Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πού φυτεύουμε την τριανταφυλλιά;

Σε λίγες εβδομάδες στα κέντρα κήπου θα υπάρχουν ανθισμένες τριανταφυλλιές και μάλιστα θα είναι στην πρώτη σειρά έτσι ώστε να τραβάνε τα βλέμματα των πελατών. Σίγουρα σε βάζουν σε πειρασμό. Όμως πριν αγοράσουμε είναι προς το  συμφέρον μας να σκεφτούμε που θα την φυτέψουμε. Το ελάχιστο απαραίτητο για την τριανταφυλλιά είναι το φως του ήλιου. 
Τριανταφυλλιά
Αναρριχώμενη τριανταφυλλιά στον Ανθώνα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου (φωτ. Δ.Α.)
Η τριανταφυλλιά για να ευδοκιμήσει πρέπει να φυτευτεί σε θέση ηλιόλουστη. Συγκεκριμένα πρέπει να δέχεται άμεσα το φως του ήλιου τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Διαφορετικά θα έχει πολύ λίγα τριαντάφυλλα και η φυλλωσιά της θα είναι φτωχική και αραιή. Ταυτόχρονα, το φυτό θα είναι πιο ευαίσθητο σε προσβολές από εχθρούς, όπως είναι οι μελίγκρες, και ασθένειες όπως είναι ο περονόσπορος. Αυτά ισχύουν εξ ίσου για όλα τα είδη, θαμνώδεις, αναρριχώμενες,  μινιατούρες κ.λπ. Η τριανταφυλλιά δεν αντέχει στη σκιά και χρειάζεται το φως του ήλιου!  

Τριανταφυλλιά
Η συγκεκριμένη τριανταφυλλιά βρίσκεται δίπλα στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου, όχι όμως και μέσα σε αυτή. Το δέντρο δεν φαίνεται στην εικόνα όμως βρίσκεται στα αριστερά της τριανταφυλλιάς. Προσέξτε πως είναι στραμμένο όλο το φυτό προς τα δεξιά καθώς προσπαθεί να φτάσει στο φως του ήλιου. (φωτ. Τ.Α.)

23 σχόλια:

  1. Γιαννης17/10/16 16:50

    καλησπέρα σας, θέλω να φυτέψω τριανταφυλλιες σε γλαστρα. Τι χώμα και τι εδαφοβελτιωτικα πρέπει να χρησιμοποιήσω; χρειάζεται χώμα γης με ανάμειξη με χώμα τύρφης; ή μπορώ να χρησιμοποιήσω χώμα τύρφης μόνο; κόμποστ; κοπρια; μπορώ να αναμείξω αν ναι σε τι αναλογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμείξτε χώμα γης με χώμα «εξωτερικού χώρου» σε ίσες αναλογίες μαζί με 1-2 χούφτες ελαφρόπετρα, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας. Την κοπριά ξεχάστε την. Κομπόστ χρησιμοποιήστε επιφανειακά όποτε χρειάζεται, δηλαδή όποτε εξαντλείται η προηγούμενη «δόση». Μην παραλείψετε να βάλετε κάτι στον πυθμένα της γλάστρας για την διευκόλυνση της στράγγισης, όπως σπασμένα κεραμικά, χαλίκη ή ελαφρόπετρα. Επιλέξτε ποικιλίες τριανταφυλλιάς κατάλληλες για γλάστρα.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος19/11/16 13:53

    αντέχει η τριανταφυλλιά στον αέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιβιώνει αλλά δεν θα είναι όμορφη και πιθανόν το καλοκαίρι να θέλει πάρα πολλά ποτίσματα. Καλύτερα να αποφύγετε «ανεμοδαρμένες» θέσεις.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/5/17 23:12

