Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το μυστικό της κλίβιας

Πολλοί παραπονιούνται ότι ενώ αγοράζουν ανθισμένες κλίβιες αυτές δεν ανθίζουν ξανά της επόμενες χρονιές. Για να βλέπουμε κάθε χρόνο τα άνθη τους πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα: 
  • Να μην ποτίζουμε την κλίβιά μας κατά την περίοδο ανάπαυσης, δηλαδή το χειμώνα. Από το Νοέμβριο περίπου και μέχρι την άνοιξη, για 3 μήνες περίπου, διακόπτουμε εντελώς τα ποτίσματα και διατηρούμε το φυτό σε χώρο φωτεινό που ιδανικά έχει θερμοκρασία ανάμεσα στους 10 και τους 18 . Στο διάστημα αυτό θα δώσουμε ελάχιστο νερό, βρέχουμε λίγο το χώμα, μόνον στην περίπτωση που δούμε ότι το φυτό δείχνει να μαραίνεται. Το πότισμα αρχίζει ξανά κανονικά από τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται νέα φύλλα. 
  • Η κλίβια ανθίζει όταν οι ρίζες της είναι στριμωγμένες. Με άλλα λόγια, δεν είναι από τα φυτά που θέλουν μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια, αλλά κάθε 5 ή 6. Μάλιστα μέσα σ' αυτό το διάστημα μπορεί να δούμε τις χοντρές ρίζες της να βγαίνουν στην επιφάνεια της γλάστρας και να σπρώχνουν το φυτό προς τα πάνω. Δεν πειράζει! Η κλίβια για να ανθίσει θέλει να είναι στριμωγμένη. 
Κλίβια
Κλίβια στο χώμα (φωτ. Τ.Α.)
Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανό ότι κλίβιες που ζουν στο έδαφος δεν θα ανθίζουν πάρα πολύ. Να τι συμβαίνει με αυτές: Καθώς νέες τούφες αναπτύσσονται γύρω - γύρω από την αρχική, το φυτό επεκτείνεται καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο σχηματίζοντας μία συστάδα. Τα παλιότερα φυτά της συστάδας που βρίσκονται στο κέντρο της είναι αρκετά στριμωγμένα ώστε να ανθίζουν ενώ τα περιφερειακά θα δίνουν πολύ λιγότερα άνθη.  

Τέλος, όπου κι αν βρίσκεται η κλίβιά μας, στο χώμα ή σε γλάστρα, αν το χώμα της δεν έχει θρεπτικά στοιχεία και αν δεν την φροντίζουμε όπως της αρέσει δεν θα ανθίσει ποτέ. Διαβάστε για τις απαιτήσεις και τις φροντίδες της κλίβιας πατώντας εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.