Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Προβλήματα της ορτανσίας

Η xλώρωση, το κάψιμο από τον ήλιο και το ωίδιο, είναι τα τρία πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ορτανσία στη ζωή της μέσα σε μία γλάστρα. 
Οι μελίγκρες εμφανίζονται κι αυτές αλλά σταματούν εύκολα με λίγο σαπουνόνερο (σχετικά δείτε εδώ). 
Η χλώρωση είναι το κιτρίνισμα των φύλλων με τα νεύρα τους να μένουν πράσινα. Οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και εμφανίζεται σε νεαρά φύλλα αρχικά. Για να διορθωθεί προσθέτουμε σίδηρο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χηλικό σίδηρο ή θειικό σίδηρο (καραμπογιά). 


Χλώρωση στα νεαρά φύλλα.
Το κάψιμο από τον ήλιο, είναι συνέπεια της έκθεσης των φύλλων της ορτανσίας στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Αν δεν μπορείτε να τον αποφύγετε εντελώς, τουλάχιστον προστατεύστε τα φυτά σας τις ώρες του μεσημεριού. Δηλαδή, βάλτε τα σε τέτοια θέση, ώστε να σκιάζονται, έστω και ελαφρά,  απ' τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4-5 το απόγευμα. 
Πάντως με κάποιες παραδοχές μπορεί να κρατήσει κανείς τις ορτανσίες του σε θέσεις ηλιόλουστες. Δείτε σχετικά πατώντας, εδώ.


Τα καφετί σημάδια είναι συνέπεια του δυνατού ήλιου, όμως υπάρχουν και σημάδια χλώρωση στα φύλλα αυτά.


Έντονη χλώρωση, αλλά τα καφέ «καψίματα» στην περιφέρεια των φύλλων είναι συνέπεια κακού ποτίσματος. Για την ακρίβεια, αυτή η ορτανσία κάποια φορά έμεινε απότιστη και τα φύλλα μαράθηκαν. 
Το ωίδιο είναι κάτι γκρι λεκέδες πάνω στα φύλλα. Είναι ένας μύκητας και η παρουσία του οδηγεί σε πτώση των προσβεβλημένων φύλλων. Προλαβαίνουμε το πρόβλημα θειαφίζοντας τα νεαρά φύλλα τον Απρίλιο, (δεν βάζουμε θειάφι όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28-29 ℃).

Άλλες δημοσιεύσεις για την ορτανσία σε αυτό το ιστολόγιο: 

170 σχόλια:

  1. Έχω στο κήπο δυο ορτανσίες, όχι σε γλάστρα και δεν μεγαλώνουν πολλή. Βλέπω όμως άλλους ανθρώπους που τα έχουν σε γλάστρες και είναι τεράστιες.
    Να τα βάλω σε γλάστρα και εγώ για να είναι πιο μεγάλα ;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ, πείτε μου τι φυτά υπάρχουν κοντά στην ορτανσία σας και μεγαλώνουν κανονικά. Ελπίζω ότι μ' αυτό τον τρόπο θα μάθω κάποιες πληροφορίες για το χώμα του κήπου σας. Έτσι θα σας δώσω μία ολοκληρωμένη απάντηση.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Έχω διπλά στην ορτανσία ένα "aucuba japonica" και δυο μικρά "Juniperus scopulorum Blue Heaven".

      Διαγραφή
    3. Δείτε την απάντηση εδώ: http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/5.html

      Διαγραφή
  2. ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΜΟΥ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΩ ΝΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι κάτι δεν κάνετε καλά με το πότισμα. Μπορεί να είναι υπερβολικό (ή να μη στραγγίζει η γλάστρα) αλλά μπορεί και να λείπει νερό. Δηλαδή να ποτίζετε λιγότερο απ' όσο χρειάζεται το φυτό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε δει τα φύλλα μαραμένα. Μοιάζουν με αυτά που είναι στην παραπάνω φωτογραφία;

      Διαγραφή
    2. Παρακαλώ πολύ μου λέτε αν είναι σωστό να κόβω τα μαραμενα Ανθή ορτανδιας;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Δεν συμφέρει να τα κόβετε επειδή όταν έρθει η ώρα για το κλάδεμα δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τα κλαδιά που είχαν άνθη από αυτά που δεν είχαν. Προς το τέλος του χειμώνα κλαδεύουμε αυτά που είχαν άνθη την περασμένη σεζόν. Στο μπλογκ θα βρείτε άρθρο ειδικά για το κλάδεμα. Πιστεύω ότι θα σας φανεί χρήσιμο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα σας. Πριν απο κατι μέρες αγόρασα μια μοβ υπέροχη ορτανσια σε μια μικρή γλάστρα όπου είχε πολλα άνθη!αποφάσισα λοιπον να την μεταφυτευσω σε μια μεγαλύτερη γλάστρα όπου πρόσθεσα επιπλέων χώμα αλλα κ λίπασμα μεσα σε αυτο! καθώς πότισα την ρίζα αλλα κ το χώμα της γύρω...έβρεξα κ τα άνθη της με λίγο παραπάνω πίεση!!!όπου το επόμενο πρωι την ειδα μαραμενη κ τα φύλλα της κίτρινα.! Παρακαλώ μήπως θα μπορούσατε να με συμβουλεύσετε να την σώσω; ��Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μεταφυτεύσατε την ορτανσία σε μεγαλύτερη γλάστρα ανακατεύωντας και λίπασμα μέσα στο χώμα. Μετά ποτίσατε αλλά βρέξατε και τα άνθη ταυτόχρονα. Σωστά κατάλαβα;

      Αν κατάλαβα σωστά τότε το πιθανότερο είναι ότι έγινε κάποια ζημιά στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Κατά κανόνα τα φυτά συνέρχονται απ΄αυτό το σοκ. Όμως δείτε και αυτά εδώ:
      Τι λίπασμα ήταν αυτό που βάλατε μέσα στο χώμα και σε τι ποσότητα;
      Η ορτανσία είναι σε ηλιόλουστη ή σε σκιερή θέση;

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα σας,
    Εχω μια Ορτανσια εδω και 5 χρονια. Φετος δεν καταφερα να τη μευαφυτευσω οταν επρεπε (αν παιζει ρολο). Καθε χρονο γινεται φουντωτη με ενα σορο ανθη. Φετος μαραζωσε. Εβγαλε ενα λουλουδι αλλα δεν ανθισε. Ξεραθηκε. Το οποιο εγινε απο ελλειψη ποτισματος πιθανον. Αλλα συρρικνωθηκε ολο το φυτο. Πως να τη συνεφερω; Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άπ' αυτά που διαβάζω στο μήνυμά σας καταλαβαίνω ότι η ορτανσία είχει πρόβλημα από την ελλειψη νερού και απ' την μη μεταφύτευση. Για το πρώτο όποια ζημιά ήταν να γίνει έγινε. Υποθέτω ότι τώρα το πότισμά της είναι το κανονικό. Άρα δεν μένει να κάνετε άλλο από τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Φροντίστε για την καλή της αποστράγγιση και χρησιμοποιήστε χώμα για οξύφιλα φυτά.

      Διαγραφή
  5. Χαίρετε! Χρειάζομαι τα φώτα σας σχετικά με μια ορτανσία που έχω στο μπαλκόνι μου (δυτικό) εδώ και 2 χρόνια. Την έχω σε μεσσαίου μεγέθους γλάστρα, σε σκιερό μέρος, τον χειμώνα έχασε πολλά φύλλα αλλά από όταν μπήκε η Άνοιξη έγινε διπλάσια σε μέγεθος και πολλή φουντωτή με αποτέλεσμα να βγάζει ήδη 2 μπάλες ροζ άνθη! Τα φύλλα της είναι καταπράσινα (της ρίχνω σίδηρο μπας και καταφέρω να γίνει μπλε αλλά τίποτα ακόμη). Η ερώτησή μου είναι η εξής: ενώ η πρώτη μπάλα από άνθη έδειχνε να έχει ζωντανό ροζ χρώμα, μετά από κάποιες εβδομάδες τα άνθη άρχισαν να ξεθωριάζουν και να πρασινίζουν (δεν έχουν όμως ξεραθεί). Η δεύτερη μπάλα από άνθη που ακόμα αναπτύσσεται έχει την ίδια ζωντάνια στο χρώμα με την παλιά πριν ξεθωριάσει. Τι συναίβει κατά τη γνώμη σας και χάνει το χρώμα της η πρώτη μπάλα; Είναι φυσικό επακόλουθο της διάρκειας ζωής του άνθους; Μπορεί να φταίει κάτι που κάνω; Επίσης την ελέγχω αρκετά συχνά και για τυχόν αρρώστειες αλλά δεν έχω παρατηρήσει κάτι. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πριν πάμε στο κύριο ερώτημά σας ας δούμε λίγο τρία ... δευτερεύοντα θέματα.
      1. Το χειμώνα η ορτανσία χάνει τα φύλλα της. Είναι φυλλοβόλο φυτό.
      2. Για να γίνουν μπλε τα άνθη δεν χρειάζεται σίδηρο αλλά ειδικό λίπασμα. Το ζητάτε ως λίπασμα για να γίνουν μπλε τα άνθη. Πιο κάτω, ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, εντοπίστε αυτή με τον τίτλο, Ορτανσία. Πατήστε και θα δείτε ό,τι έχει δημοσιευθεί στο μπλογκ για αυτό το φυτό. Μεταξύ τους υπάρχει και δημοσίευση για τις μπλε ορτανσίες.
      3. Η ορτανσία κάθε 2 ή 3 χρόνια το πολύ θέλει είτε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είτε διαίρεση.

