Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κάποιος ρώτησε 12. Τι έχει το ρυγχόσπερμο;

Ενας αναγνώστης είχε πρόβλημα με ένα καινούργιο ρυγχόσπερμο: 

«Αγόρασα πρόσφατα ένα ρυγχόσπερμο. Όταν άνθισε, είδα ότι άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα και να πέφτουν κατά δεκάδες. Την ίδια εποχή βρήκα να το επισκέπτεται ένα κοκκινωπό έντομο, ο Spilostethus ή seed bug, όπως βρήκα ότι ονομάζεται σε βιβλία μου. Το εξόντωσα. Μετά, έριξα λίπασμα 20-20-20 και το ρυγχόσπερμο πήρε επάνω του, έβγαλε ξανά άνθη και κανούργια φύλλα, αλλά με ανώμαλη επιφάνεια και πιο στρογγυλό σχήμα, όμως πέφτουν ξανά πολλά παλιά φύλλα, καταπράσινα αυτή την φορά και με "σωστό" σχήμα. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με τις γνώσεις και τις συμβουλές σας;»


Η παραμόρφωση των φύλλων οφείλεται σε ζημιά που έγινε νωρίτερα, πριν αρχίσει να βλαστάνει ξανά το ρυγχόσπερμο. Τώρα, προστατεύστε το από τον καυτό ήλιο, ειδικά το μεσημέρι και το απόγευμα, ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα στέγνωσε και μην βάλετε άλλο λίπασμα μέχρι το Σεπτέμβριο. 
Αν το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα, τοποθετήστε κάτω απ' αυτήν κάποιο αντικείμενο («ποδαράκια», βότσαλα), έτσι ώστε να μην ακουμπάει κατ' ευθείαν μέσα στο πιάτο ή στο πάτωμα. Τα δάπεδα θερμαίνονται πολύ το καλοκαίρι και η ζέστη αυτή περνά μέσα στο χώμα των γλαστρών. 
Η μεταφύτευση ή και η αλλαγή περιβάλλοντος μπορούν να προκαλέσουν φυλλόπτωση στο ρυγχόσπερμο και σε άλλα φυτά. Ομως αυτό το αναρριχώμενο έχει την τάση να ανανεώνει κάθε χρόνο τη φυλλωσιά του ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της. Λειτουργεί κάπως σαν τα φυλλοβόλα που χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και βγάζουν νέα την άνοιξη. Το ρυγχόσπερμο όμως, ανανενώνει τα φύλλα του, την άνοιξη ή και το καλοκαίρι.



Ρυγχόσπερμο
Πολύ παλιά φύλλα στις αρχές του Μαρτίου. Είναι έτοιμα να πέσουν. 

Ρυγχόσπερμο
Νεαρά φύλλα στις αρχές Απριλίου.

Ρυγχόσπερμο
Νεαρά, ανοιχτο πράσινα φύλλα και σκούρα πράσινα ώριμα φύλλα, στα μέσα Απριλίου.
Διαβάστε ακόμη:
Τα μυστικά του ρυγχοσπέρματος
Γιατί κιτρινίζει το ρυγχόσπερμα;

154 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/8/13 17:01

    σας ευχαριστω πολυ πολυ για την ιδιαιτερα διαφωτιστικη ευγενικη απαντηση σας. Χαιρομαι γιατι ειστε απο τους ανθρωπους που θελουν να δωσουν τις γνωσεις τους και στου αλλους και εσεις το κανετε απλοχερα. Ναστε παντα καλα και παλι χιλια ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/13 15:19

    Γειά σας, θα ήθελα και εγω να ρωτήσω για το ρυγχόσπερμα το έχω 3 χρόνια σε γλάστα σε σημείο βορινό και εδω και 2 μήνες τα φύλλα έχουν γίνει κόκκινα και αρκετα από αυτά πέφτουν. Οι συμβουλές σας θα μου ήταν πολύ χρήσιμες. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το δικό μου ρυγχόσπερμα παρουσιάζει το ίδιο φαινόμενο αυτή την εποχή. Θεωρητικά, η αλλαγή χρώματος των φύλλων του ρυγχόσπερμου από πράσινο σε κόκκινο, σχετίζεται με απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και μπορεί να εμφανιστεί το φθινόπωρο και την άνοιξη. Ομως έχω παρατηρήσει πως εμφανίζεται κυρίως σε παλιά φυλλά. Επίσης πρόσεξα ότι τις χρονιές που είχα δώσει λίπασμα την άνοιξη στο ρυγχόσπερμα, τα κόκκινα φύλλα ήταν λιγότερα. Αυτά τα δύο με κάνουν να υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο κοκκίνισμα και τη θρεπτική κατάσταση του φυτού.
      Τώρα πάντως μη δώσετε πια λίπασμα. Εξ άλλου δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τα κόκκινα φύλλα είναι παλιά και θα πέσουν φυσιολογικά. Το ρυγχόσπερμο δεν είναι φυλλοβόλο για να γυμνωθεί το φθινόπωρο αλλά πρέπει να αλλάξει και αυτό τα φύλλα του με κάποιο τρόπο. Αυτό γίνεται τώρα, ένα μέρος των παλιών φύλλων θα πέσει και την άνοιξη θα εμφανιστούν καινούργια.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/3/14 17:50

    Γεια σας

    Εχω ριγχόσπερμο φυτεμένο στο έδαφος, σε παραθαλάσσια περιοχή. Παρόλο που όταν αποφάσισα να αγοράσω, ο πωλητής μου έδειξε το δικο του φυτό πόσο πράσινο και ανεπτυγμένο ήταν, το δικο μου φυτο ενώ έχει αναπτυχθεί σε υψος, δεν εχει αναπτυχθει σε πλατος και τα φυλλα του δεν ειναι πρασινα, αλλα κατακόκκινα. Πέρυσι την άνοιξη, που άρχισα να βάζω λιπασμα, τα φύλλα πήραν να πρασινιζουν, αλλα δεν επεσαν, οπως εσεις ισχυριζεστε. Απλα τα ίδια φύλλα, πηραν να αλλάζουν χρώμα, προς το πράσινο. Εχετε να μου προτεινετε κατι; Επίσης θα ήθελα να μαθω, ποια ειναι η διαφορά του λιπάσματος από το σίδηρο; Μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα; Πώς χρησιμοποιούνται και πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κοκκίνισμα των φύλλων μάλλον σχετίζεται με τη θρεπτική κατάσταση του φυτού. Το παρόν δημοσίευμα αλλά και τα σχόλια αναφέρονταν σε ρυγχόσπερμο που βρίσκεται σε γλάστρα. Στον περιορισμένο χώρο που έχουν οι ρίζες του εκεί μέσα, η οποιαδήποτε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων φαίνεται γρήγορα και δυστυχώς η πιθανότερη κατάληξη είναι η φυλλόπτωση. Ευτυχώς με το λίπασμα συνέρχεται το φυτό.
    Ενα ρυγχόσπερμο φυτεμένο στο έδαφος είναι πιο εύκολο να βρει θρεπτικά στοιχεία. Αν του δώσουμε και εμείς ό,τι του χρειάζεται τότε ακόμη καλύτερα. Οι όποιες ζημιές, απώλειες φύλλων δηλαδή θα είναι μικρότερες. Πάντως, έχετε υπ' όψη πως και τα αειθαλή φυτά χάνουν φύλλα, αφού τα πιο γέρικα πέφτουν για να αντικατασταθούν από νέα. Αλλα είδη αειθαλών φυτών χάνουν από λίγα φύλλα καθημερινά ενώ σε άλλα πέφτουν πολλά μαζί.
    Ας πάμε όμως στο δικό σας ρυγχόσπερμο. Για το κοκκίνισμα τη λύση τη γνωρίζετε αφού την εφαρμόσατε και πέρσι. Αναφέρομαι στο λίπασμα. Δώστε μια δόση τώρα και ξαναδώστε άλλη μία τον Οκτώβριο. Αυτή εξ άλλου είναι η τυπική λίπανση για τα περισσότερα φυτά του κήπου. Διαλέξτε κάποιο πλήρες λίπασμα με όλα τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο, κάλιο).
    Σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξής του, ας έχετε λίγη υπομονή. Το ρυγχόσπερμα δεν είναι απ' τα αναρριχώμενα που αναπτύσσονται ταχύτατα. Επίσης, μετά την ανθοφορία κάντε του ένα ελαφρύ κλάδεμα. Μειώστε δηλαδή κατά 10-20 εκ. τις άκρες των κλαδιών.
    Λίπασμα είναι κάποιο σκεύασμα που περιέχει θρεπτικά στοιχεία, για παράδειγμα το «πλήρες λίπασμα» που ανέφερα λίγο πριν. Ομως ο σίδηρος που δίνουμε στα φυτά είναι και αυτός λίπασμα αλλά χαρακτηρίζεται «ειδικό» λίπασμα. Θα το δώσουμε σε ένα φυτό εφ όσον παρουσιάζει έλλειψη σε αυτόν ή γνωρίζουμε ότι θα παρουσιάσει τέτοια έλλειψη. Οι γαρδένιες, για παράδειγμα, έχουν τέτοια ζητήματα. Μπορεί κάποιος να δώσει στο φυτό του ένα πλήρες λίπασμα και μαζί να βάλει και λίγο σίδηρο. Επίσης, υπάρχουν πλήρη λιπάσματα που περιέχουν στη σύνθεσή τους και ιχνοστοιχεία. Ενα από αυτά είναι και ο σίδηρος.
    Αν η απάντησή μου δεν είναι πλήρης ή απολύτως κατανοητή, παρακαλώ γράψτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/3/14 17:23

    Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση προθυμία σας να μου απαντήσετε και δη, τόσο άμεσα!!!
    Στο σημείο που αναφέρετε να ρίξω λίπασμα άλλη μια δόση τον Οκτώβρη, εννοείτε ότι δε θα ρίξω καθόλου τώρα την Άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι;!!!!!!!!
    Επίσης κόβοντας τις άκρες των κλαδιών, μήπως κινδυνεύει το φυτό να μην "απλώσει" σε εκείνα τα σημεία;
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το λίπασμα σας γράφω: «Δώστε μια δόση τώρα και ξαναδώστε άλλη μία τον Οκτώβριο». Δηλαδή, να δίνετε λίπασμα στα φυτά σας την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά όχι το καλοκαίρι και το χειμώνα. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει για όλα τα καλλωπιστικά φυτά που ζουν στον έδαφος. Στην Αττική τουλάχιστον, η άνοιξη έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες. Είναι η ώρα για να βάλουμε λίπασμα.
    Κόβωντας τις άκρες των κλαδιών αναγκάζουμε το φυτό να βγάλει νέα κλαδιά κάτω από το σημείο τομής. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνεται πυκνότερη η φυλλωσιά του στο τμήμα που κόψαμε. Αν κόψουμε όλες τις άκρες των κλαδιών του ρυγχοσπέρματος, τότε θα το δούμε να πυκνώνει. Δηλαδή καθυστερούμε την αύξηση του φυτού σε ύψος και ευνοούμε την αύξησή του σε πλάτος. Αυτό είναι το κλάδεμα και είναι αποτελεσματικό στο ρυγχόσπερμα και σε πολλά άλλα φυτά, όχι σε όλα όμως.
    Φυσικά, το κλάδεμα δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά. Δεν είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί το ρυγχόσπερμα. Θα το κλαδέψει κανείς μ' αυτό τον τρόπο μόνον αν θέλει να το αναγκάσει να αποκτήσει γρήγορα πυκνή φυλλωσιά. Το φυτό δεν θα πάθει κάτι αν το αφήσετε ακλάδευτο.
    Ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σας. Αν όχι, περιμένω νέα σας.
    Τέλος, και εγώ σας ευχαριστώ για τα ερωτήματά σας και γιατί διαβάζετε το ιστολόγιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/3/14 18:58

    Είσαστε πάρα πολύ σαφής.Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/4/14 13:40

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΑΝ ΚΑΡΒΟΥΝΑ.ΜΟΛΙΣ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ.ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια και δεν έχω εικόνα ολόκληρου του φυτού σας μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω. Συνήθως αυτά τα μαύρα στίγματα οφείλονται σε προσβολές από μύκητες. Ο χαλκός και άλλες φυτοπροστατευτικές ουσίες όπως οι mancozeb και myclobutanil είναι κατάλληλες για μύκητες που προκαλούν κηλιδώσεις. Ομως τέτοια «φυτοφάρμακα» δεν είναι διαθέσιμα σε ερασιτέχνες.
      Πάντως πριν από οτιδήποτε άλλο, απομακρύνετε τα προσβεβλημένα φύλλα από το φυτό και όσα είναι πεσμένα κοντά του. Αποφύγετε να καταβρέχετε το φυτό με νερό και ποτίζετε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος14/4/14 15:31

    Καλησπέρα,

    Έχω και εγώ ένα ρυγχόσπερμο στο μπαλκόνι μου, συγκεκριμένα 2 σε μια μεγάλη ζαρτντινιέρα. Το πρόβλημα είναι ότι και τα 2 φυτά δεν αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου. Ενώ έχουν αρχίσει να βγάζουν καινούργια φυλλαράκια, δεν κρατάνε τα φύλλα. Επίσης, από πέρυσι πέφτουν συνέχεια τα όποια φύλλα τους και έχουν ξεραθεί πολλά από τα κλαδιά τους. Γενικά δεν είδα αυτή την ταχεία ανάπτυξη που υποθετικά θα είχε το φυτό. Σημειωτέον ότι είχα καλύψει το έδαφος της ζαρντινιέρες με λευκές πέτρες και προχθές τις έβγαλα όλες, μήπως βοηθήσει. Έχω βάλει και λίπασμα παλιότερα αλλά δεν είδα καμία ουσιαστική βελτίωση. Δεν φαίνεται να είναι προσβεβλημένα από κάποιο έντομο, απλά έχουν μια εικόνα αρρωστημένου και καχεκτικού φυτού. Τι μου προτείνετε να κάνω? Είμαι ένα βήμα από το να τα ξεριζώσω και να πάρω καινούργια.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρείτε την απάντηση στην αρχική (προς το παρόν) σελίδα του blog. Δηλαδή , στα «κουμπάκια» που βρίσκονται στο πάνω μέρος της σελίδας πατήστε ΑΡΧΙΚΗ και θα μεταφερθείτε στην απάντηση. Ο σύνδεσμος είναι: Στο http://taxiarxi.blogspot.gr/2014/04/21.html.

