Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Κεράκι για δυνατό άρωμα και ζωηρή βλάστηση

Το κεράκι ή Χόγια (Hoya carnosaείναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό κατάλληλο για καλλιέργεια σε γλάστρα. Μπορεί να φτάσει τα 4 - 4,5 μ. σε ύψος,  όμως για να σκαρφαλώσει χρειάζεται στήριξη μια και δεν έχει ειδικά όργανα (π.χ. βεντούζες). 
Κεράκι ή χόγια
Η υφή της επιφάνειας των πετάλων θυμίζει πολύ το κερί,  ίσως γι' αυτό έχει επικρατήσει το  κοινό όνομα, κεράκι. (Φωτ. Τ.Α.)
Απ’ τη στιγμή που θα στηρίξουμε τα βασικά κλαδιά του πάνω σε σύρματα ή μια πέργκολα, τα δευτερεύοντα θα αρχίσουν να πλέκονται μεταξύ τους ή και με τις επιφάνειες στήριξης. Δηλαδή, αφού εξασφαλίσουμε τη βασική στήριξη, το κεράκι βρίσκει το ... δρόμο του. Η βλάστηση του είναι ιδιαίτερα ζωηρή και έτσι είναι πιθανό να αισθανθούμε κάποια στιγμή την ανάγκη να την αραιώσουμε έστω και ελαφρά. Αυτό γίνεται με κλάδεμα το οποίο θα κάνουμε είτε νωρίς την άνοιξη είτε το φθινόπωρο όταν η ανθοφορία αρχίζει να τελειώνει. Το «πώς κλαδεύουμε» είναι απλό: κόβουμε ότι ενοχλεί και μειώνουμε το μήκος όλων των βλαστών κατά το 1/3 ή το 1/4, ανάλογα με το κέφι μας.
Κεράκι ή χόγια
Παρατηρήστε τη ζωηρή βλάστηση καθώς και τα άνθη που γέρνουν προς τα κάτω. (φωτ. Τ.Α.)
Τα άνθη εμφανίζονται προς το τέλος της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι και το φθινόπωρο. Είναι λευκά και ροζ και έχουν ένα μάλλον «βαρύ» και γλυκό άρωμα. 
Κεράκι ή χόγια
Ενα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα άνθη της χόγιας (Hoya carnosa) είναι το βάρος τους, γι' αυτό και τα βλέπουμε να γέρνουν προς τα κάτω. (φωτ. Τ.Α.)
Πρόκειται για τροπικό φυτό που δεν επιβιώνει σε περιοχές με παγωνιές. Όταν το θερμόμετρο πέσει κάτω από το 0 C αρχίζει να εμφανίζει ζημιές. Προτιμά θέσεις υπήνεμες και ημισκιερές ή τουλάχιστον προστατευμένες από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα πρέπει να του βρούμε μία μόνιμη θέση για να μένει εκεί όλο το χρόνο. Μην ξεχνάμε, οι γλάστρες με αναρριχώμενα δύσκολα μετακινούνται. Στη γλάστρα χρησιμοποιούμε χώμα «εξωτερικού χώρου» στο οποίο αναμειγνύουμε 1-2 χούφτες ελαφρόπετρα για να καλύτερη στράγγιση. Στον κήπο φυτεύεται σε έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία με ικανοποιητική στράγγιση, δηλαδή σε θέσεις όπου δεν λιμνάζει νερό.  
Κεράκι ή χόγια
Η κίτρινη μελίγκρα πάνω στο κεράκι. (Φωτ. Τ.Α.)
Πάνω στο κεράκι είναι πολύ συνηθισμένο να βρούμε ένα είδος κίτρινης μελίγκρας. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έντομο και το συγκεκριμένο φυτό έχουν αναπτύξει μία σχέση συμβίωσης. Δεν γνωρίζω αν η σχέση είναι ισότιμη, αλλά το φυτό δεν δείχνει να υποφέρει. Όμως είναι βέβαιο ότι η εμφάνισή του μειώνεται λόγω του μελιτώματος της μελίγκρας γιατί πάνω του κολλάει η πανταχού παρούσα σκόνη ενώ εμφανίζονται και τα μαύρα σημάδια των μυκήτων της καπνιάς. Για την καταπολέμηση της μελίγκρας δείτε εδώ.
Η βαμβακάδα, αν εμφανιστεί, είναι πιο σοβαρό πρόβλημα επειδή κάνει ζημιά στο φυτό. 
Hoya lanceolata
Το πιο συνηθισμένο είδος κεριού στην αγορά είναι η Hoya carnosa,  όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρούμε και την Hoya lanceolata που εικονίζεται εδώ. (Φωτ. Τ.Α.)
Hoya lanceolata
Συγκριτικά με την Hoya carnosa, τα φύλλα της Hoya lanceolata είναι πιο λεπτά , οι ταξιανθίες είναι μικρότερες αλλά τα ανθάκια μεγαλύτερα (Φωτ. Τ.Α.) 



130 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας!
    Βρηκα κ εγώ μια χόγια σε ένα θερμοκήπιο τις προάλλες και δεν αντιστάθηκα. Τι γίνεται το χειμώνα όμως? Συστήνετε να την βάζουμε μέσα με τα πρώτα κρύα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν η πρόγνωση του καιρού αναφέρει θερμοκρασίες κοντά στο 0 C πρέπει να πάρετε μέτρα. Αν μπορείτε να το βάλετε μέσα ή να το τυλίξετε με κατάλληλα υλικά. Δείτε και εδώ: Προστασία φυτών από το κρύο (https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html).

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος9/10/16 13:08

    Έχω φυτέψει το φυτό σε γλάστρα στο μπαλκόνι εδώ και τρία χρόνια. Μεγαλώνει και Βγάζει υγιή φύλλα και προχωρά σε διακλαδώσεις που μπλέκονται στα κάγκελα του μπαλκονιού αλλά δεν ανθίζει. Είναι σε ημισκιερό ανοιχτό χώρο και το βλέπει ο ήλιος νωρίς το πρωί. Τί θα πρέπει να κάνω ώστε να ανθίσει του χρόνου; Θα εκτιμούσα να έχω την γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/10/16 12:20

    Σας ευχαριστώ πολύ που λάβατε υπόψη την ερώτησή μου και για τον χρόνο σας.

    Την άνοιξη έβαζα υγρό λίπασμα Βιοφυτ περίπου μία φορά τη βδομάδα στη δοσολογία που έγραφε στο μπουκάλι, και λίγο μπλε λίπασμα (κόκκους). Το καλοκαίρι επειδή έλειπα, μόνο ποτιζόταν με αυτόματο πότισμα (3 λεπτά, δύο φορές την ημέρα). Το φύλλωμά του είναι υγιές. Κάποιες ελάχιστες μικρές κίτρινες μελίγκρες(;)στην άκρη σε ένα δύο βλαστούς, τους έκοψα και δεν ξαναπαρουσιάστηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσα επιφανειακά φυτόχωμα στην γλάστρα.

