Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Καταπολέμηση μελίγκρας

Με σαπουνόνερο
Είναι εύκολο στην εφαρμογή αλλά μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα εκτός αν, 
Α. ξεκινήσετε τους ψεκασμούς όταν ακόμη η μελίγκρα είναι λίγη
Β. επαναλαμβάνεται τους ψεκασμούς όποτε τη βλέπετε. 
Η συνταγή που μας δίνει ο Αντρέας Μπαρμπούτσης απ' το περιοδικό «Ερασιτέχνης Κηπουρός» είναι η εξής: 

20 γρ. τριμμένο πράσινο σαπούνι, 10 γρ. οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάζουμε πάντα ποτισμένα φυτά, σε ώρες που δεν έχει ζέστη.

Για να «δουλέψει» η συνταγή πρέπει το νερό να μην περιέχει πολλά άλατα. 

Και πώς ξέρουμε ότι ήρθαν οι μελίγκρες; Θα πρέπει να τις δούμε πάνω στις τρυφερές κορυφές και τα πολύ νεαρά φύλλα. Πάντως η παρουσία μυρμηγκιών, έστω και λίγων, πάνω σε ένα φυτό, είναι σοβαρή ένδειξη ότι κάπου πολύ κοντά υπάρχουν μελίγκρες. 



Με ωφέλιμα έντομα
Οι πασχαλίτσες και συγκεκριμένα οι προνύμφες τους, επειδή αυτές είναι που τρώνε περισσότερο τις μελίγκρες, είναι τα πιο γνωστά απ' αυτά αλλά όχι τα μοναδικά. Δεν είναι εύκολο να τα βρούμε στην αγορά και η εξαπόλυσή τους σημαίνει ότι δεν θα ξαναψεκάσουμε με κάποιο εντομοκτόνο.



Προϋπόθεση για να «πιάσει» το κόλπο των ωφέλιμων εντόμων είναι να υπάρχουν ήδη μελίγκρες σε έναν κήπο. Μ' άλλα λόγια, δεν πρέπει να γίνεται η προληπτική εξαπόλυσή τους.  



Βιολογικά εντομοκτόνα
Βιολογικά εντομοκτόνα όπως αυτά που περιέχουν λιπαρά άλατα καλίου είναι αποτελεσματικά με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέραμε και για το σαπουνόνερο. Κατάλληλος είναι και ο θερινός πολτός αλλά και τα έτοιμα προς χρήση εντομοκτόνα που περιέχουν φυσικό πύρεθρο. Όλοι αυτοί οι όροι που αναφέρονται εδώ είναι οι δραστικές ουσίες, στο εμπόριο τα φυτοπροστατευτικά που τις περιέχουν κυκλοφορούν με διάφορα εμπορικά ονόματα. 

Συμβατικά και βαρετά
Υπάρχουν ένα σωρό συμβατικά (χημικά) φυτοπροστατευτικά για την καταπολέμηση της μελίγκρας. 
Όμως ακόμη και αν δεν ίσχυε η απαγόρευση χρήσης τέτοιων σκευασμάτων από ερασιτέχνες, είναι πολύ κουραστική και βαρετή η όλη διαδικασία εφαρμογής τους. Βάλε πρόχειρα ρούχα και παπούτσια, βάλε γάντια, βάλε μάσκα, μέτρησε με ακρίβεια τις ποσότητες νερού και φαρμάκου, ανακάτεψε καλά, ψέκασε, βγάλε ρούχα, πλύνε χέρια, μείνε για κάποια ώρα μακριά απ' τον κήπο ... είναι βαρετό και μόνον να το γράφεις! Άντε να τα κάνεις όλα αυτά ...

Σίγουρα δεν «δουλεύουν»
Ούτε ο βάκιλος της Θουριγγίας ούτε το θειάφι καταπολεμούν τις μελίγκρες.

Διαβάστε κι άλλα για τις μελίγκρες πατώντας εδώ.

