Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αγγελική, αξιόπιστη και ανθεκτική.

Υπάρχουν φυτά που διατυμπανίζουν την παρουσία τους στον κήπο με τα φανταχτερά άνθη τους, με το φύλλωμά τους ή και με τα δύο μαζί. Τέτοια είναι η τριανταφυλλιά και η ορτανσία, για παράδειγμα. Υπάρχουν και τα φυτά που περιβάλλονται από κάποιον «μύθο». Το τσίκας, για παράδειγμα, έχει φυλλωσιά παράξενη και εντυπωσιακή. Εξ ίσου παράξενο είναι και το άνθος του ενώ κουβαλάει και την «ιστορία» του ακριβού φυτού με τη σπάνια ανθοφορία. 


Υπάρχουν όμως και εκείνα τα φυτά που πρασινίζουν τον κήπο χωρίς «φασαρία». Χωρίς να έχουν φανταχτερά άνθη ή παράξενους χρωματιστούς καρπούς. Μεγαλώνουν χωρίς να μας απασχολούν με προβλήματα ή με τις απαιτήσεις τους. Με άλλα λόγια κάνουν τη δουλειά τους ήσυχα και διακριτικά. Και αν κάποτε κάτι πάει στραβά, αν έρθει μια αναποδιά του καιρού για παράδειγμα, θα την ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα ενώ εμείς θα προσπαθούμε να συνεφέρουμε τους φανταχτερούς συγγενείς τους. Η αγγελική (Pittosporum tobira) είναι τέτοια περίπτωση. 


Αγγελική
Τα πολύ αρωματικά ανθάκια της αγγελικής εμφανίζονται το Μάιο (φωτ.Τ.Α.)

Είναι ένας αειθαλής θάμνος με αρωματικά λευκά λουλουδάκια το Μάιο. Μπορούμε να τη φυτέψουμε σε θέση ηλιόλουστη ή και σκιερή. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος και αντέχει πολύ στην ξηρασία. Ομως ανταποκρίνεται στο πότισμα με ταχύτερη ανάπτυξη. Η αγγελική είναι κατάλληλη και σε παραθαλάσσιους κήπους. Κλαδεύεται όπως θέλουμε γιατί έχει από τη φύση της πυκνή φυλλωσιά. Μια αγγελική μπορεί να γίνει μέχρι 4,5-5 μ. ψηλή με διάμετρο 3 μ. περίπου. 


Αγγελική
Μια συστάδα από ανθισμένες αγγελικές. Εχουν ύψος περίπου 2 μ.  Το χειμώνα ποτίζονται μόνον από τις βροχές ενώ το καλοκαίρι τα βγάζουν πέρα με 4-5 ποτίσματα. (φωτ. Τ.Α.)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αγγελικές για να φτιάξουμε έναν φυτικό φράχτη. 

Αγγελική
Αγγελικές στην περίφραξη. Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν ύψος περίπου 1,60 μ. Ο ιδιοκτήτης τους τα κλαδεύει στο πλάι για να τους δώσει ύψος και για να διατηρήσει τον φράχτη πυκνό. (φωτ. Τ.Α.)

Μπορούμε επίσης να τις συνδυάσουμε με άλλους θάμνους. 

Αγγελική
Σε πρώτο πλάνο στη σκιά ενός πεύκου, μία αγγελική σφαιρικά κλαδεμένη. Δεξιότερα μία φωτίνια σε ηλιόλουστη θέση. Στο βάθος αριστερά ένα βιβούρνο. (φωτ. Τ.Α.)

Μπορούμε ακόμη να τη διαμορφώσουμε σε σχήμα μικρού δέντρου. Κάτι τέτοιο όμως θα πάρει χρόνια για να γίνει πραγματικότητα. 


Αγγελική
Πολύ μεγάλη αγγελλική σε πάρκο στον Αλιμο της Αττικής. (φωτ. Δ.Α.)