      Διαγραφή
  10. Καλημερα!Εχω στον κηπο μου ρυγχοσπερμο και μου εχει κανει μια πολυ ωραια περιφραξη,αλλα φετος μου παρουσιαζει κοκκινα στιγματα σε ολα τα νεαρα φυλλα,να σας πω οτι αφ οτου εριξα λιπασμα αρχισαν να εμφανιζονται οπως επισης στην περιοχη μας εχουμε πολλες βροχες το λεω μημπως και φανει χρησιμο.Μπορειται να με βοηθεισετε με τις γνωσεις σας.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περιγραφή σας θυμίζει προσβολή από τον μύκητα κερκόσπορα (Cercospora). Η καταπολέμηση γίνεται με χαλκούχο μυκητοκτόνο. Πριν απ' ότιδήποτε άλλο, αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα, από το φυτό καθώς και αυτά που είναι πεσμένα γύρω του. Αποφύγετε να καταβρέχετε το ρυγχόσπερμα σας γιατί η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τις ασθένειες.

      Διαγραφή
  11. καλησπέρα,έχω ρίξει στα φυτά μου λίπασμα (κάθε 20 μέρες γιατί είναι σε γλάστρα) άλλα ειδα οτι η μανόλια εχει φυλλα λιγο ανοιχτοχρωμα πρασινα και λιγο κυρτά (ελάχιστα) τι λετε να χρειάζεται?επίσης το ρυχοσπερμο μου του εχω ρίξει λιπασμα και αυτο αλλα ειδα καποια φυλλα κιτρινα στο κατω μερος και εριξα και σιδηρο μετα απο 4 μερες. Μηπως δεν επρεπε?Επισης του εριχνα νερακι οσο επρεπε και αυτες τις μερες που ειχε αρκετο ηλιο το πότισα μια καλη και μετα αρχισε το κιτρίνισμα :( τι με συμβουλευεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μανόλια δυσκολεύεται να αναπτυχθεί σε γλάστρες. Θα χρειαστεί πολλές φροντίδες. Καλά κάνετε και της δίνετε τακτικά λίπασμα. Πάντως απ' την περιγραφή σας δεν αντιλαμβάνομαι κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
    Σχετικά με το ρυγχόσπερμο, αν τα κίτρινα φύλλα είναι παλιά και λίγα, μην ανησυχείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ίσως να ανησύχησα αδικα για το ρυγχοσπερμο γιατι του εκοψα τα κιτρινα φυλλα κ δεν βλεπω να συμβαινει σε αλλα και απο ανθοφορία μια χαρα,γεματο μπουμπουκια (φτου φτου) γενικα δεν ετυχε ποτε ν εχει προβληματα οπως βλεπω εδω (δοξα το Θεο,μακρυα μας :P ) αλλα η μανολια ειχε μια μικροσκοπική γλαστρα οταν την πηρα απτο φυτώριο και ολες ειχαν τα χαλια τους.Την εβαλα σε μεγαλη γλαστρα κ προσπαθω να την συνεφερω με λιπασμα καπου καπου και σε χωμα με χαμηλο ph.Δεν ξερω τι αλλο να κανω,απλα υπομονη.Σκεφτομουν μηπως ειχε κατι γι αυτο σας ρωτησα.Ευχαριστω για την βοηθεια,πολυτιμες οι συμβουλες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά κάνατε και ρωτήσατε. Για τη μανόλια δεν έχω τι άλλο να σας πω, πέρα απ' την απάντηση στο προηγούμενο μήνυμά σας. Το ρυγχόσπερμο, όμως είναι ένα αειθαλές φυτό. Τα αειθαλή δεν χάνουν τα φύλλα τους το χειμώνα, όμως κάποια στιγμή τα πιο παλιά απ' αυτά πέφτουν. Αυτό συνήθως, γίνεται την άνοιξη λίγο πριν την άνθηση, στο μεταξύ έχουν εμφανιστεί νέα οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δούμε ότι τα φύλλα που πέφτουν είναι νεαρά, τότε πρέπει να ψάξουμε τι δεν πάει καλά. Αυτά ισχύουν για όλα τα αειθαλή και όχι μόνο το ρυγχόσπερμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/6/14 17:53

    καλησπέρα,

    έχω κι εγώ ένα ρυχόσπερμο μικρό. εδώ και λίγες μέρες έχει δεν έχει κανένα άνθος πάνω του και κάποια από τα φύλλα του κολλάνε. επίσης ανακατέβω το χώμα και πολλά μικρά έντομα βγαίνουν και πετάνε.... κάτι που μπορώ να κάνω?
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ ψάξτε καλύτερα στα φύλλα, μάλλον υπάρχουν μελίγκρες εκεί τριγύρω. Με λίγες εφαρμογές σαπουνόνερου θα τις διώξετε. Δείτε σχετικά και το θέμα για την Καταπολέμηση της μελίγκρας. Θα το βρείτε στη δεξιά πλευρά του μπλογκ στη στήλη με τα τα πιο δημοφιλή της εβδομάδας ή κάτω-κάτω στην ετικέτα «μελίγκρα».
      Αυτές δεν έχουν σχέση με τα μικρά έντομα που «βγαίνουν και πετάνε» μέσα από το χώμα. Τα τελευταία μάλλον είναι μυγάκια προερχόμενα από κάτι που υπάρχει ή υπήρχε μέσα στο χώμα. Το μεταφυτεύσατε πρόσφατα; Μήπως βάλατε κοπριά γύρω του;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/6/14 16:42

      καλησπέρα και πάλι

      καθάρισα τα φύλλα με οινόπνευμα και το παρακολουθώ.... το μεταφύτευσα μόλις το πήρα και χρησιμοποίησα χώμα ανάμεικτο με φύλλα κτλ, δεν ήταν το κλασικό χώμα δλδ. κοπριά δεν έβαλα.
      γενικά το παρακολουθώ αυτές τις μέρες αλλά στενοχωριέμαι που δεν έχει άνθη.

      ευχαριστώ για την βοήθειά σας!!

      Διαγραφή
    3. Ενα συσκευασμένο «χώμα εξωτερικού χώρου» καλής ποιότητας δεν πρέπει να περιέχει έντομα.
      Αν η μεταφύτευση έγινε όταν ήταν ανθισμένο μπορεί να προκλήθηκε ανθόπτωση. Πάντως τα λουλούδια πέφτουν και όταν ένα φυτό (γενικά όχι μόνο το ρυγχόσπερμο) είναι εκτεθειμένο στον άνεμο. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε με το δικό σας ρυγχόσπερμο, απλώς σας αναφέρω μερικές αιτίες. Μην στεναχωριέστε, την επόμενη χρονιά θα έχει περισσότερα άνθη γιατί θα είναι μεγαλύτερο.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σας,

    Έχω κι εγώ ένα ρυγχόσπερμο σε γλάστρα το οποίο έχει χάσει όλα τα άνθη του από επιδρομή μελίγκρας. Την έχω καταπολεμήσει αλλά χάνει φύλλα χωρίς να βγάζει καινούρια και αυτά που έχει έχουν ένα ανοιχτοπράσινο χρώμα. Έχει περίπου 2 εβδομάδες που δεν έχει μελίγκρα και προσπαθώ να το ποτίζω μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Χρειάζεται κλάδεμα; Να προσθέσω λίπασμα ή να περιμένω λίγο ακόμα; Θα βγάλει νέα φύλλα για να φουντώσει ή θα μείνει αδύναμο;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην περιμένετε άλλο, να βάλετε λίπασμα. Οσο για το πότισμα, μην ανησυχείτε. Ποτίστε γενναιόδωρα όποτε πιάνετε με το χέρι σας το χώμα και το αισθάνεστε στεγνό. Μετά από μερικά ποτίσματα θα βρείτε την απαιτούμενη συχνότητα ποτίσματος.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος19/4/15 18:04

    Καλησπερα εχω ενα ρυχοσπερμο εδω και ενα χρονο,το φυλλωμα του ειναι εξαιρετικο και αναπτυσεται καλα ομως δεν εχει ποτε ανθισει? Τι μπορει να συμβαινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μου, παρακαλώ μερικά στοιχεία ακόμη: Είναι σε γλάστρα; Αν ναι, με τι χώμα; Κάθε πότε βάζετε λίπασμα και τι είδους;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/4/15 17:32

      Ειναι σε γλαστρα σε μπαλκονι χωρις απευθειας εκθεση στον ηλιο και του εχω βαλει δυο φορες υγρο λιπασμα για ανθοφορια.Σημερα παρατηρησα στις ακρες απο Καθε μικρο κλαδακι κατι νεο αλλα δεν καταλαβαινω εαν προκειτε για ανθακι,μαλλον ειναι. Προφανως ηθελε λιπασμα γιαυτο και περυσι δεν ανθησε?

      Διαγραφή
    3. Αυτό το «κάτι νέο» που γράφετε μπορεί να είναι άνθη μπορεί όμως να είναι και νέα φύλλα. Σε λίγες μέρες θα ξέρετε.
      Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να μην ανθίζει το ρυγχόσπερμο σχετίζονται: πρώτον, με την λάθος λίπανση ή την έλλειψη λιπάσματος, θρεπτικών στοιχείων δηλαδή και δεύτερο, με το λάθος κλάδεμα.
      Δίνουμε λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες, από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο. Χρησιμοποιούμε κάποιο που περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Συνήθως τα λεγόμενα «λιπάσματα ανθοφορίας» του εμπορίου τα περιέχουν. Αρα είναι κατάλληλα. Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να εμφανιστεί και σε φυτά που είναι για πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα και έτσι αυτή έχει γεμίσει με ρίζες. Όμως απ' ό,τι κατάλαβα αυτή δεν είναι η περίπτωσή σας. Τέλος, το κλάδεμα γίνεται αμέσως μετά την λήξη της ανθοφορίας και είναι ελαφρύ.
      Αν έχετε ακόμη κάποια απορία, παρακαλώ γράψτε.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος20/4/15 16:46

    Γεια σας κιαπο μενα.θα ηθελα σας παρακαλω να ρωτησω κατι σχετικα με την ελια.εχω μια την οποια οταν την πηρα δεν ηταν κ σε πολυ καλη κατασταση.καπως καχεκτικη και στραβοκλαδεμενη και οχι εντονα πρασινη στα φυλλα.ηταν σε μια πολυ μικρη γλαστρα.την εβαλα σε μια μεγαλη και την ειχα ολο το χειμωνα μεσα στο σπιτι.καμια προοδος ομως.ισως στην αρχη να πεταξε μερικα φυλλα αλλα εμεινε εκει και μετα τελειως στασιμη.τον τελευταιο καιρο μου φαινεται χειροτερη.στο μεταξυ ειχα βαλει ενα χωμα τελειως πηλωδες και πολυ σκληρο.κοκκινοχωμα που εγινε σαν τσιμεντο καποια στιγμη.τελικα πριν λιγο καιρο την εβγαλα στο μπαλκονι.καμια προοδος και κανενα μα κανενα καινουριο φυλλο.αλλα ξα και το χωμα με ενα ελαφρυ για λαχανοκηπους.εβαλα και λιγη κοπρια αλλα τα ιδια κ χειροτερα.εχω σπασει μερικα κλαδακια που μ μου φαινοταν ξερα.καποια ηταν νεκρα εσωτερικα αλλα αλλα ειναι ζωντανα μεσα.τα φυλλα παρουσιαζουν νεκρες περιοχες καφε ανοιχτο κυριως στη μυτουλα των φυλλω.μοιαζει με κερκοσπορα αποτι ειδα .οι ριζες παραμενουν πριορισμενες οπως οταν τη μεταφυτεψα απο την αρχικη,μικρη της γλαστρα....να κανω κατι με χαλκο τωρα η ειναι αργα?εχω σκεφτει να λλαξω χωμα, να ριξω λιπασμα ,να ψεκασω με χαλκο ακομη και να την κλαδεψω...τι απολα λετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοπριά σε γλάστρα δεν βάζουμε ποτέ, γιατί προκαλεί προβλήματα. Επίσης, η ελιά δεν μπορεί να αντέξει σε εσωτερικό χώρο για πολλές μέρες. Θέλει ήλιο. Αν τα κλαδάκια στο εσωτερικό τους, κάτω απ' το φλοιό δηλαδή, είναι ακόμη πράσινα, τότε έχει ελπίδες.
      Κόψτε τα ξερά, ποτίζετε μόνον όταν το χώμα της είναι στεγνό και να αρχίσετε να της δίνετε αραιές δόσεις από κάποιο λίπασμα κάθε 3-4 εβδομάδες. Διαλέξτε όποιο θέλετε αρκεί να είναι πλήρες. Δηλαδή να έχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο). Πριν κάνετε όλα αυτά βεβαιωθείτε ότι το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Αν ξύνοντας τον φλοιό βλέπετε πράσινο από κάτω, τότε είναι ζωντανό.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος21/4/15 15:28

