Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μπλε ορτανσίες

Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε αλλά ροζ ή λευκό. Μπορούμε όμως να αποκτήσουμε μπλε ορτανσίες κάνοντας το εξής: 


Ορτανσία



Ξεκινώντας απ' την άνοιξη, δίνουμε στις ορτανσίες μας ειδικό λίπασμα που περιέχει αλουμίνιο. Αυτό μειώνει το pH του εδάφους, δηλαδή το κάνει πιο όξινο και το φυτό «αντιδρά» αλλάζοντας το χρώμα των λουλουδιών του. 
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο σκευάσματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Για να τα βρείτε ζητήστε, «λίπασμα που κάνει μπλε τα άνθη της ορτανσίας».

Αυτά εδώ αφορούν επίσης τις ορτανσίες: 
Κλάδεμα και πολλαπλασιασμός
Η ορτανσία το φθινόπωρο

54 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/4/14 23:34

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες!
    Μπλε ορτανσίες κυκλοφορούν και στα φυτωρια έτοιμες. Αν επιλέξουμε τετοιου ειδους ορτανσία με μπλε φύλλωμα (που λογικά θα έχει ήδη πειραγμένο το ph της γλάστρας) πρεπει να προσέξουμε κατι στο χωμα διαφορετικό σε σχέση με μια ροζ/λευκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω για την ερώτησή σας επειδή είναι παράληψή μου που δεν αναφέρθηκα στο θέμα αυτό πιο πριν.
      Τα άλατα από το νερό του ποτίσματος και τα λιπάσματα μειώνουν σιγά-σιγά την οξύτητα του χώματος. Επομένως για να ξανακάνει μπλε άνθη η ορτανσία σας θα πρέπει την επόμενη άνοξη να αρχίσετε να της δίνετε αλουμίνιο, δηλαδή «λίπασμα που κάνει τα άνθη της ορτανσίας μπλε». Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
  3. Τον χειμώνα αντέχει έξω σε Βόρειο μπαλκόνι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Η ορτανσία αντέχει στο κρύο αλλά υποφέρει από τους δυνατούς ανέμους. Το θερμόμετρο πρέπει να πέσει στους -12 ℃ για να εμφανιστούν ζημιές. Όμως οιι νεαροί βλαστοί μπορεί να πάθουν ζημιές αν υπάρξουν παγετοί την άνοιξη. Σε ψυχρές περιοχές κλαδεύουμε την άνοιξη και όχι στην αρχή του χειμώνα.

      Διαγραφή
  5. ΘΑΛΕΙΑ10/5/16 18:03

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!! ΕΧΩ ΔΥΟ ΑΖΑΛΕΕΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΩ,ΣΕ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΓΛΑΣΤΡΑ,ΜΠΟΡΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΣΑ ΜΑΙΟΥ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/5/16 17:27

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ...ΑΓΟΡΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΙΑ ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 2 ΜΠΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΘΙΣΗ Κ ΑΚΟΜΗ 3 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΚΟΜΗ....ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΛΑΣΤΡΑ;;;...Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΩΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τη μεταφυτεύσετε τώρα δεν θα πάθει κάτι το φυτό, ίσως μειωθεί λίγο η διάρκεια ζωής των λουλουδιών, αλλά τίποτε περισσότερο απ' αυτό. Εννοείται κατά τη μεταφύτευση πως δεν θα πρέπει να χαλάσει η μπάλα χώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/6/16 19:48

    Καλησπερα σας.Πριν ενα μηνα πηρα μια μπλε μεγαλη ορτανσια. Ομως εχει καποιο διαστημα που τα ανθη της κιτρινοπρασινισαν. Της εριξα λιπασμα για καλωπιστικα φυτα μηπως βοηθησει αλλα δεν.Στο συνολο διχνει υγειης με βαθυ πρασινο φυλλομα.Την εχω σε μερος αρκετα προστατευμενη κ απο τον ηλιο και απο τον αερα.Στο πατο της γλαστρας εχω βαλει κλαδακια για να στραγγιζει καλυτερα και νερο υπολογιζω αναλογα με τη θερμοκρασια του περιβαλοντως και την ειδη υπαρχουσα υγρασια στο χωμα για το ποσο θα της ριξω.Τι λετε να φταιει για ανθη;; θα σας ημουν ευγνωμον αν με διαφωτιζατε.Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπλε χρώμα στα άνθη της ορτανσίας εμφανίζεται όταν το χώμα είναι πολύ όξινο. Δηλαδή το μπλε χρώμα είναι παροδικό. Θα χρειαστείτε ειδικό λίπασμα για να ξαναγίνουν μπλε τα άνθη. Διαβάστε το παραπάνω άρθρο, εξηγεί πως γίνεται αυτό.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος28/6/16 22:11