Η αγγελική μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα όμως ο περιορισμένος χώρος δεν της επιτρέπει να αποδώσει πλήρως. Για τη γλάστρα, αλλά και για τον κήπο, είναι καταλληλότερη η μικρόσωμη ποικιλία της, Pittosporum tobira Nanum, δηλαδή η νάνα αγγελική


Νάνα αγγελική
Νάνα αγγελική μέσα σε ένα πυθάρι το χειμώνα. (φωτ. Δ.Α.)
Αυτή γίνεται περίπου 1 μ. ψηλή με διάμετρο μέχρι 1,5 μ. Εχει πολύ πυκνή φυλλωσιά από τη φύση της. Επομένως θα χρειαστεί από ελάχιστο έως και καθόλου κλάδεμα. Οι απαιτήσεις της είναι η ίδιες με αυτές της μεγάλης αδελφής της. Ομως σπάνια θα τη δούμε να ανθίζει. 
Νάνα αγγελική και υπέρικο.
Σε πρώτο πλάνο δεξιά, μία νάνα αγγελική μέσα σε ένα ηλιόλουστο και «βραχώδες» παρτέρι του Δημοτικού Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Προσέξτε το ζωηρό πράσινο χρώμα των νέων φύλλων της αγγελικής. Το ολάνθιστο φυτό πίσω της είναι ένα υπέρικο. (φωτ. Δ.Α.)
                           
Αγγελική νάνα
Μια μπορντούρα από νάνες αγγελικές σε έναν μάλλον σκιερό κήπο, το χειμώνα. (φωτ. Τ.Α.)


17 σχόλια:

  1. Στελλα13/8/18 13:10

    Γειά σας! Εχω μια Αγγελικη σε γλάστρα, την πήρα φέτος αρχές άνοιξης και την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη. (Είναι μικρά τα φύλλα της, σαν να ειναι νεαρό φυτό, αλλά άνθισε λίγο στο μπαλκόνι. Γι αυτο δεν νομίζω ότι είναι η ποικιλία νάνας αγγελικής.) Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόση ώρα ήλιο χρειάζεται. Τωρα την έχω σε μια σκιερή θέση, τη βλέπει λίγο ο πρωινός ήλιος. Το μπαλκόνι είναι ανατολικό. Αρχικα την είχα εξω εξω και μου φάνηκε ότι ο ήλιος του καλοκαιριού μάλλον την κούραζε. Αναρωτιέμαι αν μια σκιερή θέση είναι κατάλληλη. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να τα βγάλει πέρα στη σκιά. Παρακαλώ διαβάστε το παρόν άρθρο για την αγγελική. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψει κανείς τη νάνα με την κοινή αγγελική. Ακόμη και σε νεαρή ηλικία η διαφορά των φυτών στην εμφάνιση είναι μεγάλη.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα.. εχω μια αγγελικη δεντρο πολυ παλιο.. εχει πιάσει βαμβακαδα σε ορισμένα σημια ... τη πρεπει να το κανω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η βαμβακάδα είναι λίγη καθαρίστε τη με βαμβάκι ή πανί βρεγμένο με οινόπνευμα. Αν είναι εκτεταμένη ζητήστε από κάποιο φυτώριο ή κατάστημα με γεωργικά φάρμακα κάποιο σκεύασμα που περιέχει άλατα Καλίου λιπαρών οξέων. Αυτή είναι η δραστική ουσία και κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα π.χ. Σαβόνα, Ντούξον κ.ά. Ψεκάστε σε ποτισμένο φυτό με θερμοκρασία όχι πάνω από 27-28 C.

      Διαγραφή
  3. Έχω μια αγγελική στο κηπάκι πίσω από το σπίτι μου. Μεγαλώνει εδώ και χρόνια αθόρυβα - όπως ακριβώς περιγράφετε. Έχει ψηλώσει (κοντεύει τα 4 μέτρα) και απλωθεί με αποτέλεσμα να μην αφήνει τα φυτά του γειτονικού κήπου να μεγαλώσουν και από το περσινό καλοκαίρι άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της. Θέλω να την κλαδέψω, αλλά δεν ξέρω ποιος θα είναι ο σωστός τρόπος ώστε να μην πληγώσω το φυτό. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για να καταλάβω καλύτερα, αυτή τη στιγμή τα φύλλα της είναι κίτρινα;
      Το κλάδεμά της είναι απλό. Μειώνετε το μήκος των κλαδιών το ίδιο απ' όλες τις πλευρές του φυτού. Η μόνη εξαίρεση στον κάνονα αυτό είναι ότι μειώνετε λιγότερα το μήκος των κλαδιών που είναι στο κάτω μέρος του φυτού. Το κλάδεμα γίνεται με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι. Με μια μεγάλη ψαλίδα θα κάνετε ευκολότερα τη δουλειά μια και το φυτό είναι μεγάλο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος12/2/20 10:22

