Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Μπουγκανβίλια 4. Το κλάδεμα

Αυτό το φυτό έχει ένα ζήτημα με το όνομά του ... Οι περισσότεροι τη λένε, μπουκαμβίλια ή και βουκαμβίλια. Μάλλον αυτές οι ονομασίες τους φαίνονται πιο εξευγενισμένες από το βάρβαρο, μπουγκανβίλια. Πάντως τα αγκάθια της δεν είναι καθόλου εξευγενισμένα αλλά άγρια και αιχμηρά. Η παρουσία τους είναι μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει όποιος πάει να την κλαδέψει. Γι' αυτό ακονίστε το κλαδευτήρι και βάλτε γάντια πριν ξεκινήστε. Προσωπικά μιλώντας (επειδή ξέρω ότι είμαι μάλλον άτσαλος), βάζω και ένα καπέλλο στο κεφάλι μου και αν δεν είχα έτσι κι αλλιώς γυαλιά, θα έβαζα και κάτι για να προστατεύσω τα μάτια μου.  
Μετά, με το κλαδευτήρι κόβουμε όποιο κλαδί έχει ανεπιθύμητη κατεύθυνση. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι λίγο πιο κάτω από εκεί που κόβουμε ένα κλαδί θα εμφανιστούν καινούργια. Αυτά θα αντικαταστήσουν ό,τι έφυγε και το καλοκαίρι θα γεμίσουν άνθη. 
Άρα άν έχουμε μια μπουγκανβίλια που «σκαρφαλώνει» πάνω σε έναν τοίχο δεν θα την κλαδέψουμε χαμηλά, γιατί θα αδειάσει από κλαδιά ο τοίχος, ενώ εμείς θέλουμε αυτά να μακρύνουν περισσότερο. Θα κόψουμε μόνον ό,τι ξεφεύγει από το γενικό σχήμα. 

μπουγκανβίλια


Αν η μπουγκανβίλια μας καλύπτει μια μικρή πέργκολα, τότε θέλουμε να πυκνώσει η φυλλωσιά της και γι' αυτό θα κόψουμε τα κλαδιά της σε τέτοιο ύψος ώστε τα νέα κλαδιά που θα εμφανιστούν να γεμίσουν την επιφάνεια της πέργκολας. 

μπουγκανβίλια

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις με λόγια το κλάδεμα ενός φυτού. Μάλιστα ακόμα και με εικόνες είναι δύσκολη η περιγραφή. Γι΄αυτό όποιος έχει απορίες, ας γράψει ένα σχόλιο πιο κάτω ή ας στείλει ένα μήνυμα. 

Υπάρχουν και άλλα αρθράκια σχετικά με τη μπουγκανβίλια. Για να τα δείτε, πατήστε: αντοχή στο κρύοφύτευσητο όνομά της

52 σχόλια:

 1. Ένα φυτό που θα ήθελα πολλή στο σπίτι μου, αλλά στο Καρπενήσι θα είναι δύσκολο να αντέξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα μπορούσες να είχες μια μπουγκανβίλια σε γλάστρα. Το χειμώνα θα τη βάζεις σε εσωτερικό φωτεινό χώρο και θα αραιώνεις πολύ το πότισμα. Όταν το θερμόμετρο σταθεροποιηθεί πάνω από τους 7 - 8 C, θα την μεταφέρεις πάλι έξω, σε ηλιόλουστο μέρος.
  Ακόμη και η πιο ανθεκτική στο κρύο ποικιλία μπουγκανβίλιας, η Santeriana, δεν αντέχει την παγωνιά στο Καρπενήσι. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μοβ «άνθη». Επομένως, αν πρόκειται να μπεις στον κόπο που περιέγραψα προηγουμένως, διάλεξε ό,τι χρώμα σου αρέσει. Έχω δει να διατηρούν μπουγκανβίλιες με το σύστημα αυτό σε μέρη το ίδιο ή περισσότερο κρύα από το Καρπενήσι, όπως στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς. Επίσης, φαντάσου ότι για τους Δανούς η μπουγκ. είναι φυτό εσωτερικού χώρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος2/6/13 02:36

  Εχω μια βουκαμβίλια στον κήπο μου η οποία έχει μεγάλη φυλλοροή και μαζεύουμε συνεχώς τα φύλλα της στον κήπο και στο μπαλκόνι. Υπάρχει κάποια ποικιλία βουκαμβίλιας που να μην έχει μεγάλη φυλλοροή ; Εχω ακούσει για ήρεμη και άγρια βουκαμβίλια και ότι η ήρεμη (η οποία δεν έχει και αγκάθια) δεν παρουσιάζει τέτοιο θέμα. Ισχύει ο διαχωρισμός αυτός; Που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες γενικά για την βουκαμβίλια;