    καλησπέρα αν καποιος μπορει να μου απαντηση.εχω μια μπλε ορτανσια πριν μια βδομαδα την μετεμφυτευσα και ηταν μεχρι σημερα καλα αλλα εδώ και4 μερες εχουν χαλαρωσει τα λουλούδια της και αρχισαν να ξερενονται όπως και τα φυλλα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.
      Τα φυτά παθαίνουν σοκ με τη μεταφύτευση. Αν μάλιστα κοπούν και μερικές ριζούλες παραπάνω, τότε το σοκ είναι πιο έντονο. Ξύστε την επιφάνεια των βλαστών με το νύχι, αν απο κάτω βλέπετε πράσινο μην ανησυχείτε, η ορτανσία θα συνέρθει. Προσέξτε πολύ το πότισμά της.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα. Μπορούμε να χορηγήσουμε αλουμίνιο σε συνδυασμό με χυλικό σίδηρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλουμίνιο μπορεί κανείς να αρχίσει να δίνει από τώρα, εφ όσον θέλει να κάνει μπλε τα άνθη. Όμως για τον χηλικό σίδηρο συμφέρει να αρχίσει αργότερα, αφού δει ότι πράγματι χρειάζεται να τον χορηγήσει.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος21/4/17 15:36

    Καλησπέρα σαs. Έχω αρκετές ορτανσίες σε γλάστρες και αυτή την στιγμή είναι καταπράσινες και έτοιμες να ανθίσουν. Θα ήθελα να πάρω μοσχεύματα από τα κλαριά που δεν έχουν μπουμπούκια. Σε ένα προηγούμενο σχόλιο είχατε πει ότι είναι καλύτερα να παίρνουμε μοσχεύματα τον φθινόπωρο.
    Αν πάρω μοσχεύματα τώρα, νομίζετε ότι θα πιάσουν και θα εντάξουν το καλοκαίρι?
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απίθανο να «πιάσουν» τα μοσχεύματα. Δοκιμάστε το με λίγα κλαδιά. Έτσι τυχόν απώλειες θα είναι περιορισμένες. Πάντως, αφού έχετε ορτανσίες σε γλάστρα ο καλύτερος (ίσως και υποχρεωτικός) τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με διαίρεση. Αυτό όμως γίνεται το χειμώνα.

      Διαγραφή
  12. εχω πολες ορτασιες στην μια εχουν ξερανθει τα μικρα μικρα μουμπουκακια δεν βλεπω κατι αλλο ,ουτε στα φυλλα ουτε πουθενα. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε αποκλείσει την περίπτωση να υπήρξε κάποια μηχανική ζημιά, χτύπημα ή δάγκωμα εντόμου με άλλα λόγια;
      Υπάρχει ιός που εμφανίζεται με τέτοιο σύμπτωμα, αλλά συνήθως εμφανίζονται ταυτόχρονα και ζημιές ή μεταχρωματισμοί στα φύλλα. Όμως δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο μια και δεν έχω εικόνα του φυτού.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος15/5/17 14:46

    Αγόρασα δύο ορτανσίες με μπλε άνθη πριν δύο εβδομαδες. Τα άνθη τους πρασίνισαν, αν και κατά τάλλα δείχνουν υγιείς, Τις μεταφύτευσα σε όξινο χώμα και έβαλα λίπασμα , ακτιβιζόνη, αν θυμάμαι καλά. Θα πρέπει τώρα να προσθέσω και αλουμίνιο? Επίσης παραμένουν με τα άνθη που είχαν (4 η κάθε μία ). Τι πρέπει να κάνω για να συνεχίσει η ανθοφορία τους και να δώσουν και άλλα άνθη? Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βάλετε αλουμίνιο την επόμενη άνοιξη. Προς το παρόν δώστε τους λίπασμα όπως δίνουμε σε όλα τα γλαστρικά φυτά. Οι ορτανσίες δεν δίνουν νέα άνθη συνεχώς. Το κάθε ανθοφόρο κλαδί δίνει ένα άνθος κάθε χρόνο. Δεν είναι όπως πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς που ανθίζουν και ξανανθίζουν απ΄τον Μάιο μέχρι το χειμώνα. Όμως τα άνθη της ορτανσίας μένουν πάνω στο φυτό ακόμη και όταν έχουν «τελειώσει».

