Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Κάποιος ρώτησε 20. Φυτά κατάλληλα για την είσοδο.

Ο αναγνώστης του μπλογκ Γ.Ο. θέλει να μάθει τι θα μπορούσε να φυτέψει σε δύο, μάλλον δυσπρόσιτες, γλάστρες. Ψάχνει δηλαδή για φυτά με μικρές ανάγκες συντήρησης. 

1. Πάνω στις δύο κολώνες της κεντρικής εξώπορτας στην αυλή του σπιτιού μου, θα ‘θελα να τοποθετήσω δύο πηλινες (;) μεγαλούτσικες γλάστρες και αναρωτιώμουν ποια φυτά είναι ιδανικά για τέτοιο εγχείρημα. Δεν θα ‘θελα να ‘ναι σκέτο πράσινο, αλλά απ’ την άλλη ούτε και κάτι μονοετές όπου κάθε χρόνο θα πρέπει να κατεβάζω τις γλάστρες από εκεί ψηλά. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποια φυτά; 

2. Στο πίσω μέρος της αυλής έχω 10 πορτοκαλιές και θέλω να σπείρω κάποιο εδαφοκαλυπτικό φυτό, συγκεκριμένα τη διχόνδρα. Ομως θέλω να αφήσω χώρο γύρω απ’ τα δέντρα ώστε να τα ποτίζω και να τα λιπαίνω. Με ποιο διαχωριστικό τρόπο θα μπορούσα να το κάνω αυτό; Σκέφτηκα το φράχτη από ξύλινα πασαλάκια, αλλά τα μέτρα που χρειάζομαι είναι πολλά και το κόστος μεγάλο. Εχετε καμιά ιδέα; 

Ευχαριστώ πολύ και να έχουμε όμορφη Ανοιξη! 
Γ.Ο. 

Να αρχίσουμε απ’ τα εύκολα, δηλαδή το Νο 2. Αυτό με τον ξύλινο φράχτη καλά κάνατε και το απορρίψατε. Εκτός από το ότι για τις 10 πορτοκαλιές θα χρειαστείτε πάνω από 120 μ. φράχτη, το αποτέλεσμα δεν θα είναι και βολικό στην πράξη καθώς θα υπάρχει ένα εμπόδιο, έστω και χαμηλό, μέσα στο περιβόλι σας. Η λύση είναι πιο απλή. Μια φορά το χρόνο θα κάνετε ένα σκάλισμα γύρω απ’ τα δέντρα. Ετσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχουν γύρω τους έναν λάκκο για το πότισμα. Οσο για το λίπασμα μη σας απασχολεί. Θα το μοιραστούν τα δέντρα και η διχόνδρα. 

Με το Νο1 τα πράγματα είναι πιο ... περίπλοκα  γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές. Κατ’ αρχήν, αγοράστε καλής ποιότητας πήλινες γλάστρες για να μη χαλάσουν από την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών ή τσιμεντένιες, τις οποίες δυστυχώς δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς. Οι «παλιοί» σε περιπτώσεις όπως η δική σας χρησιμοποιήσουν είτε πέτρινες γλάστρες ή αυτές από μαντέμι που βρίσκουμε πια μόνο στα παλαιοπωλεία. Υποθέτω πως αμφότερες θα είναι μάλλον ακριβές. 

Στην 2η ερώτηση τη σχετική με τα φυτά τώρα. Υποθέτω ότι ψάχνουμε για κάτι που θα έχει μικρές ανάγκες συντήρησης. Ομως θα πρέπει να ξέρετε πως, ακόμη και αν διαλέξετε κάτι πάρα πολύ ανθεκτικό και πολυετές και πάλι θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτό έστω 1-2 φορές το χρόνο, αν όχι για κάτι άλλο, τουλάχιστον για να καθαρίσετε τη γλάστρα από τα αγριόχορτα. 
Δύο πολυετή φυτά που μπορώ να σκεφτώ ότι θα αντέχουν, στην ξηρασία, στο κρύο, στη ζέστη, στον ήλιο, στη βροχή ίσως και στο χιόνι της νότιας Ελλάδας (αν ο κήπος σας έχει 10 πορτοκαλιές δεν πιστεύω να βρίσκεται σε περιοχή με παγωνιές), είναι ο αθάνατος και το καλλωπιστικό σπαράγγι. 

Ο αθάνατος (Agave americana) θα δυσκολευτεί λίγο αν βρίσκεται στη σκιά. Αντέχει άνετα ακόμη και κάτω από τους -10 ℃. Μία φορά το χρόνο θα πρέπει να αφαιρείτε τις παραφυάδες του για να είναι εμφανίσιμος. Αν του κάνετε και 1-2 ποτίσματα το καλοκαίρι, θα είναι μια χαρά. Δείτε και το Κάκτοι και παχύφυτα που αντέχουν στο κρύο.