  Ευχαριστώ.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα είδη και οι ποικιλίες μπουγκανβίλιας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στην αντοχή στο κρύο και στο μέγεθος.
   Οι περισσότερες ποικιλίες γίνονται μεγάλες και έχουν σχετικά μικρή αντοχή στο κρύο. Μάλλον αυτές είναι που έχετε ακούσει να ονομάζουν «ήρεμες». Υπάρχει μία «νάνα» μπουγκανβίλια που είναι πιο μικρή, με πιο συμπαγή φυλλωσιά απ' τις άλλες και ροζ βράκτεια φύλα. Αυτή που κοινώς ονομάζεται «άγρια» είναι η Santeriana, η οποία έχει σκούρα μοβ βράκτεια φύλλα και αντέχει λίγο παραπάνω στο κρύο από τις άλλες.
   Βράκτεια φύλλα είναι τα χρωματιστά φύλλα που εμφανίζονται γύρω από τα άνθη. Τα βράκτεια φύλλα πέφτουν όταν ολοκληρωθεί η άνθηση. Έτσι, όσο πιο πολλά άνθη έχει μια μπουγκανβίλια τόσο περισσότερα θα είναι και τα πεσμένα χρωματιστά φύλλα. Δηλαδή, η φυλλόπτωση δεν σχετίζεται με την ποικιλία αλλά με το πόσα άνθη βγάζει το φυτό.
   Όλες οι μπουγκανβίλιες έχουν αγκάθια, άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα.
   Δεν γνωρίζω κάποιο βιβλίο ειδικό για την μπουγκανβίλια. Ένα άρθρο πλούσιο σε πληροφορίες για το φυτό αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός (τεύχος 5 Ιούνιος-Ιούλιος 2011).
   Δεν γνωρίζω, επίσης κάποια ιστοσελίδα αφιερωμένη ειδικά στη μπουγκανβίλια.
   Στο μπλογκ αυτό αν πατήστε στην ετικέτα «μπουγκανβίλια» θα βρείτε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι ετικέτες βρίσκονται με αλφαβητική σειρά στο κάτω μέρο της σελίδας.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος20/1/14 15:01

  Εχω δυο μπουκαμβιλιες. μια μωβ και μια κοκκινη αλλα το πρόβλημα τους είναι ο,τι δεν ανθοφορουν το καλοκαιρι μονο η κοκκινη βγαζει λιγα ανθη αλλα πολύ αργα σχεδόν μεσα φθινοπωρου. Γιατι αραγε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πιθανότερη αιτία για να ανθίζει λίγο και με τέτοια καθυστέρηση μία μπουγκανβίλια είναι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού. Λάβετε υπ' όψη πως χρειάζεται να τη «βλέπει» ο ήλιος περισσότερες από 8 ώρες τη μέρα, διαφορετικά γεμίζει με άφθονα φύλλα και ελάχιστα λουλούδια. Η δεύτερη και λιγότερο πιθανή αιτία, είναι το υπερβολικό πότισμα, το χειμώνα και το φθινόπωρο. Τέλος, το πιο απίθανό είναι η έλλειψη επαρκών θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.
   Είναι σε ηλιόλουστη θέση η δική σας μπουγκανβίλια; Δηλαδή έχει περισσότερες από 8 ώρες ήλιο την ημέρα;
   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
 5. Ταξιάρχη Καλημέρα!
  Έψαχνα για μπουγκανβίλιες και σε πέτυχα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που πήρα χωρίς να κάνω ερωτήσεις. Πράγματι το κλάδεμα της είναι μια δύσκολη υπόθεση...
  Σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίζω να είσαι καλά Ζωή.
   Δεν έχω καταφέρει ποτέ να κλαδέψω μπουγκανβίλια χωρίς να τρυπηθώ τουλάχιστον μία φορά. Αν δεν κάνω ούτε ένα σκίσιμο στα ρούχα μου είμαι ευχαριστημένος. Αν και δεν ξέρω τι πληροφορίες έψαχνες ελπίζω να τις βρήκες. Διαφορετικά, περιμένω ερωτήσεις.
   Να είσαι καλά!