    Και πάλι σας ευχαριστώ
    Μαρία Πατούνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το φυτό δέχεται άφθονο έμμεσο ηλιακό φως κάποια στιγμή θα ανθοφορήσει. Πάντως υπάρχουν ποικιλίες που αργούν λίγο να μπουν σε ανθοφορία.
      Όταν ρώτησα για το λίπασμα εννοούσα την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία. Δεν πειράζει όμως, θα σας γράψω μερικές βασικές φροντίδες.
      Το χειμώνα μειώστε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. Το καλοκαίρι δώστε νερό μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.
      Δώστε κάποιο λίπασμα με όλα τα βασικά θρεπτικά στοιχεία [άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ)], την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε 2-3 εβδομάδες. Διαλέξτε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης.
      Κακώς κόψατε τα κλαδιά που είχαν πάνω τις κίτρινες μελίγκρες.

      Διαγραφή
  4. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας που ήταν πολύ χρήσιμες.
    Σας ευχαριστώ και πάλι.
    Μαρία Πατούνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το κερακι αργει παρα πολύ να ανθισει τουλάχιστον 5 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αργεί να ξεκινήσει αλλά μετά δεν σταματά με τίποτε.

      Διαγραφή
  6. Ποτέ φυτεύεται ο σπορος, και πως πρέπει να φυτέψω των σπόρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σπόριοι εμφανίζονται μέσα σε κάψες όπως αυτές των φασολιών. Μόλις ωριμάσει η κάψα σκάει και οι σπόροι πετάγονται έξω. Γι' αυτό όταν σχηματιστεί η κάψα την κλείνετε μέσα σε διάφανο σακουλάκι. Όταν εμφανιστούν οι σπόροι τους φυτεύετε αμέσως γιατί δενζουν πολύ καιρό.

      Διαγραφή
  7. Ποτε πρέπει να φυτεύω τον σπορο.;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποτε πρέπει να φυτεύω τον σπορο.;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σπόροι εμφανίζονται μέσα σε κάψες όπως αυτές των φασολιών. Μόλις ωριμάσει η κάψα σκάει και οι σπόροι πετάγονται έξω. Γι' αυτό όταν σχηματιστεί η κάψα την κλείνετε μέσα σε διάφανο σακουλάκι. Όταν εμφανιστούν οι σπόροι τους φυτεύετε αμέσως γιατί δεν ζουν πολύ καιρό.

      Διαγραφή
  9. Που μπορω να βρω αυτό το φυτό στο Βόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω. Πάντως το κεράκι δεν είναι απ' τα δυσεύρετα φυτά. Αν δεν το βρείτε σε κάποιο φυτώριο έχετε το νου σας μήπως το δείτε σε κάποιο σπίτι, απ' όπου μπορείτε να ζητήσετε να σας δώσουν ένα κομμάτι για να φυτέψετε.

      Διαγραφή
    2. Το είχα βρει σε π
      Μπαλκόνι στο Βόλο, πήρα, το μεγάλωσα, το πολλαπλασίασε κ το έχασα. Θα ήθελα κ εγώ αν βρείτε.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να βρείτε. Νόμιζα ότι το κεράκι είναι απ' τα φυτά που βρίσκει κανείς εύκολα. Τελικά φαίνεται ότι έκανα λάθος.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Υπάρχει κανένας στη Θεσσαλονίκη που να το έχει κ να θέλει να μου δώσει μόσχευμα? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάποιον, αλλά ελπίζω κάποιος να δει το αίτημά σας εδώ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/1/18 09:16

      Καλή χρονια
      Έχει σε φυτώρια στην Θεσσαλονίκη
      ΤΙ θα μπορούσα να βάλω για γρήγορη ανάπτυξη ανθεκτικότητα στα καιρικά φαινόμενα και να γίνεται φράχτης σε κάγκελα?ας έχει και αγκάθια
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ελπίζω ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δουν την απάντησή σας.
      Τώρα, για τη δική σας ερώτηση δώστε μου μια περιγραφή των συνθηκών του χώρου σχετικά με τον φωτισμό, το έδαφος, το κλίμα. Επίσης, ψάχνετε για κάποιο αναρριχώμενο ή για θάμνο;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος12/6/18 20:32

      Εχω δημιουργησει "κλωνους" απο παλιο κερακι.Μενω στην Ξανθη αλλα ερχομαι στην Θεσσαλονικη και στα Ν.Μουδανια ως παλιος Νεαπολιτης-Θεσαλονικιος.Φαντασθειτε οτι το εχω στο μπαλκονι σε αυτοσχεδια περγκολα και το χειμωνα το προστατευω απο το κρυο με χοντρο ναυλον καφετεριας,συμπτωματικα εχω μοιρασει σε καποιους φιλους εδω και ολοι ειναι γιατροι που με κουραρουν,τελη του μηνα θα ειμαστε στα Μουδανια και Νεα Γωνια

      Διαγραφή
    5. Αν θέλετε στείλτε μου το ίδιο κείμενο με e-mail.
      Στη συνέχεια, θα τα δώσω σε όποιον μου ζητήσει να έρθει σε επαφή με εσάς, μέσω e-mail πάντα.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    6. Πώς θα μπορούσα να επικοινωνήσω με τον κύριο από την Ξάνθη? Μένω στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    7. Γεια σας,
      Αν μου στείλετε και οι δύο τις διεύθυνσεις του e-mail σας θα σας τις κοινοποιήσω και έτσι θα επικοινωνήσετε. Φύσικα θα μου τις στείλετε μέσω e-mail. Η διεύθυνσή μου φαίνεται στη δεξιά στήλη, κάτω από τον τίτλο Επικοινωνία.

      Διαγραφή
  11. Σοφία Κωνσταντίνου28/1/18 08:45

    Καλημέρα σας!Εχω το φυτό τρία χρόνια στην βεράντα και δεν έχει ανθίσει ακόμη.Το έχω όμως στην ίδια γλάστρα από την αρχή η οποία είναι σχετικά μικρή.Ο ήλιος δεν το βλέπει καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας. Μήπως φταίνε αυτά τα δύο για την μη ανθοφορία; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κεράκι είναι απ΄αυτά που αργούν να ανθίσουν. Βάλτε το σε μεγαλύτερη γλάστρα, καλό θα του κάνει. Η έλλειψη δυνατού φωτισμού δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο τα δύο προηγούμενα.

