Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Εργασίες του Νοεμβρίου


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Καλλωπιστικά
Η στιγμή είναι καλή για να μετακινήσουμε αειθαλή φυτά από ένα σημείο του κήπου σε άλλο. 

Φυτεύουμε αειθαλείς θάμνους και δέντρα. 

Κόβουμε και βάζουμε στο έδαφος ή σε γλάστρες μοσχεύματα από φυλλοβόλα καλλωπιστικά όπως είναι, η δεύτσια, η μπουντλέια, η σπειραία, η φορσίθια, ο φιλάδελφος, το ιπποφαές, η τσιντόνια και άλλα. 
Σε γλάστρες βάζουμε μοσχεύματα από αειθαλή καλλωπιστικά όπως ο πυράκανθος, ο ράμνος, το μυόπορο, το βιβούρνο


Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα του κήπου μέσα σε σακούλες για να φτιάξουμε φυλλόχωμα. Ανοίγουμε τρύπες στα πλαϊνά της σακούλες και τις κλείνουμε από πάνω.

Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να φυτέψουμε τους βολβούς και τα ριζώματα που θα ανθίσουν την άνοιξη. Τέτοια είναι, η τουλίπα, η φρέζια, ο νάρκισσος κ.ά. 

Κλαδέματα
Κλαδεύουμε τα ρείκια μετά την ανθοφορία. 

Κλαδεύουμε τους φυτικούς φράχτες και τις μπορντούρες, αν δεν το κάναμε νωρίτερα το φθινόπωρο. 

Κλαδεύουμε τις κάννες χαμηλά, λίγο πάνω από το χώμα. 

Αν βρισκόμαστε σε περιοχή που δεν έχει χιόνια και πάγους, κλαδεύουμε τη μπουντλέια (Buddleja davidi).

Λαχανικά
Ξεριζώνουμε από τον λαχανόκηπο τα καλοκαιρινά λαχανικά που ολοκλήρωσαν την παραγωγική τους ζωή. 

Σπέρνουμε, ρεβύθι, αντίδι, άνηθο, καυκαλήθρα και μυρώνι και φυτεύουμε σκόρδα. 

Σπέρνουμε ψυχανθή (π.χ. φακές) με σκοπό τη χλωρή λίπανση. Δηλαδή, φρεζάρουμε το περιβόλι ή το σκαλίζουμε, το κάνουμε επίπεδο και μετά σπέρνουμε. Οταν τα φυτά φτάσουν στο στάδιο της έναρξης της ανθοφορίας, τότε θα τα ενσωματώσουμε στο έδαφος με σκάλισμα ή φρεζάρισμα. Το άζωτο που έχουν δεσμεύσει στις ρίζες τους τα ψυχανθή και ό,τι άλλο θρεπτικό στοιχείο έχουν θα παραμείνει στο έδαφος για να χρησιμοποιηθεί από τα λαχανικά που θα καλλιεργήσουμε την άνοιξη. 

Καρποφόρα
Σκάβουμε τους λάκκους όπου θα φυτέψουμε γυμνόρριζα καρποφόρα. Απλώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ γύρω από τους λάκκους των φυτών μας. Ξεκινάμε από τα πλέον ευαίσθητα στο κρύο και μετά προχωρούμε σε αυτά που κινδυνεύουν λιγότερο.

8 σχόλια:

  1. Τάσος12/11/18 12:04

    Κύριε Ανδριτσόπουλε καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σας. Προσπαθώ να πολ/σω τριανταφυλλιές με μοσχεύματα, χρησιμοποιώντας ορμόνη. Οι βλαστοί βγάζουν φύλλα, αλλά μετα από λίγες μέρες, τα φύλλα ξεραίνονται και τα μοσχεύματα μαυρίζουν και τελικά σαπίζουν. Προφανώς κάνω κάτι λάθος. Τι μπορεί να είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ξεκινώντας έχετε υπ' όψη ότι πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, ιδίως τα λεγόμενα υβρίδια τσαγιού, δεν πολλαπλασιάζονται με μόσχευμα. Στη συνέχεια θα σας περιγράψω εν συντομία τη διαδικασία:
      Γεμίστε γλαστράκια με μείγμα τύρφης και περλίτη (1:1). Διαφορετικά ανακατέψτε χώμα «εξωτερικού χώρου» με λίγο περλίτη. Με ένα μολύβι ανοίγεται μία τρύπα στο χώμα για κάθε μόσχευμα. Το μόσχευμα πρέπει να έχει μήκος 20 εκ. περίπου, να περιλαμβάνει 2-3 μάτια και να είναι φρεσκοκομμένο. Αφαιρείτε τα μισά φύλλα ξεκινώντας από το κάτω μέρος. Βουτάτε το κάτω μέρος του μοσχεύματος στην ορμόνη. Βάζετε ένα μόσχευμα μέσα σε κάθε τρύπα. Κλείνετε την τρύπα. Ποτίζετε καλά και απαλά. Το ιδανικό θα ήταν να τοποθετήσετε τα γλαστράκια με τα μοσχεύματα σε πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα. Τα γλαστράκια πρέπει να είναι σε θέση προστατευμένη από τον ήλιο, τον άνεμο και την παγωνιά. Ποτίζετε όποτε το χώμα πάψει να είναι νωπό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Τάσος16/11/18 15:41

