Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Εργασίες του Απριλίου

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Σπέρνουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά κ.λπ.) καθώς και βασιλικό.

Βολβοί και ριζώματα που φυτεύονται τώρα για να ανθίσουν το καλοκαίρι: Γλαδιόλα, μυγγέ (το λένε και κονβαλάρια), ντάλια, κονδυλώδη μπιγκόνια, κάννα, κάλλα και κροκόσμια. 

Εποχικά ανθοφόρα που σπέρνονται τώρα για να ανθίσουν το καλοκαίρι: Βιολέτα, κατιφέ, λαβατέρα, νεμέζια, σελόζια (λειρί του κόκκορα), μοσχομπίζελο, δειλινό (νυχτολούλουδο), κόσμος, πορτουλάκα, ζίνια. 

Κλαδεύουμε μετά την ανθοφορία: φορσύθια, τσιντόνια, βιβούρνο τίνους, κίτρινο γιασεμί, τεύκριο κ.ά.

Πολλαπλασιάζουμε με καταβολάδες αναρριχώμενα όπως, τα γιασεμιά, το ρυγχόσπερμα, το αγιόκλημα κ.ά.

Βάζουμε ειδικό λίπασμα στις ορτανσίες αν θέλουμε να γίνουν μπλε τα άνθη τους. 

Μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα όποιο φυτό έχει ανάγκη. 

Δίνουμε τακτικά, ανά 2-3 εβδομάδες, λίπασμα στα γλαστρικά φυτά. 

Αν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν, ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε πιο συχνά. 

Αν δούμε σημάδια έναρξης της βλάστησης στους κάκτους και τα άλλα παχύφυτα μπορούμε πια να αρχίσουμε να τους δίνουμε αραιωμένο λίπασμα ή να τα μεταφυτεύσουμε.

Ρίχνουμε θειάφι στις τριανταφυλλιές και στις ορτανσίες για να προλάβουμε ζημιές από το ωίδιο.

Ας έχουμε το νου μας για να προλάβουμε τροφοπενίες σιδήρου σε γαρδένιες, ορτανσίες και καμέλιες. 

Ψεκάζουμε με χαλκό τα ελαιόδεντρα για προστασία από το κυκλοκόνιο.

Καταπολεμούμε τις μελίγκρες όταν εμφανιστούν.


Πατήστε εδώ για να δείτε τις εργασίες του Μαΐου.

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/4/18 23:06

    Χαίρετε!Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι! Έχω να φυτέψω αγγουριές, καρπουζιές και κπλοκυθιές. Αν πρέπει να βάλω ένα από αυτά σε σκιά, ποιό θα είναι καλύτερα; Ευχαριστώ, Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυστυχώς κανένα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στη σκιά. Όλα χρειάζονται ηλιόλουστη θέση για να κάνουν καλούς καρπούς.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/4/18 06:23

    (Συγγνώμη αλλά έστειλα δεύτερη φορά το μηνυμα για τη φύτευση στη σκιά) .Επίσης, αν θέλω να κάνω το χώμα για συγκεκριμένα λαχανικά και δέντρα πιο όξινο, τι μπορώ να κάνω; Μπορώ, π.χ. , να προσθέτω λίγο ξύδι στο πότισμά τους; Και πάλι ευχαριστώ, Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θειική αμμωνία, το θειάφι, ο θειικός σίδηρος, η τύρφη είναι υλικά που μειώνουν τοπικά και προσωρινά το pH, δηλαδή το κάνουν πιο όξινο. Ειδικά για καλλιέργειες δέντρων, που είναι μακροχρόνια υπόθεση, είναι εντελώς ασύμφορο να αλλάξει κανείς την οξύτητα του εδάφους. Για τα λαχανικά είναι απλώς ένας μπελάς και ένα κόστος επιπλέον. Για παράδειγμα, 100-120 γρ/τ.μ. θειικού σιδήρου μπορούν να μειώσουν κατά 0,5 μονάδα την οξύτητα. Όμως όταν περάσει η επίδρασή του το χώμα θα ξαναγίνει όπως ήταν. Με άλλα λόγια, αυτό που σας προτείνω είναι να προσαρμοστείτε στο έδαφος που έχετε χρησιμοποιώντας εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως το κομπόστ, για να πετύχετε καλύτερη παραγωγή και όχι υλικά που προσπαθούν να αλλάξουν ριζικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/4/18 11:39

      Κατάλαβα. Μου έκανε εντύπωση γιατί ελχω φυτέψει