      Διαγραφή
  12. αποστολια φιρφιλιωνη1/3/18 12:37

    καλη σας μερα καλο μηνα.εχω το κερακι σε γλαστρα.αισθανομαι οτι πνιγεται και δεν του φτανει ο χωρος.μου λετε σας παρακαλω ποτε πρεπει να του αλλαξω γλαστρα και τι συνθεση πρεπει να εχει το νεο του χωμα;τωρα την ανοιξη τι αναγκες εχει;;σας ευχαριστω παρα πολυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν στην περιοχή σας δεν υπάρχει πιά κίνδυνος από παγωνιές μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ακόμη και τώρα. Αν όχι, περιμένετε λίγες μέρες ακόμη. Για το χώμα, διαβάστε την ανάρτηση στην αρχή της σελίδας. Όσον αφορά τις άλλες φροντίδες: Για το λίπασμα διαβάστε την ανάρτηση: Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά. Για το πότισμα την ανάρτηση με τίτλο: Πότισμα. Θα τις βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας ανάμεσα στις Ετικέτες.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος4/3/18 11:51

    μπορειτε να μου πειτε ποτε μπορω να το μεταφυτεψω;τι συσταση να εχει το χωμα;ελπιζω να δειτε το μυνημα γιατι δεν τα παω καλα με την τεχνολογια κι οταν ρωταω για το κερακι δεν ξερει κανεις να μου πει.ευχαριστω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δείτε την απάντηση στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο. Λίγο πιο πάνω δηλαδή. Μην ανησυχείτε, καλά τα πήγατε με την .. τεχνολογία. Δεν δημοσιεύθηκαν αμέσως οι ερωτήσεις σας επειδή στο μπλογκ μου πρέπει πρώτα να δω την ερώτηση-σχόλιο και μετά να δημοσιευθεί. Αν έχετε άλλες απορίες, γράψτε μου ξανά.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα, που μπορω να βρω χογια στο Βόλο. Υπάρχει καποιο ανθοπωλείο που το έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ιδέα! Όμως πιο πάνω βλέπω ότι το έψαχνε κάποιος αναγνώστης του μπλογκ στη Θεσσαλονίκη και άλλος αναγνώστης απάντησε ότι υπάρχει σε κέντρα κήπου εκεί. Αν υπάρχει πιο βόρεια από εσάς, πιστεύω ότι θα βρείτε και στην πόλη σας.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος23/4/18 22:29

    Γεια σας.εχω και εγω ενα τετοιο κερακι.το εχω πανω απο 5 χρονια αλλα δεν εχει μεγαλωσει αρκετα,γιατι ομως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Θέλει λίπασμα, πότισμα όπως και όλα τα γλαστρικά φυτά. Επίσης θέλει μια θέση που να του ταιριάζει, δηλαδή προστατευμένη από τον καυτό ήλιο, τον άνεμο και το κρύο.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος30/4/18 21:49

    Καλησπέρα! Η δική μου χόγια έχει προσβληθεί από βαμβακάδα. Τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μου ξέφυγε! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Προμηθευτείτε εντομοκτόνο με φυσικό πύρεθρο και ψεκάστε με αυτό.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα το φυτό μου εχει γεμισει κιτρινη μελίγκρα τι φάρμακο χρειάζεται για να το σωσω;ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμβουλη σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε την ανάρτηση. Υπάρχει αναφορά στο πρόβλημα της μελίγκρας.

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα το φυτό μου εχει γεμισει κίτρινη μελίγκρα τι μπορώ να κάνω για να το σωσω;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε την ανάρτηση. Υπάρχει αναφορά στο πρόβλημα της μελίγκρας.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος12/6/18 10:31

    Καλημερα σας!!! Οι συμβουλες σας μας ειναι πολυ χρησιμες!!! Εχω ενα κερακι περιπου 7 χρονια κ εχει αναπτυχθει παραπολυ. Εδω κ 2 μηνες περιπου , τα φυλλα του εχουν ζαρωσει κ εχουν χασει το βαθυπρασινο χρωμα τους! Προσφατα του εβαλα χουμους! Δεν ξερω τι φταιει κ το κερακι μαραινεται!!θα ηθελα την γνωμη σας!!! Ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Μήπως κάτι δεν πάει καλά εκεί; Επίσης ελέγξτε, σκάψτε ελαφρά στο χώμα για να δείτε αν είναι υγρό ή όχι. Λίπασμα δίνετε; Αν ναι τι είναι αυτό και κάθε πότε δίνετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  20. εγω εχω ενα κερακι το εχω τρια χρονια εχει παρει υψος τρια μετρα εχει καταπρασινα φυλλα δεν μου εχει ανθισει τωρα αρχισα να του βαζω λιπασμα το μπεστ και περιμενω ασ ελπισουμε την ανοιξη υπαρχει περιπτωση να βγαλει ανθο μεχρι το τελος καλοκαιριου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι είναι σε γλάστρα. Το μέγεθός της είναι το κατάλληλο;
      Το χειμώνα μειώστε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. Το καλοκαίρι δώστε νερό μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.
      Χρησιμοποιήστε λίπασμα για ανθοφορία, υγρό ή σε μορφή σκόνης. Σας το γράφω αυτό γιατί δεν γνωρίζω τη σύσταση του λιπάσματος που χρησιμοποιείτε. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι, λίπασμα δίνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο.
      Δεν νομίζω ότι θα βγάλει τώρα άνθη, συνήθως εμφανίζονται στην αρχή του καλοκαιριού αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.

      Διαγραφή
  21. καλημέρα.τώρα είδα το site σας και ενθουσιάστηκα.θέλω να βάλω το λουλούδι κεράκι μου άρεσε πολύ σε μιά γλάστρα που είναι για αναριχώμενο λουλούδι αλλά τη βλέπει ο ήλιος όλη μέρα ρώτησα στο ανθοπωλείο και μου είπαν οτι δεν πειράζει ο ήλιος .εσεις τι λέτε γι αυτό΄;σας ευχαριστώ πολύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όπως μπορείτε να διαβάσατε και στο άρθρο, το κεράκι θέλει «θέσεις υπήνεμες και ημισκιερές ή τουλάχιστον προστατευμένες από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού». Φανταστείτε ότι το κεράκι που βλέπετε στις πρώτες 4 φωτογραφίες δέχεται άμεσα το ηλιακό φως το πολύ μία ώρα τη μέρα. Επίσης θέλει και προστασία από το κρύο τον χειμώνα. Απ' την περιγραφή σας φοβάμαι ότι ο χώρος που θέλετε να το βάλετε δεν είναι κατάλληλος.

      Διαγραφή
  22. Το δικό μου φυτό μόνο μετά το μεσημέρι το βλέπει ο ήλιος..υπάρχει πρόβλημα ;; η να του αλαξω θέση...αν και το εχω δύο χρόνια δεν έχει ανθίσει..αλλά αναπτυσεται κανονικά σας Ευχαριστώ Πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού αναπτύσσεται κανονικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσέξτε τις χειμωνιάτικες παγωνιές. Ο περασμένος χειμώνας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ήταν ήπιος. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει και φέτος το ίδιο. Την άνοιξη αρχίστε να του δίνετε λίπασμα.

