Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Πού φυτεύουμε την τριανταφυλλιά;

Σε λίγες εβδομάδες στα κέντρα κήπου θα υπάρχουν ανθισμένες τριανταφυλλιές και μάλιστα θα είναι στην πρώτη σειρά έτσι ώστε να τραβάνε τα βλέμματα των πελατών. Σίγουρα σε βάζουν σε πειρασμό. Όμως πριν αγοράσουμε είναι προς το  συμφέρον μας να σκεφτούμε που θα την φυτέψουμε. Το ελάχιστο απαραίτητο για την τριανταφυλλιά είναι το φως του ήλιου. 
Τριανταφυλλιά
Αναρριχώμενη τριανταφυλλιά στον Ανθώνα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου (φωτ. Δ.Α.)
Η τριανταφυλλιά για να ευδοκιμήσει πρέπει να φυτευτεί σε θέση ηλιόλουστη. Συγκεκριμένα πρέπει να δέχεται άμεσα το φως του ήλιου τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Διαφορετικά θα έχει πολύ λίγα τριαντάφυλλα και η φυλλωσιά της θα είναι φτωχική και αραιή. Ταυτόχρονα, το φυτό θα είναι πιο ευαίσθητο σε προσβολές από εχθρούς, όπως είναι οι μελίγκρες, και ασθένειες όπως είναι ο περονόσπορος. Αυτά ισχύουν εξ ίσου για όλα τα είδη, θαμνώδεις, αναρριχώμενες,  μινιατούρες κ.λπ. Η τριανταφυλλιά δεν αντέχει στη σκιά και χρειάζεται το φως του ήλιου!  

Τριανταφυλλιά
Η συγκεκριμένη τριανταφυλλιά βρίσκεται δίπλα στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου, όχι όμως και μέσα σε αυτή. Το δέντρο δεν φαίνεται στην εικόνα όμως βρίσκεται στα αριστερά της τριανταφυλλιάς. Προσέξτε πως είναι στραμμένο όλο το φυτό προς τα δεξιά καθώς προσπαθεί να φτάσει στο φως του ήλιου. (φωτ. Τ.Α.)

7 σχόλια:

 1. Γιαννης17/10/16 16:50

  καλησπέρα σας, θέλω να φυτέψω τριανταφυλλιες σε γλαστρα. Τι χώμα και τι εδαφοβελτιωτικα πρέπει να χρησιμοποιήσω; χρειάζεται χώμα γης με ανάμειξη με χώμα τύρφης; ή μπορώ να χρησιμοποιήσω χώμα τύρφης μόνο; κόμποστ; κοπρια; μπορώ να αναμείξω αν ναι σε τι αναλογία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναμείξτε χώμα γης με χώμα «εξωτερικού χώρου» σε ίσες αναλογίες μαζί με 1-2 χούφτες ελαφρόπετρα, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας. Την κοπριά ξεχάστε την. Κομπόστ χρησιμοποιήστε επιφανειακά όποτε χρειάζεται, δηλαδή όποτε εξαντλείται η προηγούμενη «δόση». Μην παραλείψετε να βάλετε κάτι στον πυθμένα της γλάστρας για την διευκόλυνση της στράγγισης, όπως σπασμένα κεραμικά, χαλίκη ή ελαφρόπετρα. Επιλέξτε ποικιλίες τριανταφυλλιάς κατάλληλες για γλάστρα.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος19/11/16 13:53

  αντέχει η τριανταφυλλιά στον αέρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επιβιώνει αλλά δεν θα είναι όμορφη και πιθανόν το καλοκαίρι να θέλει πάρα πολλά ποτίσματα. Καλύτερα να αποφύγετε «ανεμοδαρμένες» θέσεις.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος7/5/17 23:12

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας,είχα παραγγείλει σπόρους σπάνιους από το το εξωτερικό μαυρης μπλε και πολυχρωμης τριανταφυλιας, τους έσπειρα και τώρα έχω 9 καινούρια φυτακια σε μια γλάστρα, αμφιβάλλω φυσικά αν θα βγουν αυτά τα χρώματα αλλά θα περιμένω,η ερώτηση μου είναι η εξής, πότε μπορώ να τα μεταφυτεψω? Τώρα εχουν περίπου 15 cm ύψος και σε τι χώμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έχασα το μήνυμά σας μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος σχολίων και ερωτήσεων που λαμβάνω αυτό τον καιρό.
   Χρησιμοποιήστε μείγμα από κοινό χώμα κήπου και χώμα «εξωτερικού χώρου» σε ίσες αναλογίες μαζί με λίγη ελαφρόπετρα. Μεταφυτεύστε τα όταν αποκτήσουν 2-3 πραγματικά φύλλα. Τα πρώτα φύλλα, οι κοτύλες του σπόρου, δεν υπολογίζονται ως πραγματικά φύλλα.
   Να ρωτήσω και εγώ κάτι: γιατί δεν αγοράσατε ριζωμένες μικρές τριανταφυλλιές; Δεν βρίσκατε τις ποικιλίες που θέλατε;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/5/17 23:39

   Ευχαριστώ για την απάντηση, αγαπάω πολύ τις τριανταφυλιες έχω αρκετές στην αυλή μου και ήθελα από περιέργεια να δοκιμάσω τα σποράκια αυτά, για κανένα άλλο λόγο, να δω τι θα βγει

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.