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας,είχα παραγγείλει σπόρους σπάνιους από το το εξωτερικό μαυρης μπλε και πολυχρωμης τριανταφυλιας, τους έσπειρα και τώρα έχω 9 καινούρια φυτακια σε μια γλάστρα, αμφιβάλλω φυσικά αν θα βγουν αυτά τα χρώματα αλλά θα περιμένω,η ερώτηση μου είναι η εξής, πότε μπορώ να τα μεταφυτεψω? Τώρα εχουν περίπου 15 cm ύψος και σε τι χώμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έχασα το μήνυμά σας μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος σχολίων και ερωτήσεων που λαμβάνω αυτό τον καιρό.
      Χρησιμοποιήστε μείγμα από κοινό χώμα κήπου και χώμα «εξωτερικού χώρου» σε ίσες αναλογίες μαζί με λίγη ελαφρόπετρα. Μεταφυτεύστε τα όταν αποκτήσουν 2-3 πραγματικά φύλλα. Τα πρώτα φύλλα, οι κοτύλες του σπόρου, δεν υπολογίζονται ως πραγματικά φύλλα.
      Να ρωτήσω και εγώ κάτι: γιατί δεν αγοράσατε ριζωμένες μικρές τριανταφυλλιές; Δεν βρίσκατε τις ποικιλίες που θέλατε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/5/17 23:39

      Ευχαριστώ για την απάντηση, αγαπάω πολύ τις τριανταφυλιες έχω αρκετές στην αυλή μου και ήθελα από περιέργεια να δοκιμάσω τα σποράκια αυτά, για κανένα άλλο λόγο, να δω τι θα βγει

      Διαγραφή
  4. Βρίσκομαι στην Γερμανία και θα ήθελα να φυτέψω τριαντάφυλλα. Τι θα μου προτείνατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στην Γερμανία υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιχειρήσεις που ασχολούνται, όχι απλώς με την καλλιέργεια τριανταφυλλιών, αλλά με τον υβριδισμό και την δημιουργία νέων ποικιλιών. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί επαγγελματίες ξέρουν από τριανταφυλλιές και μπορείτε να συμβουλευθείτε κάποιον στο τοπικό κέντρο κήπου.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος20/10/19 12:56

    Γεια σας! Είχα μεταφυτευση ένα κλωνάρι τριανταφυλλιάς τέλη Αυγούστου και είδα oτι έχει βγάλει φυλλαράκια. Πότε είναι κατάλληλη περίοδος να το αλλάξω γλάστρα? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορεί να μείνει στη γλάστρα όπου το έχετε βάλει για όσο καιρό χωράει εκεί. Απ' τη στιγμή που το μόσχευμα «έπιασε», δηλαδή έχει ρίζες και φύλλα, θα πρέπει να του φερθείτε σαν να ήταν ένα κανονικό φυτό. Αν τώρα βρίσκεται σε μια πολύ μικρή γλάστρα, αλλάξτε το. Αν είναι σε κάποια λίγο μεγαλύτερη μεταφυτεύστε το την άνοιξη. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/10/19 16:39

      Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  6. Γεια σας

    Εχω αγορασει δυο τριανταφυλλιες ποικιλιας Meiroupis και τις εβαλα σε μια μεγαλη ανετη γλαστρα εδω και περιπου 1.5-2 μηνες. Ωστοσο, ακομα δεν εχει καμια τους δειγμα ανθοφοριας, οποτε ηθελα να ρωτησω αν θα πρεπει να ανησυχω. Δυστυχως εχω μονο ανατολικο μπαλκονι και μια αλλη απορια, αν θα πρεπει να εχουν απευθειας ηλιακο φως (νομιζω πως ναι αλλα θελω να το επιβεβαιωσω). Ποτιζω οταν δω οτι το χωμα εχει στεγνωσει χωρις ομως να το αφησω να ξεραθει τελειως. Κανω κατι λαθος, ή απλα η μεταφορα απο το πλαστικο δοχειο αρχικα (ουτε οταν τις αγορασα ειχαν ανθη ή μπουμπουκια) δημιουργησε ισως σοκ και απλα πρεπει να περιμενω ? Μηπως τελος να σκεπασω με σακουλα να δημιουργησω "θερμοκηπιο" ?


