Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κλάδεμα ορτανσίας

Μόλις κλάδεψα κάποιες απ' τις ορτανσίες μου. Πολλοί θα παρατηρήσετε ότι είναι μάλλον μικρές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα φυτά βρίσκονται σε θέση που το καλοκαίρι τα «βλέπει» ο ήλιος 8-10 ώρες τη μέρα. Για να έχει κανείς ορτανσίες στον ήλιο πρέπει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς. Αν τις είχα σε σκιερή θέση θα γίνονταν μεγαλύτερες, αλλά δεν θα τις έβλεπα τόσο συχνά, οπότε γιατί να τις έχω; 

ορτανσία
Βρίσκω τα κλαδιά που είχαν λουλούδια την περασμένη χρονιά. Είναι εύκολο γιατί έχουν πάνω τους τα ξερά άνθη.

ορτανσία
Κόβω 2-3 μάτια πάνω από το χώμα. Επαναλαμβάνω για όλα τα ανθισμένα κλαδιά.  
ορτανσία
Δεν πειράζω τα κλαδιά που δεν είχαν άνθη. 


ορτανσία
Το χρώμα που έχουν τα ξερά άνθη της ορτανσίας είναι «περίεργο», αλλά μου αρέσει.  

Διαβάστε πατώντας εδώ για το κλάδεμα και τον πολλαπλασιασμό. 

49 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/9/16 15:24

    Καλησπέρα! Είναι Σεπτέμβριος και η ορτανσία μου είναι ακόμα πράσινη. Έχει πετάξει και μάτια απο πολλά σημεία και αναρωτιέμαι τι γίνεται με το κλάδεμα σε αυτή την περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Το κλάδεμα είναι υπόθεση χειμωνιάτικη-ανοιξιάτικη. Να θυμήσω ότι το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι βολικό ιδίαιτερα στις ορτανσίες που ζουν σε γλάστρα και όχι στο έδαφος.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η ορτανσία μου γέμισε με πολλά υπέροχα κάτασπρα λουλούδια. Έπειτα από ένα περίπου μήνα τα λουλούδια αυτά άλλαξαν χρώμα και από ολόλευκα έγιναν πρασινα (στο χρώμα του λάχανου). Οσο και αν έψαξα, όπου και αν ρώτησα δεν μπόρεσα να βρω απάντηση. Μήπως έχετε ιδέα σε τί μπορεί να οφείλεται? Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Πόσες ώρες ήλιο έχει τη μέρα; Έμεινε καθόλου απότιστο; Βάζετε λιπασμα; Αν ναι, ποιό και κάθε πότε;

      Διαγραφή
  3. Ττ




    ΤΑ ΚΛΑΔΙΆ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΑΝΘΟΣ Η ΤΑ ΚΑΙΝΟΎΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΓΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα πρόσβαση στον υπολογιστή μου για πολλές μέρες. Πάμε στο ερώτημά σας τώρα:
      Πάρτε ό,τι μοσχεύματα θέλετε, αρκεί να ΜΗΝ τα κόψετε όσο το φυτό είναι σε λήθαργο. Δηλαδή χοντρικά. μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου μην κόψετε μοσχεύματα.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας, αγοράσαμε μια ορτανσία πέρυσι που είχε 5 ανθισμένα κλαδιά επάνω. Προφανώς δεν ξέραμε να την κλαδέψουμε σωστά με αποτέλεσμα φέτος να βγάλει μόνο ένα άνθος. Πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε ή κλαδέψουμε αυτή τη φορά ώστε του χρόνου να βγάλει περισσότερα; Δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένα ανθισμένο κλαδί και γράφετε ότι κλαδεύουμε μόνο τα ανθισμένα. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' όσο κατάλαβα η ορτανσία σας φέτος έχει ένα κλαδί και ένα άνθος. Δηλαδή φέτος η ορτανσία έβγαλε μόνον ένα κλαδί και αυτό έχει τώρα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνον αν το φυτό έμεινε χωρίς φροντίδες ή έμεινε στην ίδια γλάστρα, η οποία είναι και πολύ μικρή. Σωστά έχω καταλάβει;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά, τα καταλάβατε. Πέρυσι την αγοράσαμε και τη μεταφυτεύσαμε αλλά φέτος φαίνεται ότι είναι μικρή η γλάστρα πλέον γι' αυτήν καθώς έχει βγάλει πάρα πολλά φύλλα (αλλά ένα μόνο κλαδί και ένα άνθος). Τώρα που διάβασα το blog σας θα ψάξω να της βάλω και λίπασμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε λάβει άλλη φροντίδα πέρα από το πότισμα.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η εποχή αυτή είναι ακατάλληλη για λίπανση. Είναι καλύτερα να περιμένετε το Σεπτέμβριο. Αν όμως μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα της λείψουν τα τακτικά ποτίσματα, τότε μπορείτε να τη μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
      Όσο για το κλάδεμα, είτε θα κλαδέψετε το ένα ανθισμένο κλαδί όταν έρθει η ώρα του κλαδέματος είτε θα το αφήσετε ακλάδευτο. Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ, δεν ήξερα ότι δεν ήταν απαραίτητο. Σε μεγαλύτερη γλάστρα υπάρχει δηλαδή πιθανότητα του χρόνου να βγάλει περισσότερα άνθη;

