Κεράκι για δυνατό άρωμα και ζωηρή βλάστηση

Το κεράκι ή Χόγια (Hoya carnosaείναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό κατάλληλο για καλλιέργεια σε γλάστρα. Μπορεί να φτάσει τα 4 - 4,5 μ. σε ύψος,  όμως για να σκαρφαλώσει χρειάζεται στήριξη μια και δεν έχει ειδικά όργανα (π.χ. βεντούζες). 
Κεράκι ή χόγια
Η υφή της επιφάνειας των πετάλων θυμίζει πολύ το κερί,  ίσως γι' αυτό έχει επικρατήσει το  κοινό όνομα, κεράκι. (Φωτ. Τ.Α.)
Απ’ τη στιγμή που θα στηρίξουμε τα βασικά κλαδιά του πάνω σε σύρματα ή μια πέργκολα, τα δευτερεύοντα θα αρχίσουν να πλέκονται μεταξύ τους ή και με τις επιφάνειες στήριξης. Δηλαδή, αφού εξασφαλίσουμε τη βασική στήριξη, το κεράκι βρίσκει το ... δρόμο του. Η βλάστηση του είναι ιδιαίτερα ζωηρή και έτσι είναι πιθανό να αισθανθούμε κάποια στιγμή την ανάγκη να την αραιώσουμε έστω και ελαφρά. Αυτό γίνεται με κλάδεμα το οποίο θα κάνουμε είτε νωρίς την άνοιξη είτε το φθινόπωρο όταν η ανθοφορία αρχίζει να τελειώνει. Το «πώς κλαδεύουμε» είναι απλό: κόβουμε ότι ενοχλεί και μειώνουμε το μήκος όλων των βλαστών κατά το 1/3 ή το 1/4, ανάλογα με το κέφι μας.
Κεράκι ή χόγια
Παρατηρήστε τη ζωηρή βλάστηση καθώς και τα άνθη που γέρνουν προς τα κάτω. (φωτ. Τ.Α.)
Τα άνθη εμφανίζονται προς το τέλος της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι και το φθινόπωρο. Είναι λευκά και ροζ και έχουν ένα μάλλον «βαρύ» και γλυκό άρωμα. 
Κεράκι ή χόγια
Ενα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα άνθη της χόγιας (Hoya carnosa) είναι το βάρος τους, γι' αυτό και τα βλέπουμε να γέρνουν προς τα κάτω. (φωτ. Τ.Α.)
Πρόκειται για τροπικό φυτό που δεν επιβιώνει σε περιοχές με παγωνιές. Όταν το θερμόμετρο πέσει κάτω από το 0 C αρχίζει να εμφανίζει ζημιές. Προτιμά θέσεις υπήνεμες και ημισκιερές ή τουλάχιστον προστατευμένες από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα πρέπει να του βρούμε μία μόνιμη θέση για να μένει εκεί όλο το χρόνο. Μην ξεχνάμε, οι γλάστρες με αναρριχώμενα δύσκολα μετακινούνται. Στη γλάστρα χρησιμοποιούμε χώμα «εξωτερικού χώρου» στο οποίο αναμειγνύουμε 1-2 χούφτες ελαφρόπετρα για να καλύτερη στράγγιση. Στον κήπο φυτεύεται σε έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία με ικανοποιητική στράγγιση, δηλαδή σε θέσεις όπου δεν λιμνάζει νερό.  
Κεράκι ή χόγια
Η κίτρινη μελίγκρα πάνω στο κεράκι. (Φωτ. Τ.Α.)
Πάνω στο κεράκι είναι πολύ συνηθισμένο να βρούμε ένα είδος κίτρινης μελίγκρας. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έντομο και το συγκεκριμένο φυτό έχουν αναπτύξει μία σχέση συμβίωσης. Δεν γνωρίζω αν η σχέση είναι ισότιμη, αλλά το φυτό δεν δείχνει να υποφέρει. Όμως είναι βέβαιο ότι η εμφάνισή του μειώνεται λόγω του μελιτώματος της μελίγκρας γιατί πάνω του κολλάει η πανταχού παρούσα σκόνη ενώ εμφανίζονται και τα μαύρα σημάδια των μυκήτων της καπνιάς. Για την καταπολέμηση της μελίγκρας δείτε εδώ.
Η βαμβακάδα, αν εμφανιστεί, είναι πιο σοβαρό πρόβλημα επειδή κάνει ζημιά στο φυτό. 
Hoya lanceolata
Το πιο συνηθισμένο είδος κεριού στην αγορά είναι η Hoya carnosa,  όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρούμε και την Hoya lanceolata που εικονίζεται εδώ. (Φωτ. Τ.Α.)
Hoya lanceolata
Συγκριτικά με την Hoya carnosa, τα φύλλα της Hoya lanceolata είναι πιο λεπτά , οι ταξιανθίες είναι μικρότερες αλλά τα ανθάκια μεγαλύτερα (Φωτ. Τ.Α.) Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας!
  Βρηκα κ εγώ μια χόγια σε ένα θερμοκήπιο τις προάλλες και δεν αντιστάθηκα. Τι γίνεται το χειμώνα όμως? Συστήνετε να την βάζουμε μέσα με τα πρώτα κρύα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν η πρόγνωση του καιρού αναφέρει θερμοκρασίες κοντά στο 0 C πρέπει να πάρετε μέτρα. Αν μπορείτε να το βάλετε μέσα ή να το τυλίξετε με κατάλληλα υλικά. Δείτε και εδώ: Προστασία φυτών από το κρύο (https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html).