      Η διαφορά στην έναρξη της ανθοφορίας επάνω στην ίδια ορτανσία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αν υπάρχουν «ανισορροπίες» στη θρέψη ή και στο πότισμα. Προσέξτε τα! Τα γλαστρικά φυτά θέλουν συχνές λιπάνσεις με σκεύασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης. Αποφύγετε τα κοκκώδη λιπάσματα εκτός κι αν είναι οργανικά. Και πάλι ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ βρείτε αυτή με τον τίτλο, Γλάστρες. Πιστεύω ότι θα σας φανεί χρήσιμη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος22/6/18 17:46

    Μια μέρα μετά από δυνατή βροχή τα φύλλα της ορτανσίας μου μαράθηκαν και κάποιοι βλαστοί από πράσινοι έγιναν καφέ αν και είναι δροσεροί .Τα φύλλα της γέρνουν προς τα κάτω και έχουν αποκτήσει καφέ αποχρώσεις. Την αγόρασα και τη μεταφύτευσα πριν 15 μέρες. Μπορώ να τη σώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι ότι κάποια ζημιά έγινε κατά τη μεταφύτευση. Μήπως έσπασε η μπάλα χώματος; Μπορείτε να μου στείλετε 2-3 φωτογραφίες; Το mail μου αναγράφεται στην δεξιά στήλη πάνω-πάνω.
      Περιμένω νέα σας.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Διαγραφή
    2. Την έβγαλα από τη γλάστρα η μπάλα ακέραιη όπως τη μεταφύτευσα, την επέστρεψα στη γλάστρα του φυτωρίου. Είναι κάτω από ένα φοίνικα ξερή. Το Μάρτη θα προσπΘήσω ξανά. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Πού θα πάει θα ξεράνω κάμποσες θα μάθω στο τέλος.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Κάτι δεν καταλαβαίνω. Την αγοράστε από το φυτώριο, τη βγάλατε απ΄τη γλάστρα με την μπάλα ακέραιη και την ξαναβάλατε στην γλάστρα του φυτωρίου; Σωστά κατάλαβα;
      Αυτή τη στιγμή, αν ξύσετε τον φλοιό, βλέπετε από κάτω κάτι πράσινο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος26/6/18 16:29

    οταν τα φυλλα της ορτανσιας χανουν το εντονα πρασινο χρωμα τους..ασπρα η ανοιχτα πρασινα κομματια...τι σημαινει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζημιά που περιγράφετε μοιάζει με αυτή της 2ης φωτογραφίας στην παρούσα ανάρτηση;

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος26/6/18 21:41

    τα αποχρωματισμενα φυλλα της ορτανσιας τι σημαινουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σας δώσω μία απάντηση πρέπει να έχω μία περιγραφή του αποχρωματισμού ή έστω 1-2 φωτογραφίες. Η απάντηση εξαρτάται από το είδος του αποχρωματισμού. Έχουν αλλάξει χρώμα όλα τα φύλλα; Τι χρώμα έχουν τώρα; Ο αποχρωματισμός είναι σε όλο το φύλλο ή είναι εντοπισμένος; Αν ισχύει το δεύτερο, τι σχήμα έχουν οι «λεκέδες»; Με άλλα λόγια, περιγράψτε τον αποχρωματισμό για να καταλάβω τι συμβαίνει.

      Διαγραφή
  9. Δεν εχει ανθισει το φυτο γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι χρόνια στην ίδια γλάστρα; Το κλαδέψατε; Αν ναι, πότε έγινε αυτό και τι ακριβώς κόψατε; Λίπασμα έχετε βάλει; Αν ναι, τι είδους, πότε και πόσο;

      Διαγραφή
  10. Καλημερα σας...τα αθη της ορτανσιας ενω ανθησαν κ εγιναν μεγαλα κ μωβ αργοτερα εγιναν καφε...τα φυλλα της ειναι πρασινα..μπορειτε να μου δωσετε λυση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα αθη της εχουν γινει καφε...τα φυλλα ειναι πρασινα..μπορειτε να μου δωσερε λυση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά εκεί που ήμουν δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ.
      Κάποια στιγμή τα άνθη της ορτανσίας ξεραίνονται και γίνονται καφέ φυσιολογικά. Αν το φυτό είναι στην ίδια γλάστρα για χρόνια, η ξήρανση των λουλουδιών γίνεται πιο γρήγορα. Αν επιπλέον κάνει ζέστη, το φυτό είναι σε ηλιόλουστη θέση και δεν ποτίζεται αρκετά, τότε η ξήρανση έρχεται ακόμη πιο γρήγορα.
      Άρα, συνεχίστε να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε ότι το χώμα είναι στεγνό, τον Σεπτέμβριο δώστε λίπασμα και προς το τέλος του χειμώνα μεταφυτεύστε την ορτανσία σε μεγαλύτερη γλάστρα.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα!Πριν 2 μήνες μεταφυτευσα μια λευκή ανθισμένη ορτανσια από φυτώριο σε γλαστρα.Με όλη τη μπάλα χώματος στις ρίζες κανονικά.Μέσα σε λίγες εβδομάδες μάραθο καν τα άνθη της και τον τελευταίοκαιρό το φύλλωμα της είναι ίδιο με τη 2η φωτογραφία σας.Τι μπορώ να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να δω φωτογραφία. Θα πρέπει είτε να τη στείλετε με μέιλ είτε να την «ανεβάσετε» σε κάποιο απ' τα ειδικά site και να στείλετε εδώ τον σύνδεσμο με μορφή σχολίου. Η διεύθυνσή μου βρίσκεται στη δεξιά στήλη.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά εκεί που ήμουν δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  13. Γιασας.ειμαι νεο μελος (σιγνομη για την ορθογραφια μου).καθε χρονο φτιαχνο μονοσμου ορτανσιες οι 6 προτες βγαζουν ανθοι καθε χρονο 1 ασπρι 2 ροζ 3 γαλαζιομοβ εφετος για πρωτη φορα μου σινεβη κατι που δεν μπορω να καταλαβο !!σας παρακαλω πολι .......μολις διμιουργιθικαν τα ανθοι με τα χρωματατους ...αρχες ιουνιου ξαφνικα ολα τα φητα εχασαν το χροματους και εγειναν πρασινα και μεχρει τωρα ειναι πρασινα διχος ναεχω καποιο προβλημα παρα λιγο οιδιο σε 2 απο αυτες..σας ζαλισα αλα σας παρακαλο θελω μια απαντηση..ευχαριστω κυριακος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι λίπασμα τους δίνετε και κάθε πότε; Αν είναι σε γλάστρες, πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα χωρίς να τις διαιρέσετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  14. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΟΡΤΑΝΣΙΑ.ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΔΩΡΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Κ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΕΝΩ ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΑ 2 ΜΕ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Κ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΩΝΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΝΤΑ....ΓΙΑΤΙ???ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι εννοείτε όταν γράφετε ότι «μαράθηκαν τα άνθη»; Ότι δεν έχουν πια το ζωηρό χρώμα τους; Αν ναι, μπορεί να συμβαίνει γιατί ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Θα ξαναβγούν την επόμενη άνοιξη. Αν δεν ισχύει αυτό που σας έγραψα για την αλλαγή χρώματος, γράψτε μου ξανά ή στείλτε μου 1-2 φωτογραφίες με email. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.
      Δεν μπορώ να ξέρω αν το πότισμα που κάνετε είναι λίγο ή πολύ. Ποτίζουμε όποτε με την αφή διαπιστώνουμε ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα, είναι δύο εβδομάδες που μου έφεραν μια ορτανσια σε μικρη γλάστρα. Το φυτό έδειχνε καλά με το ένα λουλούδι ανοιχτό και το άλλο κλειστό. Από εχθές άρχισαν να μαραίνονται τα φύλλα της. Το χρώμα τους παραμένει το ίδιο. Την ποτίζω κάθε μέρα απο ένα ποτήρι νερό. Σήμερα το πρωί την μεταφυτευσα μήπως την βοηθήσω. Μέχρι στιγμής παραμένει το ίδιο. Έπιασα το λουλούδι απο εχθές και είναι και αυτό μαραμένο. Τι έχω κάνει λάθος και αν μπορεί να σωθεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ανάμεσα στα ποτίσματα στεγνώνει το χώμα; Μπορείτε να περιγράψετε τη θέση όπου βρίσκεται η γλάστρα; Δηλαδή πείτε αν είναι ηλιόλουστη, σκιερή, υπήνεμη κ.λπ. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες. Θα βρείτε τη διεύθυνση του μέιλ μου στην δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας. Η θέση της παρόλα την αλλαγή της γλάστρα παραμένει η ίδια. Σκιερή και δεν την χτυπάει αέρας. Σήμερα νωρίς το πρωί είχαν πέσει όλα. Φύλλα και λουλούδια ήταν μαραμένα. Αποφάσισα να την κλαδεψω χαμηλά πάνω από το ματάκι. Θα σας στείλω φωτογραφία

      Διαγραφή
    3. Είναι πολύ περίεργο αυτό που περιγράφετε. Μόνον ένα φυτό που δεν έχει καθόλου ρίζες (γιατί χάλασαν, γιατί κόπηκαν ή από άλλη αιτία) συμπεριφέρεται έτσι.
      Περιμένω φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  16. Γειά σας!αγόρασα δύο ορτανσιες πριν δύο εβδομάδες οι οποίες είχαν τα τρία από τα πέντε τους μπουκέτα ξεραμένα. Τις μεταφυτεψα σε μεγαλύτερες γλάστρες ωστόσο παρατήρησα ότι και τα υπόλοιπα μπουκέτα μαραθηκαν. Στη βάση των λουλουδιών φαίνεται να βγαίνουν νέα φύλλα. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Μάλλον το σοκ της μεταφύτευσης έκανε τα λουλούδια να «προχωρήσουν» πιο γρήγορα. Τοποθετήστε τις ορτανσίες σε θέση που να τους ταιριάζει και φροντίστε τις. Δηλαδή θα ποτίζετε όποτε το χώμα αρχίζει να στεγνώνει και θα δίνετε λίπασμα. Στο πάνω μέρος της σελίδας, θα βρείτε τα κουμπιά ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΛΙΠΑΣΜΑ, εκεί θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες για το πότισμα και τη λίπανση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα. Μου έφεραν μια ροζ ορτανσία. Μέσα σε δύο μέρες έγιναν καφέ τα φύλλα της και τα λουλούδια μαράθηκαν και χάλασαν. Την έχω σε γλάστρα και την βλέπει ο ήλιος Από την ανατολή μέχρι το μεσημέρι. Τι να κάνω για να μην μαραίνεται. Την ποτίζω καθημερινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρόβλημα είναι τα καφέ φύλλα. Τα λουλούδια κάποια στιγμή ξεραίνονται φυσιολογικά. Θα ποτίζετε μόνον όποτε με την αφή καταλαβαίνετε ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει μέσα στο πιατάκι.

      Διαγραφή
  18. ΔΙΟΝΗ14/6/19 20:24

    καλησπερα!!!μου εκαναν δωρο μια ορτανσια και με ''συμβουλευσαν''να ψεκαζω τα λουλουδια με νερο-οινοπνευμα-υγροπιατων για να μην ''αρρωστανει''
    Φυσικα και την επομενη μερα τα λουλουδια απο μπλε μαραθηκαν κ αρχιζουν και χαλανε.
    με νερο καθαρο ξεπλυνα ο λουλουδι και τα φυλα αλλα δε ξερω τι αλλο μπορω να κανω για να τη σωσω
    Τι μπορειτε να με συμβπυλευσετε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μείγμα αυτό, στις σωστές του αναλογίες, είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση της μελίγκρας και δεν έχει προληπτική δράση. Επίσης πρέπει να εφαρμόζεται μόνον σε ποτισμένα φυτά.
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω μόνον τα άνθη έχουν μαραθεί ενώ το ίδιο το φυτό δεν έχει προβλήματα. Αν ισχύει αυτό, τότε μην ανησυχείτε άλλο, μπορεί να χάθηκαν τα φετινά άνθη αλλά θα υπάρξουν κι άλλα τις επόμενες χρονιές.

