Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αστρόφυτα

Είμαστε στα μέσα του Φεβρουαρίου και υποτίθεται ότι γίνονται ένα σωρό αποκριάτικα πάρτι. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα ή πιο συνηθισμένη εκδήλωση δεν είναι αυτά, αλλά οι «πίτες των συλλόγων». Η ΕΕΚΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Κάκτων και άλλων Παχυφύτων), τηρώντας την παράδοση έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της όχι κοντά στην Πρωτοχρονιά, αλλά την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, διοργάνωσε μία έκθεση μόνον με αστρόφυτα, μία σχετική ομιλία και φυσικά άνοιξε και το μικρό θερμοκήπιο με την συλλογή κάκτων και παχυφύτων. Δείτε μερικές φωτογραφίες από φυτά που μου έκαναν εντύπωση. 

Αστρόφυτα
Νεαρά αστροφυτάκια προερχόμενα από σπορά (φωτ.Τ.Α.) 
Αστρόφυτο
Το Astrophytum myriostigma με μπουμπούκι στην κορυφή του. Το είδος αυτό έχει 5 πτυχώσεις. (Φωτ. Τ.Α.)

Astrophytum myriostigma var. Nudum
Η ποικιλία Nudum του Astrophytum myriostigma. Οι διαφορές στην εμφάνιση είναι ξεκάθαρες.  (φωτ.Τ.Α.)
Astrophytum myriostigma Quadricostatum
Ποικιλία του Astrophytum myriostigma με τέσσερις πτυχές. Είναι η  Quadricostatum. (φωτ. Τ.Α.)
Αστρόφυτο
Μια μάλλον ασυνήθιστη μορφή αστρόφυτου αφού είναι ποικιλόχρωμο και «κατσαρό». Αυτά μεταφρασμένα στη «διάλεκτο των κάκτων» λέγονται variegata και cristata, αντίστοιχα. (Φωτ.Τ.Α.)

Αστρόφυτα
Ένα μέρος από τα αστρόφυτα της έκθεσης (φωτ. Τ.Α.)

Αστρόφυτο
Tο Astrophytum digitostigma είναι ένα μάλλον ασυνήθιστο αστρόφυτο. Κάποιο μπέρδεμα υπάρχει με το όνομά του αφού μπορεί κανείς να το συναντήσει και ως Astrophytum digitostigma Caput-medusae, το «κεφάλι της μέδουσας» στα ελληνικά. (φωτ. Τ.Α.)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.