15 Απρ 2013

Κίτρινες κηλίδες στο τσίκας


Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα τσίκας είναι η εμφάνιση κίτρινων κηλίδων στα φύλλα τους ή και το κιτρίνισμα ολόκληρων φύλλων. 

Τσίκας, κύκας
Cycas revoluta (φωτ. Τ.Α.)
Υπάρχουν δύο αιτίες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Η πρώτη είναι η προσβολή από κοκκοειδή έντομα ή ψώρες, σκληρές ή μαλακές. Η δεύτερη αιτία είναι η τροφοπενία μαγγανίου, δηλαδή η έλλειψη αυτού του στοιχείου. 
Αν η ζημιά οφείλεται στα έντομα, αργά ή γρήγορα θα τα δούμε κολλημένα στην κάτω επιφάνεια (συνήθως) του φύλλου. Επομένως αν δεν τα δούμε, θα πρέπει να φροντίσουμε για τη διατροφή του τσίκας μας επειδή αντιμετωπίζει έλλειψη μαγγανίου. 

Τσίκας, κύκας
Κίτρινες κηλίδες σε Cycas revoluta (φωτ. Τ.Α.)
Το μαγγάνιο είναι ένα χημικό στοιχείο που συμβολίζεται με τα γράμματα «Mn». Είναι απαραίτητο σε όλα τα φυτά αλλά σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Το τσίκας που είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη λίπανσή του, είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη αυτού του στοιχείου. Για να προλάβουμε το πρόβλημα φροντίζουμε να δίνουμε τακτικά στο τσίκας μας κάποιο πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα το οποίο θα περιέχει και ιχνοστοιχεία, μεταξύ αυτών και το μαγγάνιο (Mn). Πλήρες και ισορροπημένο είναι το λίπασμα που περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία σε ίσες αναλογίες, για παράδειγμα, το λίπασμα 20-20-20 είναι τέτοιο. Αν περιέχει και ιχνοστοιχεία και το μαγγάνιο περιλαμβάνεται σε αυτά, τότε είναι κατάλληλο για το τσίκας.  

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν εμφανιστεί θα πρέπει να αναζητήσουμε σε μεγάλα κέντρα κήπου ή σε μαγαζιά με γεωργικά φάρμακα κάποιο λίπασμα μαγγανίουν ή λίπασμα ιχνοστοιχείων που περιέχει και μαγγάνιο, φυσικά. 


10 σχόλια:

 1. Καλησπέρα,
  έχω ένα τσίκα 20 περίπου χρονών. Στην βάση του έχουν αναπτυχθεί 2 νέα φυτά τα οποία έχουν μεγαλώσει αρκετά και μάλλον χρειάζεται αλλαγή γλάστρας. Θα μπορούσα κατά την αλλαγή, να χωρίσω τα μικρότερα φυτά από το αρχικό, τραβώντας τα και φυτεύοντας τα σε άλλες γλάστρες?
  Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο διαχωρισμός δεν γίνεται μ' αυτό τον τρόπο. Είναι διαδικασία χρονοβόρα και σχετικά λεπτή, να μια συνοπτική περιγραφή της: Κάνετε με το πριόνι μισή τομή στη βάση της παραφυάδας. Σκεπάζετε τη βάση και την τομή με μείγμα άμμου χώματος. Ένα χρόνο μετά ολοκληρώνετε την τομή.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος21/2/17 11:23

  Καλημέρα σας. Στο δικό μου φυτό, τα φύλλα του έχουν όλα κιτρινίσει!!! Μήπως εκτός από το λίπασμα που αναφέρετε παραπάνω,θα ήταν καλό για το φυτό και το κόψιμο των φύλλων ή θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση του????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και βέβαια δεν πρέπει να κόψετε φύλλα!
   Πόσο καιρό είναι στη θέση που βρίσκεται τώρα το δικό σας τσίκας;

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα έχω ένα πρόβλημα με το μικρό τσικας που έχω βγάζει θαλασσί κολλωδες ουσία στα φυλλαράκια του ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ψεκάσατε με κάτι;
   Η θαλασσί κολλώδης ουσία βγαίνει μέσα απ' τα φύλλα;

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας Ευχαριστώγια την άμεση επικοινωνία, όχι δεν το ψεκασα και η ουσία είναι πάνω στο φύλλο αλλά να σας πω ότι είναι κάτω από πεύκο και προσπάθησα και το έβγαλα με ένα υγρό βετεξ

   Διαγραφή
  3. Υποψιάζομαι ότι ήταν κάτι άσχετο με τα φυτά.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος19/3/17 21:15

  ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΣΙΚΑ 50 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΦΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΕΠΕΙΔΗ Ή ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝΝΕΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΊΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δεν θέλετε να φυτέψετε κάπου τα μικρά νεαρά φυτά τότε δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία. Απλώς κόψτε τα με το πριόνι. Οπωσδήποτε καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος και αποφύγετε τα καταβρέγματα.
   Γιατί λέτε ότι οι παραφυάδες εμποδίζουν το τσίκας να μεγαλώσει; Είναι σε γλάστρα;

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.