Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Γιασεμί και πλουμπάγκο μαζί

Μπορούμε στον περιορισμένο χώρο που έχει μια γλάστρα, ακόμη κι αν είναι τεράστια, να φυτέψουμε μαζί δύο ή περισσότερα είδη φυτών; Η απάντηση δεν είναι μία και μοναδική γιατί εξαρτάται από τα είδη των φυτών. Προφανώς θα πρέπει να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε φως, πότισμα και χώμα, όμως πέρα απ' αυτά θα πρέπει και να εξετάσουμε και το μέγεθός τους. Παλιότερα κάποιος αναγνώστης του μπλογκ μου είχε στείλει την εξής ερώτηση: 
Μπορώ να φυτέψω στην ίδια γλάστρα κίτρινο γιασεμί και πλουμπάγκο, ώστε να μπλεχτούν τα κλαδιά τους πάνω σε ένα καφασωτό;
Κίτρινο γιασεμί
Κίτρινο γιασεμί (Jasminum nudiflorum)

Πλουμπάγκο
Πλουμπάγκο (Plumbago auriculata)
Να η απάντηση: 

Αν αυτά τα δύο φυτά μπουν μαζί στην ίδια γλάστρα ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα είναι έντονος. Αμφότερα έχουν «δύναμη», όμως αν στοιχηματίζαμε θα έβαζα τα λεφτά μου στο κίτρινο γιασεμί γιατί μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο από το πλουμπάγκο. Θα ήταν καλύτερα αν έμπαιναν σε δύο διαφορετικές γλάστρες. 

Πάντως λάβετε υπ' όψη πως κανένα από τα δύο δεν είναι τυπικό αναρριχώμενο φυτό, όπως ο κισσός για παράδειγμα, γι' αυτό και στα βιβλία χαρακτηρίζονται, ήμι-αναρριχώμενα φυτά. Περισσότερο το κίτρινο γιασεμί και λιγότερο το πλουμπάγκο είναι κρεμοκλαδή. Έτσι για να σκαρφαλώσουν στο καφασωτό θα χρειαστεί να τα στηρίξετε και να τα δέσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.