32 σχόλια:

  1. Πάντως για περιορισμένη έκταση καλύτερη θεραπεία είναι το ίδιο μας το χέρι... και για πιο επεκταμενη κατάσταση το διάλυμα με σαπουνάδα.
    Συνήθως όμως καθαρίζω τα φρέσκα φύλλα με το χέρι και προλαμβάνω την εξάπλωσή τους. (βασική προύπόθεση να κοιτάμε συχνά τα φυτά για να προλάβουμε το κακό στη γέννησή του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που γράψατε: «βασική προϋπόθεση να κοιτάμε συχνά τα φυτά για να προλάβουμε το κακό στη γέννησή του», είναι το κλειδί.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/14 20:53

    γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ κάτι για την γαρδένια μου. την εχω δύο χρόνια τώρα και γενικά δεν με έχει απογοητέυσει! αυτές τις μέρες όμως ξαφνικά μαράθηκαν τα φύλλα της και παρατήρησα ότι κόλλησε μελίγκρα και πιθανόν κάτι σαν ψείρες (είναι μαύρες σε κάποια μπουμπούκια). Την ψέκασα με σαπουνόνερο και προσπάθησα αυτά τα μαύρα να τα διώξω. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα φύλλα της "έπεσαν" και δείχνει μαραμένη. υπάρχει περίπτωση να μην ανακάμψει; γενικά και λίπασμα της βαζω και σίδηρο και είναι στην ίδια θέση. ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εχω την υποψία ότι το πρόβλημα με τις μελίγκρες στα μπουμπούκια είναι άσχετο από το ότι τα φύλλα της «έπεσαν και δείχνει σαν μαραμένη», όπως γράφετε. Μάλλον υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν πάει καλά, γιατί οι μελίγκρες προτιμούν τα τρυφερά φρέσκα φύλλα ή μπουμπούκια. Δηλαδή δύσκολα μπορούν να κάνουν τη ζημιά που περιγράφετε. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με το πότισμα; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο πάνω στη γαρδένια σας; Μήπως πια το φυτό δεν χωράει στην ίδια γλάστρα; Σας έγραψα μερικές πιθανές αιτίες για το πρόβλημα αλλά δεν μπορώ να ξέρω κάτι περισσότερο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  3. Καλή μέρα, έχω μία λεμονια και στο κορυφή ειναι ξερο μαλιστα έχει και μελιγρα τι Πρέπει να Κανό.. ..με τό ξερο ειδικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη μελίγκρα κάτι απ' τα παραπάνω. Τα φύλλα που είναι κάτω από ή κοντά στην ξερή κορυφή, έχουν κανονικό χρώμα;

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας ! Για άλλη μια φορά θα χρειαστεί να καταφύγω στην εμπειρία σας! Έχω μια καμέλια η οποία εμφάνισε στο φύλλωμά της κάτι μικρές άσπρες μπαλίτσες ενώ το βράδυ διαπιστώνω σταγόνες διαυγούς υγρού στην άκρη των φύλων, κολλώδους υφής. Απ όσο μου επιτρέπουν τα μάτια μου δεν παρατηρώ καμιά κινητικότητα, ούτε έντομα ούτε μυγάκια. Πού λέτε να οφείλετε? Λέτε να υπάρχει μελίγκρα στο φυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μελίγκρες είναι μαζεμένες στα νεαρά και τρυφερά φύλλα, παράγουν ένα υγρό κολλώδες και διάφανο. Οι «άσπρες μπαλίτσες» είναι μαλακές ή σκληρές; Βρίσκονται επάνω σε κλαδάκια ή επάνω στα φύλλα;

      Διαγραφή
    2. Είναι πάνω στα κλαδάκια σίγουρα, ίσως να βρήκα και μερικές σε φύλλα. Δεν ξέρω τι εννοείται μαλακές η σκληρές, πάντως είναι εύθρυπτες και γίνονται σαν σκόνη στα δάχτυλά μου

      Διαγραφή
    3. Μπορείτε να στείλετε 1-2 φωτογραφίες; Το mail μου φαίνεται στην δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος21/8/16 15:08