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/10/16 13:08

  Έχω φυτέψει το φυτό σε γλάστρα στο μπαλκόνι εδώ και τρία χρόνια. Μεγαλώνει και Βγάζει υγιή φύλλα και προχωρά σε διακλαδώσεις που μπλέκονται στα κάγκελα του μπαλκονιού αλλά δεν ανθίζει. Είναι σε ημισκιερό ανοιχτό χώρο και το βλέπει ο ήλιος νωρίς το πρωί. Τί θα πρέπει να κάνω ώστε να ανθίσει του χρόνου; Θα εκτιμούσα να έχω την γνώμη σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος15/10/16 12:20

  Σας ευχαριστώ πολύ που λάβατε υπόψη την ερώτησή μου και για τον χρόνο σας.

  Την άνοιξη έβαζα υγρό λίπασμα Βιοφυτ περίπου μία φορά τη βδομάδα στη δοσολογία που έγραφε στο μπουκάλι, και λίγο μπλε λίπασμα (κόκκους). Το καλοκαίρι επειδή έλειπα, μόνο ποτιζόταν με αυτόματο πότισμα (3 λεπτά, δύο φορές την ημέρα). Το φύλλωμά του είναι υγιές. Κάποιες ελάχιστες μικρές κίτρινες μελίγκρες(;)στην άκρη σε ένα δύο βλαστούς, τους έκοψα και δεν ξαναπαρουσιάστηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσα επιφανειακά φυτόχωμα στην γλάστρα.

  Και πάλι σας ευχαριστώ
  Μαρία Πατούνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν το φυτό δέχεται άφθονο έμμεσο ηλιακό φως κάποια στιγμή θα ανθοφορήσει. Πάντως υπάρχουν ποικιλίες που αργούν λίγο να μπουν σε ανθοφορία.
   Όταν ρώτησα για το λίπασμα εννοούσα την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία. Δεν πειράζει όμως, θα σας γράψω μερικές βασικές φροντίδες.
   Το χειμώνα μειώστε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. Το καλοκαίρι δώστε νερό μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.
   Δώστε κάποιο λίπασμα με όλα τα βασικά θρεπτικά στοιχεία [άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ)], την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε 2-3 εβδομάδες. Διαλέξτε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης.
   Κακώς κόψατε τα κλαδιά που είχαν πάνω τις κίτρινες μελίγκρες.

   Διαγραφή
 4. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας που ήταν πολύ χρήσιμες.
  Σας ευχαριστώ και πάλι.
  Μαρία Πατούνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. το κερακι αργει παρα πολύ να ανθισει τουλάχιστον 5 χρονια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι αργεί να ξεκινήσει αλλά μετά δεν σταματά με τίποτε.

   Διαγραφή
 6. Ποτέ φυτεύεται ο σπορος, και πως πρέπει να φυτέψω των σπόρο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σπόριοι εμφανίζονται μέσα σε κάψες όπως αυτές των φασολιών. Μόλις ωριμάσει η κάψα σκάει και οι σπόροι πετάγονται έξω. Γι' αυτό όταν σχηματιστεί η κάψα την κλείνετε μέσα σε διάφανο σακουλάκι. Όταν εμφανιστούν οι σπόροι τους φυτεύετε αμέσως γιατί δενζουν πολύ καιρό.