Αθάνατος
Ο «κλασσικός» αθάνατος. Υπάρχει και  δίχρωμη, κίτρινη και πράσινη, ποικιλία του. 


Αγαύη νίγκρα
Ενας πιο «ψαγμένος» αθάνατος, η αγαύη νίγκρα (Agave nigra). 
Το καλλωπιστικό σπαράγγι (Asparagus sprengeri) φτιάχνει βλαστούς που κρέμωνται προς τα κάτω. Αν και αντέχει στην ξηρασία θα χρειαστεί, το καλοκαίρι πάντα, λίγα ποτίσματα παραπάνω απ΄τον αθάνατο για να είναι καταπράσινο. Επίσης μία φορά το χρόνο θα κόβετε όσα από τα κλαδιά του ξεραίνονται φυσιολογικά. 
Καλλωπιστικό σπαράγγι
Το καλλωπιστικό σπαράγγι. (φωτ.Τ.Α.)
Κατάλληλη επίσης είναι και η νάνα αγγελική (Pittosporum tobira Nanum) με την προϋπόθεση ότι θα την ποτίζετε τακτικά το καλοκαίρι. Δεν θέλει κλάδεμα, είναι πάντα πράσινη και το σχήμα της είναι μάλλον σφαιρικό.  

Η διμορφοθήκη με τους μακρείς βλαστούς που γεμίζουν λουλούδια κάποια στιγμή την άνοιξη, θα μπορούσε να ταιριάξει εκεί αλλά, θα χρειαστεί την προσοχή σας για το πότισμα και τις φροντίδες σας για κλαδέματα και λιπάνσεις. 


Διμορφοθήκη (φωτ.Τ.Α.)

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/4/14 06:01

    Σας ευχαριστω παρα πολυ για την εκτενη απαντηση σας στην απορια μου. Καθαρα θεμα γουστου, μου αρεσει πολυ η νανα αγγελικη και το καλλωπιστικο σπαραγγι! Να ειστε καλα και ομορφη Ανοιξη να εχουμε ξανα! Γ.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσέξτε ότι αυτά δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/9/14 21:43

    ωραίες φωτογραφίες, χρήσιμες αναρτήσεις....χαίρομαι να σας διαβάζω..αυτό τον καιρό διορθώνω-συμπληρώνω ένα κομμάτι μαραζομένου φυτοφράχτη από φωτίνιες (δεν τις πάει το μέρος, ίσως κυρίως λόγο υγρασίας κ ιτιάς;) στη χαλκιδική (1κμ από θάλασσα, όχι υψόμετρο, σε αργιλο-ασβεστώδες έδαφος). Εδαφοκάλυψη κάνει από δίπλα το γκαζόν (γκαζονοαγριαδοκλπ δηλ) και από κοντά (1,5-2μ) μια κλαίουσα-θηρίο (θα την κλαδέψω όσο μπορώ, παρότι θα γίνει σαν καπέλο)... φράχτης νοτιοανατολικός, ωστόσο έχει σχετικά μειωμένο καλοκαιρινό ήλιο λόγο της ιτιάς..το ερώτημα-προβληματισμός είναι υπό αυτές τις συνθήκες ένα μείγμα
    από γιασεμί (χιώτικο κ σολάνο) με κότινο ρου τι προοπτικές έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
      Αν το μέρος είναι ηλιόλουστο και το χώμα έχει καλή στράγγιση τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάνε καλά τα φυτά που διαλέξατε. Πάντως το χιώτικο γιασεμί έχει μικρότερη ταχύτητα ανάπτυξης και μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο από το σολανό (υποθέτω ότι μιλάτε για το αναρριχώμενο σολανό). Και τα δύο σε συνθήκες σκιάς ή ημισκιάς μπορεί να μην έχουν πλούσια ανθοφορία όμως θα έχουν πρασινάδα. Ομως ο κότινος θέλει ήλιο για να αναδειχθεί.
      Εκτιμώ ότι όσο και να κλαδεύετε την ιτιά, αυτή πάντα θα καταφέρνει να γίνεται θηριώδης. Με τη σκιά και τις ρίζες της πάντα θα ανταγωνίζεται τα γειτονικά φυτά. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτείτε κάποια άλλη λύση, ειδικά για το σημείο του φυτοφράχτη κοντά στην ιτιά; Μια καλαμωτή για παράδειγμα. Θα μπορούσατε να τη στηρίξετε πάνω στην περίφραξη και να την αλλάζετε κάθε 10-15 χρόνια.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.