Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πότε ανθίζει η αζαλέα ... κανονικά;

Για τον πολύ κόσμο η αζαλέα είναι ένα από τα ανθισμένα φυτά των Χριστουγέννων και των μαιευτηρίων. Στην πραγματική ζωή όμως, φυσιολογικά δηλαδή, αυτή δεν ανθίζει ούτε τα Χριστούγεννα ούτε όποτε επισκεπτόμαστε ένα μαιευτήριο. Οι ολάνθιστες αζαλέες που βρίσκουμε στην αγορά απ’ τα μέσα του φθινόπωρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης περίπου, είναι «φορτσαρισμένες». Δηλαδή οι καλλιεργητές τις υποβάλλουν σε ειδικές συνθήκες έτσι ώστε να έτοιμες για τις άφθονες ονομαστικές και άλλες γιορτές που έχουμε από το Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο. 

Αζαλέα
Αζαλέα φωτογραφημένη κάποιον Μάιο (φωτ. Τ.Α.)

Οσοι έχουν στον κήπο ή στη βεράντα τους μία αζαλέα ξέρουν καλά ότι θα δουν τα λουλούδια της κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη, απ’ το Μάρτιο μέχρι το Μάιο περίπου. Θα μείνουν έτσι για 5-6 εβδομάδες περίπου αν δεν έρθει καμιά ξαφνική και πρόωρη ζέστη που θα αναγκάσει τα άνθη να πέσουν νωρίτερα. Αν λοιπόν αυτή την περίοδο (είτε λόγω ... εορτών, είτε λόγω ... μαιευτηρίου) βρεθήκατε να έχετε μια αζαλέα τότε να ξέρετε ότι, πρώτον, προφανώς δεν θα βγάλει νέα άνθη την άνοιξη που έρχεται και δεύτερο ότι μπορεί να της χρειαστούν 1-2 χρόνια για να συνέλθει και ανθίζει στην ώρα της. 

Αζαλέα
Αζαλέα φωτογραφημένη στις αρχές Μαρτίου (φωτ. Τ.Α.)

12 σχόλια:

  1. ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!
      Εστω και καθυστερημένα ... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

      Διαγραφή
  2. Γιατί η αζαλέες μας πριν δυο χρόνια ήταν γεμάτες λουλούδια όμως πέρσι μόνον δυο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι σε γλάστρα; Αν ναι, πόσο καιρό είναι στην ίδια; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Φέτος έχουν μπουμπούκια;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  3. Γιατί η λεμόνια και πορτοκάλια έχουν παρά πολύ άνθος αλλά όχι καρπό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε συνήθως συμβαίνει σε φυτά που βρίσκονται σε δυσμενείς συνθήκες. Τα φυτά σας είναι σε γλάστρες ή στο έδαφος; Τα έχετε χρόνια; Πώς είναι οι συνθήκες στον χώρο όπου βρίσκονται; Τι φροντίδες δέχονται;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Τα φυτά μου είναι σε μεγάλες γλάστρες και το χειμώνα τα κρατάω σε θερμοκήπιο.Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να τα φροντίζω

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής θα βρείτε τα «κουμπιά» ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΛΙΠΑΣΜΑ. Πατήστε τα και διαβάστε αντιστοίχως τα θέματα: «Πότισμα» και «Λίπασμα σε γλάστρες». Εκεί θα βρείτε πληροφορίες για τις δυο βασικές φροντίδες. Επίσης, κάθε χρόνο, στην αρχή της άνοιξης θα αφαιρείτε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 4-5 εκ. και θα το βάζετε καινούργιο. Τέλος, έχετε υπ όψη ότι τα εσπεριδοειδή θέλουν θέση ηλιόλουστη και υπήνεμη.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/6/20 12:21

    Καλημέρα σας! Αγόρασα μια αζαλέα πέρυσι κ φέτος μου έβγαλε μόνο ένα λουλουδάκι... Λίπασμα ρίχνω για πλούσια ανθοφορία κάθε 2 βδομάδες. Μήπως φταίνε οι καιρικές συνθήκες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν όλα τα υπόλοιπα, όπως η θέση της, το νερό, η λίπανση κ.λπ. είναι ό,τι της χρειάζεται, τότε αυτό που γράφετε είναι μια πιθανή και λογική εξήγηση. Δώστε της χρόνο. Κάντε υπομονή.

      Διαγραφή
  5. Έχω 3 αζαλεες στον κήπο μου την γη έχουν γίνει θαμνακια κ δεν έχουν ανθίσει ποτέ!!! Τα ποτίζω όπως τα υπόλοιπα λουλουδια !!! Τα κλαδεψα λίγο φετος !!! Τα λούζει ο ήλιος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο!
      Πολλοί δυσκολεύονται να κρατήσουν αζαλέα στον κήπο τους. Πότε τα κλαδέψατε; Φοβάμαι ότι με το κλάδεμα αφαιρέσατε τις κορυφές εκείνες που θα έδιναν τα άνθη. Μην ξεχνάτε τη λίπανση των φυτών σας και ειδικά για την αζαλέα θυμηθείτε το εξής: αν χρειαστεί να την κλαδέψετε, κάντε το αφού ανθήσει. Επίσης, έχετε υπ' όψη ότι το κλάδεμα της αζαλέας χρειάζεται μόνον αν το φυτό έχει πολύ αραιή φυλλωσιά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.