   Διαγραφή
 7. Ποτε πρέπει να φυτεύω τον σπορο.;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ποτε πρέπει να φυτεύω τον σπορο.;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σπόροι εμφανίζονται μέσα σε κάψες όπως αυτές των φασολιών. Μόλις ωριμάσει η κάψα σκάει και οι σπόροι πετάγονται έξω. Γι' αυτό όταν σχηματιστεί η κάψα την κλείνετε μέσα σε διάφανο σακουλάκι. Όταν εμφανιστούν οι σπόροι τους φυτεύετε αμέσως γιατί δεν ζουν πολύ καιρό.

   Διαγραφή
 9. Που μπορω να βρω αυτό το φυτό στο Βόλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω. Πάντως το κεράκι δεν είναι απ' τα δυσεύρετα φυτά. Αν δεν το βρείτε σε κάποιο φυτώριο έχετε το νου σας μήπως το δείτε σε κάποιο σπίτι, απ' όπου μπορείτε να ζητήσετε να σας δώσουν ένα κομμάτι για να φυτέψετε.

   Διαγραφή
  2. Το είχα βρει σε π
   Μπαλκόνι στο Βόλο, πήρα, το μεγάλωσα, το πολλαπλασίασε κ το έχασα. Θα ήθελα κ εγώ αν βρείτε.

   Διαγραφή
  3. Ελπίζω να βρείτε. Νόμιζα ότι το κεράκι είναι απ' τα φυτά που βρίσκει κανείς εύκολα. Τελικά φαίνεται ότι έκανα λάθος.

   Διαγραφή
 10. Καλημέρα σας. Υπάρχει κανένας στη Θεσσαλονίκη που να το έχει κ να θέλει να μου δώσει μόσχευμα? Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάποιον, αλλά ελπίζω κάποιος να δει το αίτημά σας εδώ.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος6/1/18 09:16

   Καλή χρονια
   Έχει σε φυτώρια στην Θεσσαλονίκη
   ΤΙ θα μπορούσα να βάλω για γρήγορη ανάπτυξη ανθεκτικότητα στα καιρικά φαινόμενα και να γίνεται φράχτης σε κάγκελα?ας έχει και αγκάθια
   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
  3. Γεια σας,
   Ελπίζω ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δουν την απάντησή σας.
   Τώρα, για τη δική σας ερώτηση δώστε μου μια περιγραφή των συνθηκών του χώρου σχετικά με τον φωτισμό, το έδαφος, το κλίμα. Επίσης, ψάχνετε για κάποιο αναρριχώμενο ή για θάμνο;

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος12/6/18 20:32

   Εχω δημιουργησει "κλωνους" απο παλιο κερακι.Μενω στην Ξανθη αλλα ερχομαι στην Θεσσαλονικη και στα Ν.Μουδανια ως παλιος Νεαπολιτης-Θεσαλονικιος.Φαντασθειτε οτι το εχω στο μπαλκονι σε αυτοσχεδια περγκολα και το χειμωνα το προστατευω απο το κρυο με χοντρο ναυλον καφετεριας,συμπτωματικα εχω μοιρασει σε καποιους φιλους εδω και ολοι ειναι γιατροι που με κουραρουν,τελη του μηνα θα ειμαστε στα Μουδανια και Νεα Γωνια

   Διαγραφή
  5. Αν θέλετε στείλτε μου το ίδιο κείμενο με e-mail.
   Στη συνέχεια, θα τα δώσω σε όποιον μου ζητήσει να έρθει σε επαφή με εσάς, μέσω e-mail πάντα.
   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
  6. Πώς θα μπορούσα να επικοινωνήσω με τον κύριο από την Ξάνθη? Μένω στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  7. Γεια σας,
   Αν μου στείλετε και οι δύο τις διεύθυνσεις του e-mail σας θα σας τις κοινοποιήσω και έτσι θα επικοινωνήσετε. Φύσικα θα μου τις στείλετε μέσω e-mail. Η διεύθυνσή μου φαίνεται στη δεξιά στήλη, κάτω από τον τίτλο Επικοινωνία.

