Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Κάποιος ρώτησε 6. Για την τριανταφυλλιά.

Η Α.Γ. ρώτησε σχετικά με την τριανταφυλλιά: 

Εχω μια τριανταφυλλιά αναρριχώμενη. Νομίζω τη λένε «μπομπόνα». Κάθε τέτοια εποχή όμως, τα φύλλα της γεμίζουν τρυπίτσες σαν να την τρώει κάμπια. Δεν θέλω να την ραντίσω με κάτι χημικό, γιατι το σκυλί μας είναι αλλεργικό. 
Μήπως υπάρχει κάτι φυσικό και ανώδυνο για να καταπολεμήσω την κάμπια;


Ο βάκιλλος της Θουριγγίας είναι ακίνδυνος για ανθρώπους, ζώα και άλλα έντομα εκτός από τις κάμπιες με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφήσετε τον σκύλο σας (και οποιονδήποτε άλλο φυσικά) να μπει στον ψεκασμένο χώρο, μέχρι να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό που θα έχετε ρίξει προηγουμένως. Δηλαδή, φτιάχνετε το διάλυμα, αποκλείετε την πρόσβαση σε όλους και μετά ψεκάζετε. Μέχρι να στεγνώσει το υγρό πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς δεν την πλησιάζει κανείς. Επομένως, μιλάμε για λίγη ώρα. 
Ο βάκιλλος της Θουριγγίας κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορα εμπορικά ονόματα. Αν ζητήσετε σε κέντρο κήπου «βάκιλλο για να ψεκάσετε τις τριανταφυλλιές» θα σας δώσουν κάποιο σκεύασμα. Τονίζω τον ψεκασμό επειδή η ίδια δραστική ουσία κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης που την ρίχνεις πάνω στα φυτά. Εσείς προτιμήστε τον ψεκασμό κι ας είναι βαρετός. Ο βάκιλλος δεν είναι χημικό φυτοπροστατευτικό αλλά ένα μικρόβιο που έχει επίδραση μόνον στις κάμπιες των λεπιδόπτερων.
Φυσικά, πρέπει να τηρήσετε σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας για την εφαρμογή του φυτοπροστατευτικού. 

2 σχόλια:

 1. Νικος4/1/18 11:03

  Στις 30φυλλιές πολλές φορές οι ζημιές στα φύλλα γίνονται από προνύμφες υμενοπτέρων (των λεγόμενων sawflies) που μοιάζουν με μικρές κάμπιες αλλά δεν είναι. Στην περίπτωση αυτή ο βάκιλλος θουριγγίας δεν επιδρά και χρειάζεται καταπολέμηση με εντομοκτόνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά τα λέτε. Ο βάκιλος έχει δράση μόνον στις προνύμφες των λεπιδόπτερων.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.