      Διαγραφή
  23. charisi.anna@gmail.com
    Μπορείτε να το αφήσετε σαν σχόλιο, ώστε να το δει όποιος έχει hoya και να επικοινωνήσει μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα σας! Ψάχνω εδω και πολυ καιρό να βρω το κέρινο . Που μπορώ να το προμηθευτω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κεράκι είχα δει στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς τόσο το 2017 όσο και το 2018. Φυσικά δεν ξέρω αν θα το έχουν και φέτος.
      Ταξιάρχης

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος13/6/19 15:43

    Καλησπέρα σας, μου έχουν δώσει ένα κλαδί από κεράκι και ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να το φυτέψω; Να το βάλω κατευθείαν στη γλάστρα ή να το αφήσω στο νερό να βγάλει ρίζα πρώτα; Επίσης αυτό το κλαδί έχει μελίγκρα. Υπάρχει κίνδυνος για τα υπόλοιπα φυτά (γαριφαλλιες, τριανταφυλλιές, μέντα κ.α.);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βάλτε το να ριζώσει κατ' ευθείαν στο χώμα της γλάστρας. Καθαρίστε τις μελίγκρες με ένα βαμβάκι ή βρεγμένο πανί πριν το φυτέψετε.

      Διαγραφή
  26. Οποιος η οποια θελει κερακι εχει στα φυτωρια Γκικας στην Ξανθη Υπαρχει διεθυνση και στο facebook Το αγορασα το ν Απριλιο του 2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σας παρακαλώ υπάρχη ανθισμένο??? Αν υπάρχη πόσο Έχει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το μπλογκ αυτό δεν πουλάει φυτά. Όμως, ακριβώς πάνω από την ερώτησή σας κάποιος αναγνώστης του μπλογκ γράφει που μπορείτε να το βρείτε. Εκεί θα πρέπει να απευθύνετε το ερώτημά σας.

      Διαγραφή
  28. Γεια σας εγω έχω ένα κεράκι το οποίο έχουν μαραζώσει τα φύλλα του Είχε σκουλίκια το χώμα και του έβαλα καινούργιο δεν βλέπω να το έδωσα.Τι άλλο μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα καλά το ερώτημά σας γιατί κάτι δεν πάει καλά με αυτό που μου γράφετε. Επομένως θα σας απαντήσω υποθέτωντας ότι βγάλατε όλο το παλιό χώμα από το κεράκι και το αντικαστήσατε με καινούργιο επειδή το παλιό είχε σκουλήκια και τα φύλλα μαράζωναν.
      Μήπως θα μπορούσατε να μου περιγράψετε τα σκουλήκια που είδατε στο χώμα; Ήταν υπόλευκα, με πάχος 1-1,5 εκ. και με μήκος 2-3 εκ.; Η αλλαγή χώματος σίγουρα κάνει ζημιές στις ρίζες επομένως είναι φυσιολογικό να υποφέρει τώρα το κεράκι. Μην βάλετε λίπασμα και να ποτίζετε μόνον όποτε το χώμα είναι εντελώς στεγνό.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  29. Γεια σας,
    Έχω μια χόγια σε γλάστρα γύρω στα τρία χρόνια και, παρόλο που δεν της κάνω κάποια ιδιαίτερη περιποίηση, έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και ήδη από πέρυσι άρχισε να ανθίζει, φέτος δε είναι πνιγμένη στα λουλούδια αλλά και στη ....μελίγκρα! Όπως λέτε και στην περιγραφή σας, το φυτό όχι απλώς δεν δείχνει να υποφέρει αλλά όλο και θεριεύει. Είναι όμως αηδιαστικό να το βλέπεις, τόσο όμορφη που είναι να είναι γεμάτη μαμούνια (το περίεργο αλλά και ευχάριστο είναι ότι δεν μεταφέρονται σε διπλανά φυτά!). Θα ήθελα να μου δώσετε τη συμβουλή σας για το πώς μπορώ να απαλλαγώ απ΄αυτή καθαρά για αισθητικούς λόγους.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν στην αγορά εντομοκτόνα κατάλληλα για ερασιτέχνες που καταπολεμούν την μελίγκρα. Ψεκάστε μετά από πότισμα και όχι τις πιό ζεστές ώρες της μέρας.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ θερμότατα για την άμεση απάντησή σας. Υπάρχει κάποιο εντομοκτόνο, ει δυνατόν βιολογικό που να μπορώ να την ψεκάσω, που θα μπορούσατε να μου συστήσετε;
      Και κάτι άσχετο: Κάποια φυτά μου (συγκεκριμένα ένα γιασεμί χιώτικο, μια λεβάντα, μια οινοθήρα -ή ένας οινοθήρας;- και μια λουίζα) τα οποία μέχρι πρότινος ήταν μια χαρά, ξαφνικά ξεράθηκαν κυριολεκτικά "εν μια νυκτί" ενώ δεν άλλαξε κάτι στην περιποίησή τους, τη θέση τους κ.λπ. και τα τριγύρω φυτά εξακολουθούν να είναι μια χαρά. Έχετε κάποια ιδέα α) γιατί μπορεί να συνέβη αυτό; και β) αν τα κλαδέψω/"κουτσουρέψω" υπάρχει ελπίδα αναβίωσής τους;
      Ευχαριστώ και πάλι

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αυτά που περιέχουν πυρεθρίνη είναι κατάλληλα και χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία.
      Η ζημιά στην οινοθήρα και τα άλλα φυτά μπορεί να οφείλεται:
      1. Σε κακή αποστράγγιση. Ελέγξτε την ή τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας. Αν δεν φεύγει το νερό ξεβουλώστε με ένα κατσαβίδι ή μολύβι.
      2. Σε κακό πότισμα. Μήπως δώσατε λίγο νερό; Μήπως το παρακάνατε;
      3. Αν μπορείτε ελέγξτε το χώμα στις γλάστρες των χαλασμένων φυτών για να εντοπίσετε προνύμφες χρυσόμυγας. Μοιάζουν με σκουλήκια λευκά, κοντά και χοντρά σε σχήμα C. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι για να τα εντοπίσετε μπορεί να χαλάσετε το φυτό. Γι' αυτό πριν τον έλεγχο ξύστε το φλοιό των χαλασμένων φυτών. Αν δείτε από μέσα κάτι πράσινο, τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Αυτά εφ όσον διορθωθεί το πρόβλημα θα συνέλθουν.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  30. Ευτυχία26/8/19 13:31

    Γειά σας θάθελα να ρωτήσω πότε μπορούμε να μεταφυτέψουμε την χόγια σε πιό μεγάλη γλάστρα γιατί η γλάστρα του θερμοκηπίου από όπου την αγόρασα είναι μικρή και βγαίνουν οι ρίζες κάτω από την γλάστρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεταφύτευση αυτή μπορεί να γίνει σχεδόν όποτε θέλετε. Αποφύγετε την καρδιά του καλοκαιριού και την καρδιά του χειμώνα.

