Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μπουγκανβίλια 4. Το κλάδεμα

Αυτό το φυτό έχει ένα ζήτημα με το όνομά του ... Οι περισσότεροι τη λένε, μπουκαμβίλια ή και βουκαμβίλια. Μάλλον αυτές οι ονομασίες τους φαίνονται πιο εξευγενισμένες από το βάρβαρο, μπουγκανβίλια. Πάντως τα αγκάθια της δεν είναι καθόλου εξευγενισμένα αλλά άγρια και αιχμηρά. Η παρουσία τους είναι μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει όποιος πάει να την κλαδέψει. Γι' αυτό ακονίστε το κλαδευτήρι και βάλτε γάντια πριν ξεκινήστε. Προσωπικά μιλώντας (επειδή ξέρω ότι είμαι μάλλον άτσαλος), βάζω και ένα καπέλλο στο κεφάλι μου και αν δεν είχα έτσι κι αλλιώς γυαλιά, θα έβαζα και κάτι για να προστατεύσω τα μάτια μου.  
Μετά, με το κλαδευτήρι κόβουμε όποιο κλαδί έχει ανεπιθύμητη κατεύθυνση. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι λίγο πιο κάτω από εκεί που κόβουμε ένα κλαδί θα εμφανιστούν καινούργια. Αυτά θα αντικαταστήσουν ό,τι έφυγε και το καλοκαίρι θα γεμίσουν άνθη. 
Άρα άν έχουμε μια μπουγκανβίλια που «σκαρφαλώνει» πάνω σε έναν τοίχο δεν θα την κλαδέψουμε χαμηλά, γιατί θα αδειάσει από κλαδιά ο τοίχος, ενώ εμείς θέλουμε αυτά να μακρύνουν περισσότερο. Θα κόψουμε μόνον ό,τι ξεφεύγει από το γενικό σχήμα. 

μπουγκανβίλια


Αν η μπουγκανβίλια μας καλύπτει μια μικρή πέργκολα, τότε θέλουμε να πυκνώσει η φυλλωσιά της και γι' αυτό θα κόψουμε τα κλαδιά της σε τέτοιο ύψος ώστε τα νέα κλαδιά που θα εμφανιστούν να γεμίσουν την επιφάνεια της πέργκολας. 

μπουγκανβίλια

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις με λόγια το κλάδεμα ενός φυτού. Μάλιστα ακόμα και με εικόνες είναι δύσκολη η περιγραφή. Γι΄αυτό όποιος έχει απορίες, ας γράψει ένα σχόλιο πιο κάτω ή ας στείλει ένα μήνυμα. 

Υπάρχουν και άλλα αρθράκια σχετικά με τη μπουγκανβίλια. Για να τα δείτε, πατήστε: αντοχή στο κρύοφύτευσητο όνομά της

138 σχόλια:

  1. Ένα φυτό που θα ήθελα πολλή στο σπίτι μου, αλλά στο Καρπενήσι θα είναι δύσκολο να αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσες να είχες μια μπουγκανβίλια σε γλάστρα. Το χειμώνα θα τη βάζεις σε εσωτερικό φωτεινό χώρο και θα αραιώνεις πολύ το πότισμα. Όταν το θερμόμετρο σταθεροποιηθεί πάνω από τους 7 - 8 C, θα την μεταφέρεις πάλι έξω, σε ηλιόλουστο μέρος.
    Ακόμη και η πιο ανθεκτική στο κρύο ποικιλία μπουγκανβίλιας, η Santeriana, δεν αντέχει την παγωνιά στο Καρπενήσι. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μοβ «άνθη». Επομένως, αν πρόκειται να μπεις στον κόπο που περιέγραψα προηγουμένως, διάλεξε ό,τι χρώμα σου αρέσει. Έχω δει να διατηρούν μπουγκανβίλιες με το σύστημα αυτό σε μέρη το ίδιο ή περισσότερο κρύα από το Καρπενήσι, όπως στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς. Επίσης, φαντάσου ότι για τους Δανούς η μπουγκ. είναι φυτό εσωτερικού χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/6/13 02:36

    Εχω μια βουκαμβίλια στον κήπο μου η οποία έχει μεγάλη φυλλοροή και μαζεύουμε συνεχώς τα φύλλα της στον κήπο και στο μπαλκόνι. Υπάρχει κάποια ποικιλία βουκαμβίλιας που να μην έχει μεγάλη φυλλοροή ; Εχω ακούσει για ήρεμη και άγρια βουκαμβίλια και ότι η ήρεμη (η οποία δεν έχει και αγκάθια) δεν παρουσιάζει τέτοιο θέμα. Ισχύει ο διαχωρισμός αυτός; Που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες γενικά για την βουκαμβίλια;

    Ευχαριστώ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είδη και οι ποικιλίες μπουγκανβίλιας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στην αντοχή στο κρύο και στο μέγεθος.
      Οι περισσότερες ποικιλίες γίνονται μεγάλες και έχουν σχετικά μικρή αντοχή στο κρύο. Μάλλον αυτές είναι που έχετε ακούσει να ονομάζουν «ήρεμες». Υπάρχει μία «νάνα» μπουγκανβίλια που είναι πιο μικρή, με πιο συμπαγή φυλλωσιά απ' τις άλλες και ροζ βράκτεια φύλα. Αυτή που κοινώς ονομάζεται «άγρια» είναι η Santeriana, η οποία έχει σκούρα μοβ βράκτεια φύλλα και αντέχει λίγο παραπάνω στο κρύο από τις άλλες.
      Βράκτεια φύλλα είναι τα χρωματιστά φύλλα που εμφανίζονται γύρω από τα άνθη. Τα βράκτεια φύλλα πέφτουν όταν ολοκληρωθεί η άνθηση. Έτσι, όσο πιο πολλά άνθη έχει μια μπουγκανβίλια τόσο περισσότερα θα είναι και τα πεσμένα χρωματιστά φύλλα. Δηλαδή, η φυλλόπτωση δεν σχετίζεται με την ποικιλία αλλά με το πόσα άνθη βγάζει το φυτό.
      Όλες οι μπουγκανβίλιες έχουν αγκάθια, άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα.
      Δεν γνωρίζω κάποιο βιβλίο ειδικό για την μπουγκανβίλια. Ένα άρθρο πλούσιο σε πληροφορίες για το φυτό αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός (τεύχος 5 Ιούνιος-Ιούλιος 2011).
      Δεν γνωρίζω, επίσης κάποια ιστοσελίδα αφιερωμένη ειδικά στη μπουγκανβίλια.
      Στο μπλογκ αυτό αν πατήστε στην ετικέτα «μπουγκανβίλια» θα βρείτε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι ετικέτες βρίσκονται με αλφαβητική σειρά στο κάτω μέρο της σελίδας.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/1/14 15:01

    Εχω δυο μπουκαμβιλιες. μια μωβ και μια κοκκινη αλλα το πρόβλημα τους είναι ο,τι δεν ανθοφορουν το καλοκαιρι μονο η κοκκινη βγαζει λιγα ανθη αλλα πολύ αργα σχεδόν μεσα φθινοπωρου. Γιατι αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιθανότερη αιτία για να ανθίζει λίγο και με τέτοια καθυστέρηση μία μπουγκανβίλια είναι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού. Λάβετε υπ' όψη πως χρειάζεται να τη «βλέπει» ο ήλιος περισσότερες από 8 ώρες τη μέρα, διαφορετικά γεμίζει με άφθονα φύλλα και ελάχιστα λουλούδια. Η δεύτερη και λιγότερο πιθανή αιτία, είναι το υπερβολικό πότισμα, το χειμώνα και το φθινόπωρο. Τέλος, το πιο απίθανό είναι η έλλειψη επαρκών θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.
      Είναι σε ηλιόλουστη θέση η δική σας μπουγκανβίλια; Δηλαδή έχει περισσότερες από 8 ώρες ήλιο την ημέρα;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  5. Ταξιάρχη Καλημέρα!
    Έψαχνα για μπουγκανβίλιες και σε πέτυχα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που πήρα χωρίς να κάνω ερωτήσεις. Πράγματι το κλάδεμα της είναι μια δύσκολη υπόθεση...
    Σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να είσαι καλά Ζωή.
      Δεν έχω καταφέρει ποτέ να κλαδέψω μπουγκανβίλια χωρίς να τρυπηθώ τουλάχιστον μία φορά. Αν δεν κάνω ούτε ένα σκίσιμο στα ρούχα μου είμαι ευχαριστημένος. Αν και δεν ξέρω τι πληροφορίες έψαχνες ελπίζω να τις βρήκες. Διαφορετικά, περιμένω ερωτήσεις.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα!
    Έχουμε στην αυλή μας μια μπουγκανβίλια που έχουμε καιρό έως και χρόνια να περιποιηθούμε με αποτέλεσμα να έχει μακριά κλονάρια που στις άκρες,περίπου 50εκ.μήκος, έχουν φύλλα.Άλλα κλαδιά πάνε προς τα πάνω με αποτελεσμα να έχουν γίνει μικροί κορμοί,άλλα πέφτουν προς τα κάτω.Όταν ανθίζει έχει αρκετά λουλούδια αλλά αυτή την εποχή έχει λίγα φύλλα και πολλά κλαριά.Θα ήθελαν να την σουλουπώσω και να την κάνω να φαίνεται πιο φουντωτή. Πιστεύεται ότι γίνεται;Να κλαδέψω τα κλονάρια που προανέφερα;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φυσιολογικό αυτή την εποχή να έχει λίγα φύλλα. Είναι ακόμη χειμώνας, και μάλλον είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλαδέψετε. Αν ο σκοπός σας είναι να γίνει η μπουγκανβίλια φουντωτή τότε θα πρέπει να κλαδέψετε λίγο-πολύ στο ίδιο ύψος όλα τα κλαδιά της. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πόσο πρέπει να τα κλαδέψετε γιατί δεν έχω εικόνα του φυτού. Πάντως ξεκινήστε το κλάδεμα αφαιρώντας χαλασμένα κλαδιά, επίσης φροντίστε αυτά που θα μείνουν να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και προκαλεί ζημιές το ένα στο άλλο.
      Αν έχετε απορίες, γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  7. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
    Αν τα κλαδιά είναι πολύ ψηλά και λυγίζουν για παράδειγμα θα μπορούσα να τα κόψω ώστε να μην λυγίσουν ή θα πρέπει να προσέξω ώστε να αφήσω τα κομμάτια με τα φύλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόβωντας ένα κλαδί στη μέση του μήκους του, για παράδειγμα, οι νέοι βλαστοί (που θα εξελιχθούν σε κλαδιά σύντομα) θα εμφανιστούν λίγο κάτω από το σημείο τομής.
      Μην επηρεάζεστε απ' τα φύλλα. Θα εμφανιστούν καινούργια την άνοιξη. Στην Ελλάδα η μπουγκανβίλια συμπεριφέρεται είτε ως φυλλοβόλο είτε ως αειθαλές ανάλογα με το κλίμα της περιοχής ή ακόμη και τον προσανατολισμό της θέσης της.
      Η μπουγκανβίλια είναι απ΄τη φύση της ακατάστατη. Εμείς με το κλάδεμα και με τη στήριξη πάνω σε πέργκολες, φράχτες ή καφασωτά την κάνουμε να φαίνεται κάπως συμμαζεμένη. Αν κλαδέψτε ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές θα την κάνετε να φαίνεται πιο στρογγυλή.