      Διαγραφή
    5. Βέβαια. Πώς είχει 5 άνθη την πρώτη χρονιά;

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας έχω μια ορτανσία της οποία την πήρα τον Ιουνίου από έναν φίλο μου ανθοπωλη που την είχε κλαδέψει αυτή την στιγμή η ορτανσία Μ έχει πετάξει παρά πολλά φύλλα κ βγάζει και καινούργιους βολβούς παντού...έκοψε με ένα ψαλίδι όσα ξερά κλαδάκια υπήρχαν αλλά γενικά όσο πάει και φουντώνει θα πρέπει να την κλαδεψω τον Σεπτέμβριο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα κλαδεύατε αν υπήρχαν κλαδιά με άνθη. Αν αυτά τα κλαδιά αφαιρέθηκαν (τόσο νωρίς) από τον φίλο σας, τότε δεν υπάρχει κάτι να κλαδέψετε.

      Διαγραφή
  6. Να κάνω και άλλη μία ερώτηση κάποια φύλλα της Ορτανσίας μου στις άκρες είναι ξερά από τι μπορεί να είναι αυτό;; Τα έκοψα με ψαλιδάκι τα ξερά μου είπαν ότι μπορεί να είναι από τον ήλιο αλλά εκεί που την έχω την βλέπει ο ήλιος για λίγο και τις πρωινές ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ήλιος θα μπορούσε να είναι η αιτία όμως αφού τέτοιο θέμα δεν υπάρχει τότε είναι πιθανό να οφείλεται η ξήρανση στο ότι κάποια μέρα αργήσατε λίγο να ποτίσετε και τα φύλλα μαράθηκαν.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα! Η ορτανσια μου ειχε πολλα ανθη, περιπου 35. Εδω και μια εβδομαδα τα ανθη ξεραθηκαν εντελως κ τα εκοψα.
    Εκανα λαθος? Αυτο σημαινει πως του χρονου δεν θα ανθοφορησει? Να προσθεσω πως ηδη βγαζει 4 καινουργια ανθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα σας διευκόλυνε αν τα είχατε αφήσει ακλάδευτα επειδή αν υπήρχαν πάνω στα κλαδιά τα ξερά άνθη θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε πολύ εύκολα τα ανθοφόρα κλαδιά από τα μη ανθοφόρα. Να θυμίσω εδώ ότι κλαδεύουμε αυτά που είχαν ανθίσει.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας.Εχω πολλές Ορτανσίες και για πολλά χρόνια είχα εξαιρετική ανθοφορία. Φέτος όμως μόνο τρεις από τις είκοσι δύο έβγαλαν λουλούδια. Ειναι γεμάτες φύλλα και δεν ξέρω τι να κάνω. Τι να κλαδεψω? Αφού δεν είχα λουλούδια!!!!! Κάποιος μου είπε να τις κλαδεψω τώρα αυστηρά Helpppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην κλαδέψτε καθόλου. Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο για την ορτανσία. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε τον λόγο για τον οποίο δεν άνθησαν. Οι ορτανσίες είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  9. Ωωωωω τώρα είδα την απάντηση σας. Πραγματικά δεν ξέρετε πόσο στενοχωρήθηκα φέτος που δεν είχα λουλούδια.Σε γλάστρες τις έχω. Ξέρω ότι κάποιες πρέπει να τους κάνω μεταφύτευση. Αν εξαιρέσουμε αυτές οι υπόλοιπες τι έπαθαν. Γιατί δεν ανθοφορησαν? Είναι σε ημισκια και ποτίζονται καθημερινά όταν έχω πολλή ζέστη. Τους έβαλα σίδηρο και λίπασμα ανθοφορίας. Τις κλαδεψα τον Φεβρουάριο όπως λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι σημαντικότεροι λόγοι για την έλλειψη ανθοφορίας είναι η μη μεταφύτευση ή/και η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Το να βάλουμε μια φορά λίπασμα την άνοιξη, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι αρκετό για ορτανσίες που είναι στριμωγμένες σε μια γλάστρα.
      Προσπαθώ, και τα καταφέρνω νομίζω, να απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος15/11/20 06:13