      Διαγραφή
  14. Ποσο συχνα ποτιζω με το ειδικο λιπασμα για να γινουν μπλε οι ορτανσιες και σε τι ποσοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω. Θα πρέπει να διαβάσετε τη συσκευασία του λιπάσματος που θα αγοράσετε.

      Διαγραφή
  15. καλησπερα σας και σας ευχαριστω πολυ για τις πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες.
    Η κορη , μου εφερε μια Μπλε Ορτανσια κι την εβαλα σε μεγαλυτερη γλαστα με συμπληρωμα απο χωμα .
    Αυτες τις ημερες εχει πολλα μπουκετα για να ανοιξουν στις επομενες ημερες , αυτες θα βγουν μπλε ή αλλο χρωμα ?
    θα χαιρομουν να ειναι λευκη ή ροζ.
    Αν ειναι Μπλε με τι τροπο μπορω να την αποχρωματισω???
    Ευχαριστω πολυ
    Κωστης Μαμαντακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο το χώμα έχει πολύ χαμηλή οξύτητα τα άνθη θα είναι μπλε. Αν στο μέλλον δεν τους βάλετε το ειδικό λίπασμα που κάνει τα άνθη μπλε, τότε από την επόμενη χρονιά θα αποκτήσουν το «κανονικό» τους χρώμα.

      Διαγραφή
  16. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΡΙΧΝΩ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΠΛΕ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΝΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ακολουθείστε τις οδηγίες που είναι γραμμένες επάνω στη συσκευασία του λιπάσματος. Η ποσότητα και η συχνότητα των λιπάνσεων δεν είναι η ίδια για όλα τις μάρκες λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

      Διαγραφή
    2. Ακόμα μία ερώτηση: η λευκή ορτανσία που πήρα, σύντομα έγινε πράσινη ... δηλ τα άνθη της αν και δεν ξεράθηκαν, πήραν χλωερή απόχρωση. Γιατί έγινε αυτό και πώς μπορώ να διατηρήσω λευκά τα άνθη της?

      Διαγραφή
    3. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία.

      Διαγραφή
  17. Η ορτανσία είναι το αγαπημένο μου λουλούδι, ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες!!
    Ήθελα να ρωτήσω, το λίπασμα αλουμινίου, για να γίνουν μπλε τα άνθη, το βάζουμε οποιαδήποτε στιγμή? Κάπου είχα διαβάσει ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το λίπασμα σιδήρου και το έβαλα (τώρα τον Ιούλιο) σε μία ορτανσία που αγόρασα, της οποίας πέσανε τα λουλούδια και τα φύλλα, λίγες μέρες αφού την έφερα σπίτι. Την κλάδεψα κι έβγαλε αμέσως νέα φύλλα. Ελπίζω ο σίδηρος που έβαλα να μην επηρεάσει αρνητικά την ανθοφορία της ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο θειικός σίδηρος μπορεί να κάνει πιο όξινο το χώμα επομένως μπορεί και να αλλάξει το χρώμα των λουλουδιών. Όμως πολύ πιο αποτελεσματικό είναι το ειδικό λίπασμα που περιέχει αλουμίνιο. Για τη χρήση του διαβάστε τις οδηγίες στη συσκευασία του. Έχετε υπ' όψη ότι τα σκευάσματα που περιέχουν αλουμίνιο ή σίδηρο είναι ειδικής χρήσης λιπάσματα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την κανονική διατροφή των φυτών μας. Για αυτό το σκοπό κατάλληλα είναι τα πλήρη λιπάσματα που περιέχουν τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, άζωτο, φώσφορο και κάλιο.