      Διαγραφή
  31. Νίκος18/3/20 12:33

    Καλημέρα σας. Το κεράκι μας, 5-6 χρόνων, φέτος έχει κιτρινίσει. Μήπως χρειάζεται σίδηρο; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δείτε πρώτα μερικά άλλα πράγματα. Λίπασμα του δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Υπάρχει περίπτωση να θέλει μεγαλύτερη γλάστρα; Πόσο καιρό είναι στην ίδια;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  32. Καλημερα και χρονια πολλα,

    Το κερακι που εχω, εχει μεγαλωσει και εχει ανθισει εκει που ειναι τα τελευταια 2 χρονια. Ειναι σε εξωτερικο,απανεμο χωρο και οχι σε απευθειας εκθεση στον ηλιο
    Δεν εχει ομως καμια στηριξη.

    Θα ηθελα να το τοποθετησω σε εσωτερικο χωρο, συγκεκριμενα σε βαση σκαλας οπου υπαρχουν καγκελα και θα μπορει να αναρριχιθει, απεναντι απο παραθυρα (κλιμακοστασιου)

    Γινεται ή θα σοκαριστει το φυτο;

    Και αν ναι θα μπορουσα να το μεταφυτεψω σε μεγαλυτερη γλαστρα πρωτα;

    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν ξέρω πως είναι οι συνθήκες στο κλιμακοστάσιό σας, όμως αν είναι αυτές ενός συνηθισμένου κλιμακοστασίου είναι καλύτερα να αφήστε το κεράκι εκεί που είνα τώρα. Όμως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να δείτε πως θα πάει στην νέα θέση. Κόψτε ένα-δύο ή περισσότερα κομμάτια, και βάλτε τα να ριζώσουν σε γλαστράκια τα οποία θα τοποθετήσετε στο κλιμακοστάσιο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  33. Γειά σάς
    Το δικό μού το φυτό το έχω εδώ και 4 χρόνια..Δεν έχει ανθίσει αλλά ξέρω ότι μπορεί και να αργήσει. Το πρόβλημα είναι ότι εκεί πού είχε μεγαλώσει πολύ ωραία πέρσι το καλοκαίρι έπιασε βαμβακαδα και παρόλο που το εχω ψεκάσει με ένα υγρό που το είχα φτιάξει μόνη μου (πράσινο σαπούνι, ξύδι, σόδα, ελαιόλαδο και νερό )τα φύλα έχουν μαραθεί,το χρώμα έχει αλλάξει..Η ερώτηση μου είναι εάν θα σωθεί αν το αφήσω έτσι όπως είναι.και αν κόψω μερικά κλαδιά και τα βάζω σε νερό θα πιάσει? Και αν παίζει ρόλο πού το καλοκαίρι το εχω εξω στο μπαλκόνι ενώ το χειμώνα το βάζω μέσα.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μια κουτ. σούπας πράσινο σαπούνι, 1 λίτρο νερό και 1-2 σταγόνες οινόπνευμα είναι μια συνταγή για οικιακό φυτοπροστατευτικό. Με επαναλαμβανόμενες εφαρμογές βλέπει κανείς αποτέλεσμα εναντίον της βαμβακάδας. Προσέξτε το εξής: το διάλυμα δεν διατηρείται, αν το φτιάξετε θα το ψεκάσετε όλο.
      Όμως, ό,τι κι αν ρίξετε στο κεράκι αν δεν είναι σε χώρο με καλό αερισμό το πρόβλημα της βαμβακάδας θα εμφανίζεται ξανά και ξανά. Δηλαδή ίσως να παίζει ρόλο το ότι το χειμώνα το βάζετε μέσα.
      Δεν γνωρίζω τι θα γίνει αν το αφήσετε όπως είναι.
      Μπορείτε να φυτέψετε κλαδάκια κατ' ευθείαν σε γλαστράκια με χώμα «εξωτερικού χώρου». Δεν χρειάζεται να τα βάλετε σε νερό. Διαλέξτε τα πιο γερά κλαδάκια και καθαρίστε τα με ένα βαμβάκι ή πανί βρεγμένο με οινόπνευμα πριν τα φυτέψετε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά, πατώντας «Απάντηση».

      Διαγραφή
  34. Εχω ενα κερακι εδω και 10 χρόνια. Στα 3 χρόνια εβγαλε λουλουδια. Απο τοτε που του αλλαξα θεση δεν εχει ξαναβγαλει λουλουδια. Αυτο συμβαινει εδω και 5 χρονια. Τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;

      Διαγραφή
  35. Πως μπορώ νά παραγγείλω κεράκι!!
    Τό θέλω πάρα πολύ,!!
    Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και καλό μήνα,
      Δεν μπορείτε να παραγείλετε μια και δεν πουλάω φυτά.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Για μερικές μέρες έκλεισα τον υπολογιστή.

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα σας σήμερα αγόρασα επιτέλους ένα κεράκι από φυτώριο της περιοχης(Πάτρα) είναι αρκετά μεγάλο και ανθισμενο!!! Στο φυτώριο το είχαν έξω εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες μου είπαν να μην αλλάξω γλάστρα όσο είναι ανθισμενο.Αυτό που με προβληματίζει είναι που να το βάλω να το αφήσω κι εγώ έξω εκτεθειμένο? Μήπως ξέρετε ποιον προσανατολισμό προτιμά?πρέπει να είναι προστατευμενο από τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και χειμώνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βρείτε του μία θέση προστατευμένη από την παγωνιά, καθώς παθαίνει ζημιές αν το θερμόμετρο πέσει κάτω από το 0 C. Η θέση αυτή πρέπει επίσης να είναι υπήνεμη και ημισκιερή ή τουλάχιστον προστατευμένη από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Τέτοιες θέσεις είναι έστω και μερικώς προστατευμένες από τις δυνατές και έντονες βροχοπτώσεις.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα σας ωραία η παρουσίαση του φυτού
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι να κάνω με το φυτό μου που βγάζει μεν κάθε χρόνο όμορφα και αρκετά άνθη όμως τα φύλλα του έχουν κηλίδες και το χρώμα είναι ξεπλυμένο πράσινο το κεράκι βρίσκεται σε ταράτσα με πολύ ήλιο και η γλάστρα δεν έχει γεμίσει από ρίζες
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τοποθετήστε τη γλάστρα πάνω σε μια βάση ή στηρίξτε την με κάποιο τρόπο λίγο πιο πάνω από το δάπεδο της ταράτσας, ώστε να μην ακουμπάει εκεί. Αν μπορείτε, προστατεύστε την από τον άνεμο και από τον μεσημεριανό ή και τον απογευματινό ήλιο του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
    2. Ο ηλιος φταιει για το ξεπλυμενο πρασινο.Ετσι ηταν και το δικο μου γιατι το ειχα στον ηλιο χωρις να ξερω καν τί φυτο ειχα.Μολις το μετακινησα στη σκια,αρχισαν τα φυλλα του να σκουραινουν.Τωρα το εχω σχεδον 4 χρονια στη σκια και εχει γινει θηριο.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Βάζετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Ανθοφορεί κάθε χρόνο;

      Διαγραφή
  38. Γεια σας.Εχω ενα κερακι τουλαχιστον 20 χρόνια σε πολύ καλή κατάσταση,το έχουμε σε μια τζαμαρια.Το προβλημα μας είναι οτι στον χώρο αυτο μαζεύονται παρα πολλά κουνούπια,είναι δυνατόν να τα ελκύει το κερακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν λιμνάζει νερό στο πιατάκι του, τότε είναι δυνατόν να υπάρχουν κουνούπια εκεί. Το νερό ελκύει τα κουνούπια και όχι το κεράκι.

