Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Εχιο, πεταλούδες και παρορμητικές αγορές

Πριν από λίγους μήνες βρήκα σε ένα κέντρο κήπου ένα έχιο (Echium), μερικοί το ονομάζουν και έχιουμ διαβάζοντας στα ελληνικά το λατινικό του όνομα. Χωρίς να το σκεφτώ πολύ, εντελώς παρορμητικά, το αγόρασα αμέσως. Δεν θα έπρεπε να το έχω πάρει χωρίς να ξέρω αν μπορεί να ευδοκιμήσει στον κήπο μου αλλά υπέκυψα στην παρόρμηση της στιγμής. 

Echium candicans ή E. fastuosum. (φωτ. Τ.Α.)
Εχιο, Echium candicans ή E. fastuosum. (φωτ. Τ.Α.) 

Μετά την «απομάκρυνση εκ του ταμείου», άρχισα να σκέφτομαι ότι μάλλον έκανα λάθος. Ναι μεν θυμόμουν ότι το έχιο συμπεριλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο φυτών κατάλληλων για κήπους γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά θυμόμουν και ότι είχα δει ωραία, μεγάλα, φουντωτά και ολάνθιστα έχια σε ένα πάρκο της Ολλανδίας. Ηταν αρχές καλοκαιριού και ο ουρανός ήταν γεμάτος χαμηλά σύνεφφα και έβρεχε όλη μέρα μια βροχή σαν σπρέι. Δηλαδή, καμία σχέση με τη Μεσόγειο και το γλυκό αλλά και «δύσκολο» κλίμα της. Επίσης, δεν γνώριζα τίποτε για τις απαιτήσεις του. 
Το λάθος όμως είχε γίνει και έτσι το μόνο που μου έμενε ήταν να συμβουλευτώ τα βιβλία μου για να εντοπίσω το καλύτερο σημείο όπου θα το φύτευα. Ψάχνοντας στα βιβλία βρήκα ότι το έχιο μου είναι ένα πολυετές, αειθαλές φυτό που μπορεί να γίνει μέχρι 2 μ. ψηλό, ότι του αρέσει ο ήλιος, αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να ζήσει σε φτωχά, πετρώδη εδάφη αρκεί να έχουν καλή στράγγιση. Βρήκα όμως ότι υπάρχουν και τουλάχιστον δύο άλλα είδη έχιου στη διεθνή αγορά των καλλωπιστικών φυτών, αμφότερα διετή. Δηλαδή, τη μια χρονιά βγάζουν φύλλα, τη δεύτερη ανθίζουν και μετά ... τέλος. Αυτά είναι, το Echium wildpreti, ένα καταπληκτικό φυτό με μια τεράστια ροζ ταξιανθία και το Echium simplex με λευκό άνθος. 
Αυτό που δεν βρήκα πουθενά γραμμένο είναι το ότι το άνθος του έχιου λειτουργεί σαν μαγνήτης για τις πεταλούδες.  

Echium candicans (φωτ.Τ.Α.)
Εχιο και πεταλούδες

Echium candicans (φωτ.Τ.Α.)
Είναι πολύ ωραίες οι πεταλούδες, αλλά όταν τις βλέπω δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι πριν γίνουν πεταλούδες ήταν κάμπιες και ότι μ' αυτή τη μορφή έφαγαν τα φύλλα κάποιου άλλου φυτού μου. Σ' αυτή τη ζωή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Μέχρι στιγμής το δικό μου έχιο πάει καλά, αν τα βγάλει πέρα και με το σκληρό, καυτό και ξηρό καλοκαίρι της Αττικής τότε πιστεύω ότι δεν θα έχει άλλο πρόβλημα. Σύντομα θα ξέρω. 

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/2/16 14:16

  τί έγινε τελικά; Μην μας κρατάς άλλο σε αγωνία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυο χρόνια πέρασαν και αν δεν κάνατε αυτό το σχόλιο θα είχα ξεχάσει την ιστορία του έχιου. Λοιπόν, δεν τα έβγαλε πέρα το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο, όταν άρχισαν τα μελτέμια και η ζέστη, το φυτό άρχισε να υποφέρει, να χάνει φύλλα μέχρι που ξεράθηκε.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.