      Διαγραφή
  19. Κ .ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΒΓΑΛΕΝ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΘΗ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παρακαλώ απαντήστε μου σε μερικές ερωτήσεις.
      Αυτές οι ορτανσίες είναι σε γλάστρα; Αν ναι, πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Τις κλαδέψατε; Αν ναι πότε και πώς; Λίπασμα τους δίνετε; Αν ναι, ποιό και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος23/6/19 14:26

    Καλημερα σας. Θα ηθελα παρακαλω να σας κανω μια ερωτηση σχετικα με την ορτανσια μου η οποια ανθισε πολυ ομορφα φετος με τρια μεγαλα ροζ λουλουδια. Ξαφνικα ομως τα ροζ λουλουδια αρχισαν σταδιακα να χανουν το χρωμα τους μεχρι που εγιναν τελειως πρασινα. Και τα ριχνω και λίπασμα κανονικα. Σε τι μπορει να οφειλεται αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι κάτι φυσιολογικό γιατί κάποια στιγμή τα λουλούδια ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Δεν κρατάνε για πάντα. Όμως μπορεί να υπάρχει ζήτημα αν η διάρκεια της άνθησης είναι πολύ μικρή. Δηλαδή αν η ορτανσία σας απάνθησε μέσα σε 1-2 εβδομάδες τότε μπορεί κάτι να μην πηγαίνει καλά και συνήθως η αίτια βρίσκεται στην κακή θρεπτική κατάσταση του φυτού. Με άλλα λόγια φταίει η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, λιπάσματος δηλαδή. Όμως αυτό θα έπρεπε να το έχει φροντίσει κανείς νωρίτερα.

      Διαγραφή
  21. Γειά σας. Έχω μια ορτανσια της οποίας έπεσαν τα άνθη ξεράθηκα. Έβγαλε νέα φύλλα αλλά μαραθηκαν και αυτά. Ο κορμός από τα πρώτα άνθη έχει μαυρίσει. Ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα άνθη είναι φυσιολογικό να έχουν ξεραθεί. Είναι Σεπτέμβριος και αυτά είναι εκεί από τον Μάιο., όμως με τα φύλλα σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό περίπου; Σε τι χώρο βρίσκεται η ορτανσία; Είναι θέση ηλιόλουστη; Τι χτυπάει ο αέρας;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/9/19 13:51

      Γεια σας και σε μένα το ίδιο συμβαίνει με την ορτανσία μου... Πλέον έχει μείνει μόνο με τα κλαδάκια... Τώρα σταματάω να την ποτίζω σωστά? Μπορώ να την κλαδευσω κιόλας?

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Είναι φυσιολογικό να έχουν χαλάσει τα άνθη αλλά τα φύλλα έπρεπε να είναι στη θέση τους. Αν θέλετε απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις:
      Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό περίπου;
      Σε τι χώρο βρίσκεται η ορτανσία; Είναι θέση ηλιόλουστη; Τι χτυπάει ο αέρας;
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος17/9/19 22:52

    Μπορείτε να μας πείτε στο περίπου πόσο πρέπει να είναι το πότισμα?εγώ ρίχνω γύρω στα 300 ml... Ίσως να φταιω κ γω να μην ρίχνω αρκετό .. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να γνωρίζω αν τα 300 ml που ρίχνετε είναι αρκετά, ούτε μπορώ να σας πω πόσο ακριβώς να δίνετε επειδή η ποσότητα εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως, το μέγεθος της γλάστρας, το μέγεθος του φυτού, τη συχνότητα του πότίσματος κ.ά. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι τα εξής: ένα γενναιόδωρο πότισμα είναι καλύτερο από 2-3 «τσιγκούνικα» και να ποτίζετε όποτε με την αφή διαπιστώνετε ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  23. Οι ορτανσίες μου έχουν γεμίσει εδω και καιρο λευκες κηλιδες.
    Μαλλον κολλησανε απο εναν θαμνο που βασανιζεται χρόνια από ωείδιο.
    Τις ψεκασα με φαρμακο.
    Μηπως να τις κλαδεψω κιολας;
    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ωίδιο είναι κάτι συνηθισμένο στις ορτανσίες. Για την πρόληψή του εφαρμόστε θειάφι απ' την άνοιξη. Η ανάρτηση, στην αρχή της σελίδας, έχει θέμα και αυτή την ασθένεια. Πάντως τώρα αφού ψεκάσατε δεν υπάρχει λόγος να κλαδέψετε τόσο νωρίς.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  24. Γειά σας, έχω μια ορτανσία σε γλάστρα, που πέρσι ενώ φούντωσε με πολλά άνθη ξαφνικά άρχισε να εμφανίζει λαχανί "βούλες" μικρές που μετά σκουραίνουν με αποτέλεσμα να πέφτουν τα φύλλα.βγαζει νέα φύλλα μετά αλλά πάλι το ίδιο και σε αυτά.φετος άρχισε το ίδιο. Πότισμα 1 φορά στις 5 μέρες, μεσαία γλάστρα.οχι λίπασμα , σκιερό σημείο. Τι γνώμη έχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτ. Οι «λαχανί βούλες» με μπερδεύουν. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη. Στο μεταξύ μην αφήνετε την ορτανσία σας χωρίς λίπασμα. Ήδη είναι προβληματικό ότι είναι σε μεσαία γλάστρα. Η έλλειψη τροφής κάνει την κατάστασή της πιο δύσκολη.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Η ορτανσία στις φωτογραφίες που είδα έχει την εικόνα της προσβολής από έναν ιό, τον Hydrangea ringspot virus (HRSV). Συγκεκριμένα αναφέρομαι στις «λαχανί βούλες» που πολύ σωστά μου γράψατε και στη συνένωση των νεύρων που διακρίνεται σε μερικά φύλλα. Είναι πολύ διαδεδομένο πρόβλημα και δυστυχώς δεν υπάρχει αντιμετώπιση. Μεταδίδεται με τα μοσχεύματα οπότε δεν έχει νόημα να κόψετε κλαδάκια για να φυτέψετε και να αποκτήσετε μία νέα ορτανσία.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,αν και δυσάρεστα νέα.ευχαριστω και πάλι👋👋🥇

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα μετά φυτεψα την ορτανσια μου μόλις την αγόρασα πριν μια εβδομάδα και ενώ τα λουλούδια δεν έχουν κάποιο πρόβλημα έχουν ξεραθεί τα κλαδιά στην ρίζα και ειναι εντελώς ξερά από τη ρίζα και 3-4 εκατοστά πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες και δεν μπορώ να πω ότι μου φαίνεται ξερό το κλαδί. Πιστεύω ότι απλώς αρχίζει να ξυλοποιείται. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Αν ξεραθεί, θα δείτε να χαλάνε και τα από επάνω φύλλα. Στη φωτογραφία φαίνονται καταπράσινα αλλά δεν μπορώ να δω τι συμβαίνει ψηλότερα.
      Αν έχετε απορία γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σας. Στην ορτανσία μου παρατήρησα ένα στέλεχος με άνθος να εμφανίζει μαρασμό. Σαν να είναι απότιστη. Τα υπόλοιπα άνθη είναι μια χαρά. Τι μπορεί να συμβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ελέγξατε μήπως έχει σπάσει κάπου ή μήπως κάποιο στήριγμα ή δέσιμο κάνει ζημιά; Όταν ποτίζετε το νερό στραγγίζει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας; Το φυτό είναι σε θέση ηλιόλουστη;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  28. Το έλεγξα δεν δείχνει να έχει σπάσει. Είναι σε φωτεινή θέση προστατευμένη από το μεσημεριανό ήλιο. Θα ξανακοιτάξω πιο σχολαστικά γιατί είναι με πολύ πλούσιο φύλλωμα και πράγματι η εμφάνιση παραπέμπει σε σπασμένο κλαδί. Σε πήλινο πιθάρι την έχω με εξαιρετική αποστράγγιση. Μου έχει εμφανίσει χλωρωση και έχω βάλει καρά μπογιά, αλλά με προβλημάτισαν διαβάζοντας σήμερα τις αναρτήσεις σας, κίτρινες κηλίδες σε κάποια φύλλα που νόμιζα ότι οφείλονται στη χλώρωση και διάβασα τώρα σε αναρτησή σας για Hydrangea ringspot virus (HRSV). Δεν μπορώ να βρω το e-mail σας να σας στείλω φωτό. Ούτε τη δεξιά στήλη. Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες και πράγματι θυμίζουν προσβολή από τον παραπάνω ιό, όμως για αυτόν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Όμως οι τρύπες, ίσως και τα τσαλακώματα στα φύλλα είναι πιθανότερο να οφείλονται σε κάποιο έντομο που δάγκωσε τα φύλλα ή σε κάποιο απλό χτύπημα. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ λίγα όμως έχετε το νου σας μήπως δείτε και άλλα τέτοια.
      Καραμπογιά (θειικό σίδηρο) βάλτε άλλη μια φορά προς το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου. Λίπασμα να δίνετε κανονικά και τακτικά. Έχετε υπ' όψη ότι τα πιθάρια δεν είναι βολικά για φυτά όπως η ορτανσία που θέλουν κάθε ένα-δύο χρόνια εξαγωγή απ΄το χώμα και διαίρεση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά πατώντας «Απάντηση».

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ. Τα καφέ στίγματα στο βλαστό είναι κάτι!Υπήρχε έντομο τετράνυχος μάλλον γιατί υπήρχε ιστός στα φύλλα αλλά ψέκασα με decis και το πρόλαβα. Ο Ιός θα σκοτώσει το φυτό? Ή θα θεραπευτεί από μόνο του.
      Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Μου φαίνεται απίθανο να είδατε ιστούς τετράνυχου τόσο νωρίς. Το Decis πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ μεγάλη προσοχή! Είναι ένα ισχυρό εντομοκτόνο και δεν έχει καμία επίδραση στον τετράνυχο που δεν είναι έντομο αλλά άκαρι. Μην παίρνετε ελαφρά τη χρήση των φυτοπροστατευτικών!
      Ο ιός κάνει ζημιές στο φυτό πολύ αργά και δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Έχετε το νου σας για να προλάβετε τα άλλα προβλήματα.

