10 Απρ 2013

Προβλήματα της ορτανσίας

Η xλώρωση, το κάψιμο από τον ήλιο και το ωίδιο, είναι τα τρία πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ορτανσία στη ζωή της μέσα σε μία γλάστρα. 
Οι μελίγκρες εμφανίζονται κι αυτές αλλά σταματούν εύκολα με λίγο σαπουνόνερο (σχετικά δείτε εδώ). 
Η χλώρωση είναι το κιτρίνισμα των φύλλων με τα νεύρα τους να μένουν πράσινα. Οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και εμφανίζεται σε νεαρά φύλλα αρχικά. Για να διορθωθεί προσθέτουμε σίδηρο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χηλικό σίδηρο ή θειικό σίδηρο (καραμπογιά). 


Χλώρωση στα νεαρά φύλλα.
Το κάψιμο από τον ήλιο, είναι συνέπεια της έκθεσης των φύλλων της ορτανσίας στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Αν δεν μπορείτε να τον αποφύγετε εντελώς, τουλάχιστον προστατεύστε τα φυτά σας τις ώρες του μεσημεριού. Δηλαδή, βάλτε τα σε τέτοια θέση, ώστε να σκιάζονται, έστω και ελαφρά,  απ' τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4-5 το απόγευμα. 
Πάντως με κάποιες παραδοχές μπορεί να κρατήσει κανείς τις ορτανσίες του σε θέσεις ηλιόλουστες. Δείτε σχετικά πατώντας, εδώ.


Τα καφετί σημάδια είναι συνέπεια του δυνατού ήλιου, όμως υπάρχουν και σημάδια χλώρωση στα φύλλα αυτά.


Έντονη χλώρωση, αλλά τα καφέ «καψίματα» στην περιφέρεια των φύλλων είναι συνέπεια κακού ποτίσματος. Για την ακρίβεια, αυτή η ορτανσία κάποια φορά έμεινε απότιστη και τα φύλλα μαράθηκαν. 
Το ωίδιο είναι κάτι γκρι λεκέδες πάνω στα φύλλα. Είναι ένας μύκητας και η παρουσία του οδηγεί σε πτώση των προσβεβλημένων φύλλων. Προλαβαίνουμε το πρόβλημα θειαφίζοντας τα νεαρά φύλλα τον Απρίλιο, (δεν βάζουμε θειάφι όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28-29 ℃).

Άλλες δημοσιεύσεις για την ορτανσία σε αυτό το ιστολόγιο: 

4 σχόλια:

 1. Έχω στο κήπο δυο ορτανσίες, όχι σε γλάστρα και δεν μεγαλώνουν πολλή. Βλέπω όμως άλλους ανθρώπους που τα έχουν σε γλάστρες και είναι τεράστιες.
  Να τα βάλω σε γλάστρα και εγώ για να είναι πιο μεγάλα ;

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακαλώ, πείτε μου τι φυτά υπάρχουν κοντά στην ορτανσία σας και μεγαλώνουν κανονικά. Ελπίζω ότι μ' αυτό τον τρόπο θα μάθω κάποιες πληροφορίες για το χώμα του κήπου σας. Έτσι θα σας δώσω μία ολοκληρωμένη απάντηση.
   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
  2. Έχω διπλά στην ορτανσία ένα "aucuba japonica" και δυο μικρά "Juniperus scopulorum Blue Heaven".

   Διαγραφή
  3. Δείτε την απάντηση εδώ: http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/5.html

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.