      Διαγραφή
  8. Θέλω να φυτέψω σε ένα σημείο του σπιτιού μου ηλιόλουστο και σχετικά προστάτευεμενού από αέρα μπουκαμβιλια που τις λατρεύω και πάντα ηθελα! Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής υπάρχει κάποια ποικιλία η χρώμα που είναι πιο ανθεκτη? Και επειδή θέλω να φτάσει στο μπαλκόνι μου και να δείχνει πλούσια να φυτέψω δύο διπλά διπλα? Θέλω πολύ να πιάσουν και να είναι φούντο τες σε λουλούδια περιμένω συμβουλές και ευχαριστώ εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τι θέλετε να αντέχει; Στο κρύο; Αν ισχύει το τελευταίο, δείτε το λινκ για το σχετικό άρθρο στην ανάρτηση πιο πάνω. Αν όχι εξηγήστε μου καλύτερα.
      Η κοινή μπουγκανβίλια ξεπερνά εύκολα τα 5-6 μ. σε ύψος, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και 10-12. Αν υπολογίστε ότι εύκολα ξεπερνά σε πλάτος τα 5-6 μ., τότε θα ξέρετε αν σαν χρειάζονται δύο φυτά για να γεμίσει το μπαλκόνι σας. Αν αποφασίσετε να βάλετε δύο, μην τα φυτέψετε δίπλα - δίπλα αλλά αφήστε 1,5-2 μ. ανάμεσά τους. Λουλούδια θα έχουν πολλά αν είναι σε ηλιόλουστη θέση. Όταν θα πάτε να την ή τις αγοράσετε να εξηγήσετε ότι θέλετε να αναπτυχθούν σε ύψος.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές σας! Αύριο πάω να την αγοράσω και ελπιζω να πάνε όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μεσημέρι
    Διάβασα τα σχόλια καιτις απορίες για το υπέροχο αυτό φυτό και θα ήθελα την άποψή σας και τη γνώμη σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω.
    Στο εξοχικό μου,σε παραθαλάσσιο μέρος, έχω μια υπέροχη βοκαμβίλια, η οποία σκιάζει μια αυλή 20 τ.μ.
    Κάθε δύο χρόνια, μέσα στο Μάρτη, την κλαδεύω και αφήνω μόνο τα χοντρά κλαδιά της. Μέχρι τις αρχές του Ιούνη έχει ανοίξει και μάλιστα έχει δημιουργήσει ικανοποιητική σκιά.
    Φέτος την κλάδεψα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου . Μέχρει και σήμερα (2/7/16) δεν έχει ανοίξει ούτε ένα νέο βλαστό. Φοβήθηκα ότι έχει ξεραθεί, αλλά έκοψα αρκετά κλαδιά της και είναι "ζωντανά", έχουν χυμούς.
    Θα ήθελα τη βοήθειά σας.
    Ευχαριστώ

    Χάρης Καπετανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος. Η ανοιξιάτικη βλάστηση των φυτών ξεκίνησε πιο νωρίς. Δυστυχώς εσείς κλαδέψατε πιο αργά, έτσι κόψατε τις καταβολές των κλαδιών που θα εμφανίζονταν μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Όσο είναι ακόμη ζωντανή μη φοβάστε, θα επανέλθει. Απλώς «έχασε» μία χρονιά. Μη βάλετε λίπασμα με τη ζέστη που έχει, περιμένετε το Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος6/8/16 08:30

    Καλημέρα σας, θα ηθελα να ρωτήσω σχετικά με μια Μπουγκανβίλια η οποία βρίσκεται σε γλάστρα. Την γλάστρα με το φυτό την είχα μέσα στον κήπο αλλά κάθε χρόνο το χειμώνα καταστεφόταν από τους παγετούς, όμως ξαναπέταγε νέους βλαστούς από την βάση του φυτού αργά την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, δηλαδή ενώ την έχω 4-5 χρόνια δεν την έχω δει ποτέ ανθισμένη. Φέτος αποφάσισα να την μεταφέρω μόνιμα στην βεράντα κάτω από το μπαλκόνι για να μην την πιάνει το χιόνι το χειμώνα. Τον περασμένο Απρίλιο (2016) της άλλαξα γλάστρα και την τοποθέτησα στην νέα της θέση κάτω από το μπαλκόνι, αλλά πάλι δεν άνθισε. Θα ήθελα να ρωτήσω για να ανθίσει πρέπει ο ήλιος να πέφτει άμεσα πάνω στο φυτό;; Το μπαλκόνι είναι νότιο και ηλιόλουστο και έχει πολύ φως όλη την ημέρα, απλά ο ήλιος δεν χτυπάει αμεσα το φυτό, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε αυτό η μη άνθιση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, για να ανθήσει η μπουγκανβίλια χρειάζεται άμεσο ηλιακό φωτισμό.
      Ανάμεσα στις Ετικέτες, στο κάτω μέρος της σελίδας, αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «Μπουγκανβίλια», πατήστε πάνω της και θα βρείτε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ανθοφορία αυτού του φυτού.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος14/9/16 08:21

    γεία σας μπορεί να λέτε πως είναι ωραίο φυτό όμως έχει και προβλήματα .εγώ στο σπίτι μου δεν έχω μπουγκανβίλια έχει όμως ο γείτονας μου κάτα μύκος του σπιτιού μου και της εισόδου μου .καθημερινά πρέπει να πέρνω τον αποροφητήρα τρείς φορές την ημέρα για να μαζευω τα φύλλα τα οποία δεν μένου μόνο στην αυλή μπαίνου και μέσα στο σπίτι αφού είναι καλοκαίρι έχουμε πόρτες και παράθυρά ανοικτά.του έχω πει επανελήμένα ότι έχω πρόβλημα χωρίς καμία ανταπόκριση,έχω αγοράσει εγώ δύκτι και το τοποθέτησα πάνω στο τοίχο για να μην έρχονται τα φύλλα στο δικό μου μερος.τα φυτά όμως έχουν ξεπεράσει το ύψος από το δικτυ και το πρόβλημα συνεχίζετε.τι μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα μ' αρέσει η μπουγκανβίλια αλλά μπορώ να καταλάβω και αυτούς που βαριούνται να σκουπίζουν όλη την ώρα τα χρωματιστά της φύλλα.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος14/9/16 08:25

    θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορευει στο σύνορο που μένει ο γείτονας να φυτευονται τετοιου είδους φυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο πέρα από το εξής: μπορείτε να κλαδέψετε μόνον τα τμήματα των κλαδιών που μπαίνουν μέσα στο οικόπεδό σας εφ όσον αυτά σας εμποδίζουν στη χρήση του.
      Οι υπάρχοντες κανονισμοί δίνουν βάρος στο αν τα φυτά που βρίσκονται στα όρια οικοπέδων μπορούν να βλάψουν την ασφάλεια των κτισμάτων ή και των ανθρώπων, δεν γνωρίζω να αναφέρουν κάτι για την καθαριότητα.
      Η πρότασή μου είναι να ζητήστε από τους γείτονές σας το χειμώνα να κλαδέψουν τη μπουγκανβίλια τους χαμηλότερα από το δίχτυ που βάλατε. Έτσι και εσείς θα έχετε μικρότερο πρόβλημα από τα φύλλα και ταυτόχρονα δεν θα χαλάσει το φυτό τους. Δεν είναι οριστική λύση αλλά ένας συμβιβασμός.
      Τέλος, σημειώστε ότι δεν χαρακτήρισα την μπουγκανβίλια ωραίο φυτό, ούτε και άσχημο βέβαια.