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος15/5/20 14:32

    Καλησπέρα είδα ότι γίνονται καφέ τα φύλλα από τον πολύ ηλιο ή και πότισμα,πως διορθώνεται;τα φύλλα αυτά τα κόβουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα φύλλα αυτά δεν διορθώνονται. Δηλαδή ό,τι είναι ξερό δεν πρόκειται να πρασινίσει, αλλά δεν χρειάζεται και να τα κόψετε. Αφήστε τα να πέσουν μόνα τους. Το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθεί η ζημιά στα υπόλοιπα φύλλα και σε αυτά που θα αναπτύχθουν επάνω στο φυτό. Τοποθετήστε την ορτανσία σε θέση προστατευμένη τουλάχιστον από τον μεσημεριανό και απογευματινό ήλιο του καλοκαιριού, ποτίστε τόσο όσο χρειάζεται το φυτό και φροντίστε να στραγγίζει το νερό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/5/20 19:55

      Σας ευχαριστώ για την απάντηση.
      Το φυτό είναι σε γλάστρα δυστυχώς δεν έβαλα περλίτη για να αποστραγγιζει καλύτερα όταν το μεταφύτευσα φέτος,ωστόσο (δεν ξέρω αν είναι σωστό) όταν ποτίζω,κοιτάω να τρέξει νερό από τις τρύπες ώστε να ξέρω ότι έφυγε το πολύ νερό και ποτίστηκε καλά το φυτό.
      Ακολουθώ τις οδηγίες σας και βλέπουμε,ευχαριστώ και πάλι.
      Γιάννης.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Προσέξτε το εξής, είναι καλύτερα να βάλετε στον πυθμένα της γλάστρας ελαφρόπετρα, σπασμένα κεραμικά ή και χαλίκια ακόμη παρά περλίτη. Ο περλίτης κρατάει μπόλικο νερό μέσα του. Όταν δείτε ότι η ορτανσία αρχίζει να συνέρχεται, δηλαδή βγάζει νέα βλάστηση, βοηθήστε την με λίγο λίπασμα.

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα! Εχω μια ορτανσια με μεγαλες μπαλες απο λουλούδια στο μπαλκόνι σε ημισκιερη θεση αλλλα τις τελευταίες μερες παρατηρω οτι τα λουλουδια μοιάζουν σαν "σπασμενα", δεν ειναι μαραμένα! Λετε να φταιει ο αερας? Γιατι ειναι μεν σε αρκετα καλη θεση αλλα αν εχει δυνατους βοριαδες επηρεαζεται λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν το καταλαβαίνω αυτό που γράφετε ότι τα λουλούδια είναι σαν σπασμένα χωρίς να είναι μαραμένα. Έχει σπάσει το στέλεχός τους; Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε μια φωτ. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα. Όταν τα άνθη της ορτανσιας χάνουν το χρώμα τους και γίνονται πράσινα η ξεραινονται τα κόβουμε; θα δώσει καινούργια άνθη η ανθίζει μια φορά κάθε χρόνο και τέλος. Πάντως στη βάση της γλάστρας αλλά και στους βλαστούς έχει παντού καινούρια μικρά φύλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ορτανσία ανθίζει μία φορά το χρόνο. Κάποια στιγμή τα λουλούδια αρχίζουν και ξεραίνονται. Σας συμφέρει να τα αφήσετε πάνω στο φυτό γιατί η παρουσία τους θα σας διευκολύνει στο κλάδεμα, αν κλαδέψετε. Επίσης, τα ξερά άνθη της ορτανσίας αργούν πάρα πολύ να χάσουν εντελώς το χρώμα τους και γι' αυτό δεν είναι ενοχλητικά στην όψη. Για το κλάδεμα και άλλα θέματα της ορτανσίας θα βρείτε σχετικούς συνδέσμους και στο άρθρο και στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ λίγο πιο κάτω.

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα. Οι ορτανσίες μου φέτος ξεραθηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Μόλις άρχισαν να βγάζουν καινούργια φύλλα το Μάρτιο, άρχισαν να ξεραίνονται αρχίζοντας από τις κορυφές. Πληροφοριακά σας λέω ότι είναι πάνω από 10 χρονών, με ανανεωμένο φυλλόχωμα κάθε χρόνο, σε πολύ μεγάλες γλάστρες, κάτω από πλατάνι. Κάθε χρόνο φουντώνουν πολύ και έχουν εξαιρετική ανθοφορία λόγω του κλίματος. Ειναι η πρώτη χρονιά που αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι εννοείτε «με ανανεωμένο φυλλόχωμα κάθε χρόνο»; Τι ακριβώς κάνετε για την ανανέωσή του; Τι είδους φυλλόχωμα χρησιμοποιείτε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Παίρνω χωνεμένο χώμα κάτω από πλατάνια. Αυτό κάνουν όλοι εδώ (είμαι στο Πήλιο). Συμπληρώνω από πάνω γιατί σιγά σιγά φεύγει το προηγούμενο χώμα με την αποστράγγιση, περίπου 5 εκατοστά κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν αποκλείσουμε την περίπτωση να έχει κάτι «έκτακτο», κάτι εξωγενές δηλαδή, όπως είναι λάθος λίπανση ή σπασίματα κ.λπ., τότε δεν μένουν και πολλά. Μέσα σε δέκα χρόνια φτάνουν για να γεμίσει μια μεγάλη γλάστρα από τις ρίζες της ορτανσίας. Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, έχει πολύ μεγάλο ριζικό σύστημα και γι' αυτό θέλει αραίωμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Την έχετε αραιώσει ποτέ μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια;

      Διαγραφή
    4. Ναι τις έχω αραιώσει αλλά μάλλον έχετε δίκιο για το εξωγενές. Από ότι φαίνεται κάποιος γείτονας έριξε κάτι για να τις καταστρεψει, γιατί βρήκα ξεραμένη και μια μεγάλη γαρδένια που την έχω επίσης 10 χρόνια και όλα τα αρωματικά φυτά που ειχα στην αυλή. Υπάρχουν και οι κακοί γείτονες τι να κάνουμε...

      Διαγραφή
    5. Ευτυχώς, όλα αυτά ξαναγίνονται.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος1/6/20 23:25

    Πριν δύο βδομάδες πήρα μια μεγάλη, πανέμορφη Ορντασια γεμάτη άνθη. Την πότιζα κάθε μέρα λίγο, όπως συμβουλεύτηκα από το διαδίκτυο. Ξαφνικά άρχισε να μαραζώνει.Τα μπουμπούκια μαραθηκαν αμέσως. Την είχα μέσα στο σπίτι σε σκιά αλλά δίπλα στην μπαλκονόπορτα, χωρίς να την χτυπάει ο ήλιος. Ενημερώθηκα από το ανθοπωλείο και με συμβουλεψαν να της αλλάξω γλάστρα και να την βάλω σε έναν κουβά με νερό για λίγη ώρα. Στην αλλαγή της γλάστρας αναγκαστικά κόπηκαν κάποιες ρίζες. Την άφησα στο μπαλκόνι και πρόσεξα αρκετούς ιστούς. Υπάρχει περίπτωση να έφτασε σε αυτή την κατάσταση από τα ακάρεα ή έκανα εγώ λάθη στη φροντίδα της? Πώς μπορώ να την αναστήσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' αυτά που μου γράφετε καταλαβαίνω ότι δεν φταίνε τα ακάρεα. Το ότι σας είπαν να βάλετε την ορτανσία μέσα «σε έναν κουβά με νερό για λίγη ώρα», σημαίνει ότι το φυτό ήταν απότιστο και το «χώμα» του ήταν σχεδόν εντελώς ξερό. Οι ορτανσίες (όπως και τα περισσότερα από τα φυτά) που πωλούνται είναι φυτεμένα σε μείγμα που περιέχει και τύρφη, δεν είναι μέσα σε χώμα κήπου. Αν στεγνώσει εντελώς η τύρφη ποτίζεται πολύ δύσκολα, γι' αυτό σας είπαν να βυθίσετε τη γλάστρα σε νερό. Η σωστή οδηγία για το πότισμα είναι η εξής: ποτίζουμε γενναιόδωρα όποτε διαπιστώσουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Σημειώστε επίσης ότι η ορτανσία είναι φυτό εξωτερικού χώρου.
      Τώρα, με το νύχι του αντίχειρα ή ένα μαχαιράκι ξύστε ελαφρά τον φλοιό σε διάφορα κλαδιά του φυτού ξεκινώντας από πάνω. Όπου βλέπετε κάτι πράσινο μέσα στο φυτό σημαίνει πως ό,τι βρίσκεται χαμηλότερα είναι ακόμη ζωντανό. Αν όλα πάνε καλά (καθώς ούτε τα φυτά ανασταίνονται) θα δείτε να εμφανίζεται νέα βλάστηση. Τότε μόνον δώστε μια αραιή δόση λιπάσματος.
      Στο μπλογκ αυτό θα βρείτε αρκετές δημοσιεύσεις για την ορτανσία και το πότισμα γενικότερα, πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος2/6/20 11:18

    Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις συμβουλές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα.
    Η ορτανσία μου , ενώ είναι πράσινη , τα λουλούδια της γέρνουν προς τα κάτω και τα μπουμπούκια μαραίνονται, πριν ανοίξουν .
    Είναι ενυδατωμένη, έχει λιπανθεί και είναι σε σκιά .
    Μπορείτε να με βοηθήσετε ;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι η ορτανσία βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, σκιερό όπως γράφετε. Δείτε τις ερωτήσεις αυτές:
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Όταν ποτίζετε το νερό φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας; Πριν το πότισμα το χώμα είναι στεγνό; Η ορτανσία είναι εκτεθειμένη στον άνεμο; Υπάρχει περίπτωση να δώσατε το λίπασμα όταν το φυτό ήταν απότιστο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα σας. Θέλω να βάλω στον κήπο μου ορτανσίες την μία δίπλα στην άλλη στην σειρά σε απόσταση 70cm από τον τοίχο - φράχτη. Μου είπαν ότι υπάρχουν ορτανσίες πιο ανθεκτικές από αυτές που πουλάνε τα ανθοπωλεία. Είναι διαφορετική ποικιλία. Πως μπορώ να προμηθευτώ τέτοιες ορτανσίες; Η θεία μου ήρθε από Γερμανία κι έφερε μαζί της ορτανσία λευκή και τα άνθη της έχουν μικρά πέταλα. Μας έδωσε κι εμάς. Όντως παρατηρούμε ότι είναι κατά κάποιον τρόπο διαφορετική από αυτήν που βρίσκουμε στα ανθοπωλεία. Αυτή μας είπε αντέχει. Αυτές των ανθοπωλείων σε 2-3 εβδομάδες μαραίνονται τα άνθη τους.... Έχει σημασία η ποικιλία τελικά κι αν ναι από που μπορώ να προμηθευτώ τέτοιες ορτανσίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μεγάλα φυτώρια ή κέντρα κήπου κατά καιρούς έχουν και άλλα είδη ή ποικιλίες ορτανσίας. Δεν γνωρίζω ποιά έχετε εσείς, όμως αυτή που έχω δει μερικές φορές είναι η αναρριχώμενη ορτανσία, Hydrangea anomala petiolaris.
      Αναφέρεστε γενικά σε αντοχή και υποθέτω ότι σας ενδιαφέρει η αντοχή των ανθέων. Έχετε υπ' όψη ότι η διάρκεια τους δεν εξαρτάται μόνον από το είδος και την ποικιλία αλλά και από τις καιρικές συνθήκες, το πότισμα, τη θρεπτική κατάσταση του φυτού. Τέλος, πριν φυτέψετε να ξέρετε ότι όλες οι ορτανσίες θέλουν όξινο χώμα.