    ωω ευχαριστω.την κοπρια απο την επιφανεια να τη βγαλω? ως προς τον κερκοσπορο να ριξω κατι σε χαλκο η μηπως να αφαιρεσω τα αρρωστα φυλλα? και ως προς το χωμα μηπως φταιει
    κιαυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπορείτε να τη βγάλετε, τότε κάντε το. Για την κερκόσπορα δεν ξέρω τι να σας πω, επειδή δεν γνωρίζω αν είναι κερκόσπορα ή είναι ζημιές από την ταλαιπωρία του φυτού. Γράψατε ότι αλλάξατε το χώμα πρόσφατα βάζοντας ένα για λαχανόκηπους. Αρα μην το αλλάξετε ξανά.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος21/4/15 21:48

    ως προς την κερκοσπορα ισως βοηθησει η περιγραφη: ειναι τα περισσοτερα φυλλα νεκρωμενα σε καποιες περιοχες.τα σημεια αυτα των φυλλων ειναι ξερα και καφε ανοιχτο χρωμα.επισης το σχημα των φυλλων ειναι παραμορφωμενο και τεινει να κυρτωσει σε διαφορα σημεια.τα φυλλα δηλαδη δεν ειναι επιπεδα αλλα εχουν δημιουργηθει υψη και βαθουλωματα καθως και αλλα σημαδια σε ολη την επιφανεια μικροτερα και ακανονιστα παλι ξηρα και καφε ανοιχτο.οι δε μεγαλες νεκρες επιφανειες εντοπιζονται κυριως στο τελειωμα των φυλλων, δηλαδη στη μυτη του φυλλου.αν λοιπον ειναι οντως κερκοσπορα κανω κατι η απλα δεν εχει ελπιδα τωρα?ευχαριστω εκτ ων προτερων για ολες τις απαντησεις σας.με εκτιμηση Αθανασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η εικόνα που περιγράφετε μοιάζει με την εικόνα προσβολής από κερκόσπορα. Ο μύκητας αυτός μπορεί να καταπολεμηθεί με χαλκούχο μυκητοκτόνο. Ομως δεν είναι δυνατόν να σας πω με σιγουριά τι συμβαίνει. Από το να μπείτε στη διαδικασία ψεκασμού με χαλκούχο θα ήταν πιο εύκολο να αφαιρέσετε τα χαλασμένα φύλλα καθώς και αυτά που είναι ήδη πεσμένα μέσα στη γλάστρα.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα κ. Ανδιτσόπουλε,
    Πρώτα απ' όλα συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας. Πρόσφατα απέκτησα ένα ρυγχόσπερμο και το μεταφύτευσα. Παρατήρησα όμως ότι τα νέα φύλλα βγαίνουν κόκκινα με μαύρες κοιλίδες, ενώ κοκκινίζουν και κάποια παλιά τα οποία πέφτουν. Χθες το ψέκασα με σπιτικό διάλυμα για τις μελίγκρες (σαπούνι και οινόπνευμα) Πώς πρέπει να κινηθώ; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μαύρες κηλίδες είναι μελίγκρες; Δηλαδή έντομα που κινούνται έστω και λίγο; Αν ναι, τότε καλώς ψεκάσατε με το σαπουνόνερο. Στην περίπτωση αυτή το κόκκινο χρώμα στα νεαρά φύλλα θα διορθωθεί σταδιακά με το λίπασμα που θα βάλετε. Τα παλιά έτσι κι αλλιώς θα πέσουν φυσιολογικά.
      Ελέγξτε αν τα μαύρα στίγματα είναι μελίγκρες ή κάποιο άλλο έντομο και γράψτε μου ξανά.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος31/5/15 11:02

    Καλημέρα σας κ. Ανδριτσόπουλε,
    έχω ένα ρυγχόσπερμα που προσφατα απέκτησα και το μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Είναι σε σημείο του μπαλκονιού που το βλέπει ο ήλιος μόνο το πρωί. Σήμερα παρατήρησα ότι μερικά φύλλα του αν και παραμένουν έντονα πράσινα και το ίδιο σκληρά με τα υπόλοιπα έχουν ζαρώσει. Τί μπορεί να συμβαίνει; και τί μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρόκειται για παλιά φύλλα, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε. Μάλλον ήρθε η ώρα τους να πέσουν.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος2/6/15 18:32

    Καλησπέρα σας κ. Ανδριτσόπουλε,
    θα ήθελα να επανέλθω στο ερώτημα μου στις 31/5/2015 για το ρυγχόσπερμο για να κανω καλύτερη περιγραφή του προβλήματος στα φύλλα.Τα φύλλα που εμφανίζουν αυτήν την εικόνα δέν είναι όλα μεγάλα παλιά,αλλα και μικρά.Οσα λοιπόν ειναι ζαρωμένα παρουσιάζουν κύρτωση προς τα μέσα. Απο την πανω πλευρά τους παραμενουν πράσινα σκούρα αλλα αναγλυφα στα σημεία εκεινα που απο την κάτω μεριά παρατήρησα καφέ λεπτές γραμμές,μήκους 2 ή 3 χιλιοστά σε διασπαρτα σημεία στο κάτω μέρος του φύλλου.
    Παρατήρησα επίσης πως έχουν εμφανιστεί περισσότερα ξερά ανθάκια,τα οποία δεν ξέρω αν σχετίζονται με το παραπάνω πρόβλημα ή είναι φυσιολογικό.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας παρακαλώ δώστε μου μερικές πληροφορίες ακόμη. Τι ποσοστό φύλλων έχει τέτοια σημάδια; Πόσες εβδομάδες έχουν περάσει από τη μεταφύτευση; Επίσης, θα μπορούσατε να μου στείλετε φωτογραφίες, των φύλλων, του φυτού και του χώρου όπου βρίσκεται. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη, κάτω από τον τίτλο επικοινωνία.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/6/15 21:58

      Καλησπέρα σας,
      στο mail σας στέλνω τις φωτογραφίες που μου ζητήσατε. Εύχομαι να είναι κατατοπιστικές.
      Αναφορικά με τις ερωτήσεις σας:
      1. στο σύνολο του φυτού υπάρχουν περίπου 15 παραμορφωμένα φύλλα
      2. από τη μέρα της μεταφύτευσης έχουν περάσει 3 εβδομάδες.

      Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

      Διαγραφή
    3. Είδα τις φωτογραφίες και είναι κατατοπιστικές. Σας έστειλα ήδη την απάντησή μου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος21/5/22 09:16

      Καλημέρα.εδω δεν απαντήσατε όμως.αντιμετωπιζω και εγώ πρόβλημα με κύρτωση των φύλλων προς τα μέσα

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Δεν καταλαβαίνω. Σε ποιά ερώτηση δεν απάντησα;
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω έχει πρόβλημα και το δικό σας ρυγχόσπερμο. Παρακαλώ, πατήστε «Προσθήκη σχολίου» και γράψτε το ερώτημά σας αφού περιγράψτε την κατάσταση του φυτού. Τώρα έχετε γράψει μέσα στο θέμα-ερώτημα ενός άλλου αναγνώστη.

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα,εχω ρυγχοσπερμα σε γλαστρα τελευταια ομως παρουσιαζει τα εξης:υπαρχει ιχνος λευκου ιστου κοντα στα σημεια αναπτυξης του φυτου,τα σημεια αναπτυξης δειχνουν να ειναι φαγωμενα ακριβως εκει που αναπτυσονται αφηνοντας ενα υγρο σα σταγονα γαλακτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι είναι κάποιο έντομο που κάνει τη ζημιά αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω με τις πληροφορίες που έχω. Όταν λέτε για λευκό ιστό εννοείτε ιστό όπως αυτόν που κάνουν οι αράχνες ή κάτι σαν βαμβάκι;
      Σταγόνες από λευκό, σαν γάλα, υγρό βγαίνει απ΄το ρυγχόσπερμα όταν κοπεί σε κάποιο σημείο. Οι κοινές αράχνες που κάνουν ιστούς δεν κάνουν ζημιές σε φυτά. Ο τετράνυχος που είναι άκαρι, κάνει ιστούς αλλά δεν μπορεί να κόψει κομμάτια απ΄το ρυγχόσπερμο έτσι ώστε να εμφανιστεί «γάλα».
      Μπορείτε να μου στείλετε με e-mail 2-3 φωτογραφίες; Η διεύθυνσή μου είναι στην δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  25. γεια σας ηθελα να ρωτησω για τις αμαρυλλίδες μου....μαλλον εχουν προσβληθεί με την κοκκινη κηλιδα μυκητα ...τι μπορω να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι έχετε εντοπίσει σωστά το πρόβλημα.
      Η καταπολέμηση του μύκητα που προκαλεί τις κόκκινες κηλίδες στην αμαρυλίδα δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν μυκητοκτόνα κατάλληλα αλλά δεν είναι διαθέσιμα σε ερασιτέχνες και επίσης πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίες κατάλληλες για εφαρμογή σε καλλιέργειες και όχι σε λίγους βολβούς. Γι' αυτό εφαρμόσετε τα εξής:
      Αραιώστε τα ποτίσματα στο ελάχιστο απαραίτητο και όταν ποτίζετε δεν θα βρέχετε τα φύλλα. Πετάξτε στα σκουπίδια τα φύλλα που έχουν πολύ μεγάλη ζημιά. Όταν τελειώσει η ανθοφορία θα βγάλετε τους βολβούς από το χώμα και θα τους αφήσετε να στεγνώσουν σε μέρος σκιερό και στεγνό. Πετάξτε όσους έχουν βαρειά προσβολή.

      Διαγραφή
  26. Κ ανδριτσοπουλε βλεπω οτι ειστε πολυ καταρτησμενος και βοηθατε πολυ με τις πληροφοριες σας . μια ερωτηση , εχω ενα ρυγχοσπερμα σε γλαστα 1,50 χ 1.50 μετρο μαρμαρινη 6 χρονια και καλυπτει γωνια περγκολας .οι ριζες του εχουν ανεβει στην επιφανεια της γλαστρας αλλα δυστηχως μεταφυτευση δεν μπορει να γινει . μπορει να γινει σσπασιμο ριζας ? και προσθηκη νεου χωματος ? και ποια ειναι καταλληλη εποχη ?
    ευχαριστω εκ των προτερων
    Σφακακη Μελινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για την ώρα, και αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία του, αφαιρέστε λίγο από το παλιό χώμα και βάλτε καινούργιο. Στην αρχή της επόμενης άνοιξης θα αφαιρείτε τα επιφανειακά 4-6 εκ. χώματος και θα βάζετε καινούργιο στη θέση του. Αυτό θα το επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλησπερα κυριε ανδριτσοπουλε!!! εχω ενα ριχοσπερμο φυτεμενο στο κηπο εδω κ τρια χρονια. του εριξα την περασμενη παρασκευη λιπασμα NEW BON 1 κιλο το αραιωσα με νερο κ το εριξα στην ριζα του.ενω ηταν ανθισμενο κ καταπρασινο ξαφνικα καφεδιασαν τα μισα φυλλα του κ τα αλλα μισα που ηταν πρασινα πεφτουν κατα δεκαδες. τι μπορει να φταιει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω την δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης του λιπάσματος που χρησιμοποιήσατε. Φαντάζομαι ότι αναγράφονται επάνω στη συσκευασία του. Αν κάνατε κάποια υπέρβαση είναι πολύ πιθανό να είναι αυτή η αιτία του προβλήματος. Επίσης, το λίπασμα μπορεί να κάνει ζημιές αν χορηγείται σε απότιστα φυτά.
      Τώρα σε τι κατάσταση είναι το φυτό;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/6/18 11:49

