Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Άρωμα και σκιά το καλοκαίρι

Φλαμουριά και τιλιά είναι δύο ονομασίες για το ίδιο φυτό, ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο με ύψος 20-30 μ. και διάμετρο 10-15 μ. που ανήκει στο γένος Tilia sp. Ομοίως, τίλιο και φλαμούρι είναι το ίδιο πράγμα, το ρόφημα που φτιάχνουμε απ΄ τα άνθη της φλαμουριάς. 
Φλαμουριά
Τα άνθη της φλαμουριάς έχουν ένα γλυκό και δυνατό άρωμα (φωτ. Τ.Α.)
Η φλαμουριά προτιμά θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές, αντέχει στον άνεμο και δεν έχει προβλήματα από την παγωνιά ή την καλοκαιρινή ζέστη. Θέλει έδαφος βαθύ, αφράτο, γόνιμο με καλή στράγγιση. Αν της δώσουμε όλα αυτά και επιπλέον τακτικά ποτίσματα θα τη δούμε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Όμως σ’ αυτή τη ζωή δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα: θάλασσα και φλαμουριά δεν ταιριάζουν. Άρα είναι ακατάλληλη για παραθαλάσσιους κήπους. Αλλά και στους πολύ μικρούς κήπους θα πρέπει να το σκεφτούμε καλά πριν τη φυτέψουμε.Με τη διάμετρο που μπορεί να αποκτήσει η φυλλωσιά της θα φτάσει κάποια στιγμή να καλύπτει επιφάνεια 80 - 180 τ.μ. , ενώ θέλουμε και απόσταση 7-8 μ. τουλάχιστον από τοίχους και άλλες κατασκευές. Χωράει στον κήπο μας, τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος; Αν ναι, τότε προχωράμε. 
Φλαμουριά
Η φλαμουριά είναι ένα μεγάλο δέντρο και της ταιριάζουν οι μεγάλοι χώροι. Εδώ  μία φλαμουριά στο πάρκο Αλκαζάρ της Λάρισας πριν ακόμη αποκτήσει το τελικό της μέγεθος. (Φωτ. Δ.Α.)
Στα φυτώρια είναι εύκολο να βρούμε φλαμουριές διαφόρων ειδών όπως είναι η Tilia cordata και T. hybrida Argentea, τα οποία διαφέρουν στο σχήμα και στην πυκνότητα της κώμης, στην απόχρωση των φύλλων ή και στο τελικό μέγεθος. Η T. cordata είναι η πιο «συμμαζεμένη», γίνεται μόνον ... 15-20 μ. ψηλή με τη μισή διάμετρο, αν και υπάρχει μια ποικιλία της η Rancho που μπορεί να ξεπεράσει τα 20 μ. Η Argentea έχει κωνική φυλλωσιά και γίνεται 25-30 μ. ψηλή. Περίπου ίδιο σχήμα έχει και η ευρωπαϊκή φλαμουριά (T. europaea) αλλά γίνεται κάπως μικρότερη. 

Φλαμουριά
Φλαμουριά στο Άλσος της Κηφισιάς (φωτ. Δ.Α.)
Είπαμε ότι είναι φυλλοβόλο δέντρο, επομένως το χειμώνα τα κλαδιά της θα είναι γυμνά. Αυτό σημαίνει ότι όπου είναι φυτεμένη η φλαμουριά το χειμώνα θα περνούν οι ακτίνες του ήλιου ενώ το καλοκαίρι θα έχουμε σκιά. Προς το τέλος του χειμώνα εμφανίζεται η νέα βλάστηση και περίπου στο τέλος της άνοιξης ή το καλοκαίρι εμφανίζονται και τα πολύ αρωματικά, αλλά μικρά ανθάκια της. Το φθινόπωρο, με τα πρώτα κρύα τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν όλα μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό καθώς δεν χρειάζεται να είμαστε με τη σκούπα ή τη τσουγκράνα στο χέρι για πολλές εβδομάδες. 
Φλαμουριά
Παραφυάδες μιας νεαρής φλαμουριάς (φωτ. Τ.Α.)
Ετσι στην πράξη, οι κυριώτερες φροντίδες μας θα είναι το πότισμά της και η αφαίρεση των παραφυάδων που βγάζει με ... μανία. Την άνοιξη θα πιάσει μελίγκρες. Δεν τις αποφεύγουμε, αλλά μόνον αν η φλαμουριά μας είναι ακόμη νεαρή αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μ’ αυτές, μια και σε μεγάλα δέντρα δεν μπορούν να κάνουν σημαντικές ζημιές. Το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η εδαφική υγρασία. Αφ ενός το καλοκαίρι θα χρειαστεί σίγουρα να της δίνουμε νερό 4-5 φορές το μήνα, αφ ετέρου το νερό αυτό δεν πρέπει να λιμνάζει στο έδαφος, γιατί τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα. Κλαδέματα θα κάνουμε μόνον σε νεαρά φυτά λίγο πριν τελειώσει ο χειμώνας με σκοπό να αφαιρέσουμε ξερά κλαδιά ή να διαμορφώσουμε τη κώμη, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο. Γενικά είναι ένα «εύκολο» φυτό αρκεί να το φυτέψει κανείς στο σωστό μέρος. 

