Η Α.Γ. ρώτησε σχετικά με την τριανταφυλλιά:
Εχω μια τριανταφυλλιά αναρριχώμενη. Νομίζω τη λένε «μπομπόνα». Κάθε τέτοια εποχή όμως, τα φύλλα της γεμίζουν τρυπίτσες σαν να την τρώει κάμπια. Δεν θέλω να την ραντίσω με κάτι χημικό, γιατι το σκυλί μας είναι αλλεργικό.
Εχω μια τριανταφυλλιά αναρριχώμενη. Νομίζω τη λένε «μπομπόνα». Κάθε τέτοια εποχή όμως, τα φύλλα της γεμίζουν τρυπίτσες σαν να την τρώει κάμπια. Δεν θέλω να την ραντίσω με κάτι χημικό, γιατι το σκυλί μας είναι αλλεργικό.
Μήπως υπάρχει κάτι φυσικό και ανώδυνο για να καταπολεμήσω την κάμπια;
Ο βάκιλλος της Θουριγγίας είναι ακίνδυνος για ανθρώπους, ζώα και άλλα έντομα εκτός από τις κάμπιες με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφήσετε τον σκύλο σας (και οποιονδήποτε άλλο φυσικά) να μπει στον ψεκασμένο χώρο, μέχρι να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό που θα έχετε ρίξει προηγουμένως. Δηλαδή, φτιάχνετε το διάλυμα, αποκλείετε την πρόσβαση σε όλους και μετά ψεκάζετε. Μέχρι να στεγνώσει το υγρό πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς δεν την πλησιάζει κανείς. Επομένως, μιλάμε για λίγη ώρα.
Ο βάκιλλος της Θουριγγίας κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορα εμπορικά ονόματα. Αν ζητήσετε σε κέντρο κήπου «βάκιλλο για να ψεκάσετε τις τριανταφυλλιές» θα σας δώσουν κάποιο σκεύασμα. Τονίζω τον ψεκασμό επειδή η ίδια δραστική ουσία κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης που την ρίχνεις πάνω στα φυτά. Εσείς προτιμήστε τον ψεκασμό κι ας είναι βαρετός. Ο βάκιλλος δεν είναι χημικό φυτοπροστατευτικό αλλά ένα μικρόβιο που έχει επίδραση μόνον στις κάμπιες των λεπιδόπτερων.
Φυσικά, πρέπει να τηρήσετε σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας για την εφαρμογή του φυτοπροστατευτικού.
Στις 30φυλλιές πολλές φορές οι ζημιές στα φύλλα γίνονται από προνύμφες υμενοπτέρων (των λεγόμενων sawflies) που μοιάζουν με μικρές κάμπιες αλλά δεν είναι. Στην περίπτωση αυτή ο βάκιλλος θουριγγίας δεν επιδρά και χρειάζεται καταπολέμηση με εντομοκτόνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τα λέτε. Ο βάκιλος έχει δράση μόνον στις προνύμφες των λεπιδόπτερων.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν μερικές μέρες πήρα στα χέρια μου το βιβλίο/ημερολόγιο για τον κήπο και τη βεράντα και ήθελα να σας πω πόσο χαίρομαι να το διαβάζω. Πολύ καλά δομημένο, ευανάγνωστο, με πολύ χρήσιμες και καλά ταξινομημένες πληροφορίες. Θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, θα το κρατήσω μόνιμα στη βεράντα μου και θα το συμβουλεύομαι συχνά, είναι ένας πολύτιμος οδηγός για εμάς που αγαπάμε τα φυτά αλλά ξέρουμε τόσο λίγα γι' αυτά.
Ανάμεσα στα άλλα, διάβαζα για τις τριανταφυλλιές και τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Η δική μου, η οποία έχει τεράστια συναισθηματική αξία γιατί μου την χάρισε η μητέρα μου λίγο πριν φύγει από τη ζωή και την προσέχω πολύ, παρουσίασε πέρυσι τρύπες στα φυλλαράκια της. Της έριξα σκόνη βάκιλλου και επανήλθε. Πρόσφατα παρατήρησα πάλι το ίδιο και επανέλαβα τη διαδικασία, όμως αυτή τη φορά οι τρύπες ήταν πάρα πολλές σε όλα σχεδόν τα φύλλα (εκτός από τα πάνω-πάνω), έτσι που έδειχναν σχεδόν σαν δαντέλα (δυστυχώς δεν ξέρω πώς να ανεβάσω εδώ φωτογραφία για να σας τα δείξω). Διαβάζω στο βιβλίο σας ότι κάποια έντομα που λέγονται ωτιόρρυγχοι κάνουν κάτι παρόμοιο. Μπορεί να είναι αυτά; Και πώς αντιμετωπίζονται; Υπάρχει κάποιος φυσικός ή έστω ακίνδυνος τρόπος; Υπάρχουν ζωάκια στο σπίτι και δε θέλω να διακινδυνεύσω την υγεία τους.
