Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Δεκέμβριος. Γίνονται τώρα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Μια και οι εργασίες στον κήπο λιγοστεύουν αυτό το μήνα, είναι καλή ευκαιρία να συντηρήσουμε τα εργαλεία. Το κλαδευτήρι πρέπει να λυθεί, να καθαριστεί και να ακονιστεί. 

Από τα μέσα Δεκεμβρίου και για όλο το χειμώνα θα βρίσκουμε στην αγορά γυμνόρριζα καρποφόρα δέντρα για να φυτέψουμε. Η τιμή τους είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτά που πωλούνται ριζωμένα μέσα σε γλάστρες. Τώρα μπορούμε να επιλέξουμε τις θέσεις φύτευσης και τις ποικιλίες που θα αγοράσουμε.

Τα ελαιόδεντρα κλαδεύονται μετά την συγκομιδή. Μετά το κλάδεμα ένας ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα θα προστατεύσεις τα δέντρα από μύκητες. 
Ροδακινιές και νεκταρινιές χρειάζονται αυτή την εποχή έναν ψεκασμό με χαλκούχα και πάλι, για προστασία από τον εξώασκο και το κορύνεο. Δύο μύκητες που δείχνουν προτίμηση στα καρποφόρα αυτά. 

Μαζεύουμε από τα δέντρα και το έδαφος όσους καρπούς βρίσκουμε εκεί. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική για την υγεία των φυτών μας. 

Σταματάμε κάθε είδος λίπανσης σε κάκτους και άλλα παχύφυτα. Επίσης μειώνουμε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. 

Αν το χώμα δεν είναι υγρό και λασπωμένο μπορούμε να κάνουμε ένα βαθύ σκάλισμα στο παρτέρι που θα φιλοξενήσει τα λαχανικά την ερχόμενη άνοιξη. 

Στη βόρειο Ελλάδα ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει. Στην υπόλοιπη είναι προ των πυλών. Μεταφέρουμε σε θέσεις προστατευμένες από το κρύο όσα φυτά είναι ευαίσθητα, όπως είναι η γαρδένια, το νυχτολούλουδο και άλλα. Αναζητούμε το αντιπαγετικό φλις που χρησιμοποιήσαμε πέρσι για να μην το ψάχνουμε την τελευταία στιγμή. Αν δεν βρίσκουμε ας πάμε να αγοράσουμε λίγο καινούργιο. Πάντως στην ανάγκη, θα τυλίξουμε τα ευαίσθητα φυτά που δεν μεταφέρονται με ό,τι βρούμε, ακόμη και παλιές κουβέρτες. 

Στο λαχανόκηπο του χειμώνα θα βάλουμε αντίδια, ρεβύθια, σκόρδα, λάχανα. 

Απλώνουμε χωνεμένη κοπριά η κομπόστ γύρω από τα δέντρα και τους θάμνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.