      Κ. Ανδριτσόπουλε, καλησπέρα! Έπαθα κι εγώ ακριβώς το ίδιο και τώρα το φυτό έχει μείνει σχεδόν χωρίς καθόλου φύλλα (είναι σε γλάστρα, στο μπαλκόνι). Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει το φυτό; Πρέπει να κάνω κάτι; Ευχαριστώ πολύ, Άννα

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν είχα καθόλου διαθέσιμο χρόνο.
      Δηλαδή βάλατε πολύ λίπασμα και το φυτό έχασε τα φύλλα του. Σωστά;
      Ξύστε με το νύχι τον φλοιό σε μερικά κλαδιά. Αν από κάτω βλέπετε πράσινο τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό και έχει πολλές πιθανότητες να συνέλθει. Κάντε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα ώστε να ξεπλυθεί το επιπλέον λίπασμα. Στη συνέχεια περιμένετε και αν όλα πάνε καλά θα δείτε ότι το φυτό δίνει σημάδια νέας βλάστησης. Τότε δώστε μία ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΙΑ δόση λιπάσματος (αφού ποτίσετε) επειδή το χώμα δεν θα έχει καθόλου θρεπτικά στοιχεία. Στο διάστημα αυτό το πότισμα σας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό, να δίνετε νερό μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό, αλλά μην αφήσετε το φυτό να διψάσει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα σας. Θέλω να φυτεύσω 5 ρυγχοσπέρματα σε έναν θερινό κιν/φο αλλά δεν έχω χώμα εκεί, οπότε πρέπει να το βάλω σε γλάστρες. Πόσα λίτρα πρέπει να είναι η κάθε γλάστρα για κάθε ρυγχόσπερμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σωστός τρόπος είναι να βάζουμε τα φυτά σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα απ' αυτήν που βρίσκονται και να τα κρατάμε εκεί για 2 χρόνια περίπου. Δηλαδή να τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2 ή 3 χρόνια το πολύ. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν γνωρίζω σε τι γλάστρα είναι τώρα.
      Αν έσεις θέλετε να βάλετε κατ' ευθείαν τα φυτά σας σε μια πολύ μεγάλη γλάστρα, τότε διαλέξτε τη μεγαλύτερη που μπορείτε να πάρετε.

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος29/8/16 15:25

    Καλησπέρα,
    έχω φυτέψει στον κήπο,δίπλα σε πέργκολα,σε σημείο που το βλέπει από το πρωί μέχρι το απόγευμα,ένα ρυγχόσπερμα προκειμένου να καλύψει την πέργκολα. Άν και έχει περάσει ένας χρόνος και έξι μήνες από τότε που το φύτεψα, ουδεμία πρόοδο έχει κάνει.Αντιθέτως χειροτερεύει η κατάστασή του.Έχει ρίξει τα φύλλα του, έχει βγάλει κάτι μικρά και καχεκτικά και γενικότερα έχει σχεδόν μόνο τα κλαδιά.Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω? Κατά καιρούς που έρριξα λίπασμα, βοηθήθηκε περιστασιακά μόνο και στην συνέχεια επανήλθε στην ίδια κατάσταση. Ευχαριστώ Α.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν όλα γίνονται κανονικά με το πότισμα, όσον αφορά την ποσότητα και τη συχνότητα δηλαδή, τότε θα πρέπει να αναζητήστε την αιτία του προβλήματος στο χώμα. Κάθε πότε το ποτίζετε; Περίπου πόσο νερό βάζετε κάθε φορά; Εκεί που το φυτέψατε υπάρχει «κανονικό» χώμα του κήπου;

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος7/10/16 10:23

    Καλημερα! Εχω ενα ρυγχοσπερμο σε γλαστρα απο το μηνα Μαιο. Εδω κι ενα μηνα πεφτουν τα φυλλα του και δεν εχει καμια αναπτυξη. Ειναι φυσιολογικο αυτη την εποχη το "ριξιμο" των φυλλων σε αυτο το φυτο;
    Να σημειωσω οτι εχω βαλει το αναλογο λιπασμα τις περιοδους που εχετε πει αλλα δεν το εχω κλαδεψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα φύλλα που πέφτουν είναι μόνον τα παλιά μην τρομάζετε ... ακόμη. Κάποια στιγμή τα πιο γέρικα φύλλα φεύγουν. Συνήθως αυτό γίνεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι αλλά δεν είναι και απίθανο να πέσουν τώρα. Αν όμως βλέπετε να πέφτουν και νέα φύλλα τότε υπάρχει πρόβλημα. Τι απ' τα δύο συμβαίνει με το δικό σας ρυγχόσπερμο; Τα φύλλα που έπεσαν είναι νέα ή παλιά;

      Διαγραφή
  32. Εχω ενα ρυγχοσπερμο και ξαφνικά έριξε σχεδόν όλα τα φύλλα του σε μια ημέρα. Και καινούργια και παλιά. Τι μπορεί να φταίει? Είναι σε αυτόματο πότισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά μπορεί να φταίνε. Μήπως το αυτόματο πότισμα είναι ρυθμισμένο με τις συνθήκες του καλοκαιριού; Ο σταλάκτης βγάζει νερό; Η γλάστρα στραγγίζει; Δώστε μερικές πληροφορίες για το φυτό αυτό. Πού είναι; Σε τι συνθήκες ζει; Τι φροντίδες του παρέχετε;

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος11/10/16 19:25

    Ειναι παλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος14/12/16 16:19

    Γεια σας και απο εμένα εχω εδω και περιπου 3 μηνες ενα ρυγχοσπερμο το οποιο δεν αναπτύσσετε οπως πριν .Αρχικα μεγαλωναν κλαρια σχεδων χωρις φυλλα πανω τους το κουρεψα και το κρατησα χαμηλο ομως τωρα ενω εχουν φουσκωσει τα ματια και εχουν βγει βλασταρια 3-4 εκατοστα σταματησαν να μεγαλωνουν και αρχησαν να εμφανιζωνατι στην κατω επιφανεια μερικων φυλλων μαυρα στιγματα και μερικα φυλλα εχουν στην πανω επιφανεια τους στρογκυλα καφε στιγματα τα οποια μολις τα ακουμπαω ξεκωλανε.Μερικα φυλλα πεφτουν ομως ειναι ελαχιστα και ειτε ειναι πολυ παλια ειτε πολυ κιτρινα πρεπει να εχουν πεσει συνολικα 5 -6 φυλλα (το φυτο ειναι πολυ μικρο περιπου 1 μετρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Μέσα στο χειμώνα το ρυγχόσπερμο είναι φυσιολογικό να μην αναπτύσσεται. Είναι περίοδος ανάπαυσης. Όμως με το κλάδεμα που κάνατε το εξαναγκάσατε να προσπαθήσει να φτιάξει νέα βλάστηση. Για την ώρα αφήστε το ήσυχο και ποτίστε το μόνον όταν το χώμα του είναι στεγνό. Μην βάλετε τώρα λίπασμα αλλά την άνοιξη.

      Διαγραφή
  35. Δέσποινα Β4/3/17 00:19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δέσποινα Β4/3/17 00:21

    Καλησπέρα Με Ανδριτσόπουλε.
    Το μεράκι κ οι συμβουλές σας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για πολλούς από εμάς.
    Λοιπόν, έχω το ακόλουθο πρόβλημα με το ρυγχοσπερμο μου. Αφού άντεξε τον βαρύ χειμώνα, όπου τα πήγε ιδιαίτερα καλά, Μόλις μαλακώσε ο καιρός,το πότισα και του έριξα πολύ λίγο λίπασμα. Σημειωτέον πως ολον τον Ιανουαρίο, όπου οι θερμοκρασίες ηταν πολικές δεν το είχα ποτίσει καθόλου.Μια εβδομάδα λοιπόν μετά το πρώτο πότισμα κ το ελάχιστο λίπασμα, ξαφνικά και σε μια νύχτα τα φύλλα έγιναν καφέ στις άκρες κ έπεσαν σχεδόν όλα, παλιά και νέα φύλλα,καφέ μα και πράσινα.Ισως έχει αξία να αναφέρω πως είναι σε πολύ μεγάλη γλάστρα, σε δυτικό μπαλκόνι,με απευθείας ήλιο μόνο 2 με 3 ώρες το μεσημέρι.Το φυτό ειναι σχετικά νέο, το έχω ενάμιση χρόνο. Επίσης η ημέρα που πότισα συνέπεσε με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.
    Τα κλαδάκια είναι ζωντανά, έχουν χυμούς.Το κλαδεψα λιγάκι, στην προσπάθειά μου να το βοηθήσω.
    Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω προκειμένου να το σώσω? Θα μπορούσατε κάπως να με συμβουλευσεται? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έπρεπε να το αφήσετε απότιστο. Αφού οι βλαστοί είναι ακόμη πράσινοι, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί νέα βλάστηση. Ποτίζετε κανονικά, όποτε δείτε ότι το χώμα είναι στεγνό. Δώστε λίπασμα σε λίγες μέρες όταν είναι σίγουρο ότι πέρασν οι παγωνιές.

      Διαγραφή
  37. Καλησπερα! Εμενα το ρυγχοσπερμο μου παρουσιαζει μαυρες κηλιδες σε οσα φυλλα του εχουν απομεινει ,φαινεται ξεραμενο και στις ακρες των κλαδιων του υπαρχει κατι σαν ασπρη κλωστη. Ακομη, οταν ακουμπω τα φυλλα του νιωθω οτι υπαρχει σκονη. Οταν ηταν κρυος ο καιρος δεν το ποτιζα καθολου. Τωρα που εχει ανοιξει το ποτιζω τακτικα. Μηπως εχετε καποια συμβουλη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπερα! Εμενα το ρυγχοσπερμο μου παρουσιαζει μαυρες κηλιδες και στισε οσα φυλλα του εχουν απομεινει,,φαινεται ξερο και στις ακρες των κλαδιων του υπαρχει κατι σαν ασπρη κλωστη. Ακομη, οταν αγγιζω φ
    τα φυλλα του νιωθω οτι υπαρχει σκονη. Οταν ηταν κρυος ο καιρος δεν το ποτιζα καθολου. Τωρα που εχει ανοιξει το ποτιζω τακτικα. Το φυτο το εχω 2 χρονια και περυσι δεν ειχε παρουσιασει τιποτα. Ειχε ανθισει κανονικα! Μηπως εχετε καποια συμβουλη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Αυτό που περιγράφετε, με τα νέα φύλλα που μοιάζουν παλιά, είναι η εικόνα ενός φυτού που έμεινε χωρίς φροντίδα. Παρακαλώ πείτε μερικά πράγματα ακόμη:
      Αυτό το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα ή στο χώμα του κήπου; Κάθε πότε του δίνετε λίπασμα;
      Η σκόνη μπορεί να είναι απλώς σκόνη απ' αυτή που υπάρχει γύρω μας.

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα. Έχω και γω τρεις ρίζες με ρυγχοσπερμο στο εδαφος. Το χειμώνα μου πάγωσαν και τα 3 και αναγκάστηκα να το κλαδέψω. Άρχισε να πετάει νέα ματιά και κλαδιά και τώρα έχει ανθίσει. Όμως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και βγαζει κίτρινα φυλλα. Τα παλιά του φύλλα είναι κανονικά πράσινα αλλά τα νέα που έβγαλε είναι κιτρινα. Επίσης δεν μεγαλώνει σχεδόν καθόλου. Τέτοια εποχή κανονικά δε θα έπρεπε να έχει πάρει τα πάνω του? Σημειώνω ότι το πρόβλημα ισχύει και για τρία φυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαμηλά έπεσε η θερμοκρασία στην περιοχή σας; Το ρυγχόσπερμα αντέχει στο κρύο.
      Θέλει χώμα με καλή στράγγιση και πλούσιο σε οργανική ουσία, επίσης είναι απαιτητικό σε θρεπτικές ουσίες (άρα θέλει τακτικές λιπάνσεις) και δεν αντέχει στην ξηρασία. Μήπως κάτι δεν πήγε καλά με έναν ή περισσότερους απ' αυτούς τους παράγοντες;

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος25/5/17 18:57

    Καλησπέρα σε όλους. Έχω λοιπόν και γω ένα πρόβλημα με το δικό μου ρυγχοσπερμα. Έχω φυτεμένες στο χώμα 3 ρίζες με ρυγχοσπερμα. Το χειμώνα μου πάγωσαν και έτσι αναγκάστηκα να το κλαδέψω. Έπειτα πήρε λίγο τα πάνω του αλλά τώρα έχει μείνει στάσιμο. Βέβαια έχει ανθίσει τώρα αλλά τον τελευταίο καιρό μου βγάζει κιτρινα φυλλα. Τα παλιά που έχει είναι κανονικά πράσινα αλλά τα νέα είναι κιτρινα. Τι θα μπορούσα να κάνω? Μήπως κάνω κάτι λάθος? Κανονικά τέτοια εποχή δεν θα έπρεπε να έχει γρήγορη ανάπτυξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση είναι στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο. Στο μπλογκ αυτό τα σχόλια δημοσιεύονται αφού ελεγχθούν.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος6/6/17 18:25

    ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΑ ΤΕΛΗ ΣΕΜΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΙΑ ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΠΛΑΤΑΝΟΜΟΥΡΙΑ ΥΨΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2,5 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΦΥΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΥΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΑΔΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΑΣΙΝΩΠΑ ΩΣΤΟΣΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ.ΤΙ ΝΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ; ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΦΕΝΔΑΜΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΧΕΙ ΛΙΓΑ ΦΥΛΛΑ ( ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟ ΠΟΔΙ ΝΕΑ ΠΛΑΓΙΑ) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...Η ΑΛΛΗ ΠΛΑΤΑΝΟΜΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφ όσον το δέντρο είναι ακόμη ζωντανό κάποια στιγμή θα βγάλει φύλλα και βλαστούς. Για να δείτε αν είναι ζωντανό ξύστε λίγο την φλούδα του. Αν δείτε πράσινο από κάτω, τότε όλα είναι καλά. Για να το βοηθήστε κάντε του ένα - δυο ριζοποτίσματα με κάποιο φυτο-διεγέρτη από φύκια όπως είναι το Ακάντιαν. Εφαρμόστε το ίδιο και στο σφενδάμι.
      Ξεκινώντας απ' τη Θεσσαλονίκη τα Νέα Πλάγια, αν δεν κάνω λάθος, είναι λίγο πριν τα Μουδανιά και είναι παραθαλάσσιο μέρος. Τα δέντρα που φυτέψατε είναι κοντά στη θάλασσα; Τα φτάνει η αλμύρα;

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος16/6/17 15:48

    Κύριε Ταξιάρχη θα ήθελα να μου δώσετε τις γνώσεις σας στο πρόβλημα που έχω με το ρυγχοσπερμα.το αγόρασα στις αρχές Μαΐου και μεταφυτεύουμε αμεσως.Κι ενώ πήγαινε καλά δηλαδή πέταξε καινούργια φιλαράκια και άνθη ξαφνικά ρίχνει τα καινούργια φύλλα πράσινα όπως είναι.τα υπόλοιπα καινούργια που παραμένουν στο φυτό είναι λίγο μαραζωμενα.οταν λέω λίγο εννοώ πως δεν είναι ζαρωμένα ούτε έχουν αλλάξει μορφή αλλα είναι σαν να διψάνε ενώ το χώμα είναι σταθερά υγρό.μηπως φταίει που το χτυπάει ο ήλιος από τις 4 με 5 το μεσημέρι και μετα;Είναι φυτεμένο σε γλάστρα σε βορεινό μπαλκόνι που το πιάνουν οι αερηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγε κάτι στραβά στη μεταφύτευση; Μήπως έσπασε η μπάλα χώματος και κόπηκαν κάποιες ρίζες; Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι. Αν εκεί είναι το πρόβλημα δεν έχετε να κάνετε κάτι παρά να περιμένετε να δείτε τι θα γίνει. Όσο για τη θέση του φυτού, ο μειωμένος φωτισμός δεν θα είναι πρόβλημα όμως οι άνεμοι μπορεί να κάνουν ζημιά.

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος16/6/17 16:15

    Εδω κχρονια εχω ενα υπεροχο ρυγχοσπερμα .Φετος κ ενω ολα του τα φυλλα ηταν πρασινα και ανθοφορουσε εντελως αποτομα αρχισαν να κιτρινιζουν πολλα φυλλα του και να πεφτουν μαζι και πολλα νεα πρασινα.Γιατι?σημερα του εβαλα λιπασμα και λιγο σιδηρο.Τι αλλο να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου δίνετε πολλά στοιχεία. Αλλάξατε χώμα πρόσφατα; Το μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα; Μήπως ψεκάσατε με κάτι; Το λίπασμα το βάλατε αφού άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα; Σκαλίστε λίγο το χώμα και προσέξτε να δείτε αν υπάρχει κάτι εκεί.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος23/6/17 16:32

    Κύριε Ταξιάρχη καλησπέρα.Απο τον Μάιο που μας πέρασε έχω φυτέψει ένα σχετικά
    μικρο ρυγχοσπερμα σε γλάστρα σε βορεινό μπαλκόνι.κι ενώ η μεταφύτευση πήγε μια χαρά κι άρχισε να αναπτύσσεται με καινούργια φύλλα και άνθη ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα του.Πριν από μία εβδομάδα διαπίστωσα στο κάτω μέρος των φύλλων σαν μικρό ιστό...υποψιάστηκα για τετρανυχο και ψεκασα 2 φορες με μείγμα σαπούνι+νερό+οινόπνευμα.δεν αλλαξε τιποτα..Τρια πιστεύω ότι είναι τα αίτια ...Η'ο καθημερινός μεσημεριανος ανεμος,η'τοα που είναι από προηγούμενο φυτό που μου το έκαψε ο χιονιάς,η' ο τετρανυχος..τι να κάνω..θέλω τόσο πολύ να το σώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Φυτέψατε το ρυγχόσπερμο μέσα στο χώμα από το προηγούμενο φυτό ή αγοράσατε καινούργιο χώμα; Τα φύλλα που πέφτουν είναι καινούργια ή παλιά; Η γλάστρα στραγγίζει καλά από το νερό του ποτίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος24/6/17 15:53

    Σας ευχαριστω για την γρηγορη ανταποκριση..πρωτον το χωμα ηταν είναι από το προηγουμενο φυτο..δευτερον τα φυλλα που πεφτουν είναι και από τα παλια αλλα και από τα καινουργια..οσο για την γλαστρα πιστευω ναι στραγγιζει καλα αφου κάθε φορα που το ποτιζω τρεχει νερο από κατω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παλιό χώμα είναι ακατάλληλο για φύτευση. Κρατάει πολύ λίγο νερό, αν είναι πολύ παλιό περιέχει πολλά βλαβερά άλατα και είναι πολύ πιθανό να περιέχει και εχθρούς ή ασθένειες όπως είναι οι προνύμφες της χρυσόμυγας (κάτι «ζουζούνια» που μοιάζουν με λευκά χοντρά σκουλήκια) που κάνουν ζημιές στις ρίζες των φυτών. Αν το πρόβλημα είναι το χώμα θα το διορθώσετε με την επαναλαμβανόμενη προσθήκη λίγου κομπόστ και τις λιπάνσεις που πρέπει έτσι κι αλλιώς να κάνετε.
      Αν το πρόβλημα είναι ο τετράνυχος θα πρέπει τουλάχιστον να τον περιορίσετε. Το σαπουνόνερο είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά. Δεν θα τον εξαφανίσει αλλά σίγουρα θα μειώσει τον πληθυσμό του. Προσέξτε ότι σαπουνόνερο και γενικά τα φυτοπροστατευτικά εφαρμόζονται σε ποτισμένα φυτά.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος28/6/17 11:18

    καλημερα.εχω ρυγχοσπερμο σε δυο γλαστρες με διαμετρο 25cm και υψος περιπου 20cm.τα ειχα παρει σχεδον ταυτοχρονα στις αρχες μαιου.ανθισαν και τα δυο αλλα στο ενα δυστυχως εχουν πεσει ολα τα φυλλα του και εχουν μεινει μονο τα κλωναρια.υπαρχει περιπτωση να τιναξει καινουργια φυλλα?επισης μηπως θα επρεπε να βαλω τουλαχιστον αυτο που εχει τα φυλλα σε πιο μεγαλη γλαστρα και αν ναι ποια εποχη ειναι καταλληλη για μεταφυτευση?
    επισης κατι ακομα ειχα παρει αρχες της ανοιξης δυο τριανταφυλλιες.ενω στην αρχη αναπτυσσοταν κανονικα και εβγαλαν ανθη ξαφνικα στην μια αρχισαν σιγα σιγα να μαλακωνουν τα κλωναρια και να μαραινονται και καποια στιγμη ειδα στο χωμα μεγαλα σκουληκια,τελικα αλλαξα τελειως το χωμα σ αυτη την τριανταφυλλια ,την κλαδεψα αλλα εδω και 3 βδομαδες δεν βλεπω σημεια ζωης στο φυτο..στην αλλη τριανταφυλλια εχουν αρχισει να πεφτουν τα φυλλα,αυτη τη στιγμη εχει 4-5 φυλλα ολα και ολα τα οποια πιστευω οτι μερα με την ημερα θα πεσουν και αυτα.η συγκεκριμενη ειχε απο την κατω πλευρα των φυλλων πολυ πολυ μικρα εντομα τα οποια ειχαν κανει κατι σαν ιστο.εριξα σαπουνονερο με οινοπνευμα και για την ωρα εχουν φυγει.μπορω να κανω κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοίγετε πολλά θέματα μαζί και δίνετε λίγα στοιχεία.
      Δεν μπορώ να ξέρω αν τα ρυγχοσπέρματα χρειάζονται μεταφύτευση γιατί δεν ξέρω πόσο καιρό είναι στις γλάστρες τους. Αλλάζουμε γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια συνήθως χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Οι πλέον κατάλληλες περίοδοι για μεταφύτευση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Ούτε στην άλλη ερώτησή σας μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ξέρω για ποιό λόγο έχασε τα φύλλα του το ένα από τα δύο ρυγχοσπέρματα. Αυτή τη στιγμή είναι ζωντανό;
      Στις τριανταφυλλιές τι άλλο να κάνετε; Τις βγάλατε απ' το χώμα, τις κλαδέψατε, τις ψεκάσατε και όλα αυτά προς το τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου απ' ό,τι κατάλαβα. Κάνατε όλα όσα δεν έπρεπε να κάνετε. Και το ότι έχουν ακόμη 4-5 φύλλα είναι θαύμα. Απ' αυτή τη στιγμή αρχίστε να τις ποτίζετε μόνον όποτε καταλαβαίνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό και περιμένετε να δείτε πως θα πάνε. Εννοείται πως βρίσκονται σε θέση κατάλληλη για τις ανάγκες τους, δηλαδή ηλιόλουστη και προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. Αν είναι σε γλάστρα τοποθετήστε την ψηλά. Δείτε σχετικά εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/γλάστρες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/6/17 20:32

      Ευχαριστω για την ανταποκριση.
      το ενα ρυγχοσπερμο εδω και 3 βδομαδες που εχασε και τα τελευταια φυλλα δεν εχει βγαλει καινουργια,ειναι μονο με τα κλωναρια,αλλα νομιζω οτι δεν εχει ξεραθει.το αλλο ειναι σ αυτη τη γλαστρα απο αρχες μαιου περιπου που το πηρα,και ελεγα μηπως θα ηταν καλυτερα να το βαλω σε μεγαλυτερη μηπως "ζοριζεται" σ αυτη που ειναι τωρα.
      οσον αφορα τις τριανταφυλλιες,μονο την μια αυτη που βρηκα τα σκουλικια στο χωμα της αλλαξα το χωμα και την κλαδεψα γιατι ετσι και αλλιως τα κλωναρια της μαλακωναν ,εγερναν και στο τελος ξεραινοταν.την αλλη δεν την πειραξα καθολου,απλα εχει μεινει με ελαχιστα φυλλα

      Διαγραφή
    3. Έχει σημασία να βρείτε γιατί χάλασαν τα φυτά σας.
      Μήπως κάτι πήγε στραβά στη μεταφύτευση; Πάντα χαλάνε κάποιες ρίζες όταν μεταφυτεύουμε, αν είναι λίγες τα φυτά συνέρχονται γρήγορα, αν είναι πολλές τότε αργούν πολύ να συνέρθουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταστρέφονται εντελώς. Το ότι ακόμη είναι ζωντανά τα ρυγχοσπέρματα είναι ενθαρρυντικό. Τα φυτά τοποθετήθηκαν σε θέσεις κατάλληλες για αυτά; Οι τριανταφυλλιές είναι σε ηλιόλουστη θέση σε εξωτερικό χώρο; Τα ρυγχοσπέρματα προτιμούν ημισκιερές θέσεις καλά προστατευμένες από τους ανέμους.
      Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό; Το νερό στραγγίζει από τις γλάστρες ή μένει στο χώμα;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος30/6/17 10:33

      καλημερα
      ολα τα φυτα ειναι στην βεραντα.ειδικα τις τριανταφυλλιες τις χτυπαει πολλες ωρες ο ηλιος,ολες οι γλαστρες εχουν πετρες στον πατο και ποτιζω οταν βλεπω οτι επιφανειακα εχει στεγνωσει το χωμα

      Διαγραφή
    5. Άρα η πιθανότερη αιτία της ζημιάς είναι το σοκ της μεταφύτευσης. Συνεχίστε να τα ποτίζετε με τον τρόπο που λέτε και περιμένετε να δείτε τι θα γίνει. Βάλτε λίπασμα τον Σεπτέμβριο εφ όσον όλα πάνε καλά και δείτε σημάδια νέας βλάστησης. Αν στις τριανταφυλλιές δείτε «ζουζούνια» στα φύλλα (και στο κάτω μέρος τους) ψεκάστε με σαπουνόνερο και οινόπνευμα ή αγοράστε εντομοκτόνο - ακαρεοκτόνο με φυσικό πύρεθρο. Όπως σας έγραψα και στην πρώτα απάντηση, βάλτε τις γλάστρες λίγο πιο ψηλά απ' το δάπεδο.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος25/10/17 11:01

    Καλημέρα κυριε Ανδριτσόπουλε.Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.Ποία ειναι η κατώτερη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ρυγχόσπερμό σε γλάστρα;Η περιοχη που ζώ πιανει τον χειμώνα μεχρι και-20.Πως πρεπει να το φροντίσω με τετοιου είδους καιρικές συνθήκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τα «βιβλία» το ρυγχόσπερμο, αντέχει μέχρι τους -12 C. Αυτό σημαίνει πως όποιο τμήμα του φυτού εκτεθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία θα χαλάσει. Αν εσείς το φυτέψτε μέσα σε γλάστρα που θα έχετε «φοδράρει» το εσωτερικό της με αεροπλάστ, και την τοποθετήστε μπροστά από έναν τοίχο με νότια έκθεση, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Αν μάλιστα ο τοίχος είναι τοίχος κατοικίας και όχι περίφραξης, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται πάρα πολύ.

