Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Φυτά με ονοματεπώνυμο

Για την πικροδάφνη κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι. Όπως ότι δεν αντέχει καθόλου στην παγωνιά. Στην πραγματικότητα υπάρχουν ποικιλίες με μικρή αντοχή αλλά και ποικιλίες που τα βγάζουν πέρα ακόμη κι αν το θερμόμετρο πέσει μερικούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Μία απ’ αυτές είναι η Album Μaximum που τα βγάζει πέρα ακόμη και όταν το θερμόμετρο γράψει -8 ℃. Μύθος είναι και το ότι δύσκολα ευδοκιμούν σε γλάστρες. Οι μικρόσωμες ποικιλίες, όπως είναι η Red Beauty, τα καταφέρνουν πολύ καλά στον περιορισμένο χώρο ενός φυτοδοχείου. Η συγκεκριμένη ποικιλία γίνεται 1 μ. ψηλή και επιπλέον αντέχει ακόμη και στους -6 ℃. 
Πικροδάφνη
Η πικροδάφνη Petit Salmon είναι κατάλληλη και για καλλιέργεια σε γλάστρα γιατί είναι μικρόσωμη, φτάνει το 1 μ. σε ύψος. Εχει πολύ μικρή αντοχή στην παγωνιά αφού το υπέργειο μέρος της χαλάει όταν το θερμόμετρο πέσει στους 0 C. (Φωτογραφία του/της Shlomi Fish από το Tel Aviv, Israel μέσω των Wikimedia Commons, σύνδεσμος)
Οι παραπάνω ποικιλίες πικροδάφνης, και πολλές ακόμη, υπάρχουν στην ελληνική αγορά, και είναι μάλιστα ελληνικής παραγωγής. Όμως είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσει ο πελάτης γιατί τα περισσότερα κέντρα κήπου και φυτώρια δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτά τα φυτά! 
Αν πάει κανείς σε ένα κέντρο κήπου καλοκαίρι, που οι πικροδάφνες είναι ανθισμένες και ζητήσει την προαναφερθείσα Red Beauty, είναι απίθανο να τη βρει. Θα του δείξουν σίγουρα πικροδάφνες με άνθος κόκκινο, με μονή σειρά πετάλων, με διπλή ή με τριπλή, αλλά δεν θα γνωρίζει κανείς αν κάποια απ' αυτές είναι η Red Beauty. Πιο δίπλα θα υπάρχουν και κίτρινες και ροζ και λευκές. Αν ο πελάτης πάει το χειμώνα στο κέντρο κήπου, που οι πικροδάφνες συνήθως δεν είναι ανθισμένες, μάλλον δεν θα ξέρουν ούτε τα χρώματα των λουλουδιών τους. 
Πικροδάφνη

Πικροδάφνη
Και οι δύο πικροδάφνες είναι ροζ, η επάνω έχει  τριπλή σειρά πετάλων ενώ η κάτω μονή.  Όμως, πόσο μεγάλες γίνονται; Πόσο αντέχουν στο κρύο; Αν ξέραμε το όνομα της ποικιλίας τους, θα είχαμε και τις απαντήσεις. (φωτ. Τ.Α.)
Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν ότι οι επαγγελματίες του πρασίνου, φυτωριούχοι και ιδιοκτήτες κέντρων κήπου πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν τι είναι αυτό που πουλάνε. Ενώ οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν τι είναι αυτό που θέλουν να αγοράσουν. 
«O καταναλωτής δεν νοιάζεται για τα ονόματα» μπορεί να πει κάποιος επαγγελματίας. Και θα έχει δίκιο! Ομως ο καταναλωτής δεν νοιάζεται, γιατί κανείς δεν του εξήγησε, για ποιό λόγο θα έπρεπε να νοιάζεται. Κανείς δεν του είπε ότι η τριανταφυλλιά Piano (υπάρχει στην ελληνική αγορά) μπορεί να έχει λιγότερο άρωμα από άλλες όμως θα χρειαστεί πολύ λιγότερη φροντίδα γιατί είναι πολύ ανθεκτική στο ωίδιο και τη μαύρη κηλίδωση. Του είπαν μόνον, «είναι κόκκινη, βγάζει συνέχεια μεγάλα τριαντάφυλλα και είναι όμορφη». Αλλά αυτά δεν φτάνουν.

Τα παραπάνω είναι περίληψη άρθρου μου που δημοσιεύθηκε στο επαγγελματικό περιοδικό «Φυτοnet news» το Σεπτέμβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.