    Καλή σας μέρα, θα ήθελα να γνωρίζω:: αν το νερό του κλιματιστικού, που εγκατέστησα πρόσφατα, και πέφτει πάνω σε μια Αγγελική (δέντρο πολλών ετών ύψους 2.5-3 μέτρων) τη βλάπτει η την ωφελεί;;;;. Η χρήση του κλιματιστικού γίνεται για 5-6 ώρες τις κρύες μέρες, ως επί το πλείστον.
    Ευχαριστώ για την απάντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το νερό ούτε θα οφελήσει ούτε θα βλάψει την αγγελική εκτός πια κι αν είναι πάρα πολύ. Αλλά πόσο νερό να βγάλει ένα κλιματιστικό; Ομως ο αέρας που βγαίνει από το μηχάνημα είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φυτό. Πριν ποτίστε την αγγελική δοκιμάστε με την αφή αν το χώμα είναι υγρό.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος13/9/20 18:40

    Καλησπέρα. Μου έφεραν σε γλάστρα το συγκεκριμένο φυτό, αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες ξεράθηκε (και έπεσαν τα περισσότερα φύλλα του) παρόλο που την πότιζα ανά 2 ημέρες.Τι πρέπει να κάνω για να την επαναφέρω; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τι ήταν αυτό που την έκανε να ξεραθεί. Τι δεν πήγε καλά δηλαδή. Τοποθετήθηκε σε θέση που δεν της ταίριαζε καθόλου; Μήπως μεταφυτεύτηκε σε μεγαλύτερη γλάστρα και έπαθε κάποια ζημιά; Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την πτώση των φύλλων και εδώ έχω παραθέσει μόνον μερικές απ' αυτές. Μέχρι και ο τρόπος μεταφοράς παίζει ρόλο. Επίσης, το ότι ποτίζατε κάθε δύο μέρες δεν λέει κάτι. Το σωστό είναι να ποτίζει κανείς όποτε διαπιστώνει με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αυτό να εφαρμόσετε αν το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Μην δώσετε ακόμη λίπασμα. Περιμένετε να συνέλθει και να δώσει σημάδια νέας βλάστησης.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, πήρα μια αγγελική για το μπαλκόνι, αλλά κάποιοι γνωστοί μου είπαν ότι τραβάει πάρα πολύ τις μέλισσες και θα γίνει ενοχλητικό. :( Να ανησυχήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η κοινή αγγελική (Pittosporum tobira) κάνει άνθη τα οποία, στις 3-4 εβδομάδες που είναι πάνω στο φυτό, προσελκύουν μέλισσες. Προσωπικά θα ανησυχούσα μόνον αν υπήρχε στο σπίτι κάποιος με αλλεργία στις μέλισσες. Επίσης έχετε υπ όψη ότι η νάνα αγγελική (Pittosporum tobira Nanum) δεν κάνει άνθη.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος26/11/23 08:51

    Γειά σας
    Υπάρχει περίπτωση να φυτευτεί η Αγγελική σε αυλή και οι ρίζες της να σηκώσουν τις πλάκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν στο έδαφος κάτω από τις πλάκες δεν υπάρχουν εμπόδια, όπως μπάζα, πέτρες κ.ά., τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος14/3/24 00:21

    Καλησπέρα σας. Έχω μια Αγγελική σε γλάστρα. Την αγόρασα πέρσυ και μετά το καλοκαίρι άρχισαν να ξεραίνονται κάποια κλαδιά. Τα κλαδεψα και την άφησα να ξεκουραστεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει ένα μόνο κλαδί. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση? Να κλαδεψα τελείως το φυτό μέχρι κάτω μήπως και πυκνώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το σωστό είναι να βρούμε τι πήγε λάθος και ξεράθηκαν τα κλαδιά. Ήταν κακό το πότισμα (υπερβολική ή πολύ λίγο); Μήπως η γλάστρα δεν στράγγιζε καλά; Μήπως κάτι πήγε στραβά κατά τη φύτευση και γι' αυτό χάλασαν τα κλαδιά; Αυτή τη στιγμή το φυτό έχει αρχίσει να δίνει νέα βλάστηση;
      Περιμένω τις απαντήσεις σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.