      Χαίρετε κι ευχαριστώ!
      Τα κομμάτια τα κόβω από θάμνους που βρίσκονται στο δρόμο, σε παρτέρι της περιοχής μου, φυτεμένους λογικά απο τη δημοτική υπηρεσία, οπότε δεν ξέρω αν είναι υβρίδια. Ωστόσο ξεκινούν σχεδόν όλα να βλασταίνουν αρχικά.
      Τώρα για τη διαδικασία: Κάνω ακριβώς αυτά που μου λέτε μέχρι και το πότισμα της γλάστρας. Απλά δεν έχω τη δυνατότητα για το πολλ/στήριο. Προσπαθώ όμως να τα προστατεύω απ'ό,τι αναφέρατε και να τα έχω σε υγρό μέρος.
      Πιστευετε ότι το πρόβλημα είναι το πότισμα και σαπίζουν; Γιατί τα ποτίζω πριν στεγνώσει το χώμα. Λίγο μεν, συνέχεια δε. Διάβασα ότι πρέπει να είναι συνέχεια υγρά και το φοβήθηκα!


      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Σημειώστε ότι η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο.
      Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι το πότισμα αλλά η ξηρή ατμόσφαιρα και η έλλειψη ζέστης στο κάτω μέρος των φυτών. Το θερμαινόμενο πολλαπλασιαστήριο είναι ουσιαστικά ένα κουτί, με διάφανο καπάκι και θερμαινόμενο πυθμένα. Αν μπορούσε κανείς να βάλει τα γλαστράκια με τα μοσχεύματα πάνω σε μαι πηγή θερμότητας και να τα σκεπάσει ένα-ένα με γυάλινα βάζα, θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Έχετε κήπο;

      Διαγραφή
    4. Τάσος18/11/18 10:40

      Καλημέρα!
      Χρειάζονται περίπου τις συνθήκες θερμοκηπίου δηλαδή, έτσι; Να δω αν θα μπορέσω να κάνω κάποια "πατέντα". Ένα μόσχευμα τα έχει καταφέρει, όπως φαίνεται ( είναι όμως από αναρριχώμενη ποικιλία που έκοψα απ'το πατρικό μου - οι θαμνώδεις είναι πιο όμορφες).
      Κήπο έχω, μάλιστα. Είναι γύρω στα 12.τ.μ. - άγονο, αλκαλικό χώμα.

      Διαγραφή
    5. Ναι, αν έχετε κάτι σαν μικρό θερμοκήπιο θα δείτε αποτελέσματα. Δεν ξέρω όμως αν σας συμφέρει η κατασκευή του ή η αγορά του σε σχέση με την αγορά έτοιμων φυτών. Απ τη στιγμή που δεν έχετε μεγάλο κήπο δεν πρόκειται να σας χρειαστούν πολλές τριανταφυλλιές, άρα και το κόστος αγοράς τους δεν θα είναι μεγάλο. Αν όμως έχετε το ...μεράκι του πολλαπλασιασμού τότε σκεφτείτε και το εξής:
      Βρείτε στον κήπο μια θέση φωτεινή (όχι να την καίει ο ήλιος) αλλά να είναι και προστατευμένη από την παγωνιά και τον άνεμο. Σκέψτε έναν λάκο με βάθος 40-50 εκ. και το μήκος και πλάτος που σας βολεύουν. Βάλτε στον πυθμένα του λάκκου στρώμα μη χωνεμένης κοπριάς πάχους 20 εκ. περίπου και βρέξτε το. Από πάνω βάλτε ένα στρώμα από μείγμα άμμου και χώματος πάχους 5-10 εκ. Μετά εκεί πάνω θα τοποθετήσετε τα γλαστράκια με τα μοσχεύματα. Για όσο καιρό θα αποσυντίθεται (χωνεύεται) η κοπριά θα παράγει ζέστη. Αν βάλετε και ένα τζάμι από πάνω θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα.

      Διαγραφή
  2. Τάσος20/11/18 11:36

    Ναι, κάπου είδα να γράφετε ότι τώρα το χειμωνα μπορούμε να προμηθευτούμε φυτά σε χαμηλές τιμές.Όμως είναι ωραίο να ξέρεις ότι έχεις μεγαλώσει μόνος σου το δικό σου φυτό, από ένα μικρό κομμάτι μόνο.Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις πληροφορίες που μου δώσατε. Ελπίζω σε καλύτερα αποτελέσματα. Καλημέρα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με τα φθηνότερα φυτά, έγραφα ότι το χειμώνα μπορεί κανείς να αγοράσει γυμνόρριζα καρποφόρα σε καλές τιμές. Πραγματικά είναι όμορφο να «φτιάχνει» κανείς μόνος του τα φυτά του, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να γίνει.
      Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.