    Αυτή η..η... μελίγκρα μου "κατέστρεψε" το δυόσμο. Ήταν ψηλός και ωραίος και καταπράσινος και λόγω της μελίγκρας και μαζί με αυτή αναπτύχθηκε και ένας "ιστός" λευκός. Ψεκάζω συνέχεια αλλά με τον τρόπο αυτό καίγονται κάποια από τα φύλλα, το οποίο δεν με πειράζει. Αλλά έλλειψα μια εβδομάδα και τον βρήκα σε μαύρο χάλι (καινούρια κλαριά φαγωμένα ή σαπισμένα) με αποτέλεσμα να τον κλαδέψω τελείως. Τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ από τη μελίγκρα ή τουλάχιστον να την αποθήσω για λίγο καιρό.. Επίσης τα φύλλα του βασιλικού (πλατύφυλλος) τα τρώει κάτι και δεν είναι κάμπια τον έχω ψάξει και υποψιάζομαι ότι είναι κάτι εντομάκια που τον τριγυρνούν. Υπάρχει λύση για αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τι ψεκάζετε; Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα είναι οι μελίγκρες; Τέτοια εποχή και με τόση ζέστη είναι κάτι ασυνήθιστο. Μήπως μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες; Θα βρείτε το email μου στη δεξιά στήλη.
      Τα φύλλα του βασιλικού είναι κατά τόπους ξεθωριασμένα σαν να τα έχει ξύσει κάποιος;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/8/16 17:45

      Όχι τα φύλλα του βασιλικού είναι φαγωμένα... Θα προσπαθήσω να σας στείλω φωτογραφίες

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα. Έχω έναν διπλό ιβισκο που τα φύλλα του κιτρινιζουν αρκετά. Χρειάζεται σίδηρο?
    Επίσης κάποια απο τα φυτά μου, συγκεκριμένα μια δίχρωμη μπουκαμβιλια και ένα 1000 bells έχουν ένα πράσινο ζωιφιο στα φρέσκα λουλούδια που μου τα τρώνε. Τα βψάχνω με τα χέρια αλλά χρειάζεται φάρμακο.... τι μπορώ να βάλω? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα φύλλα είναι κίτρινα ενώ τα νεύρα τους είναι πράσινα, τότε χρειάζεται σίδηρος. Λίγο πιο κάτω ανάμεσα στην ΕΤΙΚΕΤΕΣ, αναζητήστε τον σίδηρο και θα δείτε μερικές φωτογραφίες. Εκεί θα βρείτε και τον σινικό ιβίσκο.
      Ζωύφιο στη μπουγκανβίλια; Αυτό είναι ασυνήθιστο. Δυστυχώς χωρίς να ξέρω ποιό είναι αυτό το ζωύφιο δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Μήπως μπορείτε να το φωτογραφίσετε;