      Διαγραφή
    2. Είναι ωραιότατο φυτό όταν ανθίζει κ είναι τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Λυπάμαι πολύ που κάποιοι βλέπουν ως σκουπίδια τα φυλλα της όπως βέβαια κ κάθε φυτού ή δέντρου

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος4/11/16 12:19

    Κύριε Ανδριτσόπουλε,
    Γνωρίζετε πως πολλαπλασιάζεται η μπουγκανβίλια ? Έχω αποτύχει όλες τις φορές που προσπάθησα , διότι θέλω ένα συγκεκριμένο χρώμα ,το οποίο δεν βρίσκω στα φυτώρια .
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα (μήκους 15-20 εκ.) που παίρνουμε στα μέσα του χειμώνα περίπου, όταν κάνουμε και το κλάδεμα. Τα καλύτερα μοσχεύματα προέρχονται απ΄το μεσαίο τμήμα του κλαδιού. Χρησιμοποιήστε ορμόνη ριζοβολίας. Σκεπάστε τα μοσχεύματα με διάφανη πλαστική σακούλα, ένα γυάλινο βάζο ή κάτι ανάλογο, το οποίο θα ανοίγετε μια φορά τη μέρα για αερισμό και έλεγχο της υγρασίας του υποστρώματος ριζοβολίας. Το ιδανικό θα ήταν να τα βάλετε να ριζώσουν μέσα σε ηλεκτρικό πολλαπλασιαστήριο γιατί εκεί το υπόστρωμα ριζοβολίας θερμαίνεται με αντιστάσεις. Αν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το υπόστρωμα ριζοβολίας θα θερμαίνεται με κάποιο τρόπο θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Για παράδειγμα, ακουμπήστε τα γλαστράκια επάνω σε καλοριφέρ, και προσέξτε πολύ να μη στεγνώσει το υπόστρωμα.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος12/12/16 21:35

    Κυριε Ανδριτσοπουλε καλησπερα!

    Με τα πρωτα κρυα αποφασισα να φερω μεσα στο σπιτι την βουκαμβιλια μου. Δυστυχως ομως εχω παρα πολλες γλαστρες και ελαχιστο συγκριτικα χωρο, οποτε αναγκαστηκα να την βάλω στην είσοδο της οικοδομής μας. Μετά απο λίγες εβδομάδες η βουκαμβίλια έριξε όλα της τα φύλλα και τα λουλούδια (ναι ήταν ανθισμένη μέχρι μέσα Νοέμβρη) και φοβάμαι πως το μέρος ήταν τελικά πολύ σκοτεινό. Τι μου προτείνετε να κάνω? Να την επαναφέρω στο μπαλκόνι με κάποιο αντιπαγετικό φλίσ ή να την αφήσω ως έχει και να περιμένω μέχρι την άνοιξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η περιοχή σας έχει χαμηλές θερμοκρασίες (1-2 C πάνω απ' το 0 ή χαμηλότερες) όλο το χειμώνα, θα πρέπει να την βάλετε σε εσωτερικό χώρο, φωτεινό και μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπα κ.λπ.). Αν τέτοιες θερμοκρασίες είναι κάτι έκτακτο, τότε κρατήστε την έξω και την τυλίγετε όποτε υπάρχει κίνδυνος. Όμως δεν γίνεται να την κρατήσετε τυλιγμένη όλο το χειμώνα ούτε και να την έχετε σε έναν σκοτεινό χώρο για το ίδιο διάστημα. Αυτές οι δύο λύσεις μόνον προσωρινές μπορούν να είναι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/12/16 13:09

      καλησπερα παιδια καλες γιορτες χρονια πολλα με υγεια και αγαπη πανω απο ολα ! ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το κλαδεμα..
      κλαδεψα 1 μπουγκαμβιλια αρκετα δηλαδη αφησα μονο τους κορμους που σκαρφαλονουν μεχρι την περγκολα υπαρχει περιπτοση να την εχω καταστρεψη η θα ξανα βγουν ολα αυτα που κλαδεψα?

      Διαγραφή
    3. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναβγάλει. Όμως γιατί την κλαδέψατε τόσο νωρίς; Ο χειμώνας μόλις άρχισε.
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  16. Έχω μία βουκαμβίλια που την έχω από το καλοκαιρι. Άρχισε να ανθίζει κατά τα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα και τώρα έχει όλα της τα φύλλα και ακόμα ανθίζει (έχει μικρά άνθη) και μεγαλώνει. Και δεν είναι η ποικιλια σαντεριανα!Και ζω στην Θεσσαλονίκη που πέρασαν πολλά κρύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Φαίνεται ότι την τοποθετήσατε σε ένα πολύ καλό σημείο που δεν είναι μόνο άριστα προστατευμένο από το κρύο αλλά είναι και ηλιόλουστο.
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος2/4/17 22:07

    εχω μια βουκαμβίλια πολυετή με μεγάλο κορμό φυτεμένη στο έδαφος σε μέρος με αρκετή ηλιοφάνεια. Φέτος το χειμώνα μετά τα χιόνια πολλά κλωνάρια ξεράθηκαν και φυσικά αγχώθηκα. Τώρα όμως βλέπω ότι ξεκινά πάλι να επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Η ερώτησή μου είναι εάν μπορώ να την κλαδέψω τώρα αφαιρώντας τα ξερά και όχι μόνο ή να την αφήσω να συνεχίσει να βγάζει φύλλα.
    Ευχαριστώ
    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού ξέρετε πλέον ποιό τμήμα της είναι ξερό και ποιό είναι ζωντανό μπορείτε να κλαδέψετε τώρα. Το ιδανικό θα ήταν να κόψετε μόνον τα ξερά κλαδιά αλλά αυτό είναι δύσκολο. Το πιθανότερο είναι ότι μαζί με τα ξερά θα κοπούν και χλωρά. Η άλλη λύση είναι να μην κάνετε τίποτε φέτος. Τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι ότι η μπουγκανβίλια θα δείχνει κάπως ... τρελή και ότι το κλάδεμα την επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολο.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος30/5/17 22:20

    Γεια σας,
    Στο σπιτι μου το οποιο βρισκεται στην περιοχη της Φθιωτιδας εχω 4 βουκαμβιλιες . Οι δυο βρισκονται στο βορεινο μπαλκονι ενω οι αλλες δυο στο νοτιο . Το χειμωνα τις σκεπασα με σακουλες για να τις προστατευσω απο τον παγετο, ωστοσο μεχρι σημερα δεν εχουν δωσει καποιο σημαδι ζωης και τα κλαδια τους φαινονται ξερα. Να αναφερω οτι στο βορεινο μπαλκονι μια απο τις δυο βουκαμβιλιες που υπαρχουν ανηκει στην αγρια ποικιλια η οποια θεωρειται πιο ανθεκτικη απο τις υπολοιπες. Να τις αφαιρεσω απο τις γλαστρες η να περιμενω λιγο ακομα; θα ηθελα να μαθω την γνωμη σας.
    Ευχαριστω,
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρητικά υπάρχει ακόμη ελπίδα. Θα μπορούσατε να αρχίσετε να κλαδεύετε σιγά-σιγά αναζητώντας κάποιο πράσινο τμήμα για να σταματήσετε εκεί το κλάδεμα. Αλλά έτσι υπάρχει κίνδυνος να χάσετε κάποιο ζωντανό ακόμη τμήμα της.
      Προσωπικά, επειδή είμαι στην ίδια κατάσταση με μία μπουγκανβίλια που είναι στο χώμα, αποφάσισα να την αφήσω απείραχτη όλο το καλοκαίρι. Στο διάστημα αυτή θα την ποτίζω αραιά. Στο μεταξύ θα έχουμε μπροστά στο μπαλκόνι ένα μεγάλο ξερό σκιάχτρο, αλλά θα το αντέξω αυτό. Κάποιος άλλος που δεν θα το άντεχε θα έκανε ένα γενναίο κλάδεμα ή θα έπαιρνε ακόμη πιο δραστικά μέτρα, φυτεύοντας μία νέα μπουγκανβίλια.
      Τότε με τα χιόνια καλύψατε και τις γλάστρες με πλαστικό ή μόνον το υπέργειο τμήμα των φυτών;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/5/17 13:16

      Ειχα καλυψει μονο το τμημα των φυτων το οποιο βρισκεται πανω απο την γλαστρα

      Διαγραφή
    3. Αν ποτέ χρειαστεί να σκεπάσετε ξανά θυμηθείτε να σκεπάσετε και τη γλάστρα.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα! Πέρσυ φύτεψα μια δυμετρη άγρια μπουκαμβιλια, πήγε πολύ καλά αναπτύχθηκε και φέτος άνθισε. Επειδή έκανα κάποιες εργασίες στο σπίτι χρειάστηκε να την σκεπασω με νάιλον για να μην λερωθει μετα απο δύο μέρες που έβγαλα το νάιλον είδα ότι είχε ξεραθεί τόπους τόπους περίπου το ένα τρίτο του φυτού, και νομι ζω ότι έχουν επεκταθεί τα ξερά. Τι να κάνω να κόψω τα ξερά κλαδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι βέβαιο ότι είναι ξερά, κόψτε τα. Πάντως, εφ όσον η μόνη επέμβαση ήταν το διήμερο σκέπασμα με νάιλον, το φυτό θα συνέλθει. Δεν χαλάει τόσο εύκολα μια μπουγκανβίλια.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα σας, έφερα από το σπίτι της μητέρας μου μια βουκαμβίλια σε φάση της χωρις φύλα αλλά με πράσινα μαλακα αγκάθια.της έκοψα λιγο της κορυφές και της κατεύθυνα στη πέργκολα μου αλλα απο εκεινη τη μετα τα κλαδιά δείχνουν να ξερενονται απο την κορυφή προς τα κατω.τι μπορω να κανω για να τη σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι θα έγινε κάποια ζημιά κατά τη μεταφορά. Δεν μπορώ να γνωρόιζω αν η ζημιά είναι αναστρέψιμη. Όμως αν είναι η μπουγκανβίλια σας θα βοηθηθεί πολύ αν κάνετε μερικές 2-3 εφαρμογές κάποιου ενεργοποιητή με φύκια όπως είναι το Ακάντιαν, για παράδειγμα. Έγινε και μεταφύτευση (αλλαγή γλάστρας) ή μόνον μεταφορά;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!μονο μεταφορά κατά την οποία κόπηκαν με ψαλίδι οι άκρες απο ολα τα κλωνάρια.πιθανότατα να την επηρέασε και το πολυ νερο..τωρα την εχω μεσα να κοιταει ήλιο αλλα φοβαμαι να ξακακοψω η να την αλλάξω γλάστρα