   Διαγραφή
 11. Σοφία Κωνσταντίνου28/1/18 08:45

  Καλημέρα σας!Εχω το φυτό τρία χρόνια στην βεράντα και δεν έχει ανθίσει ακόμη.Το έχω όμως στην ίδια γλάστρα από την αρχή η οποία είναι σχετικά μικρή.Ο ήλιος δεν το βλέπει καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας. Μήπως φταίνε αυτά τα δύο για την μη ανθοφορία; Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κεράκι είναι απ΄αυτά που αργούν να ανθίσουν. Βάλτε το σε μεγαλύτερη γλάστρα, καλό θα του κάνει. Η έλλειψη δυνατού φωτισμού δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο τα δύο προηγούμενα.

   Διαγραφή
 12. αποστολια φιρφιλιωνη1/3/18 12:37

  καλη σας μερα καλο μηνα.εχω το κερακι σε γλαστρα.αισθανομαι οτι πνιγεται και δεν του φτανει ο χωρος.μου λετε σας παρακαλω ποτε πρεπει να του αλλαξω γλαστρα και τι συνθεση πρεπει να εχει το νεο του χωμα;τωρα την ανοιξη τι αναγκες εχει;;σας ευχαριστω παρα πολυ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Αν στην περιοχή σας δεν υπάρχει πιά κίνδυνος από παγωνιές μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ακόμη και τώρα. Αν όχι, περιμένετε λίγες μέρες ακόμη. Για το χώμα, διαβάστε την ανάρτηση στην αρχή της σελίδας. Όσον αφορά τις άλλες φροντίδες: Για το λίπασμα διαβάστε την ανάρτηση: Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά. Για το πότισμα την ανάρτηση με τίτλο: Πότισμα. Θα τις βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας ανάμεσα στις Ετικέτες.

   Διαγραφή
 13. Ανώνυμος4/3/18 11:51

  μπορειτε να μου πειτε ποτε μπορω να το μεταφυτεψω;τι συσταση να εχει το χωμα;ελπιζω να δειτε το μυνημα γιατι δεν τα παω καλα με την τεχνολογια κι οταν ρωταω για το κερακι δεν ξερει κανεις να μου πει.ευχαριστω!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα δείτε την απάντηση στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο. Λίγο πιο πάνω δηλαδή. Μην ανησυχείτε, καλά τα πήγατε με την .. τεχνολογία. Δεν δημοσιεύθηκαν αμέσως οι ερωτήσεις σας επειδή στο μπλογκ μου πρέπει πρώτα να δω την ερώτηση-σχόλιο και μετά να δημοσιευθεί. Αν έχετε άλλες απορίες, γράψτε μου ξανά.
   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα, που μπορω να βρω χογια στο Βόλο. Υπάρχει καποιο ανθοπωλείο που το έχει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχω ιδέα! Όμως πιο πάνω βλέπω ότι το έψαχνε κάποιος αναγνώστης του μπλογκ στη Θεσσαλονίκη και άλλος αναγνώστης απάντησε ότι υπάρχει σε κέντρα κήπου εκεί. Αν υπάρχει πιο βόρεια από εσάς, πιστεύω ότι θα βρείτε και στην πόλη σας.

   Διαγραφή
 15. Ανώνυμος23/4/18 22:29

  Γεια σας.εχω και εγω ενα τετοιο κερακι.το εχω πανω απο 5 χρονια αλλα δεν εχει μεγαλωσει αρκετα,γιατι ομως?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Θέλει λίπασμα, πότισμα όπως και όλα τα γλαστρικά φυτά. Επίσης θέλει μια θέση που να του ταιριάζει, δηλαδή προστατευμένη από τον καυτό ήλιο, τον άνεμο και το κρύο.

   Διαγραφή
 16. Ανώνυμος30/4/18 21:49

  Καλησπέρα! Η δική μου χόγια έχει προσβληθεί από βαμβακάδα. Τι μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστώ εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό μου ξέφυγε! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Προμηθευτείτε εντομοκτόνο με φυσικό πύρεθρο και ψεκάστε με αυτό.

   Διαγραφή
 17. Καλημέρα το φυτό μου εχει γεμισει κιτρινη μελίγκρα τι φάρμακο χρειάζεται για να το σωσω;ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμβουλη σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαβάστε την ανάρτηση. Υπάρχει αναφορά στο πρόβλημα της μελίγκρας.

