Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Κάποιος έψαχνε 5. Κλαδεύεται το έλατο;

Κάποιος έψαχνε να βρει στο διαδίκτυο αν κλαδεύεται το έλατο. Η αναζήτηση μέσω κάποιου «ψαχτηριού» τον έφερε και σε αυτό το μπλογκ. 
Ομως γιατί να κλαδέψει κανείς το έλατο; Για ποιό λόγο. Τι θέλει να πετύχει με το κλάδεμα; 
Κλαδεύουμε για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:
1. Για να αυξήσουμε την ανθοφορία.
2. Για να αυξήσουμε την καρποφορία.
3. Για να κάνουμε τη φυλλωσιά πιο πυκνή.
4. Για να ανανεώσουμε τη φυλλωσιά ενός φυτού.
5. Για να διαμορφώσουμε το φυτό μας στο σχήμα που θέλουμε.
6. Γιατί ένα ή περισσότερα κλαδιά μας ενοχλούν με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί. Κάποιο κλαδί, για παράδειγμα, «κλείνει» ένα μονοπάτι μέσα στον κήπο. 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο. Επίσης δεν μπορώ να βρω πως μπορεί το κλάδεμα ενός ελάτου να ταιριάζει με κάτι από τα παραπάνω. Η ανθοφορία και η καρποφορία του ελάτου δεν είναι σημαντικές. Η φυλλωσιά του είναι πυκνή ενώ το σχήμα του είναι καθορισμένο από τη Φύση. Τελικά, μόνον το 6 μου φαίνεται κάπως σχετικό. 


Ελατο (φωτ. Δ.Α.)
Ελατο (φωτ. Δ.Α.)

Πάντως ό,τι και αν συμβαίνει, ο Σεπτέμβριος είναι  η καλύτερη στιγμή για το κλάδεμα των κωνοφόρων. Το έλατο, όπως και το πεύκο, οι τούγιες, οι κέδροι και πολλά άλλα είναι κωνοφόρα. 

Δείτε ακόμη σχετικά με το έλατο: 
Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα; 
Φυσικό έλατο με ρίζες. 
Φυσικό έλατο κομμένο.
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του ελάτου; 

13 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/11/14 14:31

  Τα ξερά εσωτερικά κλαδιά του Λειλαντ πρέπει να τα κλαδεύουμε και πότε; Υπάρχει περίτωση να πρασινήσουν πάλι; Πότε ξεκινάμε τους ψεκασμούς με τα μυκητοκτόνα και κάθε πότε;
  Σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα κλαδέψετε από τη βάση τους μόνον τα κλαδιά που είναι εντελώς ξερά δηλαδή σε όλο το μήκος τους. Για να καταλάβουμε αν ένα κλαδί είναι ξερό, ξύνουμε με το νύχι την επιδερμίδα του. Αν δούμε πράσινο από κάτω,τότε το κλαδί είναι ζωντανό. Κόβωντας λίγο την άκρη του, το αναγκάζουμε να δώσει νέα βλάστηση.
   Τα λέιλαντ ψεκάζονται με μυκητοκτόνο που περιέχει φωσφονικό (με «ν» όχι «ρ») κάλιο, τον Απρίλιο - Μάιο. Σχετικά με τη συχνότητα θα πρέπει να διαβάσετε τη συσκευασία του μυκητοκτόνου. Συνήθως κάνουμε 2 ψεκασμούς και 1 ριζοπότισμα.
   Χρόνια πολλά!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος31/3/15 13:06

  Πως μπορώ να περιορίσω την καθ΄ύψος αύξηση σε γλαυκόμορφο έλατο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο «εύκολος» τρόπος είναι να κόβετε με το χέρι τις νεαρές κορυφές των ανώτερων κλαδιών όσο ακόμη είναι τρυφερές. Ο «δύσκολος» είναι να κάνετε το ίδιο πράγμα με το κλαδευτήρι. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
   Βέβαια αυτό το κλάδεμα θα κάνει το φυτό άσχημο και επιπλέον το έλατο θα ψάχνει συνέχεια κάποιο τρόπο για να ψηλώσει. Δηλαδή θα αρχίσουν να αναπτύσσονται άλλες κορυφές προς τα πάνω. Γι' αυτό σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερα να το βγάλετε από το σημείο που βρίσκεται και να το φυτέψετε κάπου αλλού, όπου το ύψος του δεν θα προκαλεί προβλήματα. Αν το «γλαυκόμορφο έλατο» που γράφετε είναι το Picea pungens Hoopsi, υπολογίστε ότι μπορεί να φτάσει τα 15 μ. σε ύψος

