Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τσάι, Rav4, καράτε και καμέλια

Μέσα σε όλα τα «δώρα» που έχει κάνει η Ανατολή στον δυτικό κόσμο περίοπτη θέση έχει και η καμέλια. Για κάποιους στέκεται κάπου ανάμεσα στο τσάι, τη δεύτερη γενιά του RAV4 και τις ταινίες καράτε. Κι αν περιοριστούμε στον κόσμο των φυτών, τότε η καμέλια ανταγωνίζεται δυνατά τη γαρδένια, την αζαλέα και ένα σωρό άλλα φυτά. Πάντως το τσάι και αυτό από ένα είδος καμέλιας παράγεται. 

Αντέχει στο κρύο μέχρι τους - 12 C, όμως τα μπουμπούκια κινδυνεύουν από τις παγωνιές της άνοιξης ενώ οι ρίζες ζημιώνονται όταν βρεθούν κάτω από τους -6 C. Γι’ αυτό δεν είναι κακή ιδέα η εδαφοκάλυψη με κομπόστ το χειμώνα. Χρήσιμη είναι και το καλοκαίρι φυσικά, μια και η καμέλια αγαπά την οργανική ουσία που αποδίδει το κομπόστ στο έδαφος.
Camellia japonica
Κόκκινη καμέλια (φωτ. Τ.Α.)
Είναι φυτό που θέλει όξινο χώμα με καλή στράγγιση και θέση σκιερή ή ημισκιερή. Μεγαλώνει αργά. Σε μεγάλη γλάστρα με επαρκή φροντίδα θα φτάσει τα 3-4 μ. σε ύψος και τα 2-3 σε διάμετρο μετά από πολλά χρόνια. Ανθισμένη θα τη δούμε για 2 μήνες περίπου κάποια στιγμή μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου ανάλογα με την ποικιλία. Η τελευταία καθορίζει και τη μορφή του άνθους που μπορεί να είναι λευκό ή σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου ή του ροζ, μονόχρωμο ή δίχρωμο, με απλή, ημίδιπλη ή διπλή σειρά πετάλων. 

Camellia japonica
Καμέλια (φωτ. Τ.Α.)

Δίνουμε νερό όποτε το χώμα είναι στεγνό, δηλαδή αραιά το χειμώνα και πιο συχνά το καλοκαίρι. Θα κλαδέψουμε μετά την άνθηση μόνον αν υπάρχουν κλαδιά που ξεφεύγουν απ’ το γενικό σχήμα έχοντας πολύ αραιή φυλλωσιά. Μεταφυτεύουμε την καμέλια σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 3 χρόνια περίπου. Αντίθετα με τα περισσότερα φυτά, η ανθοφορία της καμέλιας συμπίπτει με τον λήθαργό της, έτσι μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται όταν το φυτό είναι φορτωμένο άνθη, το χειμώνα ή την άνοιξη, ανάλογα με την ποικιλία. 

Camellia japonica
Στη σκιά μιας μεγάλης μανόλιας μια όμορφη μεγάλη καμέλια. Ολα αυτά βρίσκονται σε μια πλατεία στην Γραβιά. Δείτε όμως και τη συνέχεια στην επόμενη εικόνα (φωτ.Τ.Α.) 

Camellia japonica
Η προηγούμενη καμέλια βρίσκεται μέσα σε ένα μάλλον άσχημο μεταλικό βαρέλι (φωτ. Τ.Α.) Είναι φανερό ότι η «συσκευασία» μετράει ... 

Όλα αυτά αφορούν την ιαπωνική καμέλια (Camellia japonica), την κοινή και συνηθισμένη καμέλια δηλαδή. Στην αγορά θα βρούμε διάφορες ποικιλίες της. Η καμέλια σασάνκουα (Camellia sasangua) και η ρετικουλάτα (Camellia reticulata) δεν είναι ποικιλίες της αλλά διαφορετικά είδη. Την πρώτη τη βρίσκουμε εύκολα ενώ η δεύτερη είναι λίγο δυσεύρετη. Ομως μ’ αυτές θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Θέλει κλάδεμα η καμέλια; 

