Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μυρτιά

Η περίπτωση του αρχάριου κηπουρού που είναι ταυτόχρονα τεμπέλης μου φαίνεται λίγο απίθανη, γι’ αυτό και την παραβλέπω. Όμως οι περιπτώσεις του αρχάριου κηπουρού ή του τεμπέλη κηπουρού είναι πολύ συνηθισμένες και με ενδιαφέρουν αμφότερες. Ειδικά για τη δεύτερη έχω προσωπικό ενδιαφέρον.Γι’ αυτό και μ’ αρέσει να ασχολούμαι με φυτά που ταιριάζουν στις περιπτώσεις αυτές. Τέτοιο είναι μυρτιά (Myrtus communis).
Myrtus communis
Μυρτιά. Τα φύλλα της είναι πολύ αρωματικά (Φωτ. Τ.Α.)
Κλαδέματα, δεν θα χρειαστεί να της κάνουμε γιατί η ομορφιά της μυρτιάς βρίσκεται και στο φυσικό της σχήμα που είναι σφαιρικό. Όταν είναι ανθισμένη μοιάζει με βαθυπράσινη μπάλλα διάστικτη από λευκά μυρωδάτα «αστεράκια», τα λουλούδια της δηλαδή.
Μυρτιά
Τα λευκά μπαλάκια είναι μπουμπούκια (φωτ. Τ.Α.)
Αντέχει πολύ στην ξηρασία, οπότε δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το πότισμά της. Όπως τα περισσότερα φυτά έχει εχθρούς (κοκκοειδή συνήθως) και υποφέρει από ασθένειες (κηλιδώσεις φύλλων συνήθως) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ευαίσθητο φυτό που θέλει όλη την ώρα ψεκασμούς και φροντίδες. Με άλλα λόγια είναι απίθανο να προβληματιστεί όποιος επιλέξει τη μυρτιά για τον κήπο του. Επιπλέον η παρουσία της στην Ελλάδα (και άλλες μεσογειακές χώρες) απ’ την αρχαιότητα φανερώνει ότι είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στο κλίμα μας.
Μυρτιά

Σύντομες πληροφορίες
Μυρτιά Myrtus communis 
Αειθαλής θάμνος. 
Ύψος και διάμετρος μέχρι 3 μ. 
Θέση ηλιόλουστη σε έδαφος που στραγγίζει καλά. 
Ευδοκιμεί και σε γλάστρες. Δεν αγαπά τις πολλές μεταφυτεύσεις. 
Κατάλληλη για φυτεύση κοντά σε πισίνες. Φυτεύεται σε ομάδες με άλλους θάμνους, μεμονωμένη ή σε μπορντούρες με φυσικό σχήμα.
Μυρτιά
Μια μυρτιά φυτεμένη με πολύ κόπο πάνω  σε σχεδόν  κάθετη πλαγιά. (Φωτ. Τ.Α.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.