ειδικά για το έλατο η σπορά είναι πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού. Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το ζελέ ριζοβολίας μια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ίσως να είναι καλύτερο από την ορμόνη ριζοβολίας σε σκόνη.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.