      Διαγραφή
    3. Γιατί δεν την τοποθετείτε έξω σε κάποια ηλιόλουστη θέση; Υπάρχει κίνδυνος από παγωνιές στην περιοχή σας; Αφήστε τη μεταφύτευση για τις αρχές της επόμενης άνοιξης. Κόψτε μόνον ό,τι είναι ξερό. Ποτίστε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα! Έχω μεταφυτευσει μια βουκαμβιλια σε μεγάλη γλαστρα με την ανυπομονεσια να ανθοφορησει και να αναρριχηθεί. Μετά απο ενα μηνα6που βρίσκεται στο καινούργιο της περιβάλλον πέταξε όλα της τα Ανθή και τα φύλλα της ξεραθηκαν αλλά δείχνει να έχει πολλά καινούρια κλοναρακια. Τα ξεραμενα προτείνετε να τα κόψω προκειμένου να μείνει παραπάνω χώρος και τροφή για τα καινούρια? Άλλωστε τα παλιά δεν δείχνουν να σώζονται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεταφύτευση προκαλεί σοκ σε όλα σχεδόν τα φυτά. Μάλιστα η μπουγκανβίλια είναι πιο ευαίσθητη λόγω της κατασκευής του ριζικού της συστήματος. Αφού υπάρχουν καινούργιοι βλαστοί ζωντανοί τότε το φυτό θα συνέλθει. Τα ξερά κλαδιά δεν στερούν τροφή από τα πράσινα, αλλά σίγουρα είναι άχρηστα. Προσέξτε ότι αναφέρομαι στα ξερά και όχι στα παλιά. Αυτά εφόσον είναι ζωντανά, είναι χρήσιμα.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος7/8/18 16:33

    Γεια σας! Εχουμε τρεις-τεσσερεις γλαστρες βουκαμβιλιες με μοβ ανθη σε μπαλκονι διπλα η μια στην αλλη, υψος κλαδιων γυρω στο 1.40 με 1.80. Εχουν ανθισει πολυ ωραια αλλα ριχνουν πολλα ανθη και δεν αντικαθιστανται εξισου γρηγορα. Το ποτιζουμε μια φορα την ημερα και στις πολλες ζεστες (34-36) ισως και δυο φορες την ημερα. Γιατι ριχνει τοσα πολλα ανθη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφετε είναι το φυσιολογικό για μπουγκανβίλιες σε γλάστρες. Το μόνο που μπορώ να σας προτείνω είναι να τους δίνετε κάποιο πλήρες λίπασμα, υγρό ή σε σκόνη, κάθε 2-3 εβδομάδες απ' την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και ξανά το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Αναζητήστε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, στο κάτω μέρος της σελίδας, αυτή με τίτλο «γλάστρες» και θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη λίπανση.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος12/8/18 00:40

    Καλησπέρα σας. Καταρχήν να σας συγχαρώ για τις γνώσεις σας. Επειτα να σας ρωτήσω και εγώ κατι. Έχω μια βουκαμβίλια σε γλάστρα. Την φύτεψα φέτος. Επειδή σκέφτομαι το χειμώνα να την μεταφερω μεσα στο σπιτι θελω να τη διαμορφώσω καταλληλα. Επειδή δεν την εχω κλαδεψει καθολου αναπτύσεται μόνο προς τα πάνω . Σε ποιο υψος προτεινετε να κοψω το βλαστό; Αυτή τη στιγμή από την ριζα βγαινει μόνο ενας βλαστός που εχει φτάσει το ενάμιση μέτρο σε ύψος χωρίς καθόλου διακλαδώσεις. Να την κλαδέψω αυτή την εποχή; Τι μπορω να κανω για να γίνει σαν θάμνος και να μην χρειάζεται κάτι να την στηρίζει; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα θα μπορέσετε να την κάνετε θάμνο μέσα σε μία γλάστρα λόγω του περιορισμένου χώρου. Εξ άλλου εσείς θέλετε κάθε χειμώνα να την μετακινείτε σε εσωτερικό χώρο. Αυτό δεν θα είναι εύκολο αν το φυτό είναι σε μία τεράστια γλάστρα.
      Πάντως αν θέλετε να αποκτήσει 2-3 βασικά κλαδιά, κόψτε την στο 0,50 μ. περίπου, για να δώσει νέα βλάστηση σε αυτό το ύψος. Τα κλαδιά που θα προκύψουν θα τα ξανακλαδέψετε όταν γίνουν 0,50 μ. μακριά κ.ο.κ. μέχρι να αποκτήσει το φυτό ύψος 1,70-1,80 μ. Αυτό το τελικό ύψος δεν το υπαγορεύει κάποιος κανόνας αλλά είναι βολικό με δεδομένο το στάνταρ ύψος των εσωτερικών μας χώρων. Η καλύτερη εποχή για τα κλαδέματα αυτή είναι η άνοιξη, όμως μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα.
      Τέλος λάβετε υπ' όψη ότι η ποικιλία Mini Thai είναι μικρόσωμη και θαμνώδης απ' τη φύση της. Βολεύει περισσότερο για την περίπτωσή σας όπως την αντιλαμβάνομαι. Στα φυτώρια τη ξέρουν ώς νάνα ή μίνι μπουγκανβίλια.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα Η Νανα υπαρχει μονον σε έναν χρωματισμο?(φουξια)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μέχρι τώρα δεν έχω δει άλλη απόχρωση στην ελληνική αγορά.

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος14/12/18 22:38

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    ΕΙΜΑΙ Η ΦΡΟΣΩ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ
    ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΟΙ ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΕΣ ΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΑΣΠΡΟ ΣΚΟΛΥΙΚΑΚΙ ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ
    ΤΙΣ ΨΕΚΑΣΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ( CONFIDOM ).MOY ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΩ ΘΕΙΑΦΙ
    ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το θειάφι είναι μάλλον άχρηστο. Μπορείτε να μου στείλετε μια-δυο φωτογραφίες στο e-mail μου; Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη στο επάνω μέρος. Ποιό είναι το βιολογικό διάλυμα με το οποίο ψεκάσατε;
      Περιμένω νέα σας.
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
  26. καλησπερα. Συγχαρητήρια για την δουλεια σας και τον χρόνο σας να μας απαντάτε. Εχω και εγω μια βουκαμβιλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι στην Θεσσαλονικη , περιση το καλοκαιρι κάτι ειχε πάθει ,μαλλον απο ζωύφιο και ειχε χασει ολα τα φύλα της . Αργότερα στο τελος του Αυγούστου έβγαλε δυο βλαστάρια που μεγάλωσαν και προς τα Χριστούγεννα έβγαλε και λουλούδια .Πλάκωσε ομως ο χιονιάς στις αρχές Ιανουαρίου και την πάγωσε. Πάγωσαν ακομα κ τα λουλουδια και οι νεοι βλαστοι . Έκτοτε ,δεν βλεπω φως κ ζωη στο φυτό , δεν ξερω τι να κανω ,την αφήνω ετσι να έρθει ο Μάρτης να κλαδέψω οτι νομίζω οτι ειναι ξεροκλαδο και τα λεπτά αδύναμα κλωνάρια .Την ποτίζω μια φορα την εβδομάδα,πρέπει να αραιώσω το πότισμα? να ρίξω λίπασμα? να αφήσω μονο τον κεντρικό κορμό και ισως τα τελευταία βλαστάρια που ειχε ? Υπάρχει κατι που πρεπει να κάνω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην κλαδέψτε ακόμη. Περιμένετε να δείτε αν έχει μείνει κάτι ζωντανό. Αυτό θα φανεί την άνοιξη όταν απ' το ζωντανό τμήμα θα εμφανιστούν νέοι βλαστοί. Υστερα απ' αυτό θα κλαδέψτε ό,τι είναι ξερό.
      Έχετε υπ' όψη ότι είναι πιθανό να είναι όλο το φυτό ξερό γιατί η μπουγκανβίλια δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το σωστό θα ήταν να την είχατε καλύψει με κηποτεχνικό φλις (ή ακόμη και με εφημερίδες, πανιά, πλαστικά) τις μέρες με την παγωνιά.
      Να ποτίζετε μόνον αν διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Λίπασμα μην βάλετε αν δεν δείτε ότι το φυτό είναι ζωντανό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω,σε περίπτωση που θέλω να τις φυτέψω τώρα στην Κύπρο, Λευκωσία, μεχρι τον Σεπτέμβρη τι Ρυθμό αναπτανάπ θα εχουν; Τι ύψος θα εχουν γίνει; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπολογίστε περίπου 1 μ. το χρόνο σε ύψος ή και λίγο περισσότερο αν ο καιρός είναι καλός και οι υπόλοιποι παράγοντες ανάπτυξης (νερό κ.λπ.) είναι ευνοϊκοί. Υποθέτω ότι «Ρυθμός αναπτανάπ» σημαίνει «ρυθμός ανάπτυξης».

