Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Κάποιος ρώτησε 19. Το χώμα και το χρώμα της ορτανσίας

Ενας αναγνώστης θέλει να μάθει για τις ορτανσίες: 

«Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το χώμα από πουρνάρι είναι καλό για τις ορτανσίες και πώς μπορείς να κάνεις την ορτανσία να βγάλει άνθη με μπορντό-πράσινο χρώμα; Το είδα στο εξωτερικό και είναι υπέροχο». 


Το χώμα γύρω από το πουρνάρι, περίπου στα πρώτα 5 εκ. βάθους, είναι ένα φυλλόχωμα και μάλλον θα περιέχει άφθονα φύλλα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης και βελανίδια, καθώς το πουρνάρι είναι είδος βελανιδιάς. Επομένως θα περιέχει άφθονη οργανική ουσία, άρα μπορείτε να το βάλετε στο μείγμα «χώματος» όπου φυτεύετε τις ορτανσίες σας. Ανακατέψτε το με χώμα για οξύφιλα και λίγη ελαφρόπετρα. Μην το χρησιμοποιήσετε μόνο του γιατί τα βελανίδια περιέχουν πολλές ταννίνες οι οποίες δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα φυτά.


Quercus coccifera
Πουρνάρι (Quercus coccifera), φωτ. Σ.Α.

Quercus coccifera
Πουρνάρι (Quercus coccifera), φωτ. Δ.Α.

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τα άνθη. Οι ορτανσίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι κατά κανόνα αυτές του είδους Hydrangea macrophylla. Το χρώμα τους εξαρτάται από την οξύτητα του εδάφους, από τα γενετικά χαρακτηριστικά του φυτού, δηλαδή την ποικιλία, και σίγουρα το επηρεάζει κι ο ήλιος. Ο δυνατός ήλιος ξασπρίζει τα χρώματα των λουλουδιών, όμως αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά φυτά και όχι μόνο στις ορτανσίες. 


Hydrangea macrophylla
Ροζ ορτανσία. Τα άνθη κοντά στην κορυφή έχουν πιο σκούρα απόχρωση του ροζ συγκριτικά με αυτά που είναι χαμηλά. Αυτό συμβαίνει γιατί η θέση της γλάστρας είναι τέτοια που ο ήλιος «βλέπει» περισσότερο τα κάτω άνθη σε σχέση με τα επάνω. (Φωτ. Τ.Α.)
Τα άνθη της ορτανσίας, ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους, μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως και καθαρό μπλε ή να έχουν κάποια ενδιάμεση απόχρωση όπως, λιλά, βιολέ, κοκκινωπό.


Hydrangea macrophylla
Ορτανσίες μπλε και ορτανσίες λευκές μαζί (φωτ.Δ.Α.)
Αξίζει να πούμε ότι υπάρχουν και δίχρωμες Hydrangea macrophylla με αποχρώσεις, λευκό-μοβ, λευκό-λιλά, λευκό ροζ.

Hydrangea macrophylla
Ποικιλία δίχρωμης ορτανσίας (φωτ. Δ.Α.)

Σε χώμα με χαμηλή οξύτητα, όπου το pH είναι κοντά στο 6, γίνονται μπλε. Οταν το pH φτάνει λίγο πάνω από το 7, δηλαδή το χώμα είναι αλκαλικό, τότε γίνονται ροζ. Κάποιες ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες από άλλες στην οξύτητα του εδάφους.

Οπως πάντα, στον κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι λευκές ορτανσίες μένουν λευκές πάντα, όμως η λευκή H. macrophylla υποείδος serrata, γίνεται κοκκινωπή ή ροζ αν εκτεθεί στον ήλιο. Επίσης, οι ορτανσίες του είδους Hydrangea aspera δεν επηρεάζονται από την οξύτητα του εδάφους. 

Τα άνθη σε όλες τις ορτανσίες πριν ανοίξουν εντελώς έχουν πρασινωπή απόχρωση, καθώς ανοίγουν σταδιακά μπορεί να δει κανείς ταυτόχρονα και το πράσινο και το κανονικό χρώμα των ανθέων, όποιο είναι αυτό. Μάλλον αυτό είναι που είδατε και σας άρεσε, γιατί δεν γνωρίζω κάποια ποικιλία ορτανσίας με πράσινο και μπορντό χρώμα ανθέων. Βέβαια το ότι δεν την γνωρίζω, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κι όλας.

Hydrangea macrophylla
Ανθη ορτανσίας σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Προσέξτε ότι το πράσινο υπάρχει και στις δύο ταξιανθίες αλλά σε διαφορετικό βαθμό. (φωτ.Τ.Α.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.