      Διαγραφή
  37. Ανώνυμος6/6/20 10:58

    Αγορασα 2 πανεμορφες ανθισμενες ορτανσιες πριν 2 μερες και τις μεταφυτευσα αμεσως. Η μια μπλε ειναι σε αριστη κατασταση. Η αλλη η φουξια ομως οχι. Μεταφυτευσα προσεκτικα για να μην τραυματισω τις ριζες. Σε γλαστρα που παταει σε βαση, διχως πιατο κ με καλη αποστραγγιση. 4 μπαλες απο τις 6 αμεσως ξαπλωσαν τα ανθη και τα φυλλα τους συρρικνωθηκαν. Οι αλλες 2 μπαλες ειναι ζωντανες κ φουντωτες σα να προκειται για αλλο φυτο. Ενδεχεται να επηρεαστηκε απο τη μεταφυτευση ή μάλλον έχω κάνει ζημια στις ρίζες? Μπορω να κανω κατι? Θα μπορουσα να σας στειλω κάποια φωτο αλλα δεν βλέπω email καπου.
    Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες που στείλατε. Το πιθανότερο είναι ότι κάνατε ζημιά στις ρίζες. Μην βάλετε λίπασμα μέχρι να συνέλθουν. Αν θέλετε βοηθήστε τις με κάποιο προϊόν προερχόμενο από εκχύλισμα φυκιών.
      Στις φωτ. παρατήρησα και κάτι ακόμη, οι ορτανσίες είναι φυτεμένες πολύ βαθιά στη γλάστρα με συνέπεια να χωράει αυτή πολύ λιγότερο χώμα από το κανονικό. Στην επόμενη μεταφύτευση, μην τις πειράξετε τώρα, φυτέψτε τις έτσι ώστε να βρίσκονται 3-4 εκ. χαμηλότερα από το χείλος της γλάστρας.

      Διαγραφή
  38. Καλησπέρα σας
    Η ορτανσια μου μετά από μια καταιγίδα πριν 4 μέρες,μαραθηκε και το χωμα της είναι ακόμα υγρό παρόλο που την έχω να στραγγιξει.
    Την βλέπει ο ήλιος μόνο αργά το απόγευμα.
    Θα μπορούσα να της αλλάξω την γλάστρα και να της βάλω καινούργιο χωμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να την μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα αν θέλετε αλλά χωρίς να χαλάσετε την μπάλα χώματος. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν γράφετε «την έχω να στραγγίξει».

      Διαγραφή
  39. Καλησπερα! Μου εκαναν δωρο μια γλαστρα ορτανσια πριν 10 μερες μου ειπαν να την ποτίζω μια φορα την εβδομαδα και να την εχω σε σκια οπως και εκανα. Ομως τα φυλλα ξεραθηκαν οπως και τα κλαρια στο κατω μερος εχουν γινει καφε και το λουλουδι σε καποια σημεια ελαχιστα ειναι καφε. το χρωμα των λουλουδιων ειναι 2 ροζ και 2 πρασινα. τι πρεπει να κανω για να την σωσω; και για μεταφύτευση τι χωμα να βαλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ορτανσία πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο, σε θέση προστατευμένη από τον άνεμο και τον ήλιο. Να την ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Δεν ξέρουμε κάθε πότε θα γίνεται αυτό. Θα πρέπει να το βρείτε εσείς. Μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει μέσα στο πιατάκι αν είναι εκεί μέσα και η γλάστρα.
      Αν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, ζητήστε «χώμα για οξύφιλα φυτά». Φροντίστε για την αποστράγγιση της γλάστρας. Σκεπάστε τις τρύπες στον πυθμένα της με ελαφρόπετρα ή σπασμένα κεραμικά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας. Η αληθεια ειναι οτι το ειχα εξω απο τη πορτα στην εισοδο του σπιτιου και οχι σε εξωτερικο χωρο. Θα ηθελα να μου πειτε εαν μπορω να το σωσω.. αν χρειαζεται λιπασμα ή κατι αλλο.. εχουν ξεραθει τα φυλλα και εχουν γινει καφε τα κλαρια στο κατω μερος.. ευχαριστω. που μπορω να σας στειλω φωτογραφια να το δειτε;

      Διαγραφή
    3. Αν οι βλαστοί είναι ακόμη πράσινοι, τότε μπορεί να σωθεί. Λίπασμα θα δώσετε μόνον όταν δείτε ότι το φυτό συνήρθε. Αν ψάξετε στις Ετικέτες του μπλογκ, λίγο πιο κάτω, θα βρείτε άρθρα ειδικά για την ορτανσία αλλά και για τη λίπανση φυτών που είναι σε γλάστρα. Για να στείλετε φωτογραφίες θα βρείτε το μέιλ μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  40. Γειά σας κ. Ταξιάρχη. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί τα άνθη της ορτανσιας μου άλλαξαν χρώμα μετά τη μεταφύτευση. Ήταν έντονο ροζ και μια μέρα μετά τη μεταφύτευση ήταν χλωμά και παραμένουν μουντα μέχρι και σήμερα μετά από μια βδομάδα. Χρησιμοποίησα χώμα ειδικό για ορτανσιες και φυτοχωμα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη μεταφύτευση κάτι πήγε στραβά. Κάποιες ριζούλες έσπασαν και γι' αυτό βλέπετε τώρα τα προβλήματα. Εφ όσον η ζημιά δεν είναι μεγάλη το φυτό θα συνέρθει ακόμη κι αν χαλάσουν κάποια λουλούδια. Υποθέτω ότι η νέα γλάστρα στραγγίζει κανονικά και ότι ποτίζετε όποτε χρειάζεται νερό το φυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος23/5/21 17:51

    Γεια σας ,έχω κι εγώ μια ορτανσία που μου την έφεραν πριν τρείς εβδομάδες.Εχει έξι κλαδιά με λουλούδια αλλά στα δύο από αυτά τα άνθη είναι λίγο μαραμένα ,ακόμη και τα μπουμπούκια που έχει.τι φταίει ,τι να κάνω ,ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όταν γράφετε για μπουμπούκια εννοείτε τα νεαρά φύλλα ή λουλούδια που δεν άνοιξαν ακόμη; Πώς είναι η θέση όπου βρίσκεται η ορτανσία; Είναι στον ήλιο ή στη σκιά; Το φυτό είναι εκτεθειμένο στον άνεμο; Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Την έχω σε σκιερό μέροςμε λίγο πρωινό ήλιο,χωρίς άνεμο ,και προσέχω το πότισμα της ,το παράξενο είναι ότι στα δύο μόνο κλαδιά τα άνθη είναι μαραμένα ,χωρίς να έχουν προλάβει ακόμη να ανθίσουν,ενώ στα άλλα κλαδιά τα άνθη είναι ζωντανά .

      Διαγραφή
    3. Η θέση είναι καλή. Ελέγξτε μήπως τα συγκεκριμένα κλαδιά είναι σπασμένα ή μήπως υπάρχει κάποιο στήριγμα που τα «ενοχλεί». Μου φαίνεται περίεργο ότι στο ίδιο κλαδί είναι μαραμένα τα άνθη και όχι τα φύλλα. Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  42. Καλημέρα σας. Έχω ερώτηση σχετικά με την μπιγκονια...Δεν έβρισκα που αλλού να ρωτήσω γι'αυτή συγνώμη...
    Έχω αγοράσει μπιγκονια από φυτώριο, την μεταμφυτεψα σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα σε σημείο που έχει μόνο σκιά, κάτω από τέντα αλλά όπως μου έχει συμβεί και άλλες φορές με αυτά, μετά από 2 εβδομάδες άρχισαν να μαλακώσουν οι βλαστοί και να σαπίσουν από την ρίζα τους. Και τις άλλες φορές το ίδιο έπαθα. Στην μεταμφυτεψη έβαλαβα αρκετό νερό για να ποτηστει όλο το χώμα ξανά έβαλα νερό μετά 3 μέρες. Σκέφτομαι και το ενδεχόμενο να πίεσα πολύ το χώμα που έβαλα στην γύρο της στην μεταμφυτεψη. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι...ήμουν πολύ προσεκτική στην μεταχείριση της. Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν πειράζει που ρωτάτε εδώ. Δεν νομίζω ότι θα παραπονεθούν οι ορτανσίες ...
      Οποιαδήποτε μεταφύτευση και αν κάνουμε δεν χρειάζεται να πατάμε το χώμα για να «καθήσει». Αυτό θα γίνει σταδιακά με τα πρώτα 1-2 ποτίσματα, οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε από πάνω λίγο χώμα. Μάλιστα, αν πιέζουμε με δύναμη είναι πολύ πιθανό να κάνουμε ζημιά, επειδή δεν μπορούν να απλωθούν οι ρίζες του φυτού ή επειδή μαζί με το χώμα πιέζεται και η μπάλα χώματος ή τέλος επειδή το χώμα δεν στραγγίζει και δεν αερίζεται όπως πρέπει.
      Άλλος λόγος να να αποτύχει η μεταφύτευση είναι να σπάσει η μπάλλα χώματος του φυτού καθώς το βγάζουμε από την μικρότερη, παλιά γλάστρα. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να φροντίζουμε για τη στράγγιση, βάζοντας στον πυθμένα της νέας γλάστρας, σπασμένα κεραμικά, ελαφρόπετρα, χαλίκι ή άλλο κατάλληλο υλικό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  43. Γειά σας.Έχω μία ορτανσία που την αγόρασα πριν δύο χρόνια.Φέτος ενώ έχει πολλά άνθη έχει πολύ λίγα φύλλα και μικρά.Νωρίς το πρωί και το βράδυ τα άνθη της είναι ζωηρά,αλλά από το μεσημέρι μέχρι περίπου τη δύση μαραίνονται και αναγκάζομαι να την βάζω μέσα στο σπίτι.Τί πρέπει να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα;Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πόσες ώρες τη μέρα είναι κάτω από τον ήλιο η ορτανσία σας; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Την έχετε μεταφυτεύση σε μεγαλύτερη γλάστρα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Το μπαλκόνι μου είναι νοτιοδυτικό.Η ορτανσία είναι κάτω από τέντα.Λίπασμα δεν έχω βάλει, αλλά πέρυσι έβαλα κανέλα,γιατί κάπου διάβασα ότι κάνει καλό.Μεταφύτευση έκανα πριν από δύο χρόνια.

