Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

 Ράμνος, θάμνος - εργαλείο

Rhamnus alaternus
Ράμνος (φωτ.Τ.Α.)

Ο ράμνος (Rhamnus alaternus) είναι ένας θάμνος 4-5 μ. ψηλός με ελαφρώς μικρότερη διάμετρο. Τα μάλλον ασήμαντα ανθάκια του εμφανίζονται το Μάρτιο περίπου και ακολουθούνται από μικρούς κόκκινους καρπούς που αργότερα μαυρίζουν. Είναι φυτό που πολλαπλασιάζεται εύκολα με τους σπόρους του. Ζει περισσότερα από 80 χρόνια και μπορεί κανείς να τον διαμορφώσει σε μικρό δέντρο. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Στη σκιά θα τα βγάλει πέρα αλλά δεν θα έχει τόσο πυκνή φυλλωσιά. Μπορεί να αναπτυχθεί σε γλάστρα ή μεγάλο φυτοδοχείο, εκεί όμως σίγουρα θα χρειαστεί κάποια ποτίσματα το καλοκαίρι. Στον κήπο ένας ενήλικας ράμνος μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα.
Rhamnus alaternus
Τα ασήμαντα ανθάκια του ράμνου εμφανίζονται το Μάρτιο ...
(φωτ. Τ.Α.)

Rhamnus alaternus
... και εξελίσσονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς (φωτ. Τ.Α.)
Σίγουρα ο ράμνος ποτέ δεν θα γίνει φανταχτερός όσο μια φωτίνια την άνοιξη, δεν θα τον δούμε να γεμίζει άνθη όπως ένα βιβούρνο ή με άρωμα όπως η αγγελική. Τον συγκρίνω με αυτούς τους θάμνους επειδή (συνήθως) όλα τους κάνουν την ίδια δουλειά στον κήπο: φτιάχνουν ένα φράχτη, ένα πράσινο «παραβάν» ή απλώς στέκονται πρασινίζοντας το τοπίο και αλλάζοντας με τον όγκο τους την συνολική εικόνα. Ομως δείτε στη συνέχεια έναν κατάλογο προδαγραφών και εφ όσον μιλάμε για τον ράμνο, βάλτε ένα «ΝΑΙ» σε όλες. 

Προδιαγραφές θάμνου
  • Τεράστια αντοχή στην ξηρασία 
  • Αντοχή στην αλμύρα της θάλασσας 
  • Ικανοποιητική ανάπτυξη ακόμη και σε ξερά, πετρώδη και άγονα εδάφη 
  • Αντοχή στη ζέστη 
  • Αντοχή στο κρύο μέχρι τους -9 ℃ περίπου 
  • Αντοχή στον καυτό ήλιο 
  • Χωρίς προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες 
  • Πυκνή αειθαλής φυλλωσιά 
  • Λίγα κλαδέματα 
  • Λίγη φροντίδα
Rhamnus alaternus
Συνδυάζοντας το πράσινο του ράμνου με το γκρι του τεύκριου (φωτ.Τ.Α.)
Αν δηλαδή κάποιος ψάχνει για ένα φυτό-εργαλείο, τότε ο ράμνος δεν πρέπει να λείπει από τις επιλογές του. Πολλές φορές είναι η ανάγκη εκείνη που καθορίζει τις επιλογές μας. 

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/11/20 09:42

    Καλημέρα σας.

    Θα ήθελα να μάθω σε τι απόσταση θα πρέπει να γίνει η φύτευση μεταξύ τους, για δημιουργία φράχτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ένα φυτό ανά 1 μέτρο είναι πολύ καλή αναλογία για να έχετε ένα πυκνό φράχτη σε μερικά χρόνια. Αν φυτέψετε έναν ράμνο ανά 1,5 μ. ο φράχτης θα γίνει πυκνός αλλά θα αργήσει. Αν βιάζεστε πολύ φυτέψτε ένα ανά μισό μέτρο.

      Διαγραφή
  2. Θα ήθελα να φυτέψω θάμνους σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων .πόσα φυτά θα πρέπει να αγοράσω και τι Τιμή έχουν . Ευχαριατώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπολογίστε από 1 έως 3 φυτά ανά μέτρο το πολύ. Ο αριθμός εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θέλετε να γεμίσει ο φράχτης σε συνδυασμό με το μέγεθος των φυτών που θα αγοράσετε. Να μερικά παραδείγματα: Αν τα φυτά είναι πολύ μικρά (έχουν ύψος 0,40-0,50 μ. με ένα-δύο βλαστούς) επιλέξτε να βάλετε 3 ανά μέτρο. Αν είναι μεγάλα (έχουν ύψος 0,80-0,90 μ. με πολλούς βλαστούς) μπορείτε να βάλετε 1 φυτό ανά μέτρο, εφ όσον δεν βιάζεστε πάρα πολύ, ή 2 ανά μέτρο αν βιάζεστε. Αν τα φυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα μην βάλετε περισσότερα από 1 ανά μέτρο.
      Για την τιμή δεν μπορώ να σας βοηθήσω μια και δεν πουλάω φυτά. Όμως η συμβουλή μου είναι να κάνετε εκτεταμένη έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος26/12/22 17:25

    Γεια σας. Θέλω να κάνω ένα φράχτη στη περιοχή της Μανης για ηχομόνωση μήκους 100μ με φυτά που να μην έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Είμαι ανάμεσα σε τρεις επιλογές. Ραμνο, πράσινο ελαιαγνο και μετροσιδηρο. Τι θα προτείνατε; Θα ήθελα επίσης να είναι ανθεκτικό στις αρρώστιες ει δυνατόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο ράμνος είναι πολύ καλή επιλογή. Το μειονέκτημά του έναντι του ελαίαγνου και του μετροσίδηρου βρίσκεται στην ταχύτητα ανάπτυξης, ο ράμνος είναι πιο «αργός». Πάντως έχετε υπόψη ότι για μέγιστη αποτελεσματικότητα ως προς την ηχομόνωση, ο φυτοφράχτης πρέπει να έχει πάχος 5-6 μ. Αν έχετε χώρο σκεφτείτε μήπως κάνετε φυτοφράχτη με δύο σειρές.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.