      Διαγραφή
  28. Γεια σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας στο blog.
    Εδώ και 4 περίπου χρόνια έχω μια μπουγκανβίλια χρώματος ροζ-μοβ ανοιχτό, σε μεγάλη πήλινη γλάστρα στο κήπο μου, σε μέρος ηλιόλουστο, αλλά εκτεθειμένη σε βροχές, χιόνι, κλπ, καθ' όλο το χρόνο, στο Χαλάνδρι Αττικής.
    Την κλάδεψα αρκετά στα μέσα της άνοιξης περίπου. Δηλ. έκοψα όλα τα λεπτά και αδύναμα κλωνάρια της σύριζα, στα χαμηλά σημεία του κορμού, και μαζί με αυτά και ένα χοντρό που προερχόταν από διακλάδωση χαμηλά κοντά στη ρίζα, και της άφησα δύο χοντρά κλαδιά (κορμούς), περί το 1 cm διάμετρο και ύψος 2 m περίπου, με σκοπό να ανθοφορήσει εκ νέου αλλά σε υψηλότερο σημείο, όπου και καταλήγουν τα δυο χονδρά κλαδιά και διακλαδίζονται σε 5-6 πιο λεπτά κλαδιά. Όμως το αποτέλεσμα δυστυχώς ήταν η μπουγκανβίλια να ξεραθεί πλήρως μέσα σε ένα μήνα περίπου. Η αλήθεια είναι ότι η γλάστρα στραγγίζει μεν καλά, αλλά όταν έχει πολλές βροχές κρατάει νερό το πιάτο της που λόγω βάρους της γλάστρας δεν το βγάζω το χειμώνα. Όμως όταν την κλάδεψα, γύρω στα μέσα Απρίλη τα μόνα ξερά ήταν λίγα μικρά κλαδάκια στις άκρες τους. Οπότε δεν νομίζω ότι σάπισε από τυχόν παραμένων νερό, αλλά ξεράθηκε λόγω κλαδέματος. Τι μπορεί να έφταιξε; Υπάρχει περίπτωση να ξεράθηκε λόγω κακού κλαδέματος; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σας,
    Γιατί κλαδέψατε τόσο αργά; Συνήθως οι μπουγκανβίλιες κλαδεύονται πολύ νωρίς την άνοιξη. Όταν κλαδέψατε είχε ξεκινήσει η νέα βλάστηση; Δηλαδή είχαν εμφανιστεί νέα μικρά φυλλαράκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν γνώριζα τον ακριβή χρόνο κλαδέματος, και σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να είναι κάπως ζεστός ο καιρός. Ωστόσο όταν κλάδεψα δεν είχε ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Και το το φυτό ήταν ζωντανό, δηλ. είχε υγρά στα κλωνάρια που έκοψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τελικά κ. Ταξιάρχη την βρήκα την απάντηση: την σάπισα τη μπουγκανβίλια από παραμένων νερό μέσα στη γλάστρα λόγω κακής αποστράγγισης. Μετά το κλάδεμα που της έκανα την πότισα κανά δυο φορές άλλα το νερό δεν στράγγισε καλά γιατί δεν είχα βάλει το κατάλληλο πιάτο για την πήλινη γλάστρα. Απορώ πως έβγαλε και το χειμώνα με τόσες βροχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κρίμα. Την επόμενη φορά βάλτε μια ειδική βάση ή 1-2 τούβλα μέσα σε ένα μεγάλο πιάτο και τοποθετήστε τη γλάστρα πάνω τους. Μην απορείτε για τις βροχές, δύσκολα επηρεάζουν τα φυτά που είναι σε γλάστρες.
      Τον Απρίλιο που κλαδέψατε είχε ξεκινήσει η νέα ανοιξιάτικη βλάστηση;

      Διαγραφή
  32. Ναι, την επόμενη φορά αυτό θα πράξω.
    Όχι, δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η νέα βλάστηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά δεν έχω εικόνα, αλλά το ότι μου λέτε πως τον Απρίλιο δεν υπήρχε νέα βλάστηση με κάνει να πιστεύω ότι είναι πιθανότερο η ζημιά να μην έγινε από το υπερβολικό νερό αλλά από τα κρύα και τις παγωνιές του περασμένου χειμώνα, με το κλάδεμα να χειροτέρεψε την κατάσταση. Εννοείται πως μπορεί να φταίνε και τα δύο.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος12/6/19 20:29

    Καλησπερα σας εχω μια μπουγκανβιλια και προχτες την ειδα καπως μαραμενη ενω σταγγιζε καλα η γλαστρα μεχρι τωρα... ειδα οτι ειχε μεσα νερο.Η μπουγκαβιλια ειναι γυρω στο 2 και μετρα. Σηκωσα την γλαστρα και την εβαλα πανω σε τουβλα και της σκαλισα λιγο το χωμα τι αλλο μπορω να κανω; ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ένα μολύβι ή ένα κατσαβίδι να ξεβουλώσετε τις τρύπες στον πυθμένα της. Όταν τη φυτέψατε βάλατε κάποιο υλικό που διευκολύνει την αποστράγγιση επάνω στις τρύπες;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/6/19 11:25

      πρεπει να βγαλω ολα τα μαραμενα φυλλαρακια;;; να την κλαδεψω λιγο;;;να της βαλω απο πανω λιγο χωματακι η λιγο λιπασμα;;;

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος13/6/19 11:22

    δυστυχως οχι και τωρα ολα τα φυλλαρακια της ειναι μαραμενα (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τώρα θα πρέπει τακτικά να ξεβουλώνετε με μολύβι ή κατσαβίδι τις τρύπες του πυθμένα. Όταν θα έρθει η ώρα να τη βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα τότε μην ξεχάσετε να βάλετε κάποιο υλικό που διευκολύνει την αποστράγγιση επάνω στις τρύπες, όπως είναι τα σπασμένα κεραμικά, η ελαφρόπετρα ή το χαλίκι. Δεν έχει νόημα να κόψετε τα φύλλα ή να κλαδέψετε. Λίπασμα βάζετε κανονικά όμως αφού συνέλθει το φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος13/6/19 12:08

    Σας ευχαριστω πολυ-πολυ να εχετε μια ομορφη ημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος10/7/19 04:05

    Γεια σας και ευχαριστούμε πολύ!
    Έχω μια μπουγκανβίλια η οποία ήταν τεράστια. Και λέω "ήταν" γιατί κάηκε δυστυχώς από την παγωνιά. Πάνε περίπου δύο με τρία χρόνια. Είναι πια από καιρό κομμένη σχετικά κοντή, αλλά με τους ξερούς κορμούς της να φτάνουν σχετικά ψηλα. Κάποιος μου είπε πως κάποιος γεωπόνος τους πρότεινε να την κλαδέψουμε σχεδόν εντελώς το μήνα που πρέπει κ να ρίξουν κάτι. Εσύ κ έκαναν. Κ η μπουγκανβίλιά τους ζωντάνεψε ξανά.
    Υπάρχει περίπτωση να φτιάξει κ η δική μου ή άδικα ελπίζω;
    Τι θα προτείνατε να κάνω;
    Είναι στο έδαφος σε σημείο που έχει αρκετο φως κ ήλιο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μπουγκανβίλια του γνωστού σας δεν αναστήθηκε «εκ νεκρών», ήταν ακόμη ζωντανή και γι' αυτό βλάστησε ξανά. Και η δική σας αν είναι ακόμη ζωντανή αργά ή γρήγορα θα βλαστήσει ξανά. Έχει αυτή τη στιγμή κάποια βλάστηση πάνω της ή είναι εντελώς ξερή; Αν ξύσετε το φλοιό βλέπετε κάτι πράσινο από κάτω;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  38. Καλημέρα σας, ήθελα να ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να γίνει θάμνος και να βγάλει λουλούδια μια κοινή μπουκαμβιλια που βρίσκεται σε μεγάλη γλάστρα σε μπαλκόνι ηλιόλουστο, την έχει κλαδέψει ο άνδρας μου, και είναι τώρα γύρω στους 70-75 πόντους ύψος. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν ήταν φυτεμένη στο έδαφος θα απαντούσα θετικά χωρίς ενδοιασμούς. Αφού είναι σε γλάστρα θα χρειαστεί τακτική και προσεκτική φροντίδα. Δηλαδή, κλαδέματα στις σωστές χρονικές στιγμές ώστε να μην εμποδιστεί η ανθοφορία και λιπάνσεις συχνές, τακτικές, σε αραιωμένες δόσεις και φυσικά στις σωστές χρονικές στιγμές.

      Διαγραφή
  39. Αν μπορείτε να μου διευκρινήσετε ποτέ να την κλαδευουμε και πότε και με τι να την λιπαινουμε θα με διευκολυναται πολύ, και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο απλό να αγοράσετε μία μπουγκανβίλια Mini Thai ή κάποια άλλη ποικιλία που έχει θαμνώδες σχήμα απ' τη φύση της παρά να προσπαθήσετε να διαμορφώσετε σε θάμνο μία «κανονική» μπουγκανβίλια φυτεμένη σε γλάστρα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται (το κλίμα της περιοχής, ο καιρικές συνθήκες, η θρεπτική κατάσταση του φυτού, το πότισμα, το σχήμα του φυτού κ.ά.) και χρειάζεται να έχει κανείς πλούσια κηπουρική εμπειρία για να τους συνεκτιμήσει. Απ' το αίτημά σας για διευκρινήσεις σχετικά με τη λίπανση και το κλάδεμα είναι φανερό ότι δεν έχετε τέτοια εμπειρία. Με αυτό δεδομένο και με σκοπό να απαντήσω στο αίτημά σας θα έπρεπε να γράφω ένα μικρό ... βιβλίο στη συνέχεια και αυτό είναι κάτι που δεν θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή,εδώ.
      Στο πάνω μέρος της σελίδας του μπλογκ θα βρείτε «κουμπιά» με τίτλους ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ και ΛΙΠΑΣΜΑ, εκεί πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες για τη συντήρηση της μπουγκανβίλιας.

      Διαγραφή
  40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλό φθινόπωρο έχω 2 βουκαμβιλιες σε ηλιόλουστο ρετιρέ στο ν ηρακλειο
    Όλο το καλοκαίρι ήταν γεμάτες φύλλα και λουλούδια πολλά λουλούδια κόκκινα
    Φεύγοντας το καλοκαίρι για 15 μέρες διακοπές έμειναν αποτιστες σε καυσωνα
    Τις βρήκα χωρίς λουλούδια χωρίς φύλλα στεγνό χώμα και πολύ στεναχωρήθηκα
    Υπάρχει περίπτωση να ξαναπεταξουν φύλλα??,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ξύστε ελαφρά το φλοιό. Αν από κάτω δείτε κάτι πράσινο σημαίνει ότι το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Εναλλακτικά μπορείτε να περιμένετε για να δείτε αν από κάποιο σημείο θα εμφανιστεί νέα βλάστηση.