      Διαγραφή
    3. Άρα δεν την καίει ο ήλιος. Λίπασμα να βάλετε γιατί αυτό είναι η τροφή των φυτών. Όταν μάλιστα αυτά ζουν μέσα σε γλάστρα και όχι στο έδαφος, ο μόνος τρόπος για να βρουν τροφή είναι να τους δώσουμε εμείς λίπασμα. Στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ. Εκεί θα βρείτε οδηγίες για τη λίπανση γλαστρικών φυτών. Επίσης η μεταφύτευση ή τουλάχιστον η αλλαγή μεγάλου μέρους του χώματος κάθε χρόνο είναι πολύ σημαντική για να μπορεί να μεγαλώνει κανονικά μια ορτανσία σε γλάστρα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος10/6/21 21:38

    Γεια σασ
    Μου εφερα την ορτανσια 5/5/20 με παρα πολλα ανθη
    τωρα παρατηρησα οτι αρχισαν να μαραινονται και τα φυλλα της αρχισαν να γινονται μαυρα-καφε στις ακριες
    κανω κατι λαθος;
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
      Ποτίζετε πιο αραιά ή/και με λιγότερο απ' όσο χρειάζεται το φυτό.
      Είναι σε χώρο με συνθήκες που δεν της ταιριάζουν. Για παράδειγμα, σε σημείο με δυνατό ήλιο και άνεμο.
      Συμβαίνει κάτι από αυτά;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  45. Ανώνυμος12/6/21 10:07

    Καλησπέρα η ορτανσία μας παρουσίασε ύστερα από τις στάχτες που έπεσαν όταν κάηκε το δάσος στο Αλεποχώρι μειωμένα άνθη , τα φύλλα από πράσινα έχουν λευκές κοιλιδες και τα άνθη στίγματα και από το ροζ χρώμα τους ένα σκούρο σχεδόν καμμένο χρώμα . Όμως βγαίνουν καινούργια φύλλα που σημαίνει ότι παλεύει . Τι μπορούμε να κάνουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που γράφετε με τα μειωμένα άνθη λόγω της στάχτης δεν το καταλαβαίνω. Μήπως μπερδεύετε τη στάχτη απ' το Αλεποχώρι με το ωίδιο;
      Λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή, θα βρείτε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, εκεί αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «Ωίδιο». Εκεί θα δείτε φωτογραφία από λεκέδες ωίδιου σε τριανταφυλλιά. Δυστυχώς δεν έχω εικόνα από ωίδιο σε ορτανσία. Πάντως μοιάζουν πολύ. Επίσης, μπορείτε να μου στείλετε μια-δυο φωτ. από την ορτανσία σας με e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/6/21 23:04

      Μπορείτε να μου στείλετε το εμαιλ σας ώστε να σας στείλω τις φωτογραφίες ;
      Δε το βρισκω

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Δεν πρέπει να το γράψω εδώ για τεχνικούς λόγους. Ούτε μπορώ να σας το στείλω με άλλο τρόπο. Είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής, στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    4. Επίσης μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σε κάποια από τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν προσωρινά εικόνες και να μου στείλετε τον σύνδεσμο με μια Απάντηση εδώ.

      Διαγραφή
  46. Ανώνυμος15/6/21 19:00

    Γεια σας. Αγόρασα πρόσφατα μια μπλε ορτανσία και καθώς ήταν ανθισμένη απέφυγα να την μεταφυτεύσω. Είναι κάτω από τέντα, εκτίθεται στον ήλιο μέχρι τις 9:30 το πρωί και την ποτίζω λίγο κάθε μέρα γιατί είναι σε μικρή γλάστρα. Τις τελευταίες μέρες τα άνθη της γίνονται πράσινα, μερικά φύλλα της ξεραίνονται στις άκρες, 1-2 φύλλα αποκτούν καφέ κηλίδες, ενώ σε μερικά σημεία αναπτύσσει καινούρια φύλλα. Μήπως μπορείτε να με συμβουλέψετε για το πώς πρέπει να τη φροντίσω; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι φαίνεται το νερό που δίνετε δεν της αρκεί. Με δεδομένο πως όσο περνούν οι μέρες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες της ορτανσίας σε νερό, είναι καλύτερα να την μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα τώρα κι ας χαθούν τα άνθη. Τουλάχιστον θα μείνει το φυτό και θα δώσει στο μέλλον περισσότερα λουλούδια.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος16/6/21 12:16

    Σας ευχαριστώ θερμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος17/6/21 00:20

    Γεια σας.
    Αγόρασα μια υπέροχη ροζ ορτανσία. Την έχω στη βεράντα, κάτω από τέντα και δεν την χτυπά άμεσα ο ήλιος. Θα ήθελα να ρωτήσω σε πόσες ημέρες περίπου ανθίζουν ολοκληρωτικά τα άνθη της; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα μπουμπούκια εμφανίζονται στις αρχές Απριλίου. Σταδιακά μεγαλώνουν και φτάνουν στο ζενίθ της ανθοφορίας περίπου στα τέλη Μαΐου ή και τις αρχές του Ιουνίου. Από εκεί και μετά με αργό ρυθμό τα πέταλα χάνουν τη φρεσκάδα τους και το φθινόπωρο εμφανίζονται ξερά. Το χειμώνα τα άνθη μένουν πάνω στο φυτό αλλά είναι ξερά. Αυτά περίπου γίνονται σε περιοχές με κλίμα σαν της Αθήνας. Βορειότερα οι αλλαγές συμβαίνουν πιο αργά και νοτιότερα λίγο πιο νωρίς.

      Διαγραφή
  49. Ανώνυμος18/6/21 10:20

    Καλημέρα, ευχαριστούμε για το καταπληκτικό blog και τις απαντήσεις, είναι πηγή πληροφοριών μεγαλη! Σας έστειλα προχθές ένα μειλ με φωτό. Φτιαξαμε το μπαλκόνι μας με πολλες ορτανσίες σε σκιερό σημείο και πρόσφατα προσθέσαμε αυτόματο πότισμα. Τα μισά λουλούδια έχουν γίνει πράσινα και μερικά έχουν αρχίσει να ξεραίνονται φαίνεται σαν οι μίσχοι τους να μαυριζουν και λυγίζουν. Είναι ένδειξη πολύ η λόγου νερού; Ποτίζονται καθημερινά από δυο λεπτά αρχικά και τώρα το βάλαμε στο ένα γιατί στα δυο έτρεχε νερό κάτω από τις γλάστρες. Στο μειλ σας θα βρείτε φωτό. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Έχω δει το μέιλ με τις φωτογραφίες αλλά δεν βρήκα χρόνο για να σας απαντήσω. Αυτό θα γίνει σύντομα.

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα να κάνω κι εγώ κάποιες ερωτήσεις...
    Έχω 2 μεγάλες ορτανσίες σε ζαρντινιέρα τις οποίες τις πήρα όταν έπεσαν τα άνθη τους από το ανθοπωλείο πριν έναν μήνα. Μετά από λίγο παρατήρησα λευκές κηλίδες στα φύλλα αλλά δεν έδωσα σημασία. Λίγο αργότερα που ανέβηκε απότομα η θερμοκρασία και έκανε αφόρητη ζέστη παρατήρησα ιστούς επάνω στα φύλλα της μιας ορτανσίας και μικροσκοπικά καφέ εντομάκια να κινούνται. Κατάλαβα πως είναι ο τετράνυχος και την ψέκασα με μείγμα κρεμμυδιού, σκορδιού, κόκκινου πιπεριού και σαπουνιού και ήδη βλέπω βελτίωση. Ωστόσο τα ξεθωριασμένα φύλλα τα αφαίρεσα και από τις 2 ορτανσίες. Τώρα βλέπω ότι τα κλαδάκια τους στο τελείωμα τους γίνονται καφέ και ξεραίνονται και ανησυχώ. Έκοψα το ξεραμένο κομμάτι και έκλεισα την πληγή με λίγο κερί. Από εκείνο το σημείο και κάτω τα φυτά είναι καταπράσινα και βγάζουν φυλλαράκια... Τι τους συμβαίνει; Χρειάζονται κάτι άλλο; Να προσθέσω ότι προσθέτω λίπασμα ανά 15 ημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι άσπρες κηλίδες μάλλον είναι από το ωίδιο, έναν μύκητα συνηθισμένο στις ορτανσίες. Υπάρχουν ειδικά μυκητοκτόνα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Το βρέξιμο θείο είναι ένα από αυτά και περιλαμβάνεται σε όσα επιτρέπει η βιολογική γεωργία. Ο ιστός και τα «καφέ εντομάκια» μάλλον είναι ο τετράνυχος όπως γράφετε και εσείς. Τα ξεθωριασμένα φύλλα δεν χρειάζονταν να τα αφαιρέσετε. Υπάρχουν βιολογικά εντομοκτόνα - ακαρεοκτόνα (ο τετράνυχος είναι άκαρι και όχι έντομο) που είναι κατάλληλα για χρήση από ερασιτέχνες και μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι και εύχρηστα αφού είναι έτοιμα για χρήση. Από την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι η ξήρανση στα κλαδάκια μάλλον είναι συνέπεια της συνολικής κατάστασης του φυτού. Αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για ζημιές από τη μεταφύτευση. Καθώς η ζέστη έχει αρχίσει, σταματήστε τις λιπάνσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο και προσέξτε να ποτίζετε με όσο νερό χρειάζονται οι ορτανσίες σας.

      Διαγραφή
  51. Ανώνυμος27/6/21 19:23

    Καλησπέρα σας,
    Στην ορτανσία μου μετά από 10 χρόνια άρχισαν να ασπρίζουν και να ξεραίνονται τα φύλλα της με αποτέλεσμα να πέφτουν, την έχω τοποθετήσει σε σκιερό μέρος και ποτίζεται αυτή την εποχή καθημερινά για 1 λεπτό με τον αυτόματο.Πως μπορείτε να με βοηθήσετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε θυμίζει ζημιές από το ωίδιο, έναν μύκητα συνηθισμένο στις ορτανσίες. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο στην κορυφή της σελίδας. Είστε τυχερός που εμφανίστηκε μόνον μετά από 10 χρόνια. Πάντως είναι από αυτά που προλαμβάνονται και καταπολεμούνται μάλλον εύκολα. Για το πότισμα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη επειδή δεν ξέρω πόσο νερό παίρνει μέσα σε 1 λεπτό. Πάντως αν δεν της αρκεί θα δείτε τα φύλλα να μαραίνονται.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/6/21 20:07

      Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση σας.

