Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εργασίες του Μαΐου

ΜΑΙΟΣ

Κλαδέματα 
Κλαδεύουμε την πασχαλιά, τη δεύτσια, τη σπειραία, το φιλάδελφο και τις αγγελικές μετά την ανθοφορία τους. 

Στον πυράκανθο αφαιρούμε τα κλαδιά που δεν έχουν άνθη. 

Κορφολογούμε το βασιλικό.

Φυτοπροστασία
Αν χρειάζεται, καλύπτουμε με δίχτυ τη μουσμουλιά και τη βερικοκιά για να προστατεύσουμε τους καρπούς από τα πουλιά. 

Τοποθετούμε παγίδες για τον δάκο στις ελιές και παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή. 

Προσέχουμε για να προλάβουμε προσβολές από τη μελίγκρα

Φροντίδες
Σε εποχικά και ποώδη μικρά ανθοφόρα, όπως είνιαη διμορφοθήκη, κόβουμε όσα άνθη ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους για να μπορέσουν τα φυτά μας να δώσουν και άλλα λουλούδια. 

Συνεχίζουμε να ποτίζουμε τους βολβούς που άνθισαν νωρίτερα την άνοιξη (π.χ. φρέζια, νάρκισσος κ.λπ.) μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα τους. Τότε, διακόπτουμε τα ποτίσματα. 

Ίσως χρειαστεί να δώσουμε σίδηρο στη γαρδένια, το φούλι και την ορτανσία. Στην καμέλια όμως μπορούμε να δώσουμε λίπασμα. Μια και οι περισσότερες απ' αυτές στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε γλάστρα. Θα δίνουμε λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες μέχρι να αρχίσει η ζέστη του Ιουλίου. 

Τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούν πια να μεταφερθούν σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. 

Αρχίζει η εποχή των μεταφυτεύσεων για τους κάκτους και τα άλλα παχύφυτα. Λίπασμα μπορούμε να δώσουμε, αν θέλουμε, εφ όσον είδαμε σημάδια νέας βλάστησης. 

Εδώδιμος κήπος
Παραχώνουμε τις ντοματιές και τις στηρίζουμε καθώς μεγαλώνουν. 

Σπέρνουμε, πεπόνι, καρπούζι, καλαμπόκι και ηλίανθο.

Φυτεύουμε ακόμη και τώρα ντομάτες, πιπεριές και μελτζάνες. 

Περίπου τώρα γίνεται ο ερινεασμός της συκιάς. 

Γενικά 
Όσοι θέλουν να μάθουν τι γίνεται με το έδαφος του κήπου ή του περιβολιού τους, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για ανάλυση εδάφους. Η επόμενη ευκαιρία είναι το φθινόπωρο. 

9 σχόλια:

  1. Αχ για μας δεν είναι ακόμα είναι κατάλληλη στιγμή για κήπο στο Καρπενησι, Έχουμε πολλές βροχές και κρύο. Ελπίζω να προλαβαίνω να φυτέψω κάτι. Καλή σπορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ στην Αττική, στον κήπο μου τουλάχιστον, ήδη έχουν βλαστήσει τα καλαμπόκια και οι ηλίανθοι. Την επόμενη εβδομάδα, θα φυτέψω στο χώμα τις ντοματιές που έσπειρα τον Μάρτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας!Οι συμβουλές σας είναι πολύ χρήσιμες!Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Αγόρασα πριν 2 εβδομάδες μία αναρριχώμενη τριανταφυλλιά. Μου την έστειλαν Σάββατο μεσημέρι ανθισμένη.Την Κυριακή το πρωί τα άνθη της είχαν πάρει κλίση προς τα κάτω χωρίς να την έχω πειράξει καθόλου. Την είχα σε ανατολικό σημείο που δέχεται ήλιο από το πρωί ελαφρώς ημισκιερό. Το απόγευμα της Κυριακλης τη μεταφυτεύσαμε σε μεγαλύτερη γλάστρα με περλίτη και φυτόχωμα γενικής χρήσης μαζί με το χώμα που είχε το οποίο ήταν πάρα πολύ στεγνό βγήκε πολύ δύσκολα από τη γλάστρα. Την πότισα καλά, την έβαλα 2 μέρες σε περισσότερο ημισκερό σημείο για να συνέλθει,αλλά παρ'όλ'αυτά τα φύλλα της ξεράθηκαν οπότε σήμερα έκοψα και τα άνθη και τα μπουμπούκια και τα ξερά φύλλα και άφησα μόνο τα υγιή. Τι προτείνετε να κάνω; Το acadian θα τη βοηθήσει; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το Acadian είναι καλό για φυτά που έχουν υποστεί κάποιο σοκ. Δεν ξέρω τι μπορεί να έφταιξε για την τριανταφυλλιά σας. Ακόμη και στη μεταφορά μπορεί κάτι να πήγε στραβά και η μεταφύτευση να το χειροτέρεψε.
      Δώστε Acadian μετά από πότισμα. Μην βάλετε ακόμη λίπασμα. Περιμένετε πρώτα να δείτε νέα βλάστηση. Ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  4. Acadian ρίχνω μια φορά μόνο; Επίσης μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε μεταφυτευσεις και άλλων φυτών κι ας μην έχουν πάθει σοκ πχ ορτανσία;Και κάτι ακόμα. Έχω φτέρες στο μπαλκόνι και αναπτύσσονται συνέχεια αλλά παρατήρησα σε κάποια φύλλα συμμετρικές καφέ κηλίδες και σε κάποια άλλα ελαφρώς λευκές σαν στίγματα. Τα αφαίρεσα, χρειάζεται να τα ψεκάσω με σαπούνι και νερό; Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να ρίξετε ξανά αλλά από μόνο του δεν μπορεί να αντικαταστήσει το λίπασμα. Ναι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα φυτά. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του.
      Οι «κηλίδες» που γράφετε ήταν κάτι κολλημένο πάνω στο φυτό. Ήταν κάτι σαν πεταλίδες;
      Περιμένω νέα σας.
      Για να απαντήστε πατήστε «Απάντηση», δεν χρειάζεται να ανοίξετε νέο θέμα πατώντας «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή
    2. Χίρετε, είναι σαν τελίτσες θα έλεγα πάνω στο φυλλο. Δεν φαίνεται να έχει κολλήσει κάτι. Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω φωτογραφία γιατί ίσως δεν το περιγράφω σωστά. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Θα μπορούσαν να είναι περιττώματα κάποιου εντόμου. Πάντως αν θέλετε να μου στείλετε φωτ. θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος13/5/21 11:25

    Γειά σας. Έχω μια σεφλερα την οποία κλάδεψα και βγάζει νεα φύλλα γιατί είχε χάσει πολλά λόγω προσβολής από εντομο.Τα περισσότερα νέα όμως έχουν καφέ μικρές βούλες πάνω τους. Ωφειλεται σε μύκητα αυτό? Θέλει κάποιο μυκητοκτονο η οφείλεται σε κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.