   Διαγραφή
 6. Καλημέρα!
  Έχουμε στην αυλή μας μια μπουγκανβίλια που έχουμε καιρό έως και χρόνια να περιποιηθούμε με αποτέλεσμα να έχει μακριά κλονάρια που στις άκρες,περίπου 50εκ.μήκος, έχουν φύλλα.Άλλα κλαδιά πάνε προς τα πάνω με αποτελεσμα να έχουν γίνει μικροί κορμοί,άλλα πέφτουν προς τα κάτω.Όταν ανθίζει έχει αρκετά λουλούδια αλλά αυτή την εποχή έχει λίγα φύλλα και πολλά κλαριά.Θα ήθελαν να την σουλουπώσω και να την κάνω να φαίνεται πιο φουντωτή. Πιστεύεται ότι γίνεται;Να κλαδέψω τα κλονάρια που προανέφερα;
  Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι φυσιολογικό αυτή την εποχή να έχει λίγα φύλλα. Είναι ακόμη χειμώνας, και μάλλον είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλαδέψετε. Αν ο σκοπός σας είναι να γίνει η μπουγκανβίλια φουντωτή τότε θα πρέπει να κλαδέψετε λίγο-πολύ στο ίδιο ύψος όλα τα κλαδιά της. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πόσο πρέπει να τα κλαδέψετε γιατί δεν έχω εικόνα του φυτού. Πάντως ξεκινήστε το κλάδεμα αφαιρώντας χαλασμένα κλαδιά, επίσης φροντίστε αυτά που θα μείνουν να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και προκαλεί ζημιές το ένα στο άλλο.
   Αν έχετε απορίες, γράψτε μου ξανά.

   Διαγραφή
 7. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
  Αν τα κλαδιά είναι πολύ ψηλά και λυγίζουν για παράδειγμα θα μπορούσα να τα κόψω ώστε να μην λυγίσουν ή θα πρέπει να προσέξω ώστε να αφήσω τα κομμάτια με τα φύλλα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κόβωντας ένα κλαδί στη μέση του μήκους του, για παράδειγμα, οι νέοι βλαστοί (που θα εξελιχθούν σε κλαδιά σύντομα) θα εμφανιστούν λίγο κάτω από το σημείο τομής.
   Μην επηρεάζεστε απ' τα φύλλα. Θα εμφανιστούν καινούργια την άνοιξη. Στην Ελλάδα η μπουγκανβίλια συμπεριφέρεται είτε ως φυλλοβόλο είτε ως αειθαλές ανάλογα με το κλίμα της περιοχής ή ακόμη και τον προσανατολισμό της θέσης της.
   Η μπουγκανβίλια είναι απ΄τη φύση της ακατάστατη. Εμείς με το κλάδεμα και με τη στήριξη πάνω σε πέργκολες, φράχτες ή καφασωτά την κάνουμε να φαίνεται κάπως συμμαζεμένη. Αν κλαδέψτε ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές θα την κάνετε να φαίνεται πιο στρογγυλή.

   Διαγραφή
 8. Θέλω να φυτέψω σε ένα σημείο του σπιτιού μου ηλιόλουστο και σχετικά προστάτευεμενού από αέρα μπουκαμβιλια που τις λατρεύω και πάντα ηθελα! Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής υπάρχει κάποια ποικιλία η χρώμα που είναι πιο ανθεκτη? Και επειδή θέλω να φτάσει στο μπαλκόνι μου και να δείχνει πλούσια να φυτέψω δύο διπλά διπλα? Θέλω πολύ να πιάσουν και να είναι φούντο τες σε λουλούδια περιμένω συμβουλές και ευχαριστώ εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε τι θέλετε να αντέχει; Στο κρύο; Αν ισχύει το τελευταίο, δείτε το λινκ για το σχετικό άρθρο στην ανάρτηση πιο πάνω. Αν όχι εξηγήστε μου καλύτερα.
   Η κοινή μπουγκανβίλια ξεπερνά εύκολα τα 5-6 μ. σε ύψος, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και 10-12. Αν υπολογίστε ότι εύκολα ξεπερνά σε πλάτος τα 5-6 μ., τότε θα ξέρετε αν σαν χρειάζονται δύο φυτά για να γεμίσει το μπαλκόνι σας. Αν αποφασίσετε να βάλετε δύο, μην τα φυτέψετε δίπλα - δίπλα αλλά αφήστε 1,5-2 μ. ανάμεσά τους. Λουλούδια θα έχουν πολλά αν είναι σε ηλιόλουστη θέση. Όταν θα πάτε να την ή τις αγοράσετε να εξηγήσετε ότι θέλετε να αναπτυχθούν σε ύψος.
   Περιμένω νέα σας

