Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα;

Τα έλατα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε γλάστρες, ακόμη και στις πιο μεγάλες. Αν όλες οι άλλες συνθήκες (κλίμα, χώμα, πότισμα) είναι ιδανικές θα μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλα. Με αυτά τα δεδομένα αν κάποιος θέλει να στολίσει τα Χριστούγεννα ένα ζωντανό έλατο με ρίζες στη βεράντα του θα πρέπει κάποια στιγμή, όταν περάσουν οι γιορτές να το φυτέψει στον κήπο του. Διαφορετικά πρέπει να ψάξει για άλλα είδη φυτών. 


Κεφαληνιακό έλατο
Κεφαλληνιακά έλατα σε γλάστρες (φωτ. Τ.Α.)

Γενικά τα κωνοφόρα, και όχι μόνο τα έλατα, δυσκολεύονται στις γλάστρες. Μεταξύ των πιο βολικών για αυτό το σκοπό είναι κάποια είδη βολικά είναι κάποια είδη τούγιας που δεν γίνονται τεράστια όπως είναι η Thuya occidentalis Smaragd (ή Emeraude) και η Thuya orientalis Aurea Nana. Και τις δύο τις βρίσκουμε εύκολα σε φυτώρια, την πρώτη την αναζητούμε με το όνομα «τούγια έμεραλντ» και την δεύτερη με το «τούγια αουρέα νάνα». 


Τούγια
Τούγια (φωτ. Τ.Α.)

Πέραν αυτών υπάρχουν ένα σωρό άλλα φυτά που γίνονται μεγάλα, ευδοκιμούν σε γλάστρες, μπορούν να στολιστούν και είναι αειθαλή. Η Δάφνη του Απόλλωνα είναι ένα απ' αυτά. Η καμέλια γίνεται και αυτή μεγάλη μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα και αν έχει σκιά το καλοκαίαι ο χώρος που θα τη βάλουμε, τότε θα ευδοκιμήσει. Στη νότιο Ελλάδα, κάποιο εσπεριδοειδές μπορεί να γίνει πολύ καλό σε γλάστρα και να δίνει και καρπούς. 


Καμέλια
Μια υπέροχη καμέλια μέσα σε μια άθλια γλάστρα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη την 1η Ιανουρίου και η καμέλια είναι ολάνθιστη. (φωτ. Τ.Α.)

Με άλλα λόγια αν δεν μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικό, γνήσιο και αληθινό έλατο στη βεράντα μας υπάρχουν πολλά άλλα φυτά που μπορούν να το αντικαταστήσουν με επιτυχία. 

Δείτε ακόμη σχετικά με το έλατο: 
Κλαδεύεται το έλατο;
Φυσικό έλατο με ρίζες. 
Φυσικό έλατο κομμένο. 
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του ελάτου;

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/12/13 15:37

    Μπραβο! οπως παντα σωστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/11/23 21:04

    Καλησπερα σας, διαβασα τα περι ελατου που εχετε απαντησει. Η περιπτωση που αντιμετωπιζω ειναι ελατο σε γλαστρα στη Καλλιθεα οπου εχει ξεραθει το μισο μετα τον κατσωνα του φετινου καλοκαιριου. Η ερωτηση ειναι, εχει νοημα να κοψω τα ξερα κλαδια, να βαλω καποιο ειδικο λιπασμα η απλα να περιμενω οτι ξεραθει ολοκληρο? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχει νόημα να περιμένετε. Βάλτε τώρα μία δόση λιπάσματος και επαναλάβετε την άνοιξη. Χρησιμοποιήστε πλήρες (γενικής χρήσης) λίπασμα, υγρό ή σε μορφή σκόνης. Προσέξτε τη στράγγιση της γλάστρας. Θα ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό αλλά θα ελέγχετε πάντα ότι το νερό φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.