      Διαγραφή
  18. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΎΡΙΕ ΑΝΔΡΟΤΣΟΠΟΥΛΕ _ΚΑΝΕΝΑ σκεύασμα για μπλε ορτανσιες δεν λέει τη συχνότητα ποτίσματος με το λίπασμα ποια είναι δική σας γνωμη. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό το σκεύασμα δεν πρέπει να αντικαθιστά το «κανονικό» λίπασμα. Η χρήση του γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη με μόνο στόχο να κάνει τα άνθη μπλε μειώνοντας την οξύτητα του χώματος. Δεν είναι λίπασμα για τη θρέψη του φυτού και δεν χρειάζεται να το δίνετε συνέχεια. Για τη θρέψη διαλέξτε κάποιο πλήρες λίπασμα, φτωχό σε φώσφορο αφού σας ενδιαφέρει το μπλε χρώμα.
      Τα παραπάνω δεν είναι η γνώμη μου, είναι αυτά που ξέρω.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  19. KYRIE ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΟΥ ΕΠΑΝ ΝΑ ΒΑΖΩ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΘΕΙΑΦΙ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΟΡΤΑΝΣΙΑΣ ΚΑΘΕΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΙΞΩ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΛΕ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΡΙ ΘΕΙΑΦΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΜΠΛΕ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΩΣΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θειάφι σε σκόνη ρίχνουμε στα φύλλα για να προλάβουμε ζημιές από το ωίδιο. Υπάρχει όμως και το λεγόμενο βρέξιμο θείο, που διαλύεται σε νερό και το ψεκάζουμε στα φύλλα και πάλι για το ωίδιο. Δεν χρειάζεται να ρίξετε στο χώμα. Θα βάζετε το λίπασμα τακτικά μέχρι να αρχίσουν οι ζέστες του καλοκαιριού και μια φορά αυτό που κάνει τα άνθη μπλε.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος21/4/20 22:03

    Γεια σας,
    Αγόρασα 2 ορτανσιες ροζ και καστανοχωμα με 4.5 pH που ελεγε οτι ειναι για ορτανσιες. Μετα διαβαζω οτι σε οξινο χωμα αλλαζουν χρωμα και γινονται μπλε. Τι θα κανω για να παραμεινουν ροζ? Θα αλλαξω χωμα? Εχετε συμβουλές για ροζ ορτανσιες? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σίγουρα θα ποτίζετε. Επίσης είναι απαραίτητο να βάλετε και λίπασμα κάποιες φορές για να πάνε καλά οι ορτανσίες σας. Λοιπόν, τόσο νερό όσο και το λίπασμα θα σπρώξουν την οξύτητα προς τα πάνω. Το χώμα δεν θα προλάβει να επηρεάσει το χρώμα των λουλουδιών.

      Διαγραφή
    2. Ίσως στο μέλλον το πρόβλημά σας να είναι το ότι τα άνθη θα γίνονται πιο άσπρα καθώς θα ανεβαίνει το pH. Γι' αυτό έχετε κατά νου να ανανεώνετε το χώμα όταν κάνετε μεταφυτεύσεις ή διαιρέσεις και με πολύ γενναιόδωρα ποτίσματα μια-δυο φορές το χρόνο να ξεπλένετε τα άλατα από το χώμα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/4/20 06:28

      Ευχαριστω παρα πολυ εισαστε πολυ κατατοπιστικος! Και ενα τελευταιο. Επειδη ειναι σε γλαστρακια ποτε να κανω μεταφυτευση? Μπορω αμεσα? Και μετα απο ποσο καιρο απο τη μεταφυτευση να ξεκινησω να βαζω λιπασμα? Ευχαριστω και παλι!

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Αφού δεν κάνατε τη μεταφυτεύστε πιο πριν κάντε την τώρα. Πιθανόν να δείτε κάποια άνθη να χαλάνε λόγω του σοκ.
      Λίπασμα αρχίστε να δίνετε αφού αρχίσουν να «στεγνώνουν» τα άνθη. Διακόψτε με τις ζέστες του καλοκαιριού και ξαναρχίστε το φθινόπωρο για να σταματήσετε το χειμώνα.

      Διαγραφή
  21. Γεια σας,
    Αγόρασα μια Ορτανσία αλλά τα κλαδιά της έχουν πολλα μικρα καφέ στιγματα και κάποια λιγα φύλλα έχουν επίσης καφέ κηλίδες και είναι ξερά στις άκρες. Μπορείτε να μου πείτε αν πηγαινει κατι λαθος και τι μπορώ να κάνω για να γύνει καλύτερα η Ορτανσία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τις κηλίδες στα κλαδιά δεν μπορώ να τις αξιολογήσω χωρίς εικόνα. Αυτό που περιγράφετε για τα φύλλα μου θυμίζει ορτανσία που κάποια στιγμή έμεινε απότιστη με συνέπεια να χαλάσουν λίγο τα φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα θα είναι μόνον στην εμφάνιση. Αυτά τα φύλλα θα συνεχίσουν να είναι άσχημα αλλά δεν θα επηρεάσουν τα επόμενα. Στις Ετικέτες, λίγο πιο κάτω βρείτε αυτή με τον τίτλο «Ορτανσία» για να διαβάστε χρήσιμες οδηγίες για την καλλιέργειά της.