49 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/8/17 03:06

    Καλησπερα σας,
    Ειχα φλαμουρια στην αυλη του εξοχικου μου ενα μετρο αποσταση απο τον τοιχο της αυλης. Οι ριζες βγηκαν στην επιφανεια και ο τοιχος ραγισε. Δεν το γνωριζα για την αποσταση των 7-8μ. απο τον τοιχο. Εκει οφειλεται η ζημια στον τοιχο; με πονο ψυχης την εκοψα αλλα την εξελιξη των ριζων οι οποιες ειναι ακομη μεσα πως θα την σταματησω; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σταματήσετε την ανάπτυξη νέων βλαστών θα σταματήσει και η ανάπτυξη των ριζών. Πόσο μεγάλη ήταν η φλαμουριά αυτή; Έχει βάθος το χώμα στο σημείο που ήταν φυτεμένη; Μήπως από κάτω υπάρχει κάποιο στρώμα βράχων, τσιμέντο ή κάτι παρόμοιο;

      Διαγραφή
  2. Έχω φυτέψει δυο φλαμουριές στον κήπο μου.
    Η μία περίπου δύο δυόμισι μέτρα από τσιμεντένια μάντρα και η άλλη τέσσερα μέτρα από το σπίτι και τρία από το μπετό καθαριότητας. Λέτε να τις βγάλω τώρα που είνα μικρές; Μπορώ με κλαδέματα να ελέγξω το μέγεθός τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δυσκολευτείτε πολύ να τις κρατήσετε μικρές με κλαδέματα. Η αλλαγή θέσης είναι πιο εύκολη, ειδικά όσο τα φυτά είναι μικρά. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει είναι το χειμώνα όταν πέσουν τα φύλλα. Τοποθετήστε τις σε απόσταση τουλάχιστον 6-7 μ. από τοίχους κ.λπ.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας.Η δική μας φλαμουριά είναι 25 ετών αλλά εδώ και μια επταετία έχει πάψει να ανθίζει. Μήπως γνωρίζετε ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα και αν μπορούμε να το διορθώσουμε; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μου μερικές πληροφορίες για το φυτό και τον χώρο Τι άλλαξε στον χώρο γύρω της τη χρονιά που έπαψε να ανθίζει; Μήπως σταμάτησε να δέχεται νερό; Ο φωτισμός είναι ο ίδιος; Την κλαδεύετε;
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/5/18 21:32

      Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στις συνθήκες, είναι το μοναδικό δέντρο ενώ γύρω της έχουμε μόνο τριανταφυλλιές. Δεν την κλαδεύουμε (ό,τι πετάει από μόνη της) ενώ τα τελευταία χρόνια ρίχνει δύο φορές τα φύλλα της μέσα στο καλοκαίρι, μια Ιούνιο και μια Αύγουστο (αρχίζουν τα φύλλα της να ξεραίνονται από την περιφέρεια και στην συνέχεια τα ρίχνει).Σας ευχαριστώ για την ταχύτατη απάντησή σας.

      Διαγραφή
    3. Το ότι χάνει τα φύλλα της μέσα στο καλοκαίρι είναι σημάδι έλλειψης νερού. Ποτίζεται με κάποιο τρόπο; Πόσο μεγάλη είναι αυτή η φλαμουριά;

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας,θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια φλαμουριά που έχουμε φυτέψει μια 5ετια περίπου, στην άκρη ενός ελαιώνα, σε 500 μέτρα υψόμετρο περίπου έχει πολύ καλή ανάπτυξη, αλλά δεν έχουμε δει άνθη. Είναι φυσιολογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω υπ' όψη μου ποικιλία φλαμουριάς που δεν ανθίζει. Μήπως είναι ακόμη αρκετά νέα για να δώσει λουλούδια;
      Ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων για την επόμενη ερώτηση όμως οφείλω να την κάνω μια και μου έχει τύχει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν: Έχετε δει τη φλαμουριά προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές του Ιουνίου; Με άλλα λόγια ρωτάω μήπως ανθίζει αλλά δεν είστε εκεί για να δείτε τα λουλούδια.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/6/18 21:05