      Διαγραφή
  39. Μπορώ να κόψω κλαδάκια από κεράκι τώρα τον Φεβρουάριο και να κανω πολλαπλασιασμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ιωαννα .20/2/202120/2/21 16:54

    Εδώ και δέκα χρόνια, έχω ένα κεράκι που πήγαινε πολύ καλά,τώρα όμως με αυτήν την παγωνια είδα ότι αρκετά φύλα του είχαν χαλάσει.Εγω τότε έκοψα όλα τα χαλασμένα φύλα του.Υπαρχει περίπτωση να μου χαλάσει; Τι να κάνω για νάτο σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν οι βλαστοί του είναι ζωντανοί, τότε σύντομα θα δείτε νέα φύλλα. Για να ελέγξτε αν είναι ζωντανοί ξύστε ελαφρά με το νύχι βλαστούς που υποψιάζεστε ότι έχουν χαλάσει. Το ζητούμενο είναι να δείτε μέσα κάτι πράσινο. Όμως ακόμη κι αν δεν δείτε μην βιαστείτε να κλαδέψετε ή να αφαιρέσετε κάποια κλαδιά. Περιμένετε να προχωρήσει αρκετά η άνοιξη. Μην βάλετε ακόμη κάποιο λίπασμα.

      Διαγραφή
  41. Καλό απόγευμα Εχω κεράκι εδώ και ένα χρόνο.Το έχω κάτω σε περγολα. Δεν το βλέπει ο ήλιος μόνο φως.Να το αφισω η να το βάλω ποιο μπροστά που θα το βλέπει 3 4 ώρες το πρωί ο ηλιος; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίγες ώρες πρωινού ήλιου δεν θα φέρουν προβλήματα. Όμως λάβετε υπ' όψη και τον άνεμο. Το κεράκι θέλει υπήνεμη θέση.

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο blog. Αγαπώ πολύ την χόγια και την βρήκα στην αγορά σχετικά εύκολα. Το πρόβλημα μου είναι πως επειδή ήταν σε πολύ μικρή γλάστρα την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη, χωρίς να της αλλάξω θέση. Την έχω μέσα σε φωτεινό σημείο. Από την στιγμή της μεταφύτευσης και μετά σιγά σιγά μαραίνεται. Τι μπορεί να φταίει; Μπορώ να το σώσω;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κατά τη μεταφύτευση γίνονται κάποιες ζημιές στις ρίζες. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές αυτές τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες στο φυτό. Πόσο καιρό μετά την αγορά έγινε η μεταφύτευση; Το ρωτάω αυτό για να καταλάβω αν το πρόβλημα είναι η αλλαγή γλάστρας ή/και η θέση της μέσα στο σπίτι.

      Διαγραφή
    2. Την έχω από τον Σεπτέμβριο. Τι μπορεί να έκανα λάθος κατά τη γνώμη σας; Έχω αρκετά φυτά εξωτερικού χώρου και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την μεταφύτευση. Αλλά και σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου αντιμετώπισα τέτοιου είδους θέματα. Πάντως μέχρι την μεταφύτευση είχε καλή ανάπτυξη.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Πόσο καιρό μετά την αγορά έγινε η μεταφύτευση;
      Τα φυτά εσωτερικού χώρου κατά κανόνα είναι φυτεμένα σε πολύ αφράτο υπόστρωμα το οποίο αν δεν το χειριστεί κανείς προσεκτικά κατά τη μεταφύτευση είναι πολύ εύκολο να κάνει μεγάλες ή μικρότερες ρωγμές. Με τις ρωγμές στο χώμα σπάνε και μερικές ρίζες με συνέπεια να εμφανίζονται τα προβλήματα.
      Ειδικά για τη χόγια, αν το πρόβλημα είναι η μεταφύτευση, πιστεύω ότι το φυτό θα συνέλθει. Αν όμως η αιτία του προβλήματος είναι η θέση του μέσα στο σπίτι τότε θα αυτό θα συνεχιστεί.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα!μόλις παρήγγειλα και γω μια hoya publicalyx απο ένα φυτώριο,έχει ίδιες απαιτήσεις με την carnosa?τη δεύτερη την είχε η μητέρα μου πάρα πολλά χρόνια στο σπίτι και ξέρω πάνω κάτω τι χρειάζεται.επισης θα υπάρξει πρόβλημα αν μπει σε αρκετα μεγάλη ζαρντινιέρα στην οποία υπάρχει ήδη μια αναριχωμενη τριανταφυλλιά?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι έχει τις ίδιες απαιτήσεις.
      Δώστε της μία γλάστρα αποκλειστικά δική της. Ειδικά μαζί με την τριανταφυλλιά είναι κακός συνδυασμός. Η τριανταφυλλιά θέλει να είναι όλη μέρα στον ήλιο ενώ η Hoya pubicalyx θα πάει καλύτερα σε σκιά ή ημισκιά.

      Διαγραφή
  44. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    σε ημισκιερο σημείο έχω δύο άλλες ζαρντινιέρες που έχουν η μία έναν κισσό τετραλοβο και η άλλη ένα ατσερ.ταιριαζει σε καποια από αυτές μήπως?λόγο χωρου το σκέφτηκα έτσι γιατί είναι μικρό το μπαλκόνι μου.αν όμως δεν ταιριάζει θα της βαλω δική της γλάστρα εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Φυτά που μας ενδιαφέρει να τα κρατήσουμε για χρόνια είναι καλύτερα να τα φυτεύουμε σε μια γλάστρα μόνα τους. Δώστε στο κεράκι τη δική του γλάστρα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό θα κάνω ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλες!