      Διαγραφή
  49. Ανώνυμος18/4/18 13:42

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΟ ΜΟΥ.ΤΟ ΕΧΩ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΦΕΤΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΝΕΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΥΜΝΟ...ΜΟΝΟ ΚΛΑΔΙΑ!!!!! ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΡΙΞΑΝ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΠΟΡΡΙΠΑΝΤΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΗΚΕ... ΕΒΑΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΞΑΝΑ ΦΥΛΛΑ?? ΟΤΑΝ ΚΟΒΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΡΗ ΒΓΑΖΕΙ ΓΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΡΑΘΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να ξέρω αν θα τα καταφέρει ή όχι να σωθεί. Μέσα σε 2-3 εβδομάδες θα μάθετε το αποτέλεσμα. Όμως αν τυχόν σας συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, μην αλλάξτε το χώμα αλλά ποτίστε τη γλάστρα με μεγάλη ποσότητα νερού ώστε να ξεπλυθεί ό,τι βλαβερό υπάρχει εκεί. Έτσι θα αποφύγετε την αλλαγή χώματος που είναι ένα σοκ για κάθε φυτό.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/4/18 12:30

      ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα σας,
    Έχω ένα ρυγχοσπερμο σε γλάστρα και τα φύλλα του έχουν αρχίσει να βγάζουν ένα κολλώδης υγρό. Τι μπορεί να φταίει και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω?
    Σας ευχαριστώ πολύ,
    Αποστολία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξτε προσεκτικά το φυτό. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε πάνω του μελίγκρες. Για την καταπολέμησή τους αναζητήστε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ αυτή με τον τίτλο, μελίγκρα. Οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ είναι στο κάτω μέρος της σελίδας του μπλογκ.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Έχω φυτέψει κι εγώ ρυγχοσπερμο δίπλα σε συρμάτινο φράχτη για να αναρρηχηθει! Με ποια συχνότητα πρέπει να ποτίζετε κ πόσο νεράκι? Χρειάζεται να λιπανθει αυτή την περίοδο? Από τις 8 ριζεσ που έχω φυτέψει μόνο η 1 έχει κιτρινωπά λίγο σαν "σγουρά" φύλλα. Οι υπόλοιπες έχουν ζωντανο πράσινο φύλλωμα. Αυτή η "προβληματική" θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση?

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή θα δείτε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, βρείτε εκεί αυτή με τον τίτλο «ρυγχόσπερμο», πατήστε πάνω της με το ποντίκι και θα διαβάστε όλες τα άρθρα που υπάρχουν στο μπλογκ σχετικά με αυτό το φυτό. Λίπασμα στα φυτά του κήπου βάζουμε άνοιξη και φθινόπωρο. Ποτίστε όποτε διαπιστώστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Ελέγξτε τα «σγουρά» φύλλα για να δείτε αν υπάρχουν πάνω του έντομα.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  52. Καλησπερα εχω εδω και λιγα χρονια αγορασει ενα ρυγχοσπερμο και το εχω τοποθετησει σε μεγαλη γλαστρα στο μπαλκονι...απο την αρχη που το πηρα δεν ηταν ιδιαιτερα πυκνο το φυλλωμα του..τα τελευταια 2 χρονια του ριχνω λιπασμα οπως μου συνεστησε ο γεωπονος απο οπου το αγορασα και με τον ιδιο τροπο που αναγραφετε σε αλλα σχολια. Παρολα αυτα δεν εχω δει καμια διαφορα. Το φυτο ενω εχει γινει αρκετα ψηλο εχει αραιη βλαστιση και λιγοτερα ανθη. Το χρωμα του φυλλωματος ειναι φυσιολογικο τι μου συστηνεται να δοκιμασω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι το ρυγχόσπερμο βρίσκεται σε κατάλληλες για αυτό συνθήκες και επομένως πρέπει να αναζητήσει κανείς την αιτία του προβλήματος κάπου αλλού. Με αυτή την προϋπόθεση, να μία εξήγηση:
      Όταν κάποιο φυτό το μεταφυτεύουμε σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή όπου βρίσκεται συμβαίνει συχνά να καθυστερεί η ανάπτυξή του. Η καθυστέρηση αυτή είναι πιο έντονη αν το φυτό ήταν για πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα πριν το μεταφυτεύσουμε. Άρα, η πρότασή μου είναι να κάνετε υπομονή.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας έχω κι εγώ πρόβλημα με καινούριο ρυγχοσπερμο που πήρα, έβγαλε άσπρα στίγματα ακαθοριστου σχήματος στα φύλλα κι έχει πιάσει στο νέα βλασταρακια, άσπρα μικρά έντομα και δεν τα αφήνει να μεγαλώσουν. Τι να κάνω; τα έπλυνα αλλά δεν έφυγαν και τώρα το κλάδεψα πολύ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες των εντόμων; Το email μου θα το βρείτε στη δεξιά στήλη με τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

      Διαγραφή
  54. Ανώνυμος13/6/19 00:35

    Κυριε Ταξιαρχη, καταρχην να σας εχει ο Θεος καλα, γιατι φαινεστε ανθρωπος με μερακι και αγαπη για τα φυτα για να απαντατε σε καθε σχολιο.

    Ειχα διαβασει αυτη τη σελιδα κι ολα τα σχολια, κι αποφασισα να παρω κι εγω ενα ρυγχοσπερμο για το μπαλκονι. Κι ενω στην αρχη ειχε πλουσια ανθοφορια, εχει εδω και καιρο που ενω τα φυλλα ειναι καταπρασινα, τα ανθη λιγοστεψαν υπερβολικα, σαν να βγαινουν μαραμενα και πεφτουν συνεχεια.
    Νομιζα οτι δεν χρειαζονταν λιπασμα και δεν του εδωσα ποτε. Μου ειπαν ομως οτι το νερο απο βρασμενα χορτα εχει πολλα θρεπτικα στοιχεια για τα φυτα και του ειχα ριξει ενα μπουκαλι. Αν ειχε καει απο αυτο δεν θα επρεπε να εχουν παθει κατι και τα φυλλα ομως; Βλεπω αλλα που ειναι φουλ στα ανθη και το δικο μου ειναι σαν κακομοιρικο με λιγοστα μαραμενα ανθη. Σας παρακαλω δωστε μου τα φωτα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Πόσο καιρό έχετε το ρυγχόσπερμο αυτό; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα;
      Λίπασμα χρειάζονται όλα τα φυτά. Μάλιστα το λίπασμα είναι ο μόνος τρόπος να βρουν τροφή όσα βρίσκονται μέσα σε γλάστρα. Δεν γνωρίζω κάτι για το νερό απ' τα βρασμένα λαχανικά. Πιθανόν να είναι καλό όμως δεν πιστεύω ότι μόνον αυτό φτάνει για να θρέψει ένα φυτό. Ζημιά θα μπορούσε να κάνει μόνον αν ήταν βραστό την στιγμή που το ρίξατε, αλλά και τότε θα χάλαγε όλο το φυτό.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια σας και την γρηγορη απαντηση. Το ρυγχοσπερμο το εχω περιπου στους τρεις μηνες, κι εχω περιπου δυο μηνες που το εκανα μεταφυτευση. Μπορει αυτα τα συμπτωματα να ειναι κι απο το σοκ της μεταφυτευσης; Κανει να του ριξω τωρα καλοκαιριατικα λιπασμα ανθοφοριας μπας και παρει τα πανω του; και ποσο συχνα θελει λιπασμα;

      Διαγραφή
    3. Απ' ό,τι καταλαβαίνω το φυτό είναι καλά αλλά τα άνθη του έχουν χαλάσει. Αυτό δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο. Το ρυγχόσπερμο δεν ανθοφορεί κατά κύματα. Κάνει άνθη και κάποια στιγμή αυτά ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Άρα νέα λουλούδια θα ξαναδείτε την επόμενη χρονιά. Για τη λίπανση αναζητήστε λίγο πιο κάτω, ανάμεσα στις Ετικέτες αυτές με τους τίτλους «ρυγχόσπερμο» και «γλάστρες» εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
  55. Κυριε Ανδριτσοπουλε καλημερα και παλι ..εχω ενα ρυγχοσπερμο σε γλαστρα το οποιο το κλαδεψα πριν 1 μηνα για να το αναζωογονησω ..δεν φαινοταν να εχει γενικα καποιο προβλημα..ολο αυτο τον καιρο ομως ειναι γυμνο απο φυλλα και δεν βλεπω καμμια ενδειξη προς το καλυτερο ..ειναι φυτο παλιο 8 χρονων..του εχω ριξει λιπασμα το εχω προσεξει και το χειμωνα ..αλλα τιποτε ..ο κορμος του ειναι γκρι και απο κατω ξυνοντας ειναι πρασινο ..το εχω κόψει και το ύψος του τώρα είναι στο 1 μέτρο Ευχαριστώ εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ότι βλέπετε κάτι πράσινο σημαίνει ότι το φυτό είναι ζωντανό. Φέτος ο χειμώνας ήταν ήπιος και γι΄αυτό είναι πολύ πιθανό το κλάδεμα να έγινε πολύ αργά. Συνέπεια του καθυστερημένου κλαδέματος ήταν να αφαιρεθούν τα μάτια που θα εκπτύσσονταν (θα έδιναν νέους βλαστούς) πρώτα. Άρα πρέπει να περιμένετε και να φροντίζετε το φυτό κανονικά.
      Αυτά ισχύουν εφ όσον όλοι οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ρυγχόσπερμο είναι σε αποδεκτό επίπεδο, δηλαδή το λίπασμα, το χώμα και ο διαθέσιμος χώρος (μεταφύτευση).
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα σας, ριχόσπερμα οι ανθοί πέφτουν και εχουν αυτή τη μορφή, http://prntscr.com/sl713a τι πρόβλημα υπάρχει; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν βλέπω κάτι περίεργο στη φωτογραφία. Το φυτό έχει κάποιο πρόβλημα;