    πως μπορούμε να την αναπαράγουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απο ποια ηλικια και μετα ανθιζει η φλαμουρια; διοτι εγω νομιζα οτι δεν εχει ανθισει επειδη ειναι αρσενικια , κατι που ομως δεν ισχυει απο οτι εχω καταλαβει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλά καταλάβατε, η φλαμουριά δεν είναι δίοικο φυτό, δεν έχει αρσενικά και θηλυκά άτομα. Ανθίζει μετά τα 8-10 χρόνια της.
      Άσχετα απ' αυτό έχετε υπ' όψη ότι και τα αρσενικά φυτά δίνουν άνθη, όμως αυτά δεν κάνουν καρπούς.

      Διαγραφή
  7. Έχω μια φλαμουρια πέντε χρόνια ανοίγει με φύλλα την άνοιξη και στα μέσα του καλοκαιριού πέφτουν όλα τα φύλλα της την είχα σε γλάστρα σχετικά μικρή την άλλαξα σε πυθαρι την έβαλα αλλά πάλι μαραίνονται τα φύλλα της και πέφτουν
    Βασικά από εκεί που την αγόρασα μου είπαν κάνει για γλάστρα τη μπορεί να συμβενει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η φλαμουριά είναι ένα μεγάλο δέντρο, ίσως να διαβάσατε και στην παραπάνω δημοσίευση ότι μπορεί να φτάσει τα 20-30 μ. ύψους. Δεδομένου αυτού είναι πολύ δύσκολο να την κρατήσετε μέσα σε κάποιο φυτοδοχείο. Λίγο πολύ θα πρέπει να της συμπεριφέρεστε σαν να ήταν μπονσάι. Θα χρειαστεί να κάνετε πολύ προσεκτικό και τακτικό πότισμα και συχνές λιπάνσεις, ακόμη και κλαδέματα θα χρειαστούν. Αλλά ακόμη και έτσι θα είναι δύσκολο. Η φλαμουριά δεν είναι φυτό κατάλληλο για γλάστρα.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος30/10/19 11:54

    Καλησπέρα,

    Το οικόπεδο που έχω την φλαμουριά μου απέχει περίπου 200 μ. από την θάλασσα και είναι περίπου στα 100 μ. υψόμετρο. Την φύτεψα φέτος την άνοιξη, δείχνει ότι πάει καλά αν και νομίζω ότι την ταλαιπωρεί ο αέρας διότι από τον Αύγουστο και μετά κάποια φύλλα της ξεραίνονται στις άκρες. Ποτίζεται αδιαλείπτως μία φορά την εβδομάδα. Πιστεύεται ότι θα ευδοκιμήσει τελικά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι ξεραίνονται τα φύλλα στις άκρες είναι σημάδι στρες αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω ποιός ή ποιοί παράγοντες το προκαλούν. Δεν είναι μόνον το πότισμα, η απόσταση από τη θάλασσα και το υψόμετρο που επηρεάζουν ένα φυτό, είναι πολλοί ακόμη παράγοντες. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος27/2/20 09:59

    Μόλις πήρα και εγώ μία φλαμουριά και αναρωτιόμουν σε πια θέση να την βάλω στο οικόπεδό μου.Μετά που διάβασα το άρθρο σας και με τις ερωτήσεις που κάνανε διάφοροι φίλοι τελικά κατέληξα. Ποιο πολύ όμως βοήθησαν οι απαντήσεις σας κύριε Ταξιάρχη ,ήταν αυτές που καθόρισαν και το μέρος φύτευσης χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσω κάτι. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε και την βοήθεια που μας παρέχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας!Έχω κι εγώ μια Φλαμουρια που είναι γύρω στα 30 ετών έχει ύψος πάνω από 15 μέτρα αλλά έιναι πολύ κοντά στο σπίτι και έχει σηκώσει 20 πόντους το τσιμεντο της άυλης και έχει κάνει ρωγμη στον φραχτη.Ανησυχούμε μην κάνει ζημιά στα θεμέλια.Δε θέλω με τίποτα να το κόψω. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να αποτρεψουμε τη ζημιά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η φλαμουριά δεν θα ξεθεμελιώσει ένα κτίριο αλλά μπορεί να σηκώσει πλάκες και τοιχάκια. Δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε τη ζημιά χωρίς να κάνετε ζημιά στο δέντρο.

      Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπαρχει περιπτωση να επιβιωσει σε ξερο μερος οπως το πορτο χελι; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Το ζήτημα της ξηρασίας μπορεί να λυθεί αν ποτίζετε τακτικά και με επάρκεια χωρίς υπερβολές. Όμως αν μιλάμε και για παραθαλάσσια θέση τότε η φλαμουριά δεν είναι μεταξύ των καλύτερων επιλογών.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος15/5/21 16:12

    καλησπερα σας με ποιον τροπο κοβω τις παραφυαδες σε μια φλαμουρια; δεν θελω να τις μεταφυτεψω και αν τις κοψω θα υπαρχει καποιο προβλημα οσο αφορα το ποτισμα μηπως επηρεαζει και σαπισει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ιδανικό είναι να τις κόψετε με το χέρι, επειδή έτσι αφαιρούνται από τη βάση τους. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, γι' αυτό κόψτε τις με κλαδευτήρι. Κόψτε μια μέρα μετά το πότισμα. Τέλος, γενικά για το πότισμα, έχετε υπ' όψη ότι είναι καλό να αποφεύγουμε να καταβρέχουμε τα φυτά.

      Διαγραφή
  14. Υπάρχουν ποικιλίες των οποίων τα άνθη δεν ευωδιάζουν??? αλλά έχουν τις ίδιες ιδιότητες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας Στην αυλή μου έχω εδώ και δύο χρόνια φλαμουρια δεν είναι πολύ μεγάλη περίπου 3μετρα ύψος αλλά φέτος τα φύλλα γυρίζουν προς τα μέσα σαν να είναι μαραμένα είναι σε παρτέρι μου είπαν ότι δεν θέλει πολύ νερό δεν ξέρω τι να κάνω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σας έχω στο παρτέρι στην αυλή μου φλαμουρια δύο τρία χρόνια φέτος από τον Ιούλιο και μετά τα φύλλα γυρίζουν προς τα μέσα σαν να είναι μαραμένα δεν ξέρω τι να κάνω μού είπαν ότι δεν θέλει πολύ νερό..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με τη ζέστη που κάνει είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει. Θα ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Όταν ποτίζετε θα δίνετε μπόλικο νερό

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος15/8/21 17:34

    Έχω μια μεγάλη σχετικά αυλή ( 1 στρέμμα καλά αποστραγγισμένου εδάφους με ph 6,5) 650 μέτρα από την θάλασσα ( στις καλύβες Πολυγύρου Χαλκιδικής). Λέτε ότι θάλασσα και φλαμουριά δεν ταιριάζουν ... τα 600-700 μέτρα απόσταση μήπως μου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για τις Καλύβες το πρόβλημα δεν θα είναι το αλμυρό ή υφάλμυρο υπόγειο νερό αλλά η αλμύρα από τις ψεκάδες της θάλασσας. Φτάνουν στην αυλή σας; Για παράδειγμα, αν μεταξύ της αυλής σας και της παραλίας είναι το καινούργιο τεράστιο ξενοδοχείο (δεν θυμάμαι το όνομά του) τότε θα φτάνει πολύ λίγη αλμύρα σε εσάς. Αν όμως το μόνο που μεσολαβεί είναι το γήπεδο του ποδοσφαίρου και ένας ελαιώνας, τότε ίσως να υπάρξει πρόβλημα. Υπάρχουν στη γειτονιά άλλες φλαμουριές; Νομίζω ότι στο τμήμα του χωριού που είναι πάνω από την εθνική οδό υπάρχουν.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα!! Αγόρασα φλαμουρια κ ήθελα να σας ρωτήσω πότε είναι η σωστή περίοδος για να τη φυτέψω στο χώμα? Μπορώ να της ρίξω κ λίγη κοπριά για τροφή? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Τζίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε προσέχοντας να μην σπάσει η μπάλα χώματος. Όμως οι καλύτερες εποχές για φυτεύσεις τώρα, το φθινόπωρο, και την άνοιξη. Βάλτε καλά χωνεμένη κοπριά, μην σκάψτε όταν το χώμα είναι λασπωμένο.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος22/10/21 12:40