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος30/8/15 13:50

  Πως μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη σε ένα έλατο;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
   Η τακτική και σωστή φροντίδα είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. Αυτό σημαίνει, πότισμα όποτε το φυτό χρειάζεται νερό και λίπασμα δυο φορές το χρόνο, την άνοιξη και στα μέσα του φθινόπωρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα ειδικό για κωνοφόρα ή εναλλακτικά ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Όσον αφορά το πότισμα προσέξτε γιατί το έλατο αγαπά τα εδάφη που στραγγίζουν καλά και απεχθάνεται το στάσιμο νερό.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/15 18:03

   Ευχαριστω!!!

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος30/7/16 13:59

  Θα ήθελα να κάνω μια ερωτήση για τα έλατα. Έχω ένα στον κήπο μου κ από πέρισυ άρχισε να έχει τρεις κορυφές. Δεν έδωσα σημασία ιδιαίτερη και φέτος η κεντρική δεν αναπτύχθηκε καθόλου ενώ οι άλλες 2 αρκετά. Τουλάχιστον 25 εκατοστά η κάθε μία και είναι στο ίδιο ύψος. Το έλατο είναι κοντά στα 2 μέτρα. Έχουν αρχίσει να έχουν και σχετικά χοντό κορμό(δεν είναι τρυφεράδια). Πρέπει να κόψω κάποια από τις 2 ή και τις 2; Δημιουργείται πρόβλημα διαφορετικά όταν αναπτυχθεί αρκετά το δέντρο; Αν ναι πότε και ποια κόβω; Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά κανόνα, η Φύση τα έχει φτιάξει έτσι ώστε να επικρατήσει τελικά μία κορυφή, αυτή που είναι ψηλότερη. Αν έχουν το ίδιο ύψος, διαλέξτε εσείς μία από τις δύο, όποια σας βολεύει. Αυτές οι δουλειές είναι καλύτερα να γίνουν νωρίς το φθινόπωρο.
   Όμως ψάξτε να βρείτε γιατί το έλατο έκανε κι άλλες κορυφές. Χτύπησε κάτι την αρχική κορυφή; Τη «δάγκωσε» κάποιο έντομο;

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος16/10/16 20:16

  Έχω μια τουγια και θέλω να την μικρυνω δίνοντας της σχήμα. Θέλω να ρωτήσω τα εξής
  1. Είναι κατάλληλη εποχή?
  2. Αν κουρέψω από κάτω φαίνεται το ξύλο. Αυτό θα ξαναγεμισει και πόσο γρήγορα?
  3. Καλό είναι να το κάνω με το μπουρντουροψαλιδο?
  4. Πόσο γεναιο μπορεί να είναι το κούρεμα χωρίς να καταστραφεί το φυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω κάτι στην ερώτησή σας, θέλετε να κλαδέψετε την τούγια ή θέλετε να την κάνετε μικρότερη;
   Οι παρακάτω απαντήσεις αφορούν το κλάδεμα:
   Η εποχή είναι κατάλληλη για κλάδεμα. Αυτό γίνεται με όποιο εργαλείο σας φαίνεται πιο βολικό. Το μπορντουροψάλιδο είναι βολικό για γρήγορο κλάδεμα. Κατά κανόνα κάνουμε 1-2 κλαδέματα το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αφαιρώντας 1/3 ή το 1/4 του μήκους της βλάστησης. Αν σκοπός σας είναι ένα αυστηρό σχήμα, τότε θα χρειαστείτε και μερικά ακόμη ελαφρύτερα κλαδέματα. Επίσης θα χρειαστεί να προσέχετε το πότισμα και να μην αμελήσετε το λίπασμα.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος11/6/17 20:36

  Καλησπέρα, τι θα γίνει εάν κλαδεψω τα λειλαντ 10ετιας τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού δεν τα κλαδέψατε λίγο νωρίτερα, όσο ακόμη ήταν άνοιξη, είναι καλύτερα να τα κλαδέψετε το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει «πέσει» η ζέστη του καλοκαιριού.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.