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος9/4/18 13:34

    Γειά σας και απο εμένα.
    Η γλάστρα με την παιωνια εχέχ γεμίσει μυρμήγκια. Ο πληθυσμός είναι μεγάλος. Πως μπορώ να τον αντιμετωπισω δραστικά πριν είναι αργά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φυτό δεν κινδυνεύει από τα μυρμήγκια. Καλύτερα να μην ψεκάσετε το φυτό ή το χώμα του με τα κοινά εντομοκτόνα του σούπερ-μάρκετ. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στο χώρο γύρω από τη γλάστρα. Στο χώμα και στο δάπεδο γύρω από τη γλάστρα μπορείτε να βάλετε λίγη Γη Διατόμων. Στη γλάστρα βάλτε αραιωμένο θειικό σίδηρο σε σκόνη. Η εφαρμογή του θέλει προσοχή για να μη λερώσετε το πάτωμα. Διαβάστε σχετικά στην ανάρτηση Θειικός σίδηρος. Θα την βρείτε λίγο πιο κάτω στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ ή εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/θειικός.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα. Στο μπαλκόνι μου έχω δυόσμο, μέντα, ρίγανη, θυμάρι, μαρούλι, φράουλες και τριανταφυλλιές. Πριν λίγες μέρες φύτεψα βασιλικό σε 3 διαφορετικά σημεία και σήμερα παρατήρησα ότι γέμισε πράσινη ψώρα κάτω απο τα φύλλα του. Δεν ήταν εκτεταμένη η κατάσταση αλλά λόγω του ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται όλα σχεδόν τα φυτά από διάφορες αρρώστιες έτσι σκέφτηκα να ψεκάσω όλα τα φώτα με το περσινό φάρμακο που είχα. Warrant 200sl. Αφαίρεσα όλα τα φύλλα του βασιλικού που είχαν την ψώρα και ψέκασα όλο το μπαλκόνι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έιμαι σίγουρη ότι χρησιμοποιείσα το σωστό φάρμακο και καλή πόσο ήταν σωστό να ψεκάσω όλα τα φυτά με αυτό το φάρμακο. Και δεύτερο θα ήθελα να ξέρω μέτα από πόσες μέρες μπορω και αν μπορώ δηλαδή να χρησιμοποιείσω τα βότανα στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γεωργικά εντομοκτόνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως η λεβάντα που βάζουμε για το σκώρο ή το εντομοκτόνο που αγοράζουμε απ’ το σούπερ μάρκετ και ρίχνουμε για τις κατσαρίδες. Το σκεύασμα που χρησιμοποιήσατε έχει πάνω του οδηγίες χρήσης στις οποίες αναφέρονται με ακρίβεια πληροφορίες όπως: σε ποια φυτά μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κίνδυνο, με ποιό τρόπο, πότε, πόσες μέρες πριν τη συγκομιδή και πολλά ακόμη. 
      Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα συγκεκριμένα φυτά χωρίς να τους κάνει ζημιές. Πολύ περισσότερο, δεν ξέρω πότε μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα ψεκασμένα βότανα στο φαγητό. Πιθανόν να το γνωρίζει ο κατασκευαστής του.
      Είναι σοβαρό λάθος αυτό που κάνατε. Στο μέλλον να χρησιμοποιείται εντομοκτόνα κατάλληλα για χρήση από ερασιτέχνες. Υπάρχουν αρκετά τέτοια ώστε να κάνετε τη δουλειά σας με ασφάλεια.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος2/6/18 09:53

    Καλημερα η γαρδενια μου οταν την πηρα ειχε κατι ασπρα στα κλαδακια της κατω απο τα μπουμπουκια που εμοιαζε σαν βαμβακι, δεν εδωσα βαση αλλα σημερα παρατηρησα οτι ειναι κατι σκουλικακια ασπρα.Ειχα κανω αυτο με το σαπουνι και το νερο πριν μια βδομαδα περιπου αλλα παραμενουν εκει. Τι αλλο να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σας έχω 3 γαρδενιες δενδροηδες σαν πλεξουδα γίνονται τα κλαδιά. Από πέρσι τον Αύγουστο της έχω η μία έχει βγάλει λουλούδια είναι νομίζω καλά. Οι δύο ξεραθικαν τελείως. Έχω βάλει λίπασμα έβγαλα τα καφέ φύλλα αλλά δεν έχω δει διαφορά. Τι να τα κάνω για να πάρουν μπρος. Έχω απογοήτευση. Τα αγαπώ είναι από το γάμο μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο πιο κάτω αναέμσα στις «Ετικέτες» θα βρείτε μία με τίτλο «Γαρδένια». Πατήστε εκεί και θα βρείτε ό,τι έχει δημοσιευθεί στο μπλογκ για αυτό το φυτό. Πιστεύω ότι θα σας φανεί χρήσιμο. Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να ρωτήσετε.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας ελπίζω να μη κουράζω αλλά βρήκα την ευκαιρία να ρωτισω.Η λεμονιά μου σε γλάστρα καθώς και η Πασχαλιά σε γλάστρα έπιασε μελίγκρα ευτυχώς εντόπισα πολύ λίγα τέτοια έντομα.Τα ψεκασα με διάλυμα 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα και 2 κουταλάκια του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων .Όλα αυτά νύχτα με σχετική δροσιά.Θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση από αυτό το διάλειμμα να χαλάσει είτε η λεμονιά είτε η Πασχαλιά. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βάλατε λίγο παραπάνω σαπούνι απ' όσο χρειάζονταν αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει ζημιά. Έχετε υπ' όψη ότι το διάλυμα αυτό δεν αποθηκεύεται.

