Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Το κλάδεμα της μιμόζας

Θέλει κλάδεμα η μιμόζα; Και βέβαια θέλει. Και υπάρχουν τουλάχιστον τρείς λόγοι για να ασχοληθούμε με αυτή τη δουλειά: 
Με το κλάδεμα βελτιώνεται η εμφάνισή της καθώς γίνεται πιο πυκνή η φυλλωσιά της. 
Πυκνή φυλλωσιά, σημαίνει ότι κινδυνεύει λιγότερο να σπάσει κάποιο κλαδί από κάποιο δυνατό άνεμο. 
Χάρη στο κλάδεμα θα πάρουμε περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά. 
Acacia


Μπορούμε να την κλαδέψουμε όταν είναι ανθισμένη και να φέρουμε το χρώμα και άρωμα των λουλουδιών της μέσα στο σπίτι, γεμίζοντας τα βάζα μας με τα κομμένα κλαδιά. Μπορούμε όμως και να την κλαδέψουμε αμέσως μετά την ανθοφορία, αφήνοντας χρώμα και άρωμα να στολίζουν τον κήπο μας. 

Acacia

Ό,τι απ' τα δύο και αν διαλέξουμε ο τρόπος κλαδέματος είναι ίδιος και εύκολος:  Πιάνουμε ένα προς ένα τα ανθισμένα κλαδιά και μειώνουμε το μήκος τους κατά το 1/3. Δηλαδή αν το κλαδί που έχει στην άκρη τα κίτρινα λουλούδια είναι 50 εκ. μακρύ, θα το κοντύνουμε 15-20 εκ. περίπου. 

14 σχόλια:

  1. Τσαμης Γιωργος25/2/14 11:07

    Καλη σας μερα . Χωρις εμφανη λογο η μιμοζα που ειχα στο πεζοδρομιο υψους 4 μετρων και 10 ετων επεσε και ξεριζωθηκε . Θα ηθελα να μου πειτε εαν εχει ως δεντρο ριχες ριζες και εαν το εχετε ακουσει ξανα να πεφτει τετοιο δεντρο
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμβαίνει να πέφτουν και μεγαλύτερα δέντρα, όπως τα πεύκα. Οταν, για παράδειγμα, μετά από βροχή έρθει άνεμος δεν είναι απίθανο να έχουμε πτώσεις δέντρων. Μάλιστα οι πιθανότητες αυξάνουν αν το έδαφος στο οποίο είναι φυτεμένα δεν έχει μεγάλο βάθος. Ας μείνουμε όμως στη μιμόζα.
    Αν λέγατε ότι έσπασε δεν θα μου έκανε εντύπωση επειδή το ξύλο της σπάει πολύ εύκολα. Ομως η δικιά σας έπεσε και ξεριζώθηκε.
    Το πεζοδρόμιο, και μάλιστα καλυμμένο με πλάκες, δεν είναι το καλύτερο σημείο για να φυτέψει κανείς μία μιμόζα. Εκεί το έδαφος είναι πιεσμένο, δεν αερίζεται καλά και επίσης μπορεί να μην έχει βάθος μια και είναι πολύ συνηθισμένο κάτω από τα πεζοδρόμια να υπάρχουν σωλήνες ή καλώδια. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν και οικοδομικά υπολείμματα που υποβαθμίζουν περισσότερο την ποιότητα του εδάφους.
    Ισως να συμβαίνει κάτι απ' αυτά και έτσι η μιμόζα να μην μπόρεσε να αναπτύξει πλήρως το ριζικό της σύστημα. Αν τα είχε καταφέρει θα ήταν δύσκολο να πέσει επειδή είναι ένα δέντρο κατάλληλο για να φυτευτεί ακόμη και σε επικλινή εδάφη, υπήνεμων περιοχών, με σκοπό να σταθεροποιεί το χώμα με τις πυκνές ρίζες του.
    Πάντως δεν είναι δέντρο κατάλληλο για πεζοδρόμια για πολλούς λόγους. Αν θέλετε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο, πριν κάνετε κάτι ρωτήστε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου της περιοχής σας τι συστήνει για τα πεζοδρόμια. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας απαντήσουν, αν όμως δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχω μια μιμόζα σε γλάστρα, εδώ και τρία χρόνια. Σε πολύ κατάσταση μεν, αλλά στη γλάστρα νομίζω δεν αναπτύσσεται αρκετά. Θα την μεταφυτεύσω σε κήπο. Θα πρέπει να προσέξω σε τι φυτό κοντά ; έχω μανταρινιές, διάφορα λουλούδια και κλίμα. Δίπλα σε αυτά θα μπει. Πείτε μου τη γνώμη σας. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία ακακία μπορεί να γίνει ακόμη και 10 μ. ψηλή με διάμετρο κόμης 8 μ. Υπάρχουν όμως ποικιλίες που γίνονται μικρότερες. Επομένως, με κέντρο το σημείο όπου θα τη φυτέψετε σχεδιάστε έναν φανταστικό κύκλο ακτίνας 3,5-4 μ.. Αν υπάρχει κάποιο φυτό, χαμηλότερο από τη μιμόζα, μέσα σε αυτό τον κύκλο τότε αυτό θα υποφέρει από την έλλειψη φωτισμού. Για παράδειγμα, αν η μανταρινιά είναι 1-1,5 μ. μακριά απ' τη μιμόζα, τότε το τμήμα της που θα σκιάζετε δεν θα είναι στην καλύτερη κατάσταση. Αυτά όλα βέβαια ισχύουν για το μέλλον, όταν η μιμόζα θα έχει αναπτυχθεί πλήρως.
      Για την επιλογή του σημείου φύτευσης λάβετε υπ' όψη ότι τα κλαδιά της μιμόζας σπάνε εύκολα από τον δυνατό άνεμο. Επίσης, όταν έχουμε ένα φυτό για χρόνια μέσα στην ίδια γλάστρα και το φυτέψουμε στο χώμα, τότε αυτό μπορεί να χρειαστεί 2 ή και 3 χρόνια ακόμη για να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά.