    Εδώ και 2 χρόνια οι ορτασιες μου δεν βγάζουν λουλούδια. Έχουν πλούσια βλάστηση αλλά όχι λουλούδια. Είναι στο έδαφος σε σκιερό μέρος. Δεν πρέπει να τις κλαδεψω? Μήπως χρειάζονται λίπασμα? Τι με συμβουλεύετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην τις κλαδέψετε. Κλαδεύουμε μόνον τα κλαδιά που έφεραν άνθη τους προηγούμενους μήνες. Λίπασμα οπωσδήποτε να δώσετε αλλά καλύτερα να περιμένετε το τέλος του χειμώνα. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε τις Ετικέτες πατήστε αυτή που έχει τίτλο «Ορτανσία» ή την «Hydrangea» και θα βρείτε κι άλλα, πιστεύω χρήσιμα, άρθρα για το φυτό αυτό.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος15/11/20 12:23

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα σας,
    Οι ορτανσιες μου έχουν σαν άσπρη σκόνη στα φύλλα τους μαζί με καφέ στίγματα τα οποία παρουσιάστηκε αφού έβαλα σίδηρο γιατί δεν είχαν έντονο πράσινο χρώμα και επειδή είχα διαβάσει ότι το σίδηρο το βάζουμε τους φθινοπωρινό μήνες.Απο τότε οι ορτανσιες μου σαν να αργοπεθαινουν ενώ είχαν αρχίσει να βγάζουν πολλά νέα φυλλαράκια. Τι κάνω για να τις σώσω; Επίσης η άσπρη σκόνη άρχισε να εμφανίζεται και στο διπλανό φυτό, μήπως δεν φταίει τελικά το σίδηρο; Ή μήπως είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων;
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η άσπρη σκόνη στα φύλλα της ορτανσίας σας θυμίζει το ωίδιο, μια μυκητολογική ασθένεια πολύ συνηθισμένη στις ορτανσίες. Όμως το ότι βλέπετε την «σκόνη» και στο διπλανό φυτό με προβληματίζει. Τι φυτό είναι αυτό;
      Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Για το ωίδιο, τον σίδηρο, τις λιπάνσεις αναζητήστε τα σχετικά λήμματα ανάμεσα στις Ετικέτες, στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής. Εκεί θα βρείτε και τις αναρτήσεις με τίτλο «Ορτανσία». Πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμες.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Καλαγχοη είναι το διπλανό φυτό. Λίπασμα δίνω ένα υγρό μπλε μια φορά το μήνα, το καλοκαίρι δεν έδινα καθόλου. Επίσης τα καφέ στίγματα; Έχω και φωτογραφίες αλλά δεν ξέρω πως να σας τις στείλω. Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Η καλαγχόη δεν «κολλάει» ωίδιο από την ορτανσία. Τι γράφει πάνω στη συσκευασία του λιπάσματος; Μπορείτε να στείλετε εικόνες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στην δεξιά στήλη. Περιμένω νέα σας. Όμως παρακαλώ μην γράψετε πατώντας «Προσθήκη σχολίου», αλλά «Απάντηση» ώστε να μην χρειαστεί να ανοίξουμε νέο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Γειά σας,