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ (ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ)ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ.ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αφού είναι πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα, είναι συμφέρον να χαλάσετε τη μπάλλα χώματος για να μπορέσει να αναπτυχθεί γρήγορα η ρίζα στη νέα θέση. Με αυτό το δεδομένο, η καλύτερη εποχή είναι όταν το φυτό χάσει τα φύλλα του και μπει σε λήθαργο, δηλαδή μέσα στο χειμώνα. Μην σκάψτε όταν το χώμα είναι λασπωμένο.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος26/5/22 14:40

    Γεια σας. Εχω μια φλαμουρια που την κλαδεψα προπερσι πολυ κ περυσι δεν άνθισε. Ουτε φέτος βλέπω ακόμη άνθη. Μήπως ήταν κεντρωμενη κ την χάλασα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πόσο χαμηλά την κλαδέψατε; Το φυτό είναι στο χώμα, υποθέτω.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος12/6/22 16:48

    Έχω 2 φλαμουριές, σχεδόν ίδιας ηλικίας περίπου 15ετίας, η πρώτη σε περιβόλι που σε μεθάει με το άρωμά της αυτή την εποχή και η δεύτερη σε μονοκατοικία σε αυλή που ποτίζεται, αλλά δεν ανθίζει καθόλου. Τι να συμβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι στον ήλιο όλη μέρα και οι δύο; Μήπως τη μία την κλαδεύετε; Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσά τους ως προς το περιβάλλον και τις φροντίδες;

      Διαγραφή
  22. Καμμία περιποίηση, κάπου κάπου τις ποτίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τι αναφέρεστε; Στις φλαμουριές του παραπάνω θέματος;

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος21/6/22 10:39

    Καλημερα. Εχω 2 φλαμουριες 40 ετων στον κηπο μου Απεχουν 2 μετρα απο τις κολονες του σπιτιου μου που ειναι τριοροφο. Μπορουν να δημιουργησουν προβλημα στα πεδιλα η γενικα στα θεμελια? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στα θεμέλια δεν θα φέρουν προβλήματα αλλά σε πλακόστρωτα ή τσιμεντένια δάπεδα μπορούν κάνουν ζημιές. Γενικά δεν είναι καλό να φυτεύουμε μεγάλα δέντρα τόσο κοντά σε κτίρια. Μόνον αναρριχώμενα μπορούν να φυτευτούν τόσο κοντά και να είναι χρήσιμα στο κτίριο.

      Διαγραφή
  24. Γεια σας κ. Ανδριτσοπουλε. Εχω φυτεψει μια φλαμουρια εδω και πεντε χρονια. Το εδαφος ειναι ασβεστολιθικο, σκληρο. Ο λακος σκαφτηκε μεγαλος σε διαμετρο και βαθος παμω απο ενα μετρο. Τον εμπλουτισα με κηποχωμα, τυρφη και αμμο θαλασσης. Παρολο που την ποτιζω τα καλοκαιρια μερα παρα μερα με αυτοματο ποτισμα η αναπτυξη της ειναι πολυ αργη. Τα πλατανια με λιγοτερο νερο και μεγαλωνουν πολυ πιο γρηγορα στο ιδιο εδαφος. Οι παραφυαδες στη βαση του κορμου εμφανιζονται αλλα κι αυτες αργουν να μεγαλωσουν. Ο κορμος αυξανει σε διαμετρο αλλα δεν παιρνει υψος το δεντρο οπως τα υπολοιπα δεντρα. Τι μπορει να συμβαινει κατα την γνωμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άμμος της θάλασσας έχει αλάτι. Υπάρχουν φυτά που τα βγάζουν πέρα με το αλάτι, όμως η φλαμουριά δεν είναι ένα από αυτά. Τα πλατάνια είναι φυτεμένα με τον ίδιο τρόπο; Ποτίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και η φλαμουριά; Είναι κοντά η θάλασσα; Η φλαμουριά είναι εκτεθειμένη στον άνεμο;

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος5/11/22 22:30

    Γειά σας. Έχουμε μία φλαμουρια στο πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι μας και θα ήθελα να ρωτήσω οι σταγόνες πού πέφτουν από το δέντρο και σε μεγάλη περίοδο του χρόνου απ' ότι κατάλαβα μπορεί να προκαλέσουν (ζημιά) στο χρώμα του αυτοκινήτου; Ευχαριστώ.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που με ρωτάτε είναι έξω από τις γνώσεις μου. Επίσης δεν γνωρίζω αν οι σταγόνες προέρχονται από το δέντρο ή από πουλιά που ζουν στο δέντρο.
      Αν μάθετε κάτι ενημερώστε με, παρακαλώ.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.