      Διαγραφή
  52. Γεια σας! Η ορτανσία μου φέτος δεν έχει ανθισει ακόμα. Κάποια στιγμή τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου πήρα με το χέρι λίγη χωνεμμενη κοπριά από τον κήπο και της έβαλα στη γλάστρα. Μπορώ να την σώσω φέτος και να μου κάνει έγκαιρα άνθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στις γλάστρες δεν συμφέρει να βάζουμε κοπριά. Μπορούμε και πρέπει να δίνουμε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης. Πάντως το ότι βάλατε λίγη κοπριά τον Μάιο δεν μπορεί να προκάλεσε την έλλειψη λουλουδιών.
      Έχω κάποιες απορίες: Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Φέτος την κλαδέψατε; Γιατί ρωτάτε αν μπορείτε να την σώσετε; Έχει κάποιο άλλο πρόβλημα εκτός από το ότι δεν άνθησε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Την έχω αλλάξει μια φορά τη γλάστρα της ένα χρόνο πριν, την προσέχω πολύ γενικά, την κλαδεψα και το Φεβρουάριο. Στην αρχή της βλάστησης το Μάρτη βαζω πάντα λίπασμα ειδικό για να γίνει μπλε. Είναι φουντωμενη φύλλα με ωραία βλάστηση και φαίνεται υγειης. Δεν έχει ανθησει ακόμα όμως. Τι μπορεί να φταίει; Μπορεί να ανθησει λίγο πιο αργά, τον Αύγουστο; Μπορεί φέτος να μην ανθησει καθόλου;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Άρα αποκλείουμε το πρόβλημα να προέκυψε από στρίμωγμα μέσα σε μικρή γλάστρα. Πάμε στο κλάδεμα. Όταν κλαδέψατε κόψατε και τα κλαδιά που είχαν άνθη και αυτά που δεν είχαν; Όταν κλαδέψατε είχε ξεκινήσει η νέα βλάστηση ή όχι; Δηλαδή, τα κλαδιά που κοντύνατε είχαν στις κορυφές τους νέα φύλλα ή όχι;
      Το λίπασμα για να αλλάξει το χρώμα των λουλουδιών δεν νομίζω ότι περιέχει τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, άζωτο φώσφορο και κάλιο. Ο σκοπός του είναι να μειώσει τον βαθμό οξύτητας του χώματος ώστε τα άνθη να γίνουν μπλε, και όχι η θρέψη της ορτανσίας. Για να πετύχουμε το τελευταίο δίνουμε στα φυτά μας κάποιο πλήρες λίπασμα.
      Μου φαίνεται πολύ πιθανό να μην ανθήσει καθόλου φέτος.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  53. Καλημέρα σας.Θα ήθελα τη βοήθειά σας: πριν 12 μέρες μου έφεραν μία γλάστρα(ορτανσία) με υπέροχα ροζ άνθη. Την είχα μέσα στο σπίτι και την πότιζα σχεδόν 1 με 2 μέρες λόγω και της ζέστης που έχει το σπίτι από το καλοριφέρ. Κάποια στιγμή "μαράζωσαν" τα φύλλα και τα άνθη. Την πότισα λίγο παραπάνω,αλλά ενώ τα φύλλα είναι ζωηρά και πράσινα, τα άνθη της δεν ζωντάνεψαν, απεναντίας άρχισαν να ξεραίνονται.Η γλάστρα ήταν κοντά στο παράθυρο.Μήπως επηρρεάστηκε από την ζέστη που δίνει το καλοριφέρ; Τι μπορώ να κάνω; Την έβγαλα τώρα στο μπαλκόνι. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ορτανσία είναι ένα φυτό που δεν μπορεί να επιβιώσει σε εσωτερικό χώρο για περισσότερες από 1-2 μέρες. Πρέπει να την τοποθετήσετε έξω σε χώρο προστατευμένο από δυνατούς ανέμους και σκιερό ή τουλάχιστον προστατευμένο από τον μεσημεριανό και απογευματινό ήλιο.
      Διαβάστε και τα άλλα άρθρα του μπλογκ για την ορτανσία. Πιστεύω ότι εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
  54. Καλημέρα σας. Έχω δύο νεαρές ορταναιες, μια μπλε και μια άσπρη. Η μπλε έχει μπουμπούκια. Πριν δύο εβδομάδες παρατήρησα ότι τα μεγάλα φυλλα της κορυφής και στις δυο έγιναν σα διάφανα. Υπέθεσα ότι κάηκαν στον ήλιο του Απριλίου και τις μετακίνησα σε σκιερό μέρος . Δυστυχώς το φαινόμενο συνεχίστηκε με αλλά φυλλα παλιά και νέα. Το χώμα τους είναι χώμα για οξύφυλλα με περλιτη. Τι θα μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως μπορείτε να μου στείλετε 1-2 φωτογραφίες; Μπορείτε να βάλετε κάποιο σύνδεσμο εδώ ή να τις στείλετε με μέιλ. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, σας έστειλα τις φωτογραφίες στο μέιλ.

      Διαγραφή
  55. Ευαγγελία20/4/22 17:17

    Καλησπέρα. Πριν δύο χρόνια μου χάρισαν μια μπλε ορτανσία. Πέρσι λόγω κακού κλαδέματος μου έβγαλε ένα ροζ λουλούδι. Την πρόσεξα καλά, με λίπασμα κλάδεμα, όπως και η θέση της είναι προστατευμένη. Προς το παρόν βλέπω 4 μπουμπούκια, αλλά τα βλαστάρια της έχουν καφέ κηλίδες. Τι είναι αυτό?
    Σας στέλνω σχετικές φωτογραφίες.
    Επίσης που πρέπει να μπαίνουν τα στηρίγματα? Δένω όλα τα τα πράσινα βλαστάρια σε ξύλα?
    Ακόμα βάζω υγρό λίπασμα μια φορά το μήνα, ανεξαρτητα από το στάδιο της ανθοφορίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Το χρώμα των λουλουδιών επηρεάζεται από την οξύτητα του χώματος. Πολύ όξινο χώμα, δίνει μπλε άνθη. Λιγότερο όξινο, δίνει ροζ ή λευκά. Το λάθος κλάδεμα όντως επηρεάζει τον αριθμό τους.
      2. Αυτές οι καφέ κηλίδες να μην σας ανησυχούν, είναι το φυσιολογικό.
      3. Τα στηρίγματα χρειάζονται για να κρατούν στη θέση τους τα κλαδιά εφόσον γέρνουν από το βάρος τους ή και το βάρος των λουλουδιών. Αν δεν γέρνουν, τα στηρίγματα δεν χρειάζονται. Από τις φωτ. που στείλατε μου φαίνεται ότι κάποια δεσίματα είναι μάλλον σφιχτά. Αν αυτό ισχύει, καλό θα ήταν να τα χαλαρώσετε πριν πνίξουν το κλαδί.
      4. Λίπασμα να δίνετε κάθε μήνα, εκτός από την καρδιά του καλοκαιριού και την καρδιά του χειμώνα. Ο σίδηρος είναι για τις έκτακτες ανάγκες, δεν υποκαθιστά το πλήρες λίπασμα.
      5. Μπορεί να με ξεγελούν οι φωτ. αλλά μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να την έχετε βάλει σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν θέλετε αφήστε λίγο καιρό και κάντε το αφού τα άνθη χάσουν τη φρεσκάδα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  56. Ανώνυμος8/5/22 14:09

    Καλησπέρασ σας , εχω μια ορτανσία 9 χρόνια ...εχει γινει τεραστια , περιπου 60 ανθη θα βγαλει ...η ορτανσια τα τελευταια χροβια εβγαζε ροζ ανθη και περυσι ανισαν πρασινα και απο οτι βλέπω και φετος μαλλον πρασινα θα βγαλει. Για ποιο λογο αλλαξαν τα ανθη χρώμα? λιπασμα και ποτισμα δινω κανιονικα ..ειναι υγιης ..το χρωμα με απασχολει.
    Μεταμφυτευση εκανα περυσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το χρώμα επηρεάζεται από την οξύτητα του χώματος. Βάλτε στο χώμα μία δόση θειικού σίδηρου (καραμπογιά) για να πέσει το pH του . Προσέξτε, όταν βάλετε τον σίδηρο το φυτό να είναι ποτισμένο και έχετε υπ' όψη ότι ο θειικός σίδηρος λεκιάζει, επομένως χρειάζεται λίγο προσοχή κατά την εφαρμογή.
      Τι λίπασμα βάζετε και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/5/22 18:04

      το λιπασμα το παιρνω απο φυτωριο της περιοχησ μου ..μου βαζουν σ ενα σακουλακι ροζ και εχω και ενα αλλο σακουλακι με γκρι θα το ελεγα .. βαζω μια κουταλια συνολικα και απο τα 2 .. οποτε δεν γνωριζω εταιρεια...αλλα τα βαζω χρονια ...προσθεσα και χωμα για οξυφυλλα

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι το γκρι και το ροζ. Βάλτε λίγο θειικό σίδηρο στο χώμα για να πέσει η οξύτητα. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι η ορτανσία γεμίζει πολύ γρήγορα τη γλάστρα και γι' αυτό θέλει αραίωμα ή μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 1-2 χρόνια.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/6/22 09:01

      Γεια σας, πήρα μια ορτανσία πέρσι που είχε ήδη λουλούδια, το φθινόπωρο την μεταφυτευσα σε άλλη γλάστρα. Μέχρι σήμερα εχει αυξηθεί, είναι καταπράσινη αλλά δεν έχει βγάλει καθόλου άνθη. Την έχω σε ανατολικό μπαλκόνι και τη
      ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα. Τι να κάνω για να ανθίσει;

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Την κλαδέψατε; Αν ναι, πότε και ποιά κλαδιά της κόψατε; Της έχετε δώσει λίπασμα; Αν ναι, πότε;
      Περιμένω νέα σας.
      Υ.Γ. Κατά λάθος έχετε γράψει το ερώτημά σας μέσα στο θέμα ενός άλλου αναγνώστη του μπλογκ. Θα έπρεπε να έχετε πατήσει «Προσθήκη σχολίου» για να γράψετε το δικό σας θέμα και όχι «Απάντηση».

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος15/7/22 19:26

    Γεια σας έχω ένα πρόβλημα με την ορτανσία μου.. όταν την πείρα είχε μια μπάλα μπλε.. κ με το πέρασμα του χρόνου έβγαλε Κιάλες κ όλα μια χαρά.. αργότερα το χρωμα τους από μπλε εγεινε πράσινο το χρωμα τους.. κ ήταν σαν να είχε ξεραθεί.. κ εγώ έκανα το εξής! Τα μαδισα τα φύλλα κ έχουν νίβει μόνο τα κλωνάρια του.. θα ξαναβγάλει παλυ λουλούδια η θα πρέπει να την πετάξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάποια στιγμή τα άνθη όλων των φυτών, ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Στην περίπτωση της ορτανσίας όταν τα άνθη αρχίσουν να χαλάνε χάνουν σταδιακά το χρώμα τους. Άρα αυτό που έγινε με την δική σας είναι φυσιολογικό. Ήταν λάθος να κόψετε τα φύλλα της και να την αφήσετε με «γυμνά» κλαδιά. Το πιθανότερο είναι ότι το φυτό θα βγάλει νέα φύλλα και θα επιζήσει. Λουλούδια θα βγάλει την επόμενη άνοιξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά, όμως παρακαλώ πολύ, διαβάστε το κείμενο πριν το στείλετε για να είναι κατανοητό.

