Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ιπποφαές. Χρειάζονται δύο!


Στη Γεωπονική, της Αθήνας τουλάχιστον, μαθαίναμε για το ιπποφαές στο μάθημα της Ανθοκομίας. Τότε ήταν γνωστό ως καλλωπιστικό φυτό. Τώρα μάθαμε ότι είναι και «υπερτροφή». Δεν πιστεύω ότι το έτρωγαν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά εμείς μπορούμε να φάμε τους καρπούς του. 
Πάντως, ως καλλωπιστικό μαθαίναμε ότι είναι πολύ χρήσιμο αφού μπορεί να φυτευτεί σε άγονα και «δύσκολα» εδάφη εκεί που άλλα καλλωπιστικά πιο λεπτεπίλεπτα, δυσκολεύονται όχι απλώς να ευδοκιμήσουν αλλά ακόμη και να επιβιώσουν. 


Ιπποφαές



Αν κάποιος θελήσει να βάλει μερικά ιπποφαή στον κήπο του το βασικό που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι το ιπποφαές είναι φυτό δίοικο. Με απλά λόγια, υπάρχουν ιπποφαή με αρσενικά άνθη και ιπποφαή με θηλυκά. Και τα δύο δίνουν λουλούδια αλλά μόνον τα θηλυκά καρποφορούν. Άρα, αν θέλουμε να δούμε καρπούς πρέπει να βάλουμε στον κήπο τουλάχιστον ένα αρσενικά και ένα θηλυκό ιπποφαές. 


Ιπποφαές

Μπορεί να γίνει 4-5 μ. ψηλό, όμως αν το αφήσουμε να γίνει τόσο μεγάλο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η συλλογή των καρπών. «Ακόμη πιο δύσκολη», επειδή έτσι κι αλλιώς είναι μπελάς. Το ιπποφαές έχει αγκάθια και τα φρουτάκια του δεν έχουν κοτσάνι, είναι κολλημένα στα κλαδιά. Άρα φροντίζουμε να το διαμορφώσουμε με κατάλληλο κλάδεμα σε μορφή θάμνου. 

Θα επανέλθουμε κάποια στιγμή. 

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/5/13 16:32

    σε τι μας ωφελη το ιποφαες- οταν το φαμε ειναι ωφελιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αρσενικά ιπποφαές τα ξεχωρίζουμε όταν βγάζουν <> νωρις την άνοιξη δηλ. ειναι ποιο φουσκωμένα στη βάση τους πριν να σκασουν τα φυλλαρακια υπάρχουν περιμετρικά ανθακια γεμάτο, και είναι λες και πάει να κάνει καρπό! τα θυληκα είναι ποιο λιτά! απλώς πάει να σκάσει απο το μάτι το φύλλωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αρσενικό με το θρυλικό πόση απόσταση πρέπει να εχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι το «θρυλικό» που γράφετε είναι το θηλυκό ιπποφαές.
      Η γονιμοποίηση γίνεται με τον άνεμο. Απόσταση μέχρι 5-6 μ. είναι καλή. Στις ερασιτεχνικές καλλιέργειες η αναλογία θηλυκών αρσενικών είναι 5:1 ή 4:1. Στις επαγγελματικές είναι 9:1 και η φύτευση γίνεται σε γραμμές. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών είναι 3-4 μ. και μεταξύ των φυτών επί της γραμμής 1,5-2 μ.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.