Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Κεράκι για δυνατό άρωμα και ζωηρή βλάστηση

Το κεράκι ή Χόγια (Hoya carnosaείναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό κατάλληλο για καλλιέργεια σε γλάστρα. Μπορεί να φτάσει τα 4 - 4,5 μ. σε ύψος,  όμως για να σκαρφαλώσει χρειάζεται στήριξη μια και δεν έχει ειδικά όργανα (π.χ. βεντούζες). 
Κεράκι ή χόγια
Η υφή της επιφάνειας των πετάλων θυμίζει πολύ το κερί,  ίσως γι' αυτό έχει επικρατήσει το  κοινό όνομα, κεράκι. (Φωτ. Τ.Α.)
Απ’ τη στιγμή που θα στηρίξουμε τα βασικά κλαδιά του πάνω σε σύρματα ή μια πέργκολα, τα δευτερεύοντα θα αρχίσουν να πλέκονται μεταξύ τους ή και με τις επιφάνειες στήριξης. Δηλαδή, αφού εξασφαλίσουμε τη βασική στήριξη, το κεράκι βρίσκει το ... δρόμο του. Η βλάστηση του είναι ιδιαίτερα ζωηρή και έτσι είναι πιθανό να αισθανθούμε κάποια στιγμή την ανάγκη να την αραιώσουμε έστω και ελαφρά. Αυτό γίνεται με κλάδεμα το οποίο θα κάνουμε είτε νωρίς την άνοιξη είτε το φθινόπωρο όταν η ανθοφορία αρχίζει να τελειώνει. Το «πώς κλαδεύουμε» είναι απλό: κόβουμε ότι ενοχλεί και μειώνουμε το μήκος όλων των βλαστών κατά το 1/3 ή το 1/4, ανάλογα με το κέφι μας.
Κεράκι ή χόγια
Παρατηρήστε τη ζωηρή βλάστηση καθώς και τα άνθη που γέρνουν προς τα κάτω. (φωτ. Τ.Α.)
Τα άνθη εμφανίζονται προς το τέλος της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι και το φθινόπωρο. Είναι λευκά και ροζ και έχουν ένα μάλλον «βαρύ» και γλυκό άρωμα. 
Κεράκι ή χόγια
Ενα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα άνθη της χόγιας (Hoya carnosa) είναι το βάρος τους, γι' αυτό και τα βλέπουμε να γέρνουν προς τα κάτω. (φωτ. Τ.Α.)
Πρόκειται για τροπικό φυτό που δεν επιβιώνει σε περιοχές με παγωνιές. Όταν το θερμόμετρο πέσει κάτω από το 0 C αρχίζει να εμφανίζει ζημιές. Προτιμά θέσεις υπήνεμες και ημισκιερές ή τουλάχιστον προστατευμένες από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα πρέπει να του βρούμε μία μόνιμη θέση για να μένει εκεί όλο το χρόνο. Μην ξεχνάμε, οι γλάστρες με αναρριχώμενα δύσκολα μετακινούνται. Στη γλάστρα χρησιμοποιούμε χώμα «εξωτερικού χώρου» στο οποίο αναμειγνύουμε 1-2 χούφτες ελαφρόπετρα για να καλύτερη στράγγιση. Στον κήπο φυτεύεται σε έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία με ικανοποιητική στράγγιση, δηλαδή σε θέσεις όπου δεν λιμνάζει νερό.  
Κεράκι ή χόγια
Η κίτρινη μελίγκρα πάνω στο κεράκι. (Φωτ. Τ.Α.)
Πάνω στο κεράκι είναι πολύ συνηθισμένο να βρούμε ένα είδος κίτρινης μελίγκρας. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έντομο και το συγκεκριμένο φυτό έχουν αναπτύξει μία σχέση συμβίωσης. Δεν γνωρίζω αν η σχέση είναι ισότιμη, αλλά το φυτό δεν δείχνει να υποφέρει. Όμως είναι βέβαιο ότι η εμφάνισή του μειώνεται λόγω του μελιτώματος της μελίγκρας γιατί πάνω του κολλάει η πανταχού παρούσα σκόνη ενώ εμφανίζονται και τα μαύρα σημάδια των μυκήτων της καπνιάς. Για την καταπολέμηση της μελίγκρας δείτε εδώ.
Η βαμβακάδα, αν εμφανιστεί, είναι πιο σοβαρό πρόβλημα επειδή κάνει ζημιά στο φυτό. 
Hoya lanceolata
Το πιο συνηθισμένο είδος κεριού στην αγορά είναι η Hoya carnosa,  όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρούμε και την Hoya lanceolata που εικονίζεται εδώ. (Φωτ. Τ.Α.)
Hoya lanceolata
Συγκριτικά με την Hoya carnosa, τα φύλλα της Hoya lanceolata είναι πιο λεπτά , οι ταξιανθίες είναι μικρότερες αλλά τα ανθάκια μεγαλύτερα (Φωτ. Τ.Α.) 20 σχόλια:

 1. Καλησπέρα σας!
  Βρηκα κ εγώ μια χόγια σε ένα θερμοκήπιο τις προάλλες και δεν αντιστάθηκα. Τι γίνεται το χειμώνα όμως? Συστήνετε να την βάζουμε μέσα με τα πρώτα κρύα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν η πρόγνωση του καιρού αναφέρει θερμοκρασίες κοντά στο 0 C πρέπει να πάρετε μέτρα. Αν μπορείτε να το βάλετε μέσα ή να το τυλίξετε με κατάλληλα υλικά. Δείτε και εδώ: Προστασία φυτών από το κρύο (https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html).