      Διαγραφή
  45. Αυτό θα κάνω, ευχαριστω πολύ για τις συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Με χαρά μου είδα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγαπημένες μου hoya.
    Συνήθως η αποτυχία στην μεταφύτευση οφείλεται σε υπερβολική κατακράτηση υγρασίας ή σε μεγάλες διαφορές στην αποστράγγιση του παλαιού με το νέο χώμα.Σε κάθε περίπτωση η μεταφύτευση είναι ένα στρες για το φυτό και συνιστώ την λήψη μοσχευμάτων. Αυτά ριζοβολούν εύκολα εάν φυτευθούν σε μείγμα χώματος και περλίτη 50/50 και συνθήκες μεγάλης υγρασίας ,π.χ. σε διαφανές κουτί,πάντα υπό σκιά. (το ανοίγουμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και κάνουμε ένα ψέκασμα με νερό)Ελπίζω κάποιον να βοηθήσει το αργοπορημένο σχόλιό μου. Ενα ευχαριστώ προς τον διαχειριστή του blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπέρα σας,έχω ένα κεράκι περίπου 5 μήνες. Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα ότι τα φύλλα του δεν έχουν πια το σκούρο πράσινο χρώμα. Επίσης κάποια από αυτά έχουν εμφανίσει από κάτω μαύρο σημάδι σαν ιστό αράχνης. Θέση δεν του άλλαξα,παρά μόνο το προστάτευσα από την άμεση έκθεσή του στον ήλιο. Σήμερα το μεταφυτευσα διότι η αρχική γλάστρα που είχε μου φαινόταν πολύ μικρή. Θα ήθελα τις συμβουλές σας μήπως και το σώσω. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η παλιά γλάστρα στράγγιζε καλά; Το νερό έφευγε γρήγορα από τις τρύπες στον πυθμένα της; Τα μαύρα σημάδια και η αλλαγή χρώματος των φύλλων εμφανίστηκαν πριν τη μεταφύτευση. Σωστά κατάλαβα; Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες από τα σημάδια αυτά; Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  48. Καλησπερα 8/8/21 Εμένα μου έχει πιάσει μάλλον βαμβακερά τι να καμω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα βαμβακερά καλό είναι να πλένονται με το δικό τους πρόγραμμα. Δεν τα βάζουμε ποτέ μαζί με μάλλινα ή συνθετικά.
      Τέλος τα ρούχα! Ας πάμε τώρα στα φυτά. Υποθέτω ότι το πρόβλημα είναι η βαμβακάδα. Ο κακός αερισμός την ευνοεί. Αν είναι πολύ πυκνή η φυλλωσιά στο κεράκι σας, αραιώστε την κάνοντας ένα ελαφρύ και επιλεκτικό κλάδεμα. Με άλλα λόγια μην «διαλύστε» το φυτό, αραιώστε λίγο τα κλαδιά του. Αν δεν έχει πυκνή φυλλωσιά περάστε κατ' ευθείαν στο δεύτερο βήμα: Ψεκάστε με κάποιο εντομοκτόνο κατάλληλο για ερασιτεχνική χρήση όπως είναι τα Σπρούζιτ, Ικεμπάνα τρίπλ άξιον κ.ά. Θα βρείτε κι άλλα στα καταστήματα με γεωργικά είδη. Ψεκάστε αφού ποτίστε σε ώρα που δεν κάνει έντονη ζέστη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  49. Σε ευχαριστώ παρα-παρα πολύ, όσο για την ασθένεια"βαμβακερά" αντι για βαμβακαδα την έκανε την διόρθωση χωρίς να το πάρω είδηση από μόνο του το πρόγραμμα που έχω για ορθογραφικες διορθώσεις
    Καλό ήταν όμως γέλασα πολύ με την γκάφα μου, και πάλι σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις βοήθειες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. γεια σας
    εχω δυο χογιες σχετικα νεαρες μιαpublicalix και μια carnosa tricolor
    τους εβαζα λιπασμα για ανθοφορα που εβαζα και στις τριανταφυλλιες,ιβισκους κλπ
    διαβασα καπου οτι στις χογιες καλυτερα ειναι να βαλω λιπασμα για ορχιδεες
    τι μου προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα λιπάσματα για ανθοφορία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Το ίδιο χαρακτηριστικό έχουν και τα λιπάσματα για ορχιδέες. Μάλιστα όσα απ' αυτά είναι ανώτερης ποιότητας έχουν οργανική προέλευση ενώ περιέχουν και κάποια ιχνοστοιχεία. Ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και τα υψηλότερου κόστους λιπάσματα για ανθοφορία. Προσωπικά, θα διάλεγα αυτό που έχει την καλύτερη τιμή ανά δόση λιπάσματος. Προσέξτε ότι δεν αναφέρομαι στο πόσο κοστίζει η συσκευασία αλλά στο πόσο κοστίζει κάθε δόση.

      Διαγραφή
    2. καλησπερα
      αρα να συνεχισω με το ιδιο λιπασμα?
      ειναι της gemma και λεει NPK 4-7-12 + iχνοχστοιχεια
      εχετε θπ οψιν καποιο αλλο ?
      για τις τριανταφυλλιες και τους ιβισκους που το χρησιμοποιω δεν εχω παραπονο τα εχει βοηθησει αρκετα.
      απλως επειδη εχω διαβασει πως ειναι πιο ευαισθητα τα κερακια σκεφτηκα μηπως θελουν κατι διαφορετικο η κατι παραπανω σε "βοηθεια"
      ευχαριστω για τις συμβουλες :)

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ναι, συνεχίστε με το ίδιο. Για να το πω αλλιώς, αν έχετε τροπικές ορχιδέες αξίζει να τους δώσετε πλήρες λίπασμα ανθοφορίας, οργανικής προέλευσης με ιχνοστοιχεία. Για φυτά όπως οι τριανταφυλλιές, οι ιβίσκοι, τα κεράκια δώστε λίπασμα ανθοφορίας σαν αν αυτό που ήδη έχετε.
      Τα κεράκια, συγκριτικά με άλλα είδη φυτών, είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο και στον καυτό ήλιο. Αλλά όμως, και πάλι συγκριτικά, είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ξηρασία.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα, έχω μια χογια εσκιμο από το καλοκαίρι,την είχα σε ημισκια και τα πήγαινε μια χαρά ως τώρα,της έβαλα και αντιπαγετικη κουκούλα και προστατευμένη πο τον αέρα όμως βλέπω πέφτουν τα φύλλα της κ είναι πιο "μαλακά" τώρα και γενικά δε τη βλεπω και ιδιαίτερα ζωηρή,την έφερα μσημερα μέσα στο σπίτι σε παράθυρο κοντά για να παίρνει φως.φταιει το κρύο για την κατάσταση της? Της βάζω και λίπασμα και σίδηρο κλπ.τι με συμβουλευετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πόσο κρύο έκανε όταν της βάλατε την αντιπαγετική προστασία;
      Πόσο καιρό έμεινε με την κάλυψη;
      Πότε δώσατε λίπασμα τελευταία φορά;
      Την ποτίζετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα! Της έχω βάλει εδώ και δύο εβδομάδες την κουκούλα ίσως και παραπάνω,για να προλάβω τις πρωτες παγωνιες.ειχε κρύο λίγο όχι όπως τώρα και το πρωί είχε λιακάδα αρκετή(είμαστε Αττική νότια)
      είναι καλά ποτισμένη, την πότισα το Σάββατο τελευταία φορά και δε πότισα ξανά γιατί το χώμα είναι ακόμα νωπό,λίπασμα της έβαλα πριν μια εβδομάδα περίπου όπως κ στις υπόλοιπες για ανθοφόρα φυτά!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η κάλυψη και η λίπανση είναι λόγοι για να υποφέρει η χόγια. Αν επιπλέον την παραποτίζετε, τότε έχει έναν λόγο ακόμη για να εμφανίζει «ζημιές».
      Η κάλυψη για την παγωνιά είναι κάτι προσωρινό, δεν είναι καλό να κρατάτε ένα φυτό δυο εβδομάδες σκεπασμένο, πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν είναι και απαραίτητο. Πλησίασε το θερμόμετρο στην περιοχή σας το 0 C ή έστω τους 2-3 C; Προσέξτε το εξής, όταν μιλάμε για παγωνιά αναφερόμαστε σε θερμοκρασίες κοντά στο 0 C, όπου το νερό παγώνει.
      Τώρα το χειμώνα να ποτίζετε μόνον όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό. Τέλος, λίπασμα δεν βάζουμε ποτέ τον χειμώνα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!!!,έτσι ήξερα και γω για τη λίπανση και το ποτισμα αλλά στο φυτώριο που ρώτησα μου είπαν πως δεν αντέχουν το κρύο και να τις Καλυψω με αντιπαγετικη κουκούλα και πως θέλουν υγρο χώμα συνεχεια,απορησα μα είπα να δοκιμασω.οποτε τώρα τις ξεσκεπάζω και τις ποτίζω όταν στεγνώνει το χώμα όπως και πριν,λίπασμα πότε μπορώ να τους βάλω ξανά?