   Διαγραφή
 9. Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές σας! Αύριο πάω να την αγοράσω και ελπιζω να πάνε όλα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλό μεσημέρι
  Διάβασα τα σχόλια καιτις απορίες για το υπέροχο αυτό φυτό και θα ήθελα την άποψή σας και τη γνώμη σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω.
  Στο εξοχικό μου,σε παραθαλάσσιο μέρος, έχω μια υπέροχη βοκαμβίλια, η οποία σκιάζει μια αυλή 20 τ.μ.
  Κάθε δύο χρόνια, μέσα στο Μάρτη, την κλαδεύω και αφήνω μόνο τα χοντρά κλαδιά της. Μέχρι τις αρχές του Ιούνη έχει ανοίξει και μάλιστα έχει δημιουργήσει ικανοποιητική σκιά.
  Φέτος την κλάδεψα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου . Μέχρει και σήμερα (2/7/16) δεν έχει ανοίξει ούτε ένα νέο βλαστό. Φοβήθηκα ότι έχει ξεραθεί, αλλά έκοψα αρκετά κλαδιά της και είναι "ζωντανά", έχουν χυμούς.
  Θα ήθελα τη βοήθειά σας.
  Ευχαριστώ

  Χάρης Καπετανάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος. Η ανοιξιάτικη βλάστηση των φυτών ξεκίνησε πιο νωρίς. Δυστυχώς εσείς κλαδέψατε πιο αργά, έτσι κόψατε τις καταβολές των κλαδιών που θα εμφανίζονταν μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Όσο είναι ακόμη ζωντανή μη φοβάστε, θα επανέλθει. Απλώς «έχασε» μία χρονιά. Μη βάλετε λίπασμα με τη ζέστη που έχει, περιμένετε το Σεπτέμβριο.

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος6/8/16 08:30

  Καλημέρα σας, θα ηθελα να ρωτήσω σχετικά με μια Μπουγκανβίλια η οποία βρίσκεται σε γλάστρα. Την γλάστρα με το φυτό την είχα μέσα στον κήπο αλλά κάθε χρόνο το χειμώνα καταστεφόταν από τους παγετούς, όμως ξαναπέταγε νέους βλαστούς από την βάση του φυτού αργά την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, δηλαδή ενώ την έχω 4-5 χρόνια δεν την έχω δει ποτέ ανθισμένη. Φέτος αποφάσισα να την μεταφέρω μόνιμα στην βεράντα κάτω από το μπαλκόνι για να μην την πιάνει το χιόνι το χειμώνα. Τον περασμένο Απρίλιο (2016) της άλλαξα γλάστρα και την τοποθέτησα στην νέα της θέση κάτω από το μπαλκόνι, αλλά πάλι δεν άνθισε. Θα ήθελα να ρωτήσω για να ανθίσει πρέπει ο ήλιος να πέφτει άμεσα πάνω στο φυτό;; Το μπαλκόνι είναι νότιο και ηλιόλουστο και έχει πολύ φως όλη την ημέρα, απλά ο ήλιος δεν χτυπάει αμεσα το φυτό, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε αυτό η μη άνθιση;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, για να ανθήσει η μπουγκανβίλια χρειάζεται άμεσο ηλιακό φωτισμό.
   Ανάμεσα στις Ετικέτες, στο κάτω μέρος της σελίδας, αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «Μπουγκανβίλια», πατήστε πάνω της και θα βρείτε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ανθοφορία αυτού του φυτού.

   Διαγραφή
 12. Ανώνυμος14/9/16 08:21

  γεία σας μπορεί να λέτε πως είναι ωραίο φυτό όμως έχει και προβλήματα .εγώ στο σπίτι μου δεν έχω μπουγκανβίλια έχει όμως ο γείτονας μου κάτα μύκος του σπιτιού μου και της εισόδου μου .καθημερινά πρέπει να πέρνω τον αποροφητήρα τρείς φορές την ημέρα για να μαζευω τα φύλλα τα οποία δεν μένου μόνο στην αυλή μπαίνου και μέσα στο σπίτι αφού είναι καλοκαίρι έχουμε πόρτες και παράθυρά ανοικτά.του έχω πει επανελήμένα ότι έχω πρόβλημα χωρίς καμία ανταπόκριση,έχω αγοράσει εγώ δύκτι και το τοποθέτησα πάνω στο τοίχο για να μην έρχονται τα φύλλα στο δικό μου μερος.τα φυτά όμως έχουν ξεπεράσει το ύψος από το δικτυ και το πρόβλημα συνεχίζετε.τι μπορώ να κάνω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος14/9/16 08:25

  θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορευει στο σύνορο που μένει ο γείτονας να φυτευονται τετοιου είδους φυτά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο πέρα από το εξής: μπορείτε να κλαδέψετε μόνον τα τμήματα των κλαδιών που μπαίνουν μέσα στο οικόπεδό σας εφ όσον αυτά σας εμποδίζουν στη χρήση του.
   Οι υπάρχοντες κανονισμοί δίνουν βάρος στο αν τα φυτά που βρίσκονται στα όρια οικοπέδων μπορούν να βλάψουν την ασφάλεια των κτισμάτων ή και των ανθρώπων, δεν γνωρίζω να αναφέρουν κάτι για την καθαριότητα.
   Η πρότασή μου είναι να ζητήστε από τους γείτονές σας το χειμώνα να κλαδέψουν τη μπουγκανβίλια τους χαμηλότερα από το δίχτυ που βάλατε. Έτσι και εσείς θα έχετε μικρότερο πρόβλημα από τα φύλλα και ταυτόχρονα δεν θα χαλάσει το φυτό τους. Δεν είναι οριστική λύση αλλά ένας συμβιβασμός.
   Τέλος, σημειώστε ότι δεν χαρακτήρισα την μπουγκανβίλια ωραίο φυτό, ούτε και άσχημο βέβαια.

   Διαγραφή
 14. Ανώνυμος4/11/16 12:19

  Κύριε Ανδριτσόπουλε,
  Γνωρίζετε πως πολλαπλασιάζεται η μπουγκανβίλια ? Έχω αποτύχει όλες τις φορές που προσπάθησα , διότι θέλω ένα συγκεκριμένο χρώμα ,το οποίο δεν βρίσκω στα φυτώρια .
  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα (μήκους 15-20 εκ.) που παίρνουμε στα μέσα του χειμώνα περίπου, όταν κάνουμε και το κλάδεμα. Τα καλύτερα μοσχεύματα προέρχονται απ΄το μεσαίο τμήμα του κλαδιού. Χρησιμοποιήστε ορμόνη ριζοβολίας. Σκεπάστε τα μοσχεύματα με διάφανη πλαστική σακούλα, ένα γυάλινο βάζο ή κάτι ανάλογο, το οποίο θα ανοίγετε μια φορά τη μέρα για αερισμό και έλεγχο της υγρασίας του υποστρώματος ριζοβολίας. Το ιδανικό θα ήταν να τα βάλετε να ριζώσουν μέσα σε ηλεκτρικό πολλαπλασιαστήριο γιατί εκεί το υπόστρωμα ριζοβολίας θερμαίνεται με αντιστάσεις. Αν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το υπόστρωμα ριζοβολίας θα θερμαίνεται με κάποιο τρόπο θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Για παράδειγμα, ακουμπήστε τα γλαστράκια επάνω σε καλοριφέρ, και προσέξτε πολύ να μη στεγνώσει το υπόστρωμα.

   Διαγραφή
 15. Ανώνυμος12/12/16 21:35

  Κυριε Ανδριτσοπουλε καλησπερα!

  Με τα πρωτα κρυα αποφασισα να φερω μεσα στο σπιτι την βουκαμβιλια μου. Δυστυχως ομως εχω παρα πολλες γλαστρες και ελαχιστο συγκριτικα χωρο, οποτε αναγκαστηκα να την βάλω στην είσοδο της οικοδομής μας. Μετά απο λίγες εβδομάδες η βουκαμβίλια έριξε όλα της τα φύλλα και τα λουλούδια (ναι ήταν ανθισμένη μέχρι μέσα Νοέμβρη) και φοβάμαι πως το μέρος ήταν τελικά πολύ σκοτεινό. Τι μου προτείνετε να κάνω? Να την επαναφέρω στο μπαλκόνι με κάποιο αντιπαγετικό φλίσ ή να την αφήσω ως έχει και να περιμένω μέχρι την άνοιξη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν η περιοχή σας έχει χαμηλές θερμοκρασίες (1-2 C πάνω απ' το 0 ή χαμηλότερες) όλο το χειμώνα, θα πρέπει να την βάλετε σε εσωτερικό χώρο, φωτεινό και μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπα κ.λπ.). Αν τέτοιες θερμοκρασίες είναι κάτι έκτακτο, τότε κρατήστε την έξω και την τυλίγετε όποτε υπάρχει κίνδυνος. Όμως δεν γίνεται να την κρατήσετε τυλιγμένη όλο το χειμώνα ούτε και να την έχετε σε έναν σκοτεινό χώρο για το ίδιο διάστημα. Αυτές οι δύο λύσεις μόνον προσωρινές μπορούν να είναι.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/12/16 13:09

   καλησπερα παιδια καλες γιορτες χρονια πολλα με υγεια και αγαπη πανω απο ολα ! ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το κλαδεμα..
   κλαδεψα 1 μπουγκαμβιλια αρκετα δηλαδη αφησα μονο τους κορμους που σκαρφαλονουν μεχρι την περγκολα υπαρχει περιπτοση να την εχω καταστρεψη η θα ξανα βγουν ολα αυτα που κλαδεψα?