    https://www.dropbox.com/s/hju4v8b8f5zgv21/IMG_1784.pdf?dl=0

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες. Οι τριανταφυλλιές θέλουν οπωσδήποτε ηλιόλουστη θέση. Διαβάστε σχετικά την ανάρτηση στο πάνω μέρος της σελίδας.
      Τα φυτά είναι πολύ μικρά ακόμη. Μπορεί να ανθίσουν του χρόνου ή προς το καλοκαίρι που είναι και το πιθανότερο. Αυτό το «κόλπο» με το θερμοκήπιο ξεχάστε το. Θα τις χαλάσετε. Την ερχόμενη άνοιξη, και μόνον αυτή, μην τις κλαδέψετε επειδή ακόμη είναι μικρές.
      Όμως τα σημαντικά είναι εδώ: Μια και δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ποικιλία έψαξα λίγο και βρήκα ότι δίνει μεγάλα και ζωηρά φυτά. Δεν ξέρω αν μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στον περιορισμένο χώρο της γλάστρας. Τέλος, από την φωτογραφία σχημάτισα την εντύπωση ότι βρίσκονται και οι δύο μέσα στην ίδια γλάστρα. Αν ισχύει αυτό να ξέρετε ότι οι τριανταφυλλιές σας θα δυσκολευτούν πάρα πολύ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για τις συμβουλες - και ναι, ειναι σε μια ανετη γλαστρα, αλλα θα τις χωρισω. Μιας και το λεω, διαβαζω συχνα για χρηση περλιτη, αλλα αν πχ δεν βρισκω, εχει ιδιαιτερη διαφορα αν κανω στη βαση της γλαστρας ενα στρωμα 3-4 εκατοστα με μπαλακια αργιλου για καλυτερη αποστραγγιση ? Συνισταται αν χρησιμοποιειται περλιτης + αργιλος ειναι γενικα μονο ενα ειναι αρκετο ;

      Διαγραφή
    3. Η ελαφρόπετρα είναι φτηνότερη από τη διογκωμένη άργιλο (μπαλάκια) και σημαντικά πιο αποτελεσματική από τον περλίτη, που κρατάει νερό στο εσωτερικό του. Ακόμη φτηνότερα, γιατί είναι δωρεάν, και εξ ίσου αποτελεσματικά με την ελαφρόπετρα είναι τα κομματάκια από σπασμένες πήλινες γλάστρες. Στη φωτ. η γλάστρα δεν φαίνεται να είναι άνετη ούτε καν για μία τριανταφυλλιά. Καλύτερα να κάνετε τον χωρισμό το χειμώνα και όχι τώρα που φαίνεται ότι έχει αρχίσει το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος6/5/21 15:56

    Καλησπέρα σας, να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι για τις τριανταφυλλιές!! Θέλω να φυτέψω μια αναρριχώμενη σε μεγάλη γλάστρα ή πιθάρι ίσα να πιάσει μια αψίδα 2,5 μέτρα...θα μεγαλωσει τόσο πολύ μέσα σε γλάστρα ώστε να καλύψει την αψίδα ή να μην μπω καν στον κόπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα είναι δύσκολο να καλύψει αψίδα 2,5 μ. Δηλαδή θα χρειαστεί από μέρους σας ιδιαίτερη προσοχή στις λιπάνσεις και στην καλλιέργεια γενικά ώστε το φυτό να μπορέσει να αποδώσει το μέγιστο μέσα στον στενό χώρο μιας γλάστρας, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/5/21 13:54

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας στις 12 Μαϊου τα παιδιά μου έφεραν μια τριανταφυλλιά ( Μπουτον) Είναι σε γλάστρα κ την έχω στον ήλιο το χώμα είναι πολύ σκληρό κ φαίνεται στεγνό την άλλη μέρα παρόλο που την ποτίζω Μόλις ανοίγουν τα τριαντάφυλλα στεγνώνουν Τι να κάνω να μην μου χαλάσει;;Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Διαγραφή
  8. Γεια σας,
    Αν δεν της δίνετε πολύ λίγο νερό κάθε φορά, τότε κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/10/23 15:44

    Σε γλάστρα σε νοτικο μπαλκονι στη κρητηι με άπλετο ήλιο ποια ποικιλία μου συστήνετε;και αν μπορεί να κεχτη στα κάγκελα. Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χρειάζεστε μία μικρόσωμη ποικιλία αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς γιατί οι μεγάλες δυσκολεύονται να αναπτυχθούν σε γλάστρα. Ενδεικτικά σας γράφω μερικές που γίνονται μέχρι 2-2,50 μ. ψηλές, Rosy Corals, Bering Rennaisance. Αν δείτε τις ιστοσελίδες ειδικών φυτωρίων (π.χ. Αβράμης) θα βρείτε κι άλλες. Θυμηθείτε να ψάχνετε για τριανταφυλλιές με ύψος μέχρι 2-2,5 μ. ή και λιγότερο.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.