Ευχαριστώ θερμά,
Άννα
Γεια σας,
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας βοηθά το βιβλίο.
Το δαντελωτό φάγωμα είναι χαρακτηριστικό του ωτιόρυγχου. Επειδή κυκλοφορεί το βράδυ αφού σκοτεινιάσει, ψάξτε τα φυτά σας με ένα φακό για να εντοπίστε τα έντομα. Θα τα δείτε να τρώνε ή να κινούνται.
Για να μειωθεί σημαντικά το πρόβλημα καθαρίστε το χώμα των γλαστρών σας από πεσμένα φύλλα ή άλλα σκουπίδια. Εκεί φωλιάζει ο ωτιόρυγχος και άλλα ενοχλητικά ζουζούνια.
Φτιάξτε παγίδες: Πάρτε 2-3 φύλλα εφημερίδας, διπλώστε τα, βρέξτε τα και βάλτε τα μέσα στη γλάστρα της τριανταφυλλιάς ή και σε άλλες αν υπάρχει πρόβλημα. Ελέγξτε τα κάθε πρωί για να δείτε αν πιάσατε έντομα.
Σιγά-σιγά θα μειωθεί το πρόβλημα με την καθαριότητα να είναι πιο σημαντική απ' τις παγίδες.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλημέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε και πάλι,
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Ακολούθησα τις συμβουλές σας, καθάρισα τον χώρο πίσω από τη γλάστρα όπου είχαν μαζευτεί φύλλα, η ίδια η γλάστρα ήταν καθαρή. Στις παγίδες με τις εφημερίδες μέχρι στιγμής δεν έχω δει τίποτα, όμως σε διπλανή ζαρντινιέρα με μπιγόνιες βλέπω μικρά ζουζούνια να πετάνε, αυτά είναι άραγε οι ωτιόρυγχοι; Η ζημιά που έχει γίνει στην τριανταφυλλιά είναι ήδη εκτεταμένη, σχεδόν κάθε φύλλο είναι φαγωμένο, μήπως πρέπει να κάνω κάτι πιο δραστικό; Και πώς θα την επαναφέρω αν και εφόσον καταπολεμηθεί ο ωτιόρυγχος;
Γεια σας,
ΔιαγραφήΤο πρόβλημα σιγά-σιγά θα μειωθεί. Μην ανησυχείτε πολύ για τους ωτιόρυγχους. Η καταπολέμηση με χημικά είναι δύσκολη και δεν σας την προτείνω.
Μπορείτε να μου στείλετε φωτ. με e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη. Επίσης μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτ. σε κάποιο από τις ειδικές ιστοσελίδες και να βάλετε μετά εδώ τους συνδέσμους.
Η τριανταφυλλιά θα συνέλθει με τη τακτική λίπανση που έτσι κι αλλιώς κάνουμε.
Περιμένω τις φωτογραφίες.
Γειας σας ! Έχω 2 τριανταφυλλιές αναρριχώμενες κ κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατσαρωνει το φύλλωμα τους μέχρι κ τα καινούργια φυλλαράκια τα πολύ μικρά σήμερα πηρα κ καθάρισα τα φύλλα τι άλλο μπορω να κάνω; Επίσης έχω 3 χρόνια ένα φούλι σε μεγάλη γλάστρα κ τα φύλλα του έχουν αρχίσει να ξερενονται περιμετρικά κ έχουν κηλίδες καφέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕλέγξτε αν πάνω στα φύλλα υπάρχουν κηλίδες σαν λεκέδες σε χρώμα ανοιχτό γκρι σαν στάχτη. Αν ναι, είναι το ωίδιο. Είναι ένας μύκητας πολύ συνηθισμένος στις τριανταφυλλιές. Προλαμβάνεται με εφαρμογές θείου νωρίς την άνοιξη. Η καταπολέμησή του γίνεται με βρέξιμο θείο αυτή την εποχή. Όμως, προσέξτε πάρα πολύ το ότι το θειάφι δεν πρέπει να εφαρμόζεται με θερμοκρασία πάνω από 27-28 C. Αν δεν ισχύουν αυτά ίσως μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
Στο φούλι, το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Το μεταφυτεύσατε πρόσφατα; Αν ναι, τι χώμα βάλατε; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
Περιμένω νέα σας.