      Σας έχω αποστείλει στο email σας τις φωτογραφίες. Η συσκευασία του λιπάσματος γράφει 20 20 20. Από ότι έχω διαβάσει απο το blog σας αυτό είναι το κατάλληλο λίπασμα όταν είναι σε γλάστρες.Το σίδηρο που έβαλα πρόσφατα γράφει θειικό σίδηρο.
      Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  14. Γεια σας. Έχω 3 χρόνια την ορτανσία και κάθε χρόνο έβγαζε πολλά άνθη .Την κλαδευα κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.
    Φέτος έκανα πάλι το ίδιο αλλά έβγαλε μόνο 1 λουλούδι. Φέτος έγινε και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίπασμα βάζετε; Μήπως μπορείτε να πείτε ποιά κλαδιά κόβετε και σε ποιό ύψος; Η μεταφύτευση έγινε μαζί με το κλάδεμα ή αργότερα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Λίπασμα βάζω κάθε μήνα. Όλα τα κλαδιά τα κόβω κάθε χρόνο και αφήνω 3-4 μάτια. Διάβασα ότι πρέπει να κλαδευω μόνο όσα έχουν άνθη αλλά δεν είχα θέμα τα προηγούμενα χρόνια έβγαζε συνέχεια πολλα. Κλαδεψα και μετά από μια εβδομάδα περίπου έγινε η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

      Διαγραφή
    3. Η ορτανσία όποια ανάπτυξη είχε την πέτυχε όσο ήταν στην παλιά γλάστρα. Εσείς κλαδεύατε όλα τα κλαδιά. Με βάση αυτά τα δύο εξηγούνται τα λίγα φετινά άνθη. Το φυτό φέτος μπόρεσε να φτιάξει πολύ λίγα νέα κλαδιά και γι' αυτό έχετε λίγα άνθη. Του χρόνου θα είναι περισσότερα. Πάντως, απ' του χρόνου εφαρμόστε το σωστό κλάδεμα και στο μεταξύ μην παραλείπετε το λίπασμά του.

      Διαγραφή
  15. Γεια σας! 24/6 και δεν ήξερα ότι δεν κόβουμε... Ορτανσία σε γλάστρα, αγορά πριν ένα μήνα, σε δυτικό μπαλκόνι με ήλιο μετά τις 7...ανθισμένη ροζ υπέροχη...τα λουλούδια όμως εδώ και τρεις μέρες έγιναν "σάπιο μήλο" και γέμισαν ιστούς αράχνης. Καθημερινά την ποτίζω...αποφάσισα λοιπόν σήμερα να κόψω αυτά τα λουλούδια που άλλαξαν χρώμα κι είχαν αράχνες...πολύ κακο της έκανα;τι να κάνω τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην ανησυχείτε. Η ορτανσία δεν θα έχει πρόβλημα επειδή κόψατε τα λουλούδια. Εσείς όμως, αν θελήσετε να την κλαδέψετε προς το τέλος του χειμώνα, θα πρέπει να ξέρετε με κάποιο τρόπο, ποιά ήταν τα κλαδιά που είχαν άνθη.
      Όμως πρέπει να βρείτε γιατί χάλασαν τα λουλούδια. Όταν ποτίζετε, το χώμα είναι στεγνό; Κάθε πότε γίνεται αυτό; Δηλαδή κάθε πότε ποτίζετε; Την έχετε βάλει σε μεγαλύτερη γλάστρα; Τα ρωτάω αυτά επειδή η περιγραφή σας θυμίζει ζημιά από λίγο πότισμα ή επειδή το φυτό είναι σε πολύ μικρή γλάστρα.

