Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Κλάδεμα ορτανσίας

Μόλις κλάδεψα κάποιες απ' τις ορτανσίες μου. Πολλοί θα παρατηρήσετε ότι είναι μάλλον μικρές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα φυτά βρίσκονται σε θέση που το καλοκαίρι τα «βλέπει» ο ήλιος 8-10 ώρες τη μέρα. Για να έχει κανείς ορτανσίες στον ήλιο πρέπει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς. Αν τις είχα σε σκιερή θέση θα γίνονταν μεγαλύτερες, αλλά δεν θα τις έβλεπα τόσο συχνά, οπότε γιατί να τις έχω; 

ορτανσία
Βρίσκω τα κλαδιά που είχαν λουλούδια την περασμένη χρονιά. Είναι εύκολο γιατί έχουν πάνω τους τα ξερά άνθη.

ορτανσία
Κόβω 2-3 μάτια πάνω από το χώμα. Επαναλαμβάνω για όλα τα ανθισμένα κλαδιά.  
ορτανσία
Δεν πειράζω τα κλαδιά που δεν είχαν άνθη. 


ορτανσία
Το χρώμα που έχουν τα ξερά άνθη της ορτανσίας είναι «περίεργο», αλλά μου αρέσει.  

Διαβάστε πατώντας εδώ για το κλάδεμα και τον πολλαπλασιασμό. 

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος11/9/16 15:24

  Καλησπέρα! Είναι Σεπτέμβριος και η ορτανσία μου είναι ακόμα πράσινη. Έχει πετάξει και μάτια απο πολλά σημεία και αναρωτιέμαι τι γίνεται με το κλάδεμα σε αυτή την περίπτωση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Το κλάδεμα είναι υπόθεση χειμωνιάτικη-ανοιξιάτικη. Να θυμήσω ότι το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι βολικό ιδίαιτερα στις ορτανσίες που ζουν σε γλάστρα και όχι στο έδαφος.

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα σας. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η ορτανσία μου γέμισε με πολλά υπέροχα κάτασπρα λουλούδια. Έπειτα από ένα περίπου μήνα τα λουλούδια αυτά άλλαξαν χρώμα και από ολόλευκα έγιναν πρασινα (στο χρώμα του λάχανου). Οσο και αν έψαξα, όπου και αν ρώτησα δεν μπόρεσα να βρω απάντηση. Μήπως έχετε ιδέα σε τί μπορεί να οφείλεται? Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Πόσες ώρες ήλιο έχει τη μέρα; Έμεινε καθόλου απότιστο; Βάζετε λιπασμα; Αν ναι, ποιό και κάθε πότε;

   Διαγραφή
 3. Ττ
  ΤΑ ΚΛΑΔΙΆ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΑΝΘΟΣ Η ΤΑ ΚΑΙΝΟΎΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΓΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα πρόσβαση στον υπολογιστή μου για πολλές μέρες. Πάμε στο ερώτημά σας τώρα:
   Πάρτε ό,τι μοσχεύματα θέλετε, αρκεί να ΜΗΝ τα κόψετε όσο το φυτό είναι σε λήθαργο. Δηλαδή χοντρικά. μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου μην κόψετε μοσχεύματα.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.