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα σας κύριε ανδριτσοπουλε εδώ και ένα χρόνο αγόρασα 2 ρυγχοσπερματα τα οποία τα μεταφυτευσα αμέσως σε μια μεγάλη ζαρντινιερα,δεν έχω δει ανάπτυξή καμία.Την άνοιξη είδα μια μικρή αλλά και πάλι έχανε τα φύλλα του αμέσως και παρατήρησα ότι έπιαναν και μελιγκρα.Αυτή τη στιγμή και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν υπάρχει ούτε ένα φύλλο εχουν την όψη των ξεραμενων,άρχισα να Ρίχνω υδατοδιαλυτο λίπασμα. επίσης ανακατεύοντας το χώμα βρήκα δυο σκουλήκια τα οποία απομακρυνα,υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ή να τα ξηλωσω και να βάλω άλλα?τα είχα αγοράσει σε ύψος 1,80 για να καλύψω την θέα από την διπλανή ταράτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα επανέλθουν. Αν ξύνοντας με τον αντίχειρα τον φλοιό δείτε από μέσα κάτι πράσινο, τότε υπάρχουν ελπίδες. Ελπίδες, όχι βεβαιότητα. Όμως το πιο σημαντικό είναι να βρείτε τι ήταν αυτό που δεν πήγε καλά και χάλασαν τα φυτά.
      Οι μελίγκρες μόνον αν ήταν πάρα πολλές μπορούν να χαλάσουν εντελώς ένα σχετικά μεγάλο φυτό. Η ζαρντινιέρα όπου φυτέψατε έχει καλή στράγγιση; Φεύγει από τον πυθμένα το νερό του ποτίσματος; Κάθε πότε ποτίζατε; Χρησιμοποιήσατε καινούργιο χώμα στις ζαρντινιέρες; Η θέση τους είναι υπήνεμη; Είναι ηλιόλουστη ή σκιερή;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  58. Τέλη Σεπτέμβρη μεταφυτεψα ενα ριγχοσπερμο και μετα απο 20 ημερες ενω πεταξε πολλα καινουργια βλαστάρια, άρχισαν να πεφουν τα φύλλα του οχι ομως τα μικρα που είναι στα βλαστάρια, το χωμα του ειναι πολυ υγρο εως λασπερο στον πάτο της γλάστρας και σταματησα εδω και λιγες μέρες να το ποτιζω, μηπως πρέπει να του αλαξω ολο το χωμα? Ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Το πιθανότερο είναι ότι κάτι πήγε στραβά στη μεταφύτευση. Ίσως κόπηκαν ρίζες όταν το βγάζατε από την παλιά γλάστρα. Έγινε κάτι τέτοιο; Το νερό του ποτίσματος φεύγει από το κάτω μέρος της νέας γλάστρας; Βάλατε στον πυθμένα της νέας γλάστρας κάποιο υλικό που διευκολύνει την αποστράγγισή της όπως σπασμένα κεραμικά, ελαφρόπετρα κ.λπ.;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  59. Δεν εχω βαλει στον πατο της γλαστρας τιποτα και το ποτίζω αυτόματα με σταγόνες, επισης του ειχα ριξει αρκετό κρυσταλλικό λίπασμα, εν τω μεταξυ εχουν πεσει Τώρα όλα τα φύλλα, πλην ομως ο κορμός ειναι πράσινος απο μεσα. Το χωμα της ματαφυτεψης ηταν παλαιό,πορω τώρα να του βαλω καινούργιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πρέπει πάντα να βάζουμε κάποιο υλικό που διευκολύνει την αποστράγγιση στον πυθμένα της γλάστρας καθώς και να ελέγχουμε αν οι τρύπες είναι ανοιχτές. Μόνον τα υδρόβια, όπως τα νούφαρα, μπορούν να ευδοκιμήσουν σε κλειστές γλάστρες. Αποφεύγουμε τη λίπανση σε φυτά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τέλος, το παλιό χώμα που έχει «ξεμείνει» μέσα σε παλιές γλάστρες είναι άχρηστο κατά κανόνα και πρέπει να το αντικαθιστούμε με νέο όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάτι.
      Τώρα, αν το φυτό είναι ακόμη ζωντανό, βγάλτε το προσεκτικά από τη γλάστρα και ξαναφυτέψτε το με νέο χώμα αφού φροντίσετε για την αποστράγγιση στη νέα γλάστρα. Μην πατήστε το χώμα γύρω από το φυτό, αφήστε το να καθίσει με το πότισμα. Μην δώσετε λίπασμα ακόμη. Ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Όμως να ξέρετε ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας.

      Διαγραφή
  60. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Αν τελικα υποκύψει, γιατί τωρα μπορεί να μην εχει φυλλα, αλλά ο κορμος και τα κλαδιά του είναι χλωρά, την ανοιξη καινουργιο. Ευχαριστώ και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορά θυμηθείτε, νέο χώμα και στον πυθμένα της γλάστρας ανοίγουμε τις τρύπες και σκεπάζουμε με κάποιο υλικό που βοηθά την αποστράγγιση.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα σας. Έχω το ρυγχοσπερμο σε γλάστρα που ανανεώθηκε τον Νοέμβριο. Το έχω γενικά από την άνοιξη του 20.Ειναι σε ηλιόλουστο σημείο το ποτιζω 3 φορές την βδομάδα τώρα αυτήν την εποχή. Λιπασμα ρίχνω ανθοφορια κάθε 15 μέρες τη δοσολογία που πρέπει. Έριξε αρκετά παλιά φύλλα έβγαλε καινούργια καθώς επίσης και εμφανή μπουμπούκια. Όμως τώρα τελευταία στα νεαρά φύλλα βλέπω κοιλιδες μαύρες και σε άλλα να ξερενονται οι άκρες των φύλλων. Από τι μπορεί να οφείλεται; πότισμα πολύ κάποια ασθένεια ίσως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε θυμίζει προσβολή από κοκκοειδή έντομα. Ελέγξτε την κάτω επιφάνεια των φύλλων κοντά στο κεντρικό νεύρο για να τα εντοπίσετε. Για την καταπολέμησή τους θα βρείτε σε μεγάλα κέντρα κήπου ή και πολυκαταστήματα διάφορα σκευάσματα κατάλληλα για ερασιτέχνες. Πάντως προσέξτε και το πότισμα. Έχει στεγνώσει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Αν δεν βρείτε κάτι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή αν έχετε απορίες, γράψτε μου ξανά εδώ.
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας και καλό Πάσχα δεν εντόπισα κάποιο έντομο έστω μικρό. Βάζοντας το δάχτυλο μέσα στο χώμα καταλαβαίνω ότι στεγνώνει βέβαια το βάζω στην ακρη της γλάστρας δεν είμαι σίγουρος αν εκεί ακριβώς που είναι η ρίζα στεγνώνει. Μπορώ κάπου να σας στείλω φωτογραφία φύλλο να το δείτε;

      Διαγραφή
    3. Αρκεί το ότι είναι στεγνό στην επιφάνεια. Φωτογραφίες μπορείτε να στείλετε με e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας. Σας έστειλα φωτογραφιες

      Διαγραφή
    5. Γεια σας
      Μία φωτογραφία είδα. Σε αυτήν δεν βλέπω κηλίδες σε φύλλα. Βλέπω, λίγα παλιά φύλλα ελαφρώς ταλαιπωρημένα, πολλά καινούργια σε καλή κατάσταση και το μόνο πρόβλημα είναι σε μία κορυφή που έχουν χαλάσει δύο φύλλα. Αυτό μπορεί να συνέβει από κακό πότισμα ή ακόμη και από κάτι που πήγε στραβά κατά τη λίπανση. Όπως, να δόθηκε λίπασμα όταν το φυτό ήταν απότιστο ή να δώσατε αυξημένη δόση. Σε ένα φύλλο βλέπω κάτι που θα μπορούσε να είναι μελίγκρα. Θα σας στείλω την εικόνα με επισήμανση. Τέλος, μου φαίνεται απίθανο το μαύρισμα να προκλήθηκε από μηχανική αιτία όπως από δυνατό άνεμο ή κάποιο χτύπημα.
      Περιμένω νέα σας.
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα σας κ πάλι! Έχω 6 ρυγχοσπερμα τα οποία τα 2 είναι ενός έτους+ κ τα υπόλοιπα φετινά. Όλα έχουν τουλάχιστον απόσταση 2 μέτρα μεταξύ τους. Κ σήμερα πρόσεξα ότι το ένα έχει πιάσει ψείρα. Το ψεκασα με ένα σκεύασμα που είχα αγοράσει πέρυσι για τον ίδιο λόγο. Κ λέω ας ρίξω μια ματιά κ στα άλλα. Κ είχαν θεματακι με ψείρες τα 4/6. Αναρωτιέμαι.... Κόλλησαν το ένα από το άλλο??? Έχουν απόσταση όμως μεταξύ τους. Κ επίσης τι προκαλεί ασθένειες όπως η ψείρα ?? Δλδ κάνω κάτι λάθος κ έπιασαν ψείρες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω πως αναφέρεστε στις μελίγκρες. Αυτές είναι έντομα, εχθροί του ρυγχόσπερμου και άλλων φυτών. Δεν τις προκαλεί κάτι, είναι μέρος της Φύσης. Ζουν μαζί με τα φυτά μας. Δεν κάνετε κάτι λάθος. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του σκευάσματος που χρησιμοποιήσατε. Λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες θα βρείτε αυτή με τον τίτλο «μελίγκρα» διαβάστε το σχετικό άρθρο και θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
  63. Νίκος27/5/21 19:00

    Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε.
    Αρχικά συγχαρητήρια για το blog και μπράβο σας που απαντάτε στις ερωτήσεις του κόσμου. Πολλές φορές έχω βρει τις απαντήσεις και για δικά μου ζητήματα. Αν μπορούσατε να με βοηθήσετε σε ένα πρόβλημα που έχω θα το εκτιμούσα πολύ.

    Έχω δύο ρυγχόσπερμα στο μπαλκόνι, αγορασμένα πέρσι από διαφορετικούς εμπόρους σε διαφορετικές γλάστρες. Είναι ακουμπισμένες σε τζαμένιο διαχωριστικό μπαλκονιού στο οποίο έχω βάλει πέργκολα. Μόλις τα πήρα τα μεταφύτευσα και δεν φαίνεται να χρειάζονται μεταφύτευση ακόμη.
    Το πρόβλημά μου είναι πως, ενώ πέρσι τα κλαδιά τους μεγάλωναν με μεγάλη ταχύτητα καλύπτοντας την πέργκολα, τα κλαδιά δεν βγάζαν φύλλα πάνω τους. Μόνο μικρά φυλλαράκια τα οποία μετά από λίγο πέφτανε. Τον χειμώνα και οι δύο χάσανε μεγάλο μέρος από το φύλλωμά τους, το οποίο ανακτήσανε τώρα την άνοιξη αλλά μόνο στο κεντρικό κομμάτι των φυτών. Τα κλαδιά τους είναι μακριά αλλά εντελώς γυμνά και, πλέον, όσο πάνε ξεραίνονται.
    Τους βάζω λίπασμα τακτικά (τώρα βάζω ένα 20-20-20) και ποτίζω όποτε βρίσκω το χώμα στεγνό.

    Τι πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει ώστε και τα δύο φυτά να αναπτύσσουν φύλλωμα και άνθη μόνο στον κεντρικό κορμό και καθόλου στα κλαδιά;

    Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το φυτό είναι εκτεθειμένο στον άνεμο; Πόση ώρα έχει ήλιο κάθε μέρα; Τι μορφή έχει το λίπασμα που βάζετε και κάθε πότε βάζετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Νίκος28/5/21 12:09

      Δεν θα έλεγα πως είναι εκτεθειμένο σε άνεμο τα φυτά, άλλωστε όπως είπα στηρίζονται σε διαχωριστικό μπαλκονιού-τζάμι οπότε είναι σχετικά προστατευμένα. Στα απέναντι μπαλκόνια έχουν και άλλοι ρυγχόσπερμα τα οποία πραγματικά ακμάζουν. Φαντάζομαι πως όσο αέρα έχουν αυτοί, έχω κι εγώ!

      Ως τώρα έβαζα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα (6-4-5), τις τελευταίες δυο φορές το γύρισα σε κρυσταλλικό υδατοδιαλυτό 20-20-20 μήπως δω διαφορά.

      Το πρώτο λίπασμα το έβαζα κάθε 2 βδομάδες με παύση όταν έπιασαν τα κρύα, το δεύτερο άφησα ένα κενό 10 ημερών.

      Απευθείας ηλιακό φως, δηλαδή να τα βαράει ο ήλιος τα φυτά, παίρνουν περίπου 2 ώρες την ημέρα τώρα, 2-4 το μεσημέρι χονδρικά. Το μπαλκόνι γενικά είναι φωτεινό, ακόμα κι όταν δεν το βαράει ο ήλιος.

      Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο, αλλά πέρσι είχαν πιάσει μελίγκρα την οποία καταπολεμήσαμε επιτυχώς. Έχει περάσει και ένας χρόνος από τότε.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Μειώστε το μήκος των πλάγιων κλαδιών αφαιρώντας το 1/3 ή το 1/4 του μήκους των με σκοπό να αναγκάσετε τα φυτά σας να δώσουν νέους βλαστούς από τα «μάτια» που βρίσκονται στις μασχάλες των μίσχων των φύλλων. Αν χρειαστεί επαναλάβετε το κλάδεμα και την επόμενη χρονιά, πάντα μετά την περίοδο ανθοφορίας.
      Προσέξτε τη δοσολογία του λιπάσματος. Αν είναι πιο αραιή από τη συνιστώμενη δεν πειράζει, η πυκνότερη όμως μπορεί να φέρει προβλήματα. Τέλος, έχετε το νου σας στη μελίγκρα. Δεν προκάλεσε αυτή το πρόβλημα αλλά τώρα είναι η εποχή της. Πιστεύω ότι με το κλάδεμα θα δείτε διαφορά.

      Διαγραφή
    4. Νίκος29/5/21 20:34

      Σας ευχαριστώ πολύ!
      Θα περιμένω να τελειώσει η περίοδος ανθοφορίας και θα το δοκιμάσω.