   Διαγραφή
  3. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναβγάλει. Όμως γιατί την κλαδέψατε τόσο νωρίς; Ο χειμώνας μόλις άρχισε.
   Καλή χρονιά!

   Διαγραφή
 16. Έχω μία βουκαμβίλια που την έχω από το καλοκαιρι. Άρχισε να ανθίζει κατά τα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα και τώρα έχει όλα της τα φύλλα και ακόμα ανθίζει (έχει μικρά άνθη) και μεγαλώνει. Και δεν είναι η ποικιλια σαντεριανα!Και ζω στην Θεσσαλονίκη που πέρασαν πολλά κρύα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπράβο! Φαίνεται ότι την τοποθετήσατε σε ένα πολύ καλό σημείο που δεν είναι μόνο άριστα προστατευμένο από το κρύο αλλά είναι και ηλιόλουστο.
   Καλή χρονιά!

   Διαγραφή
 17. Ανώνυμος2/4/17 22:07

  εχω μια βουκαμβίλια πολυετή με μεγάλο κορμό φυτεμένη στο έδαφος σε μέρος με αρκετή ηλιοφάνεια. Φέτος το χειμώνα μετά τα χιόνια πολλά κλωνάρια ξεράθηκαν και φυσικά αγχώθηκα. Τώρα όμως βλέπω ότι ξεκινά πάλι να επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Η ερώτησή μου είναι εάν μπορώ να την κλαδέψω τώρα αφαιρώντας τα ξερά και όχι μόνο ή να την αφήσω να συνεχίσει να βγάζει φύλλα.
  Ευχαριστώ
  Ανδρέας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού ξέρετε πλέον ποιό τμήμα της είναι ξερό και ποιό είναι ζωντανό μπορείτε να κλαδέψετε τώρα. Το ιδανικό θα ήταν να κόψετε μόνον τα ξερά κλαδιά αλλά αυτό είναι δύσκολο. Το πιθανότερο είναι ότι μαζί με τα ξερά θα κοπούν και χλωρά. Η άλλη λύση είναι να μην κάνετε τίποτε φέτος. Τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι ότι η μπουγκανβίλια θα δείχνει κάπως ... τρελή και ότι το κλάδεμα την επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολο.

   Διαγραφή
 18. Ανώνυμος30/5/17 22:20

  Γεια σας,
  Στο σπιτι μου το οποιο βρισκεται στην περιοχη της Φθιωτιδας εχω 4 βουκαμβιλιες . Οι δυο βρισκονται στο βορεινο μπαλκονι ενω οι αλλες δυο στο νοτιο . Το χειμωνα τις σκεπασα με σακουλες για να τις προστατευσω απο τον παγετο, ωστοσο μεχρι σημερα δεν εχουν δωσει καποιο σημαδι ζωης και τα κλαδια τους φαινονται ξερα. Να αναφερω οτι στο βορεινο μπαλκονι μια απο τις δυο βουκαμβιλιες που υπαρχουν ανηκει στην αγρια ποικιλια η οποια θεωρειται πιο ανθεκτικη απο τις υπολοιπες. Να τις αφαιρεσω απο τις γλαστρες η να περιμενω λιγο ακομα; θα ηθελα να μαθω την γνωμη σας.
  Ευχαριστω,
  Γιωργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεωρητικά υπάρχει ακόμη ελπίδα. Θα μπορούσατε να αρχίσετε να κλαδεύετε σιγά-σιγά αναζητώντας κάποιο πράσινο τμήμα για να σταματήσετε εκεί το κλάδεμα. Αλλά έτσι υπάρχει κίνδυνος να χάσετε κάποιο ζωντανό ακόμη τμήμα της.
   Προσωπικά, επειδή είμαι στην ίδια κατάσταση με μία μπουγκανβίλια που είναι στο χώμα, αποφάσισα να την αφήσω απείραχτη όλο το καλοκαίρι. Στο διάστημα αυτή θα την ποτίζω αραιά. Στο μεταξύ θα έχουμε μπροστά στο μπαλκόνι ένα μεγάλο ξερό σκιάχτρο, αλλά θα το αντέξω αυτό. Κάποιος άλλος που δεν θα το άντεχε θα έκανε ένα γενναίο κλάδεμα ή θα έπαιρνε ακόμη πιο δραστικά μέτρα, φυτεύοντας μία νέα μπουγκανβίλια.
   Τότε με τα χιόνια καλύψατε και τις γλάστρες με πλαστικό ή μόνον το υπέργειο τμήμα των φυτών;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/5/17 13:16