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/10/16 13:08

  Έχω φυτέψει το φυτό σε γλάστρα στο μπαλκόνι εδώ και τρία χρόνια. Μεγαλώνει και Βγάζει υγιή φύλλα και προχωρά σε διακλαδώσεις που μπλέκονται στα κάγκελα του μπαλκονιού αλλά δεν ανθίζει. Είναι σε ημισκιερό ανοιχτό χώρο και το βλέπει ο ήλιος νωρίς το πρωί. Τί θα πρέπει να κάνω ώστε να ανθίσει του χρόνου; Θα εκτιμούσα να έχω την γνώμη σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος15/10/16 12:20

  Σας ευχαριστώ πολύ που λάβατε υπόψη την ερώτησή μου και για τον χρόνο σας.

  Την άνοιξη έβαζα υγρό λίπασμα Βιοφυτ περίπου μία φορά τη βδομάδα στη δοσολογία που έγραφε στο μπουκάλι, και λίγο μπλε λίπασμα (κόκκους). Το καλοκαίρι επειδή έλειπα, μόνο ποτιζόταν με αυτόματο πότισμα (3 λεπτά, δύο φορές την ημέρα). Το φύλλωμά του είναι υγιές. Κάποιες ελάχιστες μικρές κίτρινες μελίγκρες(;)στην άκρη σε ένα δύο βλαστούς, τους έκοψα και δεν ξαναπαρουσιάστηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσα επιφανειακά φυτόχωμα στην γλάστρα.

  Και πάλι σας ευχαριστώ
  Μαρία Πατούνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν το φυτό δέχεται άφθονο έμμεσο ηλιακό φως κάποια στιγμή θα ανθοφορήσει. Πάντως υπάρχουν ποικιλίες που αργούν λίγο να μπουν σε ανθοφορία.
   Όταν ρώτησα για το λίπασμα εννοούσα την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία. Δεν πειράζει όμως, θα σας γράψω μερικές βασικές φροντίδες.
   Το χειμώνα μειώστε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. Το καλοκαίρι δώστε νερό μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.
   Δώστε κάποιο λίπασμα με όλα τα βασικά θρεπτικά στοιχεία [άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ)], την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε 2-3 εβδομάδες. Διαλέξτε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης.
   Κακώς κόψατε τα κλαδιά που είχαν πάνω τις κίτρινες μελίγκρες.

   Διαγραφή
 4. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας που ήταν πολύ χρήσιμες.
  Σας ευχαριστώ και πάλι.
  Μαρία Πατούνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. το κερακι αργει παρα πολύ να ανθισει τουλάχιστον 5 χρονια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι αργεί να ξεκινήσει αλλά μετά δεν σταματά με τίποτε.

   Διαγραφή
 6. Ποτέ φυτεύεται ο σπορος, και πως πρέπει να φυτέψω των σπόρο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σπόριοι εμφανίζονται μέσα σε κάψες όπως αυτές των φασολιών. Μόλις ωριμάσει η κάψα σκάει και οι σπόροι πετάγονται έξω. Γι' αυτό όταν σχηματιστεί η κάψα την κλείνετε μέσα σε διάφανο σακουλάκι. Όταν εμφανιστούν οι σπόροι τους φυτεύετε αμέσως γιατί δενζουν πολύ καιρό.

   Διαγραφή
 7. Ποτε πρέπει να φυτεύω τον σπορο.;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ποτε πρέπει να φυτεύω τον σπορο.;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σπόροι εμφανίζονται μέσα σε κάψες όπως αυτές των φασολιών. Μόλις ωριμάσει η κάψα σκάει και οι σπόροι πετάγονται έξω. Γι' αυτό όταν σχηματιστεί η κάψα την κλείνετε μέσα σε διάφανο σακουλάκι. Όταν εμφανιστούν οι σπόροι τους φυτεύετε αμέσως γιατί δεν ζουν πολύ καιρό.

   Διαγραφή
 9. Που μπορω να βρω αυτό το φυτό στο Βόλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω. Πάντως το κεράκι δεν είναι απ' τα δυσεύρετα φυτά. Αν δεν το βρείτε σε κάποιο φυτώριο έχετε το νου σας μήπως το δείτε σε κάποιο σπίτι, απ' όπου μπορείτε να ζητήσετε να σας δώσουν ένα κομμάτι για να φυτέψετε.

   Διαγραφή
  2. Το είχα βρει σε π
   Μπαλκόνι στο Βόλο, πήρα, το μεγάλωσα, το πολλαπλασίασε κ το έχασα. Θα ήθελα κ εγώ αν βρείτε.

   Διαγραφή
  3. Ελπίζω να βρείτε. Νόμιζα ότι το κεράκι είναι απ' τα φυτά που βρίσκει κανείς εύκολα. Τελικά φαίνεται ότι έκανα λάθος.

   Διαγραφή
 10. Καλημέρα σας. Υπάρχει κανένας στη Θεσσαλονίκη που να το έχει κ να θέλει να μου δώσει μόσχευμα? Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάποιον, αλλά ελπίζω κάποιος να δει το αίτημά σας εδώ.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.