      Διαγραφή
  42. Καλή σας μέρα και χρόνια σας πολλά. Πήρα μια μπουκαβιλια την φυτεψα σε μια τεράστια γλάστρα έχει ύψος περιπου2μετρα έχει έναν μικρό κορμό και στην άκρη του κλάδου έχει λουλούδια. Μου είπαν ότι μπορώ να την κλαδεψω αλλά δεν μου εξήγησαν σε τι ύψος πρέπει να την κόψω μην μπορείτε να με βοηθήσετε για να μην την χαλάσω?.Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εσείς θα αποφασίσετε αν θα την κλαδέψετε και σε ποιό ύψος θα την κλαδέψετε. Να ξέρετε ότι λίγο πιο κάτω από το σημείο που θα κόψετε θα εκπτυχθούν ένας ή δύο νέοι βλαστοί. Δηλαδή εκεί θα κάνει διακλάδωση το φυτό. Το θέλετε αυτό; Αν ναι, κλαδέψτε.
      Αν την αφήσετε ακλάδευτη θα συνεχίσει η ανάπτυξή της προς τα πάνω χωρίς τη διακλάδωση που θα είχε αν την είχατε κλαδέψει.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  43. Καλημερα σας... βρισκομαι Θεσσαλονικη και αγορασα μια μπουκαμβιλια αρκετά μεγάλη. Σκοπεύω να τη βάλω σε γλάστρα σε μεγάλη βεράντα που έχω η οποία είναι πολύ ηλιόλουστη...το πρόβλημα μου είναι για το χειμώνα που πρώτον δεν υπάρχει εσωτερικός χώρος για την τοποθετήσω αλλά και βέβαια δεν θα μπορεί,ούτως ή άλλως να κινηθεί λογω μεγεθους ..θα ήθελα,λοιπόν να με συμβουλευσετε με κάποια μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβω για το χειμώνα και ίσως τον παγετό που μπορεί να ελθει...ευχαριστω εκ των προτερων και με την ευχη να πανε ολα καλα στη ζωη μας πρώτα από όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, αγοράστε λίγο κηποτεχνικό φλις, το λένε και αντιπαγωτικό ύφασμα αν και δεν είναι ύφασμα. Όταν έρθει η ώρα της παγωνιάς θα σκεπάστε με αυτό το φυτό ξεκινώντας από τα χαμηλά και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Θα κρατήστε την κάλυψη μόνο για τις μέρες της παγωνιάς. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή καλύψτε και τη γλάστρα εξωτερικό.
      Να είστε καλά.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  44. Είχα μία πανέμορφη κίτρινη μπουκαμβίλια πού έγερνε αρκετά από τήν αριστερή πλευρά,με δυνατό αέρα έσπασε σχεδόν κον α στην ρίζα τής, θά ήθελα νά ρωτήσω αν ξαναβγάλει κλαδιά από τό μηδέν αλλιώς καί πόσο καιρό θά πάρει? αλλιώς νά τήν αντικαταστήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το φυσιολογικό είναι να εμφανιστούν γρήγορα νέοι βλαστοί από το τμήμα που έμεινε μέσα στο χώμα, φυσικά εφ όσον υπάρχει τέτοιο τμήμα. Με το γρήγορα εννοώ μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Μην την αφήσετε απότιστη αλλά μην την σαπίσετε κι όλας.

      Διαγραφή
  45. Χαίρετε! Έχω στο μπαλκόνι μια μωβ ποικιλία με μικρά μαλακά αγκάθια, την πήρα το Μάϊο, είναι ακόμα φυσικά στο γλάστρακι της με ελαφρύ χώμα, όπως την πήρα. Δεν έχω αλλάξει τίποτα ούτε έβαλα λίπασμα. Την έχω σε σημείο που τη βλέπει μερικώς ο ήλιος την περισσότερη μέρα και την ποτιζω ελάχιστα μια φορά την εβδομάδα περίπου. Ενώ φουντώνει το πάνω μέρος και έχει πολλά μωβ φύλλα και ανθακια, το κάτω μέρος είναι αισθητά μαραζωμενο, τα πράσινα φύλλα είναι όλα μαραμένα, ενώ κάποια από τελείως χαμηλά κιτρίνισαν και έπεσαν. Τι κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε μπορεί να συμβαίνει, επειδή την ποτίζετε λιγότερο απ' όσο την πότιζαν εκεί όπου την αγοράσατε ή/και επειδή το κάτω μέρος της είναι μόνιμα στη σκιά. Μην το παρακάνετε με το πότισμα. Πιθανόν να χρειάζεται και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Όμως κάντε τώρα τη μεταφύτευση μόνον αν είστε σίγουρη ότι μπορείτε να βγάλετε τη μπάλα χώματος ακέραιη από τη γλάστρα. Αν δεν είστε, περιμένετε να έρθει ο χειμώνας για τη μεταφύτευση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα. Ζω στη Θράκη κι έχουμε παγωνιές τον χειμώνα. Τόλμησα να αγοράσω την βουκαμβίλια των ονείρων μου πριν λίγες μέρες με πρόθεση να την μεταφέρω μέσα στο σπίτι πριν αρχίσουν τα κρύα. Πέρασα από τον γεωπόνο μου για να μου δώσει χώμα και μου είπε ότι το ιδανικό γι αυτήν είναι η ημισκιά. Όχι κατευθείαν έκθεση στις ηλιακές ακτίνες του μεσημεριού. Κάνοντας την έρευνά μου στο διαδίκτυο βλέπω όμως ότι συνιστάται όση περισσότερη έκθεση στον ήλιο είναι δυνατή. Τελικά τι ισχύει? Να την προστατέψω από τον μεσημεριανό ήλιο ή να την εκθέσω? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ισχύει ότι οι μπουγκανβίλιες θέλουν όσο περισσότερο ήλιο γίνεται.
      Μη νομίζετε ότι οι γεωπόνοι ξέρουμε τα πάντα για όλα τα φυτά. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα και να διορθώνουμε ό,τι κάναμε λάθος.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

      Διαγραφή
  47. Γεια σας...
    Θα ήθελα να ρωτήσω κ εγώ για τη βουκαμβίλια μου
    Τη πήρα κ εγώ 1,5μετρο με λουλούδια την έβαλα σε πήλινη γλάστρα έχω βεράντες που είναι με τέντες κ ο ήλιος τις χτυπάει λίγο..
    Την έβαλα σε θέση που να λαμβάνει όσο περισσότερο ήλιο γίνεται αλλά βόρεια...
    Φυσικά έχει φύλλα πράσινα αλλά μου έπεσαν τα λουλούδια .τη ποτίζω μια φορά τη βδομάδα.
    Έχω να δω λουλούδια 2χρονια γιατί μεσολάβησε κ ένας παγετός την έσωσα..τη κλάδεψα Μάρτιο κ έδωσε πιο πολύ φύλλο..
    Τώρα τη μετέφερα σε γωνία στη νότια πλευρά αλλά έχει τέντα πάλι το σπ ..είμαι στο 3ο όροφο.
    Τι πρέπει να κάνω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μπουγκανβίλια για να ανθίζει πλούσια πρέπει να είναι όλη μέρα στον ήλιο. Ό,τι πότισμα κι αν κάνετε, ό,τι λίπασμα κι αν δώσετε, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ήλιο.
      Η ανθοφορία της θα είναι ανάλογη με το πόση ώρα είναι τα κλαδιά της στον ήλιο. Με αυτό το δεδομένο και την περιγραφή σας, νομίζω ότι η νότια έκθεση μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος19/7/20 13:56

    Καλησπερα. Πρόσφατα μετακόμισα. Στον δρόμο υπάρχει βουκαμβίλια που τα κλαδιά της φτάνουν στο μπαλκόνι του 1ου όπου μένω. Με τι ρεπό πρέπει να κλαδευτεί έτσι ώστε να δώσω έμφαση στην ανάπτυξη της έτσι ώστε να μπορέσω να την ανεβάσω και να την πλέξω στα κάγκελα του μπαλκονιού; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα διαλέξετε ποιά κλαδιά είναι αυτά που σας ταιριάζουν για να πλεχτούν στο μπαλκόνι σας. Από τα υπόλοιπα, θα εντοπίσετε τα χαμηλότερα κλαδιά και θα αφαιρέσετε τα μισά ξεκινώντας από τα πιο χαμηλά. Εννοώ τα μισά σε αριθμό, όχι τα μισά σε μήκος.
      Αυτές οι δουλειές γίνονται στο τέλος του χειμώνα. Επίσης, μην πλέξετε τα κλαδιά αλλά απλώς να τα στηρίξετε. Έχετε υπ' όψη ότι η μπουγκανβίλια έχει αγκάθια και επομένως τα κλαδιά της στο μπαλκόνι που καθόμαστε δεν είναι πάντα ευχάριστα.
      Τα σχόλια και οι ερωτήσεις των αναγνωστών του μπλογκ δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα, τώρα τελευταία η βουκαμβίλια μας έχει μαζέψει πάνω της κάτι άσπρους οργανισμούς που μοιάζουν πολύ με βαμβάκι. Γνωρίζετε τι μπορεί να είναι; Είναι στο κάτω μέρος των φύλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον είναι κάποια έντομα αλλά χωρίς εικόνα δεν ξέρω τι να πω. Αν θέλετε στείλτε μου φωτογραφίες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  50. Ανώνυμος4/8/20 18:30

    Καλησπέρα από Χανιά ,έχω κ γώ δυο βουκαμβίλιες(άσπρη κ φούξια ) φυτεμένες στον κήπο μου , τα τελευταία χρόνια !! Θα μπορούσα με το σωστό κλάδεμα να τους δώσω ύψος (χωρίς στήριξη ) και να τις μετατρέψω σε δέντρα ; Πως;
    Ο κορμός είναι ήδη χοντρός αλλά το ύψος τους περίπου 2 μέτρα !!
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πολύ δύσκολο αυτό που θέλετε να κάνετε επειδή από τη φύση της η μπουγκανβίλια έχει μακριά και μαλακά κλαδιά τα οποία δεν μπορούν να σταθούν όπως τα κλαδιά ενός φυτού που από τη φύση του έχει δενδρώδη μορφή. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να φτιάξετε κορμό στην μπουγκανβίλια και τα κλαδιά να ξεκινούν από ψηλά και να ακουμπούν σε μια πέργκολα ή άλλη κατασκευή. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το περιβάλλον επιτρέπει τέτοια διαμόρφωση.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/8/20 19:20

      Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας καθώς και για τον χρόνο σας!!!