   Διαγραφή
 18. Καλημέρα το φυτό μου εχει γεμισει κίτρινη μελίγκρα τι μπορώ να κάνω για να το σωσω;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαβάστε την ανάρτηση. Υπάρχει αναφορά στο πρόβλημα της μελίγκρας.

   Διαγραφή
 19. Ανώνυμος12/6/18 10:31

  Καλημερα σας!!! Οι συμβουλες σας μας ειναι πολυ χρησιμες!!! Εχω ενα κερακι περιπου 7 χρονια κ εχει αναπτυχθει παραπολυ. Εδω κ 2 μηνες περιπου , τα φυλλα του εχουν ζαρωσει κ εχουν χασει το βαθυπρασινο χρωμα τους! Προσφατα του εβαλα χουμους! Δεν ξερω τι φταιει κ το κερακι μαραινεται!!θα ηθελα την γνωμη σας!!! Ευχαριστω πολυ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Μήπως κάτι δεν πάει καλά εκεί; Επίσης ελέγξτε, σκάψτε ελαφρά στο χώμα για να δείτε αν είναι υγρό ή όχι. Λίπασμα δίνετε; Αν ναι τι είναι αυτό και κάθε πότε δίνετε;
   Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή
 20. εγω εχω ενα κερακι το εχω τρια χρονια εχει παρει υψος τρια μετρα εχει καταπρασινα φυλλα δεν μου εχει ανθισει τωρα αρχισα να του βαζω λιπασμα το μπεστ και περιμενω ασ ελπισουμε την ανοιξη υπαρχει περιπτωση να βγαλει ανθο μεχρι το τελος καλοκαιριου ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υποθέτω ότι είναι σε γλάστρα. Το μέγεθός της είναι το κατάλληλο;
   Το χειμώνα μειώστε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. Το καλοκαίρι δώστε νερό μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.
   Χρησιμοποιήστε λίπασμα για ανθοφορία, υγρό ή σε μορφή σκόνης. Σας το γράφω αυτό γιατί δεν γνωρίζω τη σύσταση του λιπάσματος που χρησιμοποιείτε. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι, λίπασμα δίνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο.
   Δεν νομίζω ότι θα βγάλει τώρα άνθη, συνήθως εμφανίζονται στην αρχή του καλοκαιριού αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.

   Διαγραφή
 21. καλημέρα.τώρα είδα το site σας και ενθουσιάστηκα.θέλω να βάλω το λουλούδι κεράκι μου άρεσε πολύ σε μιά γλάστρα που είναι για αναριχώμενο λουλούδι αλλά τη βλέπει ο ήλιος όλη μέρα ρώτησα στο ανθοπωλείο και μου είπαν οτι δεν πειράζει ο ήλιος .εσεις τι λέτε γι αυτό΄;σας ευχαριστώ πολύ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Όπως μπορείτε να διαβάσατε και στο άρθρο, το κεράκι θέλει «θέσεις υπήνεμες και ημισκιερές ή τουλάχιστον προστατευμένες από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού». Φανταστείτε ότι το κεράκι που βλέπετε στις πρώτες 4 φωτογραφίες δέχεται άμεσα το ηλιακό φως το πολύ μία ώρα τη μέρα. Επίσης θέλει και προστασία από το κρύο τον χειμώνα. Απ' την περιγραφή σας φοβάμαι ότι ο χώρος που θέλετε να το βάλετε δεν είναι κατάλληλος.

   Διαγραφή
 22. Το δικό μου φυτό μόνο μετά το μεσημέρι το βλέπει ο ήλιος..υπάρχει πρόβλημα ;; η να του αλαξω θέση...αν και το εχω δύο χρόνια δεν έχει ανθίσει..αλλά αναπτυσεται κανονικά σας Ευχαριστώ Πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού αναπτύσσεται κανονικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσέξτε τις χειμωνιάτικες παγωνιές. Ο περασμένος χειμώνας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ήταν ήπιος. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει και φέτος το ίδιο. Την άνοιξη αρχίστε να του δίνετε λίπασμα.

   Διαγραφή
 23. charisi.anna@gmail.com
  Μπορείτε να το αφήσετε σαν σχόλιο, ώστε να το δει όποιος έχει hoya και να επικοινωνήσει μαζί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.