      Διαγραφή
  22. Αυτές εδω ειναι οι εικονες. Ετσι ειναι ολα τα κλαδια: Τα φυλλα ειναι πιο σκουρα πρασινα απ οτι φαινονται στις φωτο.
    https://ibb.co/Ny03BdS
    https://ibb.co/0q2dFVK
    Σας ευχαριστω πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κηλίδες μοιάζουν με προσβολή από έναν μύκητα του οποίου η καταπολέμηση είναι δύσκολη με ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας οι ερασιτέχνες κηπουροί. Ίσως δείτε και στα φύλλα παρόμοιες κηλίδες. Όμως η εξάπλωσή τους ευνοείται πολύ από την υγρασία και το κατάβρεγμα του φυτού και σε μια φωτ., αυτή που δείχνει ολόκληρο το φυτό, βλέπω το χώμα του σκεπασμένο από βρύα. Αυτά μπορεί να είναι διακοσμητικά αλλά δεν είναι χρήσιμα στο φυτό. Δηλαδή, χωρίς να αφήστε το φυτό απότιστο, μειώστε την έκθεσή του στην υγρασία. Ακόμη, η γλάστρα μοιάζει πολύ μικρή για μια ορτανσία και αναρωτιέμαι αν έχει τρύπες αποστράγγισης του νερού.
      Στα φύλλα δεν μπόρεσα να δω κάποιο πρόβλημα.

      Διαγραφή
  23. Θα ακολουθησω τις συμβουλες σας και θα προσπαθησω οσο μπορω και αν δε γινεται καλυτερα η ορτανσια ισως παρω αλλη πιο υγιή τωρα που γνωριζω πλεον. Οσο για τη γλαστρα, εχει τρυπες αποστραγγισης αλλα μαλλον ναι, ειναι μικρη. Σας ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σας και το χρονο σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μπορώ τον Δεκέμβριο στην Αθήνα να κλαδεψω ορτανσια καινά μεταφυτυσω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Είναι καλύτερα να περιμένετε να τελειώσει ο Ιανουάριος. Τότε να κάνετε και τη μεταφύτευση.
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
  25. Κύριε Ανδριτσοπουλε αν χωρίσω τώρα τις ορτανσιες θα βγάλουν άνθη. Μπορείτε να μου πείτε πως γίνονται μωβ και σκούρο κόκκινο οι ορτανσιες ευχαριστώ ΝΑΣΤΕ πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο χωρισμός θα έπρεπε να έχει γίνει μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
      Είναι περίπλοκο να περιγράψω εδώ αυτή τη διαδικασία. Για να πετύχει κανείς ελεγχόμενη διαφοροποίηση στις αποχρώσεις των λουλουδιών θα χρειαστεί, γνώσεις, κάποιο όργανο μέτρησης του βαθμού οξύτητας στο χώμα (pH) και ευχέρεια στη χρήση λιπασμάτων που επηρεάζουν το βαθμό οξύτητας. Αν μάλιστα διαθέτει και τις κατάλληλες ποικιλίες τότε το πράγμα θα πάει καλύτερα.

      Διαγραφή
  26. Μια φίλη μου είχε μια τεράστια ορτανσια, που είχε μπλε μωβ αποχρώσεις. Για να διατηρηθεί αυτό το χρώμα, έβαζε μέσα στο χώμα μια μπάλα από αλουμινοχαρτο. Έτσι λέει γινόταν όξινο το χώμα. Ισχύει κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το σκεύασμα που πωλείται στα φυτώρια για να γίνονται μπλε τα άνθη της ορτανσίας, κάνοντας το χώμα πιο όξινο, περιέχει θειικό αργίλιο που ονομάζεται και θειικό αλουμίνιο. Δεν γνωρίζω αν το αλουμινόχαρτο έχει την ίδια ικανότητα να κάνει το χώμα όξινο. Ένας χημικός θα ήξερε περισσότερα για το θέμα αυτό.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.