Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Χλωρόφυτο, για τα «δύσκολα»

Το χλωρόφυτο (Chlorophytum commosum) είναι ένα από τα φυτά της παλιάς αστικής αυλής. Γέμιζε γρήγορα τη γλάστρα του με τα δίχρωμα φύλλα του, άντεχε καλά στη σκιά των κτιρίων ή των μεγαλύτερων φυτών και δεν είχε σοβαρά προβλήματα με το κρύο αφού έτσι κι αλλιώς ήταν σε θέσεις προφυλαγμένες. 

Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτα σε κρεμαστές γλάστρες, τα κίτρινα κλαδιά είναι οι στόλωνες βλαστοί, τα «παιδάκια» του. Στην άκρη τους βρίσκονται μικρά χλωρόφυτα έτοιμα να φυτευτούν. (Φωτ.Δ.Α.)

Καθώς δεν έχει εντυπωσιακά λουλούδια, δεν έχει καλές ... δημόσιες σχέσεις στον κόσμο του ανθοκομικού μάρκετινγκ. Μ' άλλα λόγια φαίνεται ότι σήμερα η μόδα του μοιάζει να έχει περάσει. Άδικα, γιατί είναι αξιόπιστο, χωρίς προβλήματα και διαθέτει τρία τεράστια πλεονεκτήματα: δεν θέλει πολλές φροντίδες, μπορεί να ευδοκιμήσει σε θέσεις σκιερές, εκεί που λίγα φυτά τα καταφέρνουν και τέλος εφ όσον γνωρίζουμε κάποιον που έχει ένα χλωρόφυτο μπορεί να μας δώσει ένα «παιδάκι» του δωρεάν. Στη συνέχεια θα το φυτέψουμε σε μια γλάστρα και αυτό θα αναπτυχθεί γρήγορα.  
Αυτά τα «παιδάκια» του χλωρόφυτου λέγονται στόλωνες βλαστοί. Αν έχουμε πολλούς τέτοιους μπορούμε να καλύψουμε το χώμα σε ένα σημείο του κήπου και έτσι να το πρασινίσουμε. 


Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτα σε σκιερό παρτέρι. (φωτ. Τ.Α.)

Σκαλίζουμε το χώμα, του προσθέτουμε και λίγο χώμα εξωτερικού χώρου και μετά φυτεύουμε τους στόλωνες σε αποστάσεις 20-25 εκ. μεταξύ τους. Εκτός από το πότισμα το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να γεμίσει ο χώρος είναι τον πρώτο καιρό να αφαιρούμε τα αγριόχορτα που σίγουρα θα βγουν ανάμεσα στα μικρά ακόμη χλωρόφυτα. 

Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτα σε ηλιόλουστο παρτέρι στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Τα φύλλα τους λόγω του έντονου φωτισμού έχουν γίνει εντελώς πράσινα. (φωτ. Τ.Α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.