      Διαγραφή
  51. Ανώνυμος5/1/21 15:06

    Καλημέρα σας,
    Έχω 3 μπουγκανβίλιες σε γλάστρες στο μπαλκόνι μου. Είναι σε ηλιόλουστο μέρος κλπ. Ανθοφορούν λίγο την άνοιξη και μετά τέρμα. Τα φύλλα είναι μεγάλα και πράσινα σκούρο. Άλλαξα χώμα, τους έβαλα ειδικό λίπασμα, περίμενα την επόμενη χρονιά αλλά πάλι τα ίδια. Είναι σε γλάστρες 30cm διάμετρο και 30cm ύψος, μήπως είναι μικρές οι γλάστρες;
    Επίσης μήπως τις ποτίζω παραπάνω απ’ ότι θα έπρεπε αλλά όταν προσπαθώ να τις ποτίσω λιγότερο, τα φύλλα αρχίζουν να μαραίνονται… μήπως πρέπει να τα αφήσω να μαραθούν ώστε να μάθει το φυτό σε λιγότερο νερό;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μείωση του νερού κάνει τις μπουγκανβίλιες να ανθίζουν περισσότερο όμως εφαρμόστε το «κόλπο» αυτό το χειμώνα, τώρα δηλαδή και όχι το καλοκαίρι.
      Το μέγεθος των γλαστρών ακούγεται ικανοποιητικό.
      Τις κλαδεύετε; Αν ναι, πια εποχή και με ποιά συχνότητα;
      Όταν λέτε ότι το μέρος είναι ηλιόλουστο, πόσες ώρες ήλιο δέχεται τη μέρα;
      Περιμένω νέα σας.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  52. Ανώνυμος6/4/21 14:51

    Καλησπέρα σας. Έχω μία βουκαμβίλια φούξια που δεν ανεβαίνει πολύ όπως μου είπαν στο φυτώριο. Έβγαλε το χειμώνα αρκετά καλά. Κάποια στιγμή έχασε όλα τα φύλλα στους σκληρούς βλαστούς όμως που ήταν γεμάτοι μάτια άρχισαν να βγαίνουν μικρά φυλλαράκια με χρώμα κίτρινο και πράσινο ανοιχτό όχι πράσινο σκούρο. Είναι φυσιολογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, είναι φυσιολογικό να χάσει τα παλιά φύλλα και να τα νέα να είναι στην αρχή ανοιχτά πράσινα. Σταδιακά θα πρέπει να αποκτήσουν το κανονικό τους πράσινο χρώμα. Μην αμελήστε τη λίπανσή της.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας με Ταξιάρχη. Έχουμε μια βουκαμβίλια υπέροχη 2 μέτρα. Παρατήρησα ότι άρχισε να σκάει μόνο πολύ χαμηλά στη ρίζα της και όχι πιο ψηλά. Υπάρχει περίπτωση να έχει παγώσει; Ακριβώς το ίδιο έγινε και την προηγούμενη χρονιά που είχε πάει πάλι 2 μέτρα και δεν έσκασε ποτέ παρά μόνο χαμηλά όπου κι έγινε πάλι 2 μέτρα. Μπορώ να το δω κάπως; Επίσης πρέπει να την κλαδεύουμε;
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον πάγωσε. Μην κλαδέψτε ακόμη τα ξερά κλαδιά, περιμένετε τουλάχιστον τον Μάιο για να σιγουρευτείτε ποιό τμήμα της είναι ακόμη ζωντανό.
      Όποτε προβλέπεται παγωνιά τυλίξτε τον κορμό με πανιά ή αντιπαγωτικό ύφασμα. Το λένε και κηποτεχνικό φλις.
      Αν κάθε χρόνο το πάνω μέρος χαλάει από το κρύο, τότε ο καιρός της περιοχής σας φροντίζει για το κλάδεμα της. Πάντως το κλάδεμα δεν είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται. Θα κλαδέψουμε αν θέλουμε να διαμορφώσουμε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο τη φυλλωσιά της μπουγκανβίλιας μας ή αν κάποιο ή κάποια κλαδιά ενοχλούν.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Επανέρχομαι...
      Έχει σκάσει σε 4 σημεία πλέον στη βάση και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Το πρώτο απ' όλα ήδη έχει μεγαλώσει αρκετά αλλά παρατηρώ σε μερικά φύλλα ότι μαυρίζουν είτε στις άκρες είστε στη μέση τους. Επίσης βλέπω να κυκλοφορούν μυρμήγκια πάνω στα νέα κλαδιά. Κάνουν ζημιά; Έχω διαβάσει ότι γενικά κάνουν καλό και κρατάνε μακριά έντομα...θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Τα μυρμήγκια δεν αποτελούν πρόβλημα για τη μπουγκανβίλια. Ελέγξτε όμως τα διπλανά φυτά μήπως έχουν μελίγκρες. Αναφέρω τα διπλανά επειδή η μπουγκανβίλια είναι μάλλον απίθανο να έχει. Τα μαυρίσματα μάλλον είναι χτυπήματα, από τον άνεμο ή άλλη αιτία. Τους χειμώνες που θα έρθουν πρέπει να έχετε στο νου σας να καλύπτετε τουλάχιστον τον κορμό και τη βάση του με κάποιο προστατευτικό υλικό.

      Διαγραφή
    4. Παρατήρησα ότι έχει λίγα άσπρα ζωύφια πάνω της...τα ίδια μας είχαν ταλαιπωρήσει και την προηγούμενη χρονιά. Γνωρίζετε τι μπορεί να είναι;

      Διαγραφή
    5. Μπορείτε να στείλετε εικόνες; Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  54. Καλημέρα σας είναι φυσιολογικό που οι βουκαμβίλιες μου δεν έβγαλαν ουτε μάτια τα φυτά είναι σπορά αλλά προσεξα οτι έχουν ξεραθεί και κάποια κλαδάκια να τα κλαδεψω η δεν πειραζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παρακαλώ στείλτε ξανά την ερώτησή σας επειδή δεν την καταλαβαίνω.

      Διαγραφή
  55. Χαίρετε,
    Έχω μια μπουκαμβίλια όλον τον χειμώνα μέσα στο σπίτι.Να φανταστείτε, τόσο που βολεύτηκε στο μέρος της,άνθισε μέσα Φλεβάρη.
    Μόλις ζέστανε ο καιρός την έβγαλα στο μπαλκόνι.Για αρκετό καιρό πήγαιναν όλα μια χαρά, ώσπου μέσα στα φούξια λουλούδια εμφανίστηκαν πράσινα μαμουνια με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τα μπουμπούκια να ανοίξουν και να πέφτουν συνέχεια τα λουλούδια και τα φύλλα.
    Δώστε μου σας παρακαλώ βοηθεια.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μελίγκρες είναι αυτά τα «πράσινα μαμούνια»; Δείτε στις Ετικέτες, λίγο πιο κάτω, αυτή με τον τίτλο «μελίγκρα» για να καταλάβετε την εμφάνισή τους.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  56. Νίκος31/5/21 19:26

    Καλησπέρα σας.

    Αγόρασα πέρσι μια βουκαμβίλια πολύ μικρή, η οποία πήγε καλά και ψήλωσε αρκετά φτάνοντας πλέον τα 70 εκατοστά έχοντας και ένα κλαδί.
    Τον χειμώνα έχασε όλα τα φύλλα της.
    Τώρα έχει ξαναβγάλει φύλλωμα αλλά μονο τον μισό κορμό. Έχει μεγάλα πυκνά φύλλα στη βάση του κορμού και στη μέση. Δεν έχει φύλλα στα τελευταία 30 εκατοστά και σε ένα σημείο στη μέση. Επίσης δεν έχει βγάλει ακόμη φύλλα στο κλαδί της.
    Ξύνοντας με το νύχι στα γυμνά σημεία, παρατήρησα πως δεν είναι πράσινο μόνο στα τελευταία 15 εκατοστά του κορμού. Τα υπόλοιπα έχουν πράσινο από κάτω.

    Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά της; θα βγάλει φύλλα στα γυμνα σημεία; Το ξερό μέρος στην κορυφή του κορμού της να το κόψω;

    Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω έχει ξεραθεί το κορυφαίο τμήμα της. Σωστά; Αν ναι, κόψτε μόνον το ξερό κομμάτι. Είναι πιθανό το τμήμα αυτό να ήταν εκτεθειμένο στο κρύο περισσότερο από το υπόλοιπο φυτό. Όμως το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και αν το φυτό είναι στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό. Ισχύουν αυτά;
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  57. Κύριε Ανδριτσοπουλε ζω στην Γερμανία. Έχω μια μπουγκαμπιλια σε γλάστρα την οποία το καλοκαίρι την βγάζω έξω όπου τα πάει περίφημα. Τον χειμώνα την αφήνω έξω από την πόρτα μου( πολυκατοικία) μπροστά σε παράθυρο. Το φυτό άρχισε να ανθίζει εκ νεου και πέταξε και λουλούδια.Φανταζομαι είναι ζεστό το μέρος που ξεχειμωνιάζει γι'αυτό αντιδρά το φυτό. Επειδή αυτό θα επηρεάσει την καλοκαιρινή ανθοφορία πιστεύεται οτι θα ήταν καλό να την κλαδεψω έτσι ώστε να μην καταναλωσει άλλη ενέργεια.Το φυτό έχει ύψος περίπου 1,4m
    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ανθοφορία της μπουγκανβίλιας καθορίζεται από τις ώρες που δέχεται το ηλιακό φως στη διάρκεια της ημέρας. Η δική σας άνθησε χάρη στον «ήλιο που είχε μαζέψει» νωρίτερα όταν ήταν στον εξωτερικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ανθοφορία δεν θα επηρεαστεί από το κλάδεμα που πιθανόν θα κάνετε τώρα.
      Δηλαδή, ας πούμε ότι κόβετε τις άκρες των κλαδιών τώρα. Από το κομμάτι που θα μείνει θα βγουν νέοι βλαστοί. Όταν αυτοί «μαζέψουν» αρκετό ηλιακό φως θα ανθίσουν. Τώρα, ας πούμε ότι δεν την κλαδεύετε. Τα υπάρχοντα κλαδιά θα μεγαλώσουν από την άκρη τους και όταν «μαζέψουν» αρκετό φως θα ανθίσουν.
      Άρα κλαδέψτε μόνον με στόχο να διατηρηθεί το φυτό στο κατάλληλο για εσάς σχήμα και μέγεθος. Κάντε to σε λίγες μέρες, πριν τελειώσει ο χειμώνα και οπωσδήποτε πριν ξεκινήσει η άνοιξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  58. Ανώνυμος6/2/22 09:56

    Καλημερα σας,
    Εχω μια βουκαμβιλια στον κηπο μου η οποια εχει φυτευτει εδω και πολλα χρονια, με χοντρο κορμο και ανθιζει καθε χρονο κανονικα. Αν δε βλεπει ο ηλιος τον κορμο της αλλα μονο τα κλαδια της θα συνεχισει να ανθιζει η θα ξεραθει; Ρωταω γιατι χρειαζεται να μπει μια κατασκευη υπερυψωμενη ακριβως πανω απ τον κορμο της βουκαμβιλιας αλλα δε θελω σε καμια περιπτωση να ξεραθει λογω αυτου.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι θα ανθίζει. Τα κλαδιά που «βλέπει» ο ήλιος θα δίνουν άνθη και μαζί τα χρωματιστά φύλλα τους.
      Δεν γνωρίζω τι είδους κατασκευή θα στηθεί πάνω από τον κόρμό της, όμως προσέξτε η κατασκευή να μην εμποδίζει τον αερισμό του εδάφους ή να ευνοεί την διατήρηση υγρασίας επάνω στον κορμό του φυτού.

      Διαγραφή
  59. Ανώνυμος17/5/22 18:38

    Καλησπερα σας, εχω δύο βουκαμβιλιες, τις οποίες μεταφυτευσα μετα απο μετακομιση. Δυστυχως οι μεταφορεις χωρις να δω κλαδεψαν αρκετα χαμηλα τα κλαδια που ειχαν απλωθεί σε ενα τοιχο ωστε να μπορουν να μεταφερθουν οι γλαστρες(περιπου μεσα Δεκέμβρη). Η μια απο τις δυο εχει αρχισει την τελευταια εβδομαδα να πεταει πρασινα κλαδακια. Η αλλη δειχνει να κοιμαται.Πως θα καταλαβω αν ξεραθηκε ή θελει το χρονο της.Αν κοψω ενα κλαδι δειχνει να εχει υγρασια χωρις ομως να εχει πρασινα στοιχεια μεσα...Τι μου προτεινετε;Να βαλω λίπασμα;
    Ευχαριστω παρα πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με το νύχι ή με ένα μαχαιράκι ξύστε ελαφρά τον φλοιό. Αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο, τότε το τμήμα του φυτού από το σημείο αυτό και κάτω (τουλάχιστον) είναι ζωντανό.
      Λίπασμα να βάλετε τώρα, πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές ζέστες. Παρακαλώ ενημερώστε με για το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  60. Ανώνυμος25/5/23 19:01

    καλησπέρα σας, αγορασα δύο βουκαμβίλιες πέρσυ και τις φύτεψα στο χώμα.ενω ήταν μια χαρά με τα ανθάκια τους βλέπω φέτος οτι έχουν βγάλει μόνο φύλλα, τι μπορεί να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εχω κάποιες ερωτήσεις:
      Οι μπουγκανβίλιες δέχονται το φως του ήλιου όλη την ημέρα ή λιγότερο;
      Έχετε βάλει κάποιο λίπασμα στα φυτά αυτά;
      Ποτίζονται τακτικά;
      Μήπως βρίσκονται μέσα σε χλοοτάπητα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  61. Ανώνυμος29/5/23 11:47

    καλημέρα σας, η μία από τις δύο την βλέπει όλη μέρα ο ήλιος.δεν τις ποτίζω τακτικά και λίπασμα βάζω... τελευταία τις ραντισα και με amino 16. παραμένουν μόνο με φύλλα και η μία έχει μικρά φυλλαράκια.δεν θα ανθίσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι μπουγκανβίλιες που δεν δέχονται στην φυλλωσιά τους άμεσα το ηλιακό φως έχουν αραιότερη (πιο σπάνια) ανθοφορία με λιγότερα άνθη.
      Μειωμένη ανθοφορία έχουν οι μπουγκανβίλιες που δέχονται πολύ νερό. Είναι άλλο πράγμα το τακτικό πότισμα και άλλο το πότισμα με πολύ νερό. Επίσης ένα φυτό μπορεί να δέχεται έμμεσα νερό.
      Τελευταία αιτία μη ανθοοφορίας είναι τα λάθη στο κλάδεμα. Για παράδειγμα, αν κλαδέψουμε το φυτό ενώ αυτό είχε ήδη ετοιμάσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς στις άκρες των κλαδιών του, τότε θα έχουμε χάσει τα μελλοντικά άνθη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  62. Ανώνυμος30/5/23 18:35

    είσασταν κατανοητός...σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος2/6/23 11:10

    Καλή σας ημέρα! Εύχομαι να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι! Θέλω να σας ρωτήσω γιατί Η βουκαμβίλια μου δεν έχει βγάλει ακόμα φύλλα? παρόλα αυτά δεν είναι ξεραθεί όμως, ευχαριστώ πολύ! Να έχετε μία όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Της κάνατε κάτι που δεν της ... άρεσε. Την κλαδέψατε; Μήπως έμεινε απότιστη;
      Δώστε μερικές πληροφορίες. Η μπουγκανβίλια αυτή είναι σε γλάστρα ή στο χώμα; Πότε μπήκε εκεί; Της δώσατε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και πότε; Είναι σε θέση ηλιόλουστη; Την κλαδέψατε;

      Διαγραφή
  64. Ανώνυμος3/7/23 00:46

    Κύριε Ανδρουτσόπουλο σας Είναι εύκολο να μου λέγατε Γιατί μία μπουκαμβίλια που διατηρώ στα νότια προάστια στον ήλιο φυτεμένη μέσα σε ελάχιστες μέρες έχασε σχεδόν όλα της τα άνθη, αν είχε 100 έμειναν 10 χωρίς να έχουνε βγει καινούργια. Επίσης παρατηρώ τρύπες στα φύλλα και ένα είδος μαρασμού. Σημειωτέο ότι η μπουκαμβίλια είναι όλη τη μέρα στον ήλιο. Τέλος, ποτίζεται κανονικά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και είναι φυτεμένη στο χώμα, σε ημιβραχώδη περιοχή.
    Τι μπορω να κάνω;
    Σας ευχαριστώ
    Ι Ράπτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μου φαίνεται περίεργο μια μπουγκανβίλια να θέλει τόσο συχνό πότισμα. Στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει την εικόνα που περιγράφετε, δηλαδή μαραμένα φύλλα και γρήγορη ανθόπτωση. Οι τρύπες στα φύλλα είναι από κάποιο έντομο. Πολύ σπάνια οι μπουγκανβίλιες υποφέρουν από τέτοια ζητήματα. Αν το πρόβλημα με τις τρύπες στα φύλλα επεκτείνεται και παραμείνει για περισσότερο από 3-4 εβδομάδες τότε στείλτε μου φωτογραφίες. Προς το παρόν δώστε βάρος στον έλεγχο του νερού και στο αν το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος10/7/23 18:14

    Καλησπέρα σας, έχω μια βουκαμβίλια σε κήπο η οποία κάθε χρόνο έχει ανθοφορία μόνο την άνοιξη μέχρι περίπου αρχές Ιουνίου και μετά τίποτα. Είναι φυσιολογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι φυσιολογικό αν το φυτό δεν το «βλέπει» ο ήλιος όλη την ημέρα. Πόση ώρα την ημέρα είναι στον ήλιο η μπουγκανβίλια σας;
      Την κλαδεύετε; Αν ναι, πότε;

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος6/8/23 10:26

    Καλημέρα! Έχω μια βοκαμβιλια σε κήπο με πορτοκαλί λουλούδια (ειναι 5 ετών). Πριν από 2 εβδομάδες έβγαλε και φούξια λουλούδια! Γνωρίζετε το λογο και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κόψτε το ή τα κλαδάκια.με τα φούξια άνθη για να κρατήσει το φυτό το αρχικό χρώμα ανθέων.

      Διαγραφή
  67. Ανώνυμος6/8/23 10:30

    Καλημέρα! Έχω μια βοκαμβιλια σε κήπο με πορτοκαλί λουλούδια. Είναι 5 ετών. Πριν 2 εβδομάδες έβγαλε και φούξια. Γνωρίζετε το λόγο και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω? Δεν θέλω να αλλάξει το χρώμα τους. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναβάζω την απάντηση διορθωμένη:

      Γεια σας,
      Κόψτε το ή τα κλαδάκια με τα φούξια άνθη για να κρατήσει το φυτό το αρχικό χρώμα ανθέων.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.