   Ειχα καλυψει μονο το τμημα των φυτων το οποιο βρισκεται πανω απο την γλαστρα

   Διαγραφή
  3. Αν ποτέ χρειαστεί να σκεπάσετε ξανά θυμηθείτε να σκεπάσετε και τη γλάστρα.

   Διαγραφή
 19. Καλησπέρα! Πέρσυ φύτεψα μια δυμετρη άγρια μπουκαμβιλια, πήγε πολύ καλά αναπτύχθηκε και φέτος άνθισε. Επειδή έκανα κάποιες εργασίες στο σπίτι χρειάστηκε να την σκεπασω με νάιλον για να μην λερωθει μετα απο δύο μέρες που έβγαλα το νάιλον είδα ότι είχε ξεραθεί τόπους τόπους περίπου το ένα τρίτο του φυτού, και νομι ζω ότι έχουν επεκταθεί τα ξερά. Τι να κάνω να κόψω τα ξερά κλαδιά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν είναι βέβαιο ότι είναι ξερά, κόψτε τα. Πάντως, εφ όσον η μόνη επέμβαση ήταν το διήμερο σκέπασμα με νάιλον, το φυτό θα συνέλθει. Δεν χαλάει τόσο εύκολα μια μπουγκανβίλια.

   Διαγραφή
 20. Καλησπέρα σας, έφερα από το σπίτι της μητέρας μου μια βουκαμβίλια σε φάση της χωρις φύλα αλλά με πράσινα μαλακα αγκάθια.της έκοψα λιγο της κορυφές και της κατεύθυνα στη πέργκολα μου αλλα απο εκεινη τη μετα τα κλαδιά δείχνουν να ξερενονται απο την κορυφή προς τα κατω.τι μπορω να κανω για να τη σώσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υποθέτω ότι θα έγινε κάποια ζημιά κατά τη μεταφορά. Δεν μπορώ να γνωρόιζω αν η ζημιά είναι αναστρέψιμη. Όμως αν είναι η μπουγκανβίλια σας θα βοηθηθεί πολύ αν κάνετε μερικές 2-3 εφαρμογές κάποιου ενεργοποιητή με φύκια όπως είναι το Ακάντιαν, για παράδειγμα. Έγινε και μεταφύτευση (αλλαγή γλάστρας) ή μόνον μεταφορά;

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!μονο μεταφορά κατά την οποία κόπηκαν με ψαλίδι οι άκρες απο ολα τα κλωνάρια.πιθανότατα να την επηρέασε και το πολυ νερο..τωρα την εχω μεσα να κοιταει ήλιο αλλα φοβαμαι να ξακακοψω η να την αλλάξω γλάστρα

   Διαγραφή
  3. Γιατί δεν την τοποθετείτε έξω σε κάποια ηλιόλουστη θέση; Υπάρχει κίνδυνος από παγωνιές στην περιοχή σας; Αφήστε τη μεταφύτευση για τις αρχές της επόμενης άνοιξης. Κόψτε μόνον ό,τι είναι ξερό. Ποτίστε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.

