Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κάποιος ρώτησε 21. Το ρυγχόσπερμο ξανά.

Φαίνεται ότι το ρυγχόσπερμο είναι ο πρωταθλητής των προβλημάτων, τουλάχιστον σε αυτό εδώ το μπλογκ. Και είναι περίεργο γιατί είναι ένα φυτό που δεν έχει πολλούς εχθρούς. Αρα κάτι δεν πάει καλά με τη φροντίδα του. Ενας ανώνυμος αναγνώστης έθεσε το παρακάτω ερώτημα. Πιστεύω πως, δυστυχώς, και άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

«Εχω και εγώ ένα ρυγχόσπερμο στο μπαλκόνι μου, συγκεκριμένα 2 σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα. Το πρόβλημα είναι ότι και τα 2 φυτά δεν αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου. Ενώ έχουν αρχίσει να βγάζουν καινούργια φυλλαράκια, δεν κρατάνε τα φύλλα. Επίσης, από πέρυσι πέφτουν συνέχεια τα όποια φύλλα τους και έχουν ξεραθεί πολλά από τα κλαδιά τους. Γενικά δεν είδα αυτή την ταχεία ανάπτυξη που υποθετικά θα είχε το φυτό. Σημειωτέον ότι είχα καλύψει το έδαφος της ζαρντινιέρες με λευκές πέτρες και προχθές τις έβγαλα όλες, μήπως βοηθήσει. Εχω βάλει και λίπασμα παλιότερα αλλά δεν είδα καμία ουσιαστική βελτίωση. Δεν φαίνεται να είναι προσβεβλημένα από κάποιο έντομο, απλά έχουν μια εικόνα αρρωστημένου και καχεκτικού φυτού. Τι μου προτείνετε να κάνω; Είμαι ένα βήμα από το να τα ξεριζώσω και να πάρω καινούργια.

Ευχαριστώ!»

Η απάντηση αμέσως μετά τη φωτογραφία. 



Ρυγχόσπερμο
Το ρυγχόσπερμο δεν είναι από τα «δύσκολα» φυτά,  με την έννοια ότι οι απαιτήσεις του είναι εύκολο να ικανοποιηθούν. «Δύσκολη» είναι η γαρδένια, για παράδειγμα. Το κρύο την ενοχλεί· ο ήλιος την ενοχλεί· δεν της αρέσει ούτε το πολύ πότισμα αλλά ούτε και το λίγο· τα πολλά άλατα στη γλάστρα την ενοχλούν· θέλει όξινο χώμα ενώ έχει και ένα σωρό εχθρούς που την τρώνε. Συγκριτικά, το ρυγχόσπερμο είναι πολύ λιγότερο απαιτητικό. 


Το βέβαιο είναι ότι κάτι δεν κάνετε καλά. Γι' αυτό δώστε προσοχή στο πότισμα και στη λίπανση. Δείτε, τι από τα παρακάτω δεν γίνεται όπως πρέπει και δώστε στα φυτά σας ακόμη μια ευκαιρία: 

  • Ποτίζετε μόνον εφ όσον διαπιστώσετε ότι το χώμα της ζαρντινιέρας είναι στεγνό. Θα καταλάβετε τι συμβαίνει απλώς ακουμπώντας το χώμα με το χέρι σας.
  • Αν το χώμα της είναι μονίμως υγρό, δηλαδή το νερό λιμνάζει μέσα στη ζαρντινιέρα, τότε αρχικά το φυτό σας θα χάσει αρκετά φύλλα του και μετά σιγά-σιγά θα μαραθεί. Επομένως το νερό του ποτίσματος πρέπει να στραγγίζει από τις τρύπες της ζαρντινιέρας. 
  • Το ρυγχόσπερμο δεν αντέχει πάρα πολύ στην ξηρασία. Αν κάποια περίοδο αμελήσετε το πότισμά του στην αρχή θα χάσει πολλά φύλλα και αν συνεχίσει να μένει απότιστο θα ξεραθεί εντελώς. 
  • Οταν το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα του δίνουμε λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες, από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο. Σε περιοχές με παγωνιές οι λιπάνσεις αρχίζουν λίγο αργότερα και σταματούν λίγο νωρίτερα. 
  • Γενικά σε γλαστρικά φυτά χρησιμοποιούμε είτε υγρό λίπασμα είτε σε μορφή σκόνης. Το λίπασμα πρέπει να περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία αλλά και ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, ένα «λίπασμα για ανθοφόρα» απ' αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατάλληλο.
  • Μια καλή θέση για να βάλετε τη ζαρντινιέρα με το ρυγχόσπερμο πρέπει να είναι υπήνεμη και προστατευμένη από τον καυτό μεσημεριανό και απογευματινό ήλιο του καλοκαιριού. 

Δείτε ακόμη: 

2 σχόλια:

  1. Να γραψω και την εμπειρια μου με το ρυγχοσπερμο...Εχω στο κηπο μου περιμετρικα απο το σπιτι γυρω στα 15...Τα 14 φυτευτηκαν πριν 2 χρονια ενω το αλλο πριν 5...Το πρωτο φυτο λοιπον ειχε το πιο σοβαρο προβλημα...Καθε χρονο γινοταν τα φυλλα του πιο κιτρινα και μεγαλωνε λιγοτερο...Τοτε πηρα την αποφαση να κανω ενα πειραμα...Εσκαψα σε βαθος 20 εκατοστων και σε αποσταση απο τον κορμο γυρω στα 10 εκατοστα για να μην κοψω τις πολυ κεντρικες ριζες...Το αυλακι που εφτιαξα ηταν μακροστενο 5 εκατοστα πλατος και αλλα 20 περιπου μηκος...Τοτε εριξα περιπου μισο κιλο θειικο σιδηρο και αλλα 100 γρ χηλικο...Αυτο εγινε το φθινοπωρο γυρω στον Νοεμβρη...Η αντιδραση του φυτου ηταν να κοκκινισει σχεδον ολα τα φυλλα ενω παραλληλα τα εριξε σχεδον ολα στο εδαφος μετα απο λιγο καιρο...Τοτε σκεφτηκα οτι το φυτο καηκε,,μεχρι την ανοιξη οπου τωρα εχει την καλυτερη αναπτυξη που ειχε ποτε το φυτο...Καταπρασινο γεματο ανθη ενω εχει φουντωσει και μεγαλωσει παρα πολυ...Το ιδιο τωρα θα ακολουθησει και στα υπολοιπα αλλα σε μικροτερες ποσοτητες...

    Ελπιζω να βοηθησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο σπάταλη η μέθοδος, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ήταν αποτελεσματική. Για τη συντήρηση της ανάπτυξης των φυτών σας στο μέλλον διαλέξτε κάποιο πλήρες λίπασμα με ιχνοστοιχεία (και σίδηρο μεταξύ αυτών), ώστε να μην αναγκαστείτε να κάνετε ξανά τόσα έξοδα και τόση δουλειά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.