      Διαγραφή
  58. Ανώνυμος26/7/22 09:24

    Καλημέρα σας,
    Έχω μια ορτανσία σχετικά από τον Μάρτιο στο μπαλκόνι μου σε μια γλάστρα. Στην αρχή είχε ροζ άνθη αλλά από τον καιρό που την μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα τα άνθη σταδιακά πρασίνισαν και παρέμεινα έτσι πράσινα, μερικά ξεράθηκαν χωρίς όμως να ξεραθούν τα φύλα και χωρίς να δείχνει σημεία χλώρωσης( τα φύλα είναι σκούρο πράσινο) και βγάζει καινούργια φύλλα στο κάτω μέρος της.
    Τι πιστεύεται ότι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράψατε είναι η φυσιολογική εξέλιξη των ανθέων της ορτανσίας. Είμαστε στα τέλη του Ιουλίου και είναι το αναμενόμενο για μια ορτανσία σε γλάστρα. Αν μάλιστα είστε στη νότιο Ελλάδα σε περιοχή με χαμηλό υψόμετρο τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι κράτησαν πολύ τα λουλούδια.
      Στο τέλος του παρόντος άρθρου θα βρείτε την ετικέτα με τίτλο: «ορτανσία», πατήστε εκεί και θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια της σε γλάστρα.

      Διαγραφή
  59. Ανώνυμος30/7/22 00:22

    Καλησπέρα σας
    Έχω δύο Ορτανσίες άνθισαν μια χαρά έφυγα για ένα μήνα ποτηζε ο σύζυγος ,όταν γύρισα τα περισσότερα άνθη είχαν ξεραθεί ήθελαν περισσότερο νερό;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εφ όσον τα φυτά είναι γλάστρες τότε είναι φυσιολογικό να έχουν ξεραθεί τα λουλούδια. Και αυτό δεν το λέω λόγω ... ανδρικής αλληλεγγύης αλλά επειδή έτσι κάνουν οι ορτανσίες. Αν τα φύλλα είναι πράσινα και υγιή τότε όλα πήγαν καλά.

      Διαγραφή
  60. Λαμπρος19/3/23 13:19

    Καλησπέρα σας ,πριν από δέκα μέρες αγόρασα μια ορτανσία όπου την επόμενη μέρα έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα με καστανόχωμα ,την έχω τοποθέτηση σε σχεδόν σκιερό μέρος οπου ο ήλιος την βλέπει για μιάμιση ώρα και γίνετε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα ,τις τελευταίες δυο μέρες τα ανθη της μαράθηκαν και στις άκρες τους κάποια έχουν καφέτισει το ίδιο και το φύλλωμα της ,για καποιες ώρες είχε αέρα στο σημείο που βρισκόταν και πέρασε και ελαφριά βροχή λόγω του αέρα ,δεν ξέρω αν το πρόβλημα είναι λόγο της μεταφύτευσης η των άλλων προβλημάτων ,θα μπορούσα να σας στείλω μια φωτογραφία μήπως μπορέσετε να με βοηθήσετε ;Ευχαριστώ εκ των προτερων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι ορτανσίες αντέχουν στην βροχή. Το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από ζημιές στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση σε συνδυασμό με το αναπόφευκτο σοκ που αυτή προκαλεί. Κατά κανόνα τα προβλήματα αυτά είναι παροδικά.
      Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε φωτ. μέσω e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  61. Ανώνυμος7/5/23 16:42

    Καλησπερα σας. Έχω μια ορτανσία η οποία ανθίζει με πράσινα πλέον άνθη ενώ την είχα αγοράσει με μπλε άνθη. Την έχουμε με όλα όσα πρέπει να είναι ( ημισκιερο, προστατευμένη, με ειδικό λίπασμα) τι άλλο χρειάζεται ; Τα φύλλα της είναι μια χαρά! Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος21/5/23 16:10

    Θέλω να ρωτήσω γιατί γίνονται καφε τα ανθη της ορτανσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν αυτή την περίοδο τα άνθη της ορτανσίας γίνονται καφέ, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ελέγξτε τα εξής:
      Το φυτό είναι εκτεθειμένο στον άνεμο;
      Πόσες ώρες τη μέρα είναι το φυτό εκτεθειμένο στον ήλιο;
      Κάθε πότε δίνετε νερό;
      Το μεταφυτεύσατε πρόσφατα σε μεγαλύτερη γλάστρα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/5/23 21:28

      Την ποτιζω μέρα παρά μέρα και την μεταφύτευσηα περίπου πριν από ένα μηνα

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι τα άνθη χάλασαν λόγω του σοκ της μεταφύτευσης. Όμως δεν μπορώ να είμαι σίγουρος επειδή δεν γνωρίζω αν το φυτό είναι εκτεθειμένο στον άνεμο και πόσες ώρες το «χτυπά» ο ήλιος.

      Διαγραφή
  63. Ανώνυμος24/5/23 16:05

    καλησπέρα σας, αγόρασα μια ορτανσία και εδώ και 15 μέρες την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα. ξέρω ότι δεν χρειάζεται κάθε μέρα πότισμα.οσο δεν την ποτίζω ομως κάθε μερα τα ανθάκια κοιτάνε προς τα κατω όπως και τα φύλλα.... οπότε αποφάσισα να την ποτίζω κάθε μέρα από λίγο οπότε και συνέρχεται. είναι κάτω από υπόστεγο οπότε ούτε αέρας τη χτυπάει ούτε και είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.απλά διαπιστώνω ότι κάποια ανθάκια στην άκρη τους έχουν καφετισει.τι μπορεί να φταίει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά που περιγράφετε συνήθως προκαλούνται από ζημιές που παθαίνουν οι ρίζες της ορτανσίας κατά τη μεταφύτευση. Αργά ή γρήγορα, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, τα φυτά συνέρχονται. Όμως να ξέρετε ότι γενικά είναι καλύτερα να ποτίζετε πιο αραιά και γενναιόδωρα παρά πολύ συχνά με λίγο νερό.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/5/23 14:34

      και εάν τα βλέπω τα φύλλα να κοιτούν προς τα κάτω και τα άνθη ? κάθε πότε είναι ευνοϊκό να την ποτίζω?

      Διαγραφή
    3. Τα φύλλα και τα άνθη που μαράθηκαν λόγω της μεταφύτευσης θα ξεραθούν σιγά-σιγά. Εσείς θα ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα θα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  64. Ανώνυμος25/5/23 18:57

    καλησπέρα, έχω φυτέψει δύο βουκαμβίλιες πέρσυ στο χώμα ενώ πέρσυ είχαν ανθάκια μεχρι που έπεσαν το χειμώνα, φέτος βλέπω ότι έχουν βγάλει μόνο φύλλα και καθόλου ανθάκια, τι μπορεί να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πόση ώρα «βλέπει» ο ήλιος τη μπουγκανβίλια σας;

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος29/5/23 11:41

    σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπέρα έχω μία ροζ ορτανσια σε γλάστρα, μου την πηραν δώρο πριν κάποιες μέρες και την έχω βάλει σε βορειοανατολικο μπαλκόνι σε μέρος που δεν έχει ήλιο. Βλέπω ότι από τα 4 μπουκέτα τα 3 έχουν μαραθεί και μερικά ανθακια ξέραμενα έχουν μαυρίσει κιολας ελάχιστα. Το άλλο μπουκέτο διατηρείται ακόμα αλλά βλέπω ότι έχουν αρχίζει να πρασινιζουν τα άνθη. Στα φυλλα δεν παρατηρησα κάτι. Πρέπει να αλλάξω γλάστρα, να βάλω λίπασμα, να του αλλάξω θέση; και ποιο είναι το ιδανικό ποτισμα για να μην κινδυνευσει από λάθος ποτισμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η θέση, από την περιγραφή σας, φαίνεται να είναι σωστή.
      Θα ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Για να σας πω αν χρειάζεται μεταφύτευση θα πρέπει να ξέρω το μέγεθος της γλάστρας στην οποία είναι τώρα και το μέγεθος του φυτού.
      Βάλτε μία αραιή δόση υδατοδιαλυτού λιπάσματος (υγρό ή σκόνη) και ξαναβάλτε το φθινόπωρο.
      Από την περιγραφή σας υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά με το πότισμα. Μήπως μπορείτε να στείλετε μία-δύο φωτογραφίες; Η διεύθυνση του e-mail μου βρίσκεται στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  67. Εύη Βασιλείου4/7/23 00:16

    Γεια σας ,
    έχω μια ορτανσία η οποία μαραθηκε (όχι ολοκληρωτικά)ύστερα από υπερβολικο πότισμα.εκοψα όλα τα μαραμένα άνθη της και τα φύλλα της και άλλαξα το χώμα
    Υπάρχει περίπτωση να επιζήσει?Και αν ναι πότε θα βγάλει καινούργια φύλλα και κλαδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάνατε αυτά που δεν έπρεπε να κάνετε. Το χειρότερο ήταν η αλλαγή χώματος, επειδή κατά τη διαδικασία αυτή σίγουρα θα χάλασαν και κάποιες ρίζες. Η κοπή φύλλων και λουλουδιών ήταν κάτι, το λιγότερο, περιττό. Το σωστό θα ήταν να αραιώσετε τα ποτίσματα και να περιμένετε.
      Δεν μπορώ να ξέρω αν θα επιζήσει μια και δεν έχω εικόνα. Πάντως σε 1-2 εβδομάδες θα ξέρετε αν τα κατάφερε ή όχι. Άρα, περιμένετε να δείτε αν θα ξεραθεί όλο το φυτό ή όχι. Στο μεταξύ να ποτίζετε μόνον όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  68. Ανώνυμος16/7/23 00:21

    Λόγω υπερβολικής ζέστης μαραθηκε η ορτανσια μου(φυλλα+λουλούδια). τι μπορώ να κάνω για να την σωσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα πρέπει να φροντίσετε να την ποτίζετε όποτε βλέπετε ότι τα φύλλα αρχίζουν να μαραίνονται. Εννοείται ότι η γλάστρα ή το χώμα πρέπει να στραγγίζουν καλά και να μην λιμνάζει το νερό γύρω από το φυτό.
      Εφ όσον το φυτό δεν ξεράθηκε εντελώς αλλά απλώς μαράθηκαν άνθη και φύλλα, τότε αυτό θα επανέλθει. Ό,τι χάλασε δεν θα πρασινίσει ξανά, όμως θα εμφανιστούν νέα φύλλα τώρα και άνθη την επόμενη χρονιά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.