      Διαγραφή
  12. Έχω ένα φυτο κεράκι και γέμισε όλο μελιγκρα στα λουλούδια του πρώτη φορά τι να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ψεκάστε με σαπουνόνερο ή κάποιο βιολογικό εντομοκτόνο όπως αυτά που περιέχουν φυσικό πύρεθρο. Διαβάστε σχετικά το άρθρο στην αρχή της σελίδας. Πριν απ' αυτά διαβάστε και το άρθρο και το κεράκι. Θα το βρείτε λίγο πιο κάτω στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ με τον τίτλο «κεράκι» ή εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/search/label/κεράκι.

      Διαγραφή
  13. Καλησπερα Θα σε ενοχλήσω πάλι γιατί νομίζω ότι κάτι λάθος έκανα στην υποβολή ερώτησής το πρωι και δεν θα ελαβες τίποτε
    Έχω μερικούς κακτους και έπιασαν κάτι σαν μπαμπάκι και σαπίζουν τα φύλλα όπου υπάρχει τι να κάνω σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Δεν με ενοχλείς καθόλου και δεν έκανες λάθος. Πρώτα βλέπω τα σχόλια και τις ερωτήσεις των αναγνωστών του μπλογκ και μετά δημοσιεύονται.
      Είναι δύσκολη η καταπολέμηση της βαμβακάδας σε κάκτους. Μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνον με ειδικά εντομοκτόνα που υπάρχουν σε καταστήματα με γεωργικά φάρμακα. Αν είναι λίγα τα φυτά δοκιμάστε το καθάρισμά τους με βαμβάκι βουτηγμένο σε λίγο οινόπνευμα. Πολύ πιθανόν να υπάρχει βαμβακάδα και στις ρίζες.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος28/4/21 23:08

    Καλησπέρα σας,
    Έχω στο κήπο διάφορα φυτά όπως τριανταφυλλιές,λεμονίες, μανταρινια,πορτοκαλιά.Δυστυχώς έχουν πιάσει μελίγκρα&γυρίζουν τα φύλλα τους..Θειαφίζω συχνά και ψεκάζω με πράσινο σαπούνι εναλλάξ αλλα τίποτα.Γνωρίζετε που μπορώ να προμηθευτώ πασχαλίτσες;Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το θειάφι δεν κάνει τίποτε στις μελίγκρες, είναι μυκητοκτόνο. Είναι πολύ χρήσιμο στην τριανταφυλλιά αφού την προφυλάσει από το ωίδιο και άλλες ασθένειες. Προσέξτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν έχει ζέστη. Διαβάστε τις οδηγίες στη συσκευασία του.
      Για τις μελίγκρες το σαπουνόνερο θέλει πολλές εφαρμογές. Αν θέλετε κάτι ισχυρότερο, σε μεγάλα κέντρα κήπου θα βρείτε βιολογικά εντομοκτόνα που καταπολεμούν τη μελίγκρα και είναι κατάλληλα για ερασιτέχνες. Δεν ξέρω αυτή την περίοδο που μπορεί να προμηθευτεί κανείς προνύμφες πασχαλίτσας.
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος8/3/23 21:35

    Καλησπέρα σας!πήρα μια ορτανσία ανθισμένη πριν λίγες ημέρες..την έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα κ μαραθηκαν τα φύλλα κ τα άνθη του..θα μπορούσα να μάθω τι φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι καθώς βγάζουμε το φυτό από την παλιά γλάστρα ή όταν πάμε να το βάλουμε στη νέα θέση, σπάμε κάποιες από τις ρίζες του. Συνέπεια αυτού είναι να υποφέρει το φυτό. Το αν θα συνέλθει η όχι εξαρτάται, κατά κανόνα από το μέγεθος της ζημιάς. Συνεχίστε να το ποτίζετε όποτε βλέπετε ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην βάλετε λίπασμα πριν δείτε ότι η ορτανσία συνήλθε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.