      Διαγραφή
    5. Ποτίστε μόνον αν το χώμα είναι τελείως στεγνό. Όχι πιο συχνά. Λίπασμα δίνουμε όλο το χρόνο κάθε 2-3 εβδομάδες εκτός από το χειμώνα και το καλοκαίρι. Προτιμήστε λίπασμα υγρό ή σε σκόνη. Το ιδανικό είναι να βρείτε κάποιο για παχύφυτα ή ακόμη και για ... ντοματιές (μη σας φαίνεται παράξενο), αν όμως έχετε ήδη κάποιο άλλο για συνηθισμένα φυτά, χρησιμοποιήστε το.
      Στο πάνω μέρος της σελίδας υπάρχει ένα κουμπί με τον τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ, πατήστε το και θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  52. Ωραία αυτό θα κάνω,έβαζα για ανθοφόρα όπως μου είχατε πει σε παλιότερη ερώτηση αλλά έχω και για παχύφυτα οπότε όταν έρθει η ώρα θ ξεκίνησω αυτό.και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν έχετε ήδη για παχύφυτα χρησιμοποιήστε το και δώστε αυτό που είναι για ανθοφόρα σε άλλα φυτά. Εννοώ να μην πάτε να αγοράσετε καινούργιο λίπασμα αν ήδη έχετε κάποιο.

      Διαγραφή
  53. Ανώνυμος24/5/22 17:24

    Καλησπέρα σας ο ζεόλιθος ως λίπασμα κάνει καλό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο ζεόλιθος δεν είναι λίπασμα. Είναι βελτιωτικό εδάφους και μάλιστα καλό βελτιωτικό.

      Διαγραφή
  54. Ανώνυμος2/8/22 20:46

    Έχω ένα κεράκι το οποίο βγάζει λουλούδια όλο το καλοκαίρι. Το έχω έξω και το χειμώνα με το πολύ κρύο και την παγωνιά τα φύλλα του χάλασαν. Έχει βγάλει μαύρα στίγματα. Τι κάνω? Το κλαδεύω πολύ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το κλαδέψετε πολύ θα χάσετε και λειτουργικά φύλλα και μελλοντικά άνθη. Τα πρώτα είναι πιο σημαντικά από τα δεύτερα. Άρα, είτε δεν θα κλαδέψετε καθόλου είτε θα κλαδέψετε ελαφρά, όταν περάσει η ζέστη. Το βασικό είναι να βρούμε τι προκάλεσε τα μαύρα στίγματα ώστε να μην εμφανιστούν ξανά ή έστω να εμφανιστούν λιγότερα. Τι πήγε στραβά; Το κρύο; Κακό πότισμα; Κακή στράγγιση της γλάστρας; Μήπως το φυτό είναι πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα; Λίπασμα του δίνετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  55. Ελένη17/7/23 00:23

    Καλησπέρα, το κεράκι κιτρινίζει τα φύλλα του. Τι μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πρώτα πρέπει να βρούμε για ποιο λόγο κιτρίνισε.
      Το φυτό είναι σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο;
      Είναι στον ήλιο ή στη σκιά;
      Το νερό του ποτίσματος στραγγίζει ή μένει στο κάτω μέρος της γλάστρας;
      Κάθε πότε το ποτίζετε;
      Βάζετε λίπασμα; Αν ναι πότε βάλατε τελευταία φορά και τι είδους λίπασμα ήταν αυτό;
      Το μεταφυτεύσατε πρόσφατα σε μεγαλύτερη γλάστρα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  56. Ανώνυμος18/7/23 10:36

    Επίσης πάρτε κατεπειγόντως μοσχεύματα.Η εμπειρία μου λέει ότι όταν αρχίζει η κατάρευση σπάνια σώζονται ανεξάρτητα από την αιτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε, σε ποιόν απευθύνετε αυτήν τη συμβουλή;

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος23/8/23 16:46

    Καλησπέρα σας…
    Εδώ ΚΣΙ πολύ καιρό ψάχνω το κεράκι…τελικά σήμερα το βρήκα και ο ιδιοκτήτης μου έδωσε 2 κλαδιά μεγάλα με φύλλα και 2 λουλουδια…μου είπε να τα κόψω σε μικρότερα κομμάτια και να τα βάλω σε νερό για να βγάλουν ρίζες…έτσι και έκανα…είναι σωστός ο τρόπος τι λέτε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν μπορούσα να απαντήσω νωρίτερα.
      Ναι, γίνεται και έτσι. Χωρίστε τα κλαδιά σε τμήματα των 20-30 εκ. Αυτά θα είναι τα μοσχεύματα που θα σας δώσουν τα νέα φυτά. Μετά, αφαιρέστε, τα άνθη αν υπάρχουν, και τα μισά φύλλα ξεκινώντας από το κάτω μέρος του μοσχεύματος. Βάλτε ένα μόσχευμα σε ένα ποτήρι ή βαζάκι με νερό και τοποθετήστε τα σε θέση προστατευμένη από το άμεσο ηλιακό φως. Μην αφήστε τα βαζάκια χωρίς νερό. Όταν δείτε ότι αυτά αρχίζουν να γεμίζουν με ρίζες, μεταφυτεύστε τα νεαρά φυτά προσεκτικά σε γλάστρες.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.