      Διαγραφή
  4. Έχουμε μια μιμοζα στον κήπο μας αρκετά μεγάλη και πλατιά,φέτος έχει αρχίσει και ξεραίνει τα κλαδιά της σε πολύ μεγάλο βαθμό.Την είχαμε κλαδέψει γερά πριν 2 χρόνια επειδή ξέφευγε πολύ σε ύψος.τι μπορεί να φταίει που ξερενονται τα κλαδιά??
    Είχε καλή ανθοφορία όπως κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα παραθέσω στη συνέχεια μερικούς λόγους που εξηγούν την ξήρανση. Έχετε υπ' όψη ότι μπορεί να συντρέχουν περισσότεροι από έναν.
      Γηρατειά, η μιμόζα ζει 30-40 χρόνια. Έλλειψη νερού. Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από το χώμα· με άλλα λόγια, κακή λίπανση. Εχθροί, όπως κάποια έντομα που ζημιώνουν το ξύλο. Λάθη στο κλάδεμα. Το πολύ αυστηρό κλάδεμα, δηλαδή η αφαίρεση μεγάλων κλαδιών ζημιώνουν τα δέντρα. Αν μάλιστα οι τομές μείνουν ακάλυπτες, τότε διευκολύνεται η είσοδος βλαβερών οργανισμών μέσα στο δέντρο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  5. Στην τελευταία κακοκαιρία λόγω του όγκου του χιονιού σπάσανε όλα τα κλαδιά της Μιμοζας που έχουμε στο κήπο τουλάχιστον 30 χρόνια. Έχει μείνει τώρα μόνο σχεδόν 2 μέτρα κορμός υπάρχει περίπτωση να ξαναπεταξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Θα πετάξει ξανά. Το ξύλο της μιμόζας δεν έχει μεγάλη αντοχή στο βάρος ή στους ανέμους.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος31/10/22 19:21

    Γεια σας,συνηθως τι εποχη κλαδευται?Το καλοκαιρι ξαφνικα ξεραθηκαν τα ακρα των κλαδιων της ειναι καλη εποχη για αυστηρο κλαδεμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η σωστή εποχή για κλάδεμα είναι κατά την ανθοφορία ή αμέσως μετά. Τώρα, εντοπίστε τι πήγε στραβά και ξεράθηκαν οι άκρες των κλαδιών και κόψτε ό,τι είναι ξερό.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος6/7/23 21:13

    Έχουμε μία μιμόζα στον κήπο η οποία έχει ψηλώσει πολύ και εμποδίζει το καλώδιο του ΟΤΕ. Μπορώ εκτός από το κλάδεμα των περιφερειακών κλαδιών να κλαδέψω και τα κλαδιά της κορυφής ώστε να την κοντύνω για να μην έχουμε πρόβλημα με το καλώδιο? Μήπως υπάρχει κίνδυνος για το δέντρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι μπορείτε. Κάνετε «καθαρές» τομές, χωρίς ξέφτια δηλαδή. Αν υπάρχουν τέτοια, καθαρίστε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Μετά καλύψετε τομές με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος22/8/23 15:47

    Καλησπέρα σας, είχαμε μια μιμόζα 35 χρόνια περίπου, και με τον δυνατο αέρα προχθές, εσπασε στην ρίζα της χωρίς να φαίνεται κάποια ασθένεια η σάπισμα. Ο κορμός της είναι περίπου 25 cm σε διάμετρο κ θέλω να τον εκμεταλευτώ.
    Τι προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν μπορούσα να απαντήσω νωρίτερα.
      Οι μιμόζες έχουν ευαισθησία στους δυνατούς ανέμους. Αν φυτέψτε μία καινούργια διαλέξτε μία υπήνεμη θέση.
      Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον κορμό. Προσωπικά θα τον έκανα ένα πρόχειρο καθιστικό.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.