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,ζω στο κέντρο της Αθήνας και έχω μία καμέλια σε γλάστρα σε βόρειοανατολική βεράντα, κάτω από τέντα. Ενώ είχε πολλά μπουμπούκια δεν άνοιξε κανένα και ξεράθηκαν όλα. Επίσης κάποια φύλλα άρχισαν να γίνονται καφέ και τελικά να ξερένονται και να πέφτουν. Καθώς αυτό γίνεται σε μερικά μόνο φύλλα υποθέτω ότι δεν είναι πρόβλημα ποτίσματος, γιατί αυτό θα γινόταν σε όλα τα φύλλα. Ρώτησα γεωπόνο και μου είπε ότι είναι μύκητες και μου έδωσε το OCION PT81 για να το ψεκάσω. Τώρα έχουν αρχίσει να πέφτουν και τα πράσινα φύλλα. Ξαναπήγα στο γεωπόνο ο οποίος επιμένει στο ψέκασμα με το σκεύασμα αυτό και μου έδωσε και λίπασμα για οξύφυλλα για να το λιπάνω. Καθώς δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να ρίξω λίπασμα σε ένα "άρρωστο" φυτό και δε βλέπω βελτίωση με το συγκεκριμένο φάρμακο σκέφτηκα να ρωτήσω τη γνώμη σας. Με το ίδιο ακριβώς τρόπο τον προηγούμενο χρόνο έχασα 2 γαρδένιες οι οποίες σιγά σιγά ξεράθηκαν. Θα σας στείλω φωτογραφίες στο email σας μαζί με το παραπάνω κείμενο.
    Σας ευχαριστώ πολύ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να πω ότι το φυτό είναι άρρωστο επειδή βλέπω ότι ετοιμάζεται να δώσει νέα βλάστηση. Μην αφήσετε τα πεσμένα φύλλα μέσα στη γλάστρα. Ας ψάξουμε λίγο μήπως καταφέρουμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα.
      Υποθέτω ότι αποκλείεται η περίπτωση να οφείλεται το πρόβλημα σε μεταφυτευτικό σοκ. Μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα λίγες μέρες ή εβδομάδες πριν το πρόβλημα;
      Οι φωτογραφίες δεν βοηθούν και πολύ γιατί δεν φαίνεται συνολικά το φυτό. Όμως η γλάστρα φαίνεται να είναι ξεχειλισμένη από χώμα. Χωράει το νερό του ποτίσματος;
      Στο κάτω μέρος δύο από τις φωτ. φαίνεται ένα δέσιμο των κλαδιών πάνω στο καλάμι με πράσινο σύρμα. Μοιάζει να είναι πάρα πολύ σφιχτό. Είναι;
      Σε 2-3 φύλλα βλέπω κάτι καψίματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε πολύ δυνατό ήλιο. Η καμέλια είναι στη σκιά;
      Παρατηρώ ότι η ζημιά βρίσκεται στα ανθοφόρα μπουμπούκια και όχι στα φυλλοφόρα. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα ξεκινά αρκετές εβδομάδες πιο πριν.
      Όταν ποτίζετε το νερό φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας; Κάθε πότε ποτίζετε;
      Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, ποιό και κάθε πότε;
      Στις γαρδένιες είχατε ξεπλύνει ποτέ το χώμα από τα άλατα; Έχετε κάνει κάτι τέτοιο στην καμέλια;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Παραθέτω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας με την ίδια σειρά.
    Το πρόβλημα δεν είναι από μεταφυτευτικό σοκ γιατί είναι 2 χρόνια στην ίδια γλάστρα (αρκετά μεγαλύτερη από το μέγεθος του φυτού).
    Υπάρχει χώρος στη γλάστρα για το νερό του ποτίσματος.
    Το δέσιμο στο καλάμι δεν είναι σφικτό.
    Η γλάστρα είναι στη σκιά, κάτω από τέντα.
    Το πρόβλημα πράγματι έχει ξεκινήσει αρκετά πριν. Έβλεπα ότι κάτι δε πάει καλά στο φυτό αλλά δεν είχε αρχίσει να χαλάει και να ρίχνει τα φύλλα του.
    Το νερό φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας αν ρίξω πολύ. Το χειμώνα πότιζα 1 φορά την εβδομάδα για 1 λεπτό (με αυτόματο πότισμα), τώρα κάθε 3η μέρα πάλι για 1 λεπτό.
    Τον προηγούμενο μήνα έβαλα κοκκώδες λίπασμα για οξύφυλλα της Vilmorin και πρόσφατα ο γεωπόνος μου έδωσε υγρό λίπασμα Camellia Focus με εκχύλισμα φυκιών της Growth Technology.
    Όχι δεν είχα ξεπλύνει ποτέ το χώμα από τα άλατα ούτε στις γαρδένιες ούτε στην καμέλια (αν και η μία γαρδένια ήταν νέο φυτό, μικρό, υπήρχαν 3 φυτά στη γλάστρα και σταδιακά ένα ένα, πέθαναν όλα). Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το ξέπλυμα των αλάτων; Θα πρέπει να το κάνω σε όλες τις γλάστρες, γιατί έχω φυτά και 20 - 25 ετών;