   Διαγραφή
 21. Καλησπέρα, έχω μια μωβ βουκαμβίλια από πέρσυ. Την έχω τοποθετημένη σε σχετικά μικρή γλάστρα αλλά παρόλα αυτά αναπτύχθηκε αρκετά πέρσυ και εχει φτάσει πάνω από 1.20 μέτρα. Μέχρι και τον Οκτώβριο ακόμα είχε άνθη και την χαρήκαμε αρκετά. Το θέμα είναι ότι έχει ψηλωσει αρκετά και δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε και πως να την βολέψουμε. Επίσης σε όλο τον κορμό της έχουν μείνει αυτά τα μικρά κλαδάκια που είχαν πάνω τα φύλλα. Αυτά τα κλαδεύουμε ή τ'αφήνουμε όπως εχουν; Επίσης μπορώ να την μεταφυτεύσω ή θα εζω προβκγμα; Ευχαριστώ για ακόμα μία φορα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η θαμνώδης νάνα ποικιλία μπουγκανβίλιας φτάνει το 1,50-1,80 μ. σε ύψος και είναι η μικρότερη. Οι άλλες εύκολα και γρήγορα ξεπερνούν 3-4 μ. Αν έχετε πρόβλημα τώρα που η δική σας είναι 1,20 μ. τότε μάλλον πρέπει να τη φυτέψετε κάπου αλλού.
   Το αν θα την κλαδέψετε ή όχι είναι δική σας απόφαση. Κλαδεύουμε για να διατηρείται πυκνή η φυλλωσιά ή και για να κατευθύνουμε την ανάπτυξη προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αν μειώστε το ύψος της δικής σας μπουγκανβίλιας κατά 30-40 εκ., θα δείτε να βλαστάνουν απ΄την κορυφή 2-3 νέα κλαδιά. Αν την αφήστε ως έχει, η κορυφή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται προς τα πάνω και τα πλάγια κλαδιά θα μακρύνουν.
   Μπορείτε να τη μεταφυτεύσετε τώρα, όμως κάντε το με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί δεν πρέπει να σπάσει καθόλου η μπάλα χώματος. Αν το φοβάστε αφήστε την μεταφύτευση για τον επόμενο χειμώνα (προς τα τέλη του καλύτερα) όταν θα ξαναμπεί σε λήθαργο το φυτό και θα κινδυνεύει πολύ λιγότερο από σπασίματα.

   Διαγραφή
 22. Ρωτήσαμε σε φυτώριο και μας είπαν ότι τα πλαϊνά κλαδάκια που είχαν πάνω τα φύλλα θέλουν κλάδεμα οπότε και τα κλαδέψαμε. Επίσης την κλαδέψαμε και από πάνω κοντά στα 3 δάχτυλα για να μην πάρει άλλο ύψος και ν'αρχίσει να διαμορφώνεται αλλιώς. Κάναμε κάτι λάθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον ο σκοπός σας είναι να την κρατήσετε «συμμαζεμένη», μου φαίνεται ότι κλαδέψατε κανονικά.

   Διαγραφή
 23. Καλησπέρα σας, η βουκαμβίλια μας έχει γεμίσει πλέον παντογ φυλλαράκια που μεγαλώνουν αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι βγαίνουν κιτρινα και έχουν πάρει ελάχιστο πράσινο χρώμα όσο μεγαλώνουν. Επίσης παρατήρησα ότι μερικά πέφτουν κιόλας. Είναι φυσιολογικό ή γίνεται κάτι λαθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον δεν την μεταφυτεύσατε, δεν είναι σωστό να πέφτουν τα φύλλα, ούτε να είναι κίτρινα. Ποτίστε το φυτό μόνον όταν διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην αφήνετε τη γλάστρα μέσα σε λιμνάζον νερό. Δώστε λίπασμα. Διαβάστε σχετικά με αυτό στην Ετικέτα «γλάστρες» ή στο Λίπασμα.

   Διαγραφή
 24. Υπάρχει περίπτωση να την "χασουμε"; Όσον αφορά το λίπασμα έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο για να είμαστε σίγουροι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ό,τι λίπασμα βάζετε στα άλλα φυτά βάλτε και στη μπουγκανβίλια. Διαβάστε τα σχέτικα με το λίπασμα στην Ετικέτα «γλάστρες» ή στο «Λίπασμα».

   Διαγραφή
 25. Καλημέρα! Έχω μεταφυτευσει μια βουκαμβιλια σε μεγάλη γλαστρα με την ανυπομονεσια να ανθοφορησει και να αναρριχηθεί. Μετά απο ενα μηνα6που βρίσκεται στο καινούργιο της περιβάλλον πέταξε όλα της τα Ανθή και τα φύλλα της ξεραθηκαν αλλά δείχνει να έχει πολλά καινούρια κλοναρακια. Τα ξεραμενα προτείνετε να τα κόψω προκειμένου να μείνει παραπάνω χώρος και τροφή για τα καινούρια? Άλλωστε τα παλιά δεν δείχνουν να σώζονται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μεταφύτευση προκαλεί σοκ σε όλα σχεδόν τα φυτά. Μάλιστα η μπουγκανβίλια είναι πιο ευαίσθητη λόγω της κατασκευής του ριζικού της συστήματος. Αφού υπάρχουν καινούργιοι βλαστοί ζωντανοί τότε το φυτό θα συνέλθει. Τα ξερά κλαδιά δεν στερούν τροφή από τα πράσινα, αλλά σίγουρα είναι άχρηστα. Προσέξτε ότι αναφέρομαι στα ξερά και όχι στα παλιά. Αυτά εφόσον είναι ζωντανά, είναι χρήσιμα.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.