      Διαγραφή
  64. Δήμητρα3/9/21 11:30

    Καλημέρα σας, έχω κι εγώ ένα ρυγχόσπερμο και μου ρίχνει τα φύλλα ενώ στις κορυφές του βγάζει καινούργια. Τι πρέπει να κάνω? Το αγόρασα τον Ιούλιο απανθισμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάτι δεν κάνετε καλά σχετικά με το πότισμα ή το έχετε τοποθετήσει σε θέση που δεν του ταιριάζει. Ποτίστε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Το ρυγχόσπερμο θέλει θέση προστατευμένη από τον άνεμο και από τον καυτό ήλιο. Μην δώστε λίπασμα αν δεν περάσουν οι ζέστες. Το μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά την αγορά; Αν ναι, είναι φυσιολογικές τέτοιες ζημιές εφ όσον όμως είναι μικρής έκτασης.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/9/21 09:45

      Καλημέρα σας κ. Ταξιάρχη.
      Στο μπαλκόνι μου έχω μια ζαρντινιέρα μεγάλη με δύο ρυγχοσπερματα,και άλλα δύο σε μονές γλάστρες μεγάλες.
      Επίσης και μια ελιά Καλαμών. Φουντωτή στο 180cm ύψος περίπου.
      Λόγω χώρου και στατικότητας θέλω να μειώσω τον ογκο της ζαρντινιέρας και των γλαστρών κατά ένα τέταρτο τουλάχιστον.θελω ουσιαστικά να μεταφύτευσω τα παραπάνω φυτά σε μικρότερες γλάστρες. Πώς θα μπορούσα να το κανω; Η επόμενη λύση είναι να φύγουν εντελώς κάτι που δε θέλω γιατί τα "αγαπώ" πολύ.

      Παρεμπιπτόντως τα φυτά είναι στο τρίτο έτος τους, με τις συμβουλές σας, αναπτύσσονται ομοιόμορφα και είναι σε εξαιρετικη κατάσταση.
      Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Πόσο καιρό είναι τα φυτά αυτά στις γλάστρες τους;
      Περιμένω νέα σας

      Υ.Γ. Γράψατε την ερώτησή σας μέσα στο θέμα που είχε ανοίξει κάποιος άλλος αναγνώστης του ιστολόγιου. Αυτό μπορεί να μπερδέψει. Για να γράψετε και να στείλετε το ερώτημά σας μόνο του χωρίς να μπείτε στα «χωράφια» άλλου αναγνώστη θα έπρεπε να είχατε πατήσει «Προσθήκη σχολίου» και όχι «Απάντηση».

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος16/9/21 07:59

      Με συγχωρείτε...
      Είναι δυο χρόνια στις γλάστρες κ έχουν πλούσιο ριζικό σύστημα

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Αν τα ρυγχοσπέρματα είναι τώρα σε μια ζαρντινιέρα του 1 μ. και εσείς θέλετε να τα βάλετε σε μία που θα έχει μήκος 0,75 μ. τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε το 1/2 του όγκου της «μπάλας» χώματος των, να τα βάλετε στη νέα ζαρντινιέρα και να συμπληρώσετε με χώμα τον όποιον κενό χώρο απομείνει. Χοντρικά, θέλετε να αφαιρέσετε κάτι λιγότερο από το μισό ριζικό τους σύστημα. Η επέμβαση είναι πολύ μεγάλη, δεν μπορώ να πω αν το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Προσωπικά, θα προχωρούσα σε αυτή τη μείωση μόνον αν ήταν απαραίτητη για να συνεχίσω να έχω τα φυτά αυτά. Αν το κάνετε, θυμηθείτε να δώσετε μετά την αλλαγή, 1-2 δόσεις από κάποιο σκεύασμα με εκχύλισμα φυκιών. Θα βοηθήσει τα φυτά να συνέλθουν από το σοκ.

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος17/9/21 07:31

    Ευχαριστώ πολύ, θα το κάνω και θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Το εκχύλισμα το έχω κ είχε κάνει καλή δουλειά στην αρχική μεταφύτευση.
    Χίλια ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγει κανείς με τα φυτά του. Υποθέτω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
      Ενημερώστε με για το αποτέλεσμα αλλά κάντε εδώ που γράφουμε τώρα. Για να γράψετε πατήστε «Απάντηση» όχι «Προσθήκη σχολίου», έτσι θα καταλάβω για ποιά φυτά μιλάμε.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/11/21 09:38

      Κ. Ταξιάρχη καλημέρα σας.
      Άφησα λίγο καιρό να περάσει για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα.
      Λοιπόν η μία μεγάλη ζαρτινιερα με δύο ρυγχοσπερματα, έγινε δύο σημαντικά μικρότερες γλάστρες, άλλα δύο ρυγχοσπερματα σε μεμονωμένες γλάστρες, το ριζικό τους σύστημα μειώθηκε στο μισό σχεδόν και μπήκαν σε μικρότερες γλάστρες.
      Ομοίως μπήκαν σε μικρότερες γλάστρες μια ελιά Καλαμών κλαδεμενη φουντωτή και τρία λιγουστρα σε ζαρντινιέρα.
      Στα λιγουστρα και στην ελιά μέχρι στιγμής ουδεμία μεταβολή επήλθε στην όψη και στην πρότερη ευρωστία τους.
      Τα ρυγχοσπερματα τώρα, τις πρώτες είκοσι ημέρες ήταν σα να μη συνέβη τίποτα, τις επόμενες ημέρες κοκκίνισαν τα μισά σχεδόν φύλλα, σε άλλα περισσότερο σε άλλα σχεδόν κανένα και έπεσαν.
      Τώρα είναι με λιγότερα φύλλα, δεν έχουν τη ζωηραδα που έχει ένα ρυγχοσπερμα στο χώμα, αλλά δείχνουν κραταιά και συνεχίζουν να βλασταίνουν καθ'ύψος.

      Υ.γ. το ριζικό τους σύστημα το έκοψα με πριονακι κάθετα περιμετρικά και οριζόντια στον πάτο.

      Αυτά και ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Οι ελιές και τα λιγούστρα είναι πιο «βολικά» σε τέτοιες εργασίες, αντίθετα με το ρυγχόσπερμα. Όταν θα έρθει η άνοιξη μην αμελήσετε την τακτική τους λίπανση με κάποιο πλήρες λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης. Έχετε υπ' όψη ότι θα χρειαστούν πιο συχνές λιπάνσεις με πιο αραιές δόσεις από το σύνηθες. Φανταστείτε ότι θα πρέπει τα φυτά αυτά να λειτουργούν περίπου όπως τα μπονσάι.
      Καλή επιτυχία!
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος19/5/22 22:26

    Καλησπέρα σας . σε μια εβδομάδα θα φυτέψω κάποια φυτακια σε απόσταση 1,5 μέτρα το ένα από το άλλο με σκοπό έναν πράσινο φράχτη ! Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω ; Δλδ θα τα φυτέψω με κάποιο κηποχωμα και θα πρέπει να δεθουν στον φράχτη που θέλω να αναρριχηθουν ; Επίσης ριχνω κάποιο λίπασμα είτε τώρα είτε αργότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το αν θα προσθέσετε κάποιο βελτιωτικό στο έδαφος εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εδάφους του κήπου σας. Παραθέτω εδώ δύο παραδείγματα: Αν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά, θα σκάψετε έναν μεγάλο λάκκο για κάθε φυτό, θα βάλετε στον πυθμένα λίγη ελαφρόπετρα και θα την ανακατέψετε με το χώμα του κήπου. Στη συνέχεια θα φυτέψετε πάνω από αυτό το χώμα. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν έχετε έδαφος που περιέχει άφθονη άμμο και στραγγίζει πολύ γρήγορα, είναι πιθανό να του λείπει οργανική ουσία. Στην περίπτωση αυτή ανακατεύουμε λίγο κομπόστ στον λάκκο φύτευσης.
      Αν δεχτούμε ότι το έδαφος του κήπου είναι σε μια μέση κατάσταση, τότε η διαδικασία είναι η εξής: Ανοίγετε λάκκο 2-3 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της μπάλας χώματος του φυτού. Στον πυθμένα βάζετε λίγο πλήρες λίπασμα και το σκεπάζετε με λίγο χώμα. Τοποθετείτε το φυτό στο κέντρο του λάκκου και συμπληρώνετε με χώμα. Ο σκοπός είναι το φυτό να είναι στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν. Δεν πιέζετε το χώμα γύρω του. Ποτίζετε. Στερεώνετε το φυτό στον φράχτη με δεσίματα που είναι σφιχτά στην πλευρά του φράχτη και χαλαρά στην πλευρά του φυτού. Τα τελευταία θα χρειαστούν έλεγχο μέσα 6-7 μήνες.

      Διαγραφή
  67. Ανώνυμος25/5/22 02:16

    Σας ευχαριστω πάρα πολύ για τις πληροφορίες ! Η αλήθεια είναι σε εκείνη την γραμμή το χώμα είναι αδουλευτο . Τα μπαξεδακια πάντα ήταν πάρα δίπλα όχι δίπλα στον φράχτη . Επειδή είναι αδουλευτο το χώμα είναι αρκετά σκληρό . Παράδειγμα από τις 20 τρύπες που έκανα και τις γέμισα με νερό ( πολύ πριν βάλω φυτά εννοείται ) στις μισές το νερό έφυγε γρήγορα , σε κάποιες με πιο αργους ρυθμούς και σε 2-3 τρύπες μετά από 3 ώρες υπήρχε ακόμα μεγάλη ποσότητα νερού . Οπότε θεωρώ ότι σε αυτές τις τρύπες καλό θα ήταν να ρίξω λίγη ελαφρόπετρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Οι λάκκοι που κρατάνε νερό θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτεροι και μετά να ξαναγεμίσουν (ως ένα σημείο) με χώμα εμπλουτισμένο με λίγη ελαφρόπετρα και εκεί να γίνει η φύτευση.

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα σας!
    Έχω 2 μανόλιες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί πολύ προς όλες τις κατευθύνσεις.
    Πριν λίγο μου είπε μια γνωστή που τις είδε πρώτη φορά, ότι είναι επικίνδυνες για τα θεμέλια του σπιτιού μου, αφού απέχουν από τον τοίχο περίπου ένα μέτρο.
    Επειδή δεν θέλω να τις κόψω, γιατί είναι το μόνο φυτό γενικά που ευδοκίμησε σε αυτό το κομμάτι του κήπου μου, σας παρακαλώ πείτε μου, εάν τις κλαδέψω περιμετρικά, οπότε θα μειωθεί ο όγκος τους και τις αφήσω στο ύψος που έχουν αποκτήσει, περίπου 5 μέτρα, φροντίζοντας με το κλάδεμα, να μην ψηλώσουν άλλο, μπορώ να τις διατηρήσω στην θέση τους;
    Άλλωστε δεν έχω περιθώριο από τον περιμετρικό τοίχο του κήπου, να τις μεταφέρω πιο πίσω.
    Σας ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μείωση του ύψους δεν επηρεάζει το ριζικό σύστημα. Αλλά πώς μπορεί το ριζικό σύστημα να επηρέσει τα θεμέλια, τα πέδηλα πάνω στα οποία εδράζεται το κτίριο;
      Γενικά, αποφεύγουμε να φυτεύουμε δέντρα τόσο κοντά σε κτίρια και μάλιστα είδη που γίνονται τόσο μεγάλα. Τα κλαδιά θα μπαίνουν μέσα στο σπίτι, ενώ η φυλλωσιά των αειθαλών, όπως είναι η μανόλια, σκιάζει το κτίριο και το χειμώνα μην αφήνοντας να το ζεστάνουν οι ακτίνες του ήλιου. Μ' άλλα λόγια το κλάδεμα ή τη μετακίνηση δεν θα τα αποφύγετε.

      Διαγραφή
  69. Ανώνυμος17/5/23 23:07

    Καλησπέρα κυρίε Ανδριτσοπουλε!
    Έχω και εγώ ένα ρυγχοσπερμο περίπου 3 χρόνια !! Φέτος πριν ένα μήνα άρχισε να χάνει παρά πολλά φύλλα ξαφνικά ενώ δεν είχαμε πολλούς αέρηδες. Στην πορεία τα άνθη που βγήκαν δεν άνοιξαν ποτε και το φυτό γενικά φαίνεται ταλαιπωρημένο ! Είναι σε γλάστρα και του ρίχνω τακτικά υγρό λίπασμα !! Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι έχετε ελέγξει για μελίγκρες και ότι το φυτό δεν έχει μείνει κάποια στιγμή απότιστο. Παρακαλώ δείτε τις παρακάτω ερωτήσεις:
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα;
      Υπάρχει περίπτωση να ρίξατε λίπασμα ενώ το φυτό ήταν απότιστο;
      Στραγγίζει κανονικά η γλάστρα; Φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα;
      Επίσης, σκαλίστε ελαφρά το επιφανειακό χώμα ψάχνοντας για χοντρές υπόλευκες προνύμφες σε σχήμα C.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  70. Ανώνυμος5/8/23 21:43

    Καλησπέρα, έχω ρυγχόσπερμο φυτεμένο στον κήπο μου. Τελευταία εμφανίζεται κάτι άσπρο στις ρίζες και όταν ξεραινεται γίνεται σαν πλαστικό και απλώνεται στο χώμα. Το ξύνω για να το αφαιρέσω αλλά αυτό ξαναβγαίνει. Τι μπορεί να είναι και πως μπορώ να το καταπολεμήσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παρακαλώ στείλτε μου φωτογραφίες γιατί δυσκολεύομαι να καταλάβω από την περιγραφή. Θα βρείτε το e-mail στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.