      Διαγραφή
  16. Ποτίζω κάθε πρωί ένα ποτηρι. Είναι στη γλάστρα του ανθοπωλείου. Η αλήθεια είναι ότι την έβγαλα λίγο από τη γλάστρα και είδα ξερό το χώμα πιο κάτω και την ποτισα καλύτερα χθες, αλλά φοβήθηκα αυτό το πότισμα και δεν το ξανακάνω σήμερα. Μπορώ τώρα να τη βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν την βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα θα χάσετε όσα άνθη έχει πάνω της. Όμως αυτό δεν θα την εμποδίσει να ανθήσει την επόμενη χρονιά.
      Το νερό που δίνετε μάλλον είναι λίγο. Να ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα!
    Η ορτανσια μου αγοράστηκε το Πάσχα με πολλά μπλε υπέροχα άνθη. Ηταν σε μεγάλη γλάστρα κ δεν μεταφύτευση.Ποτιζα κάθε μέρα αλλά την έβλεπε κ ο ήλιος. Αποτέλεσμα? Μέσα Ιουνίου ξεράθηκαν τα άνθη και κάποια φύλλα. Τώρα εξακολουθώ να ποτιζω? Μεταφυτευω? Απ'οτι κατάλαβα πρέπει να αφήσω τα ξερα πάνω κ να μην τα κόψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς ορτανσία σε ηλιόλουστη θέση. Απ' ό,τι καταλαβαίνω είναι ακόμη ζωντανή, άρα συνεχίστε να την ποτίζετε όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Δεν μπορώ να ξέρω αν χρειάζεται μεταφύτευση. Αν η γλάστρα είναι μικρή βάλτε την σε μεγαλύτερη.
      Λίπασμα δώστε τον Σεπτέμβριο.
      Αφήστε τα ξερά άνθη πάνω στα κλαδιά.
      Όμως, το σημαντικότερο είναι να της βρείτε μία θέση προστατευμένη τουλάχιστον από τον μεσημεριανό και απογευματινό ήλιο. Επίσης δείτε και αυτό εδώ: Καυτό πάτωμα (https://taxiarxi.blogspot.com/2013/05/blog-post_743.html).
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα Πως μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες από το φυτό και μου δώσετε οδηγίες; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες με e-mail, θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη κάτω από τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Διαφορετικά μπορείτε να «φορτώσετε» τις φωτ. σε κάποια από τις ειδικές ιστοσελίδες και να στείλετε εδώ με σχόλιο τον σχετικό σύνδεσμο.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος23/1/22 16:04

    Γεια σας, έχω μια ορτανσία στο χώμα θέλω όμως να την αλλάξω θέση πότε μπορώ να το κάνω αυτό ποιόν μήνα; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η εποχή είναι κατάλληλη, όμως μην σκάψτε τον νέο λάκκο αν το χώμα είναι λασπωμένο. Σ' αυτή την περίπτωση περιμένετε 2-3 μέρες.

      Διαγραφή
  20. Βαρβάρα Ν22/2/22 01:15

    Γειά σας, μπορώ να βγάλω ορτανσία απ'το χώμα κ να την βάλω σ γλάστρα; επίσης το κλάδεμα είναι απαραίτητο;
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι μπορείτε να βγάλετε από το χώμα και να τη βάλετε σε γλάστρα, όμως είναι καλύτερα νε βάλετε ένα μικρό φυτό στη γλάστρα και όχι ένα μεγάλο.
      Όχι το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο.

      Διαγραφή
  21. Βούλα3/5/22 16:56

    Καλησπέρα αγόρασα μια ορτανσία θα την βάλω σε μία μεγάλη πήλινη γλάστρα είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του ανθοπωλειου μήπως δεν θέλει απ'την αρχή τόσο μεγάλη γλάστρα είναι τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερη.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βάλτε την. Είναι σημαντικό η νέα γλάστρα να μην στενεύει στο πάνω μέρος της ώστε όταν έρθει η ώρα να την βγάλετε από εκεί (για να την αραιώσετε ή να τη μεταφυτεύσετε) να μπορείτε να το κάνετε εύκολα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.