    Επισυνάπτω νέες φωτογραφίες μήπως σας βοηθήσουν καλύτερα. Θα δείτε κάποια κλαδιά έχουν αδειάσει τελείως από φύλλα.
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέτετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρόβλημα είναι ότι η εικόνα μιας καμέλιας που το χώμα της δεν στραγγίζει καλά είναι παρόμοια με αυτής που δεν δεν ποτίζεται αρκετά. Στην περίπτωσή σας υποψιάζομαι το δεύτερο. Η καμέλια έχει καλή αντοχή στην ξηρασία αλλά νομίζω ότι της δίνετε λιγότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται. Οι υποψίες μου βασίζονται στην συνολική «φτωχική» εικόνα του φυτού, στα «καψίματα» και τη δερμάτωση σε μερικά φύλλα αλλά και στο ότι μου γράφετε πως το χώμα στραγγίζει κανονικά. Μήπως να δοκιμάσετε για λίγο καιρό περισσότερο νερό ανά πότισμα;
      Το λίπασμα της Vilmorin είναι καταλληλότερο για φυτά που είναι στο έδαφος του κήπου. Όχι ότι δεν κάνει δουλειά και στα δικά σας απλώς είναι κοκκώδες και ταιριάζει περισσότερο εκεί. Το δεύτερο δεν το γνωρίζω και δεν μπόρεσα να μάθω κάτι για τη σύνθεσή του. Υποθέτω ότι θα είναι κατάλληλο. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα εκτός κι αν βάλατε πάρα πολύ ή αν βάλατε το λίπασμα ενώ το φυτό ήταν απότιστο. Ισχύει κάτι απ’ αυτά; Αν ναι, τότε υπάρχει εξήγηση για το πρόβλημα.
      Στις φωτ. το δέσιμο μοιάζει πολύ σφιχτό.
      Τα άλατα είναι προβληματικά κυρίως σε φυτά που αγαπούν το όξινο χώμα, όπως είναι οι γαρδένιες και οι καμέλιες. Για να φύγουν μια φορά το χρόνο κάνουμε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα, πλημμυρίζουμε τη γλάστρα με άλλα λόγια. Μαζί με τα άλατα φεύγουν και θρεπτικά στοιχεία αλλά η τακτική λίπανση αποκαθιστά την έλλειψη. Στην γλάστρα της καμέλιας μόνον αριστερά βλέπω έναν μικρό λεκέ που μοιάζει με απόθεση αλάτων. Όμως μπορεί να κάνω και λάθος. Αντίθετα ή μαύρη γλάστρα που είναι πίσω και αριστερά από την καμέλια έχει στο εσωτερικό της πάρα πολλά άλατα. Είναι μια υπόλευκη ή κιτρινωπή σκόνη κολλημένη στο τοίχωμα ή και επάνω στο χώμα.. Σας το γράφω για να καταλάβετε τι εννοώ.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και πάλι.Ευχαριστώ για τις υποδείξεις σας. Θα κάνω το ξέπλυμα για τα άλατα, το οποίο δεν έχω κάνει ποτέ και θα δοκιμάσω με λίγο περισσότερο πότισμα. Η μαύρη γλάστρα στην οποία διακρίνατε τα άλατα είναι εκείνη που είχε την μία γαρδένια που μου χάλασε, οπότε ίσως αυτό να ήταν η αιτία.
    Το κοκκώδες λίπασμα που έβαλα δεν ήταν πολύ αλλά το έβαλα και πότισα αμέσως μετά, ίσως να φταίει και αυτό. Το δέσιμο δεν είναι σφιχτό και θα το αφαιρέσω γιατί δεν έχει πια ανάγκη για υποστήριξη.
    Μία τελευταία ερώτηση, αν το πρόβλημα είναι το ανεπαρκές πότισμα ή/και τα συσσωρευμένα άλατα στο χώμα, δεν θα επηρεαζόταν όλο το φυτό, ενώ τώρα έχουμε κάποια κλαδιά με πρόβλημα και κάποια άλλα μοιάζουν πολύ ζωντανά και υγιή.
    Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας και τις συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πριν χρησιμοποιήσουμε ξανά μια γλάστρα πρέπει να την πλένουμε με υγρό για τα πιάτα και νερό.
      Στις φωτ. βλέπω συνολικά το φυτό να έχει φτωχή εμφάνιση γι’ αυτό πιστεύω ότι το νερό που δίνετε είναι λίγο. Τα ανθοφόρα μπουμπούκια είναι σχεδόν όλα ξερά. Γενικά στα περισσότερα φυτά, συμφέρει να κάνουμε γενναιόδωρα και αραιά ποτίσματα παρά συχνά και φτωχικά. Ποτίστε και μετά ελέγξτε με την αφή αν το χώμα είναι στεγνό πριν ξαναποτίσετε.

      Διαγραφή
  4. Συγχαριτηρια στον κυριο Ανδριτσοπουλο, γιατι ο χρονος αυτων των ανθρωπων ειναι πολυτιμος. Και ομως ασχοληθηκε με το θεμα μεχρι εξαντλησεως, και μεσα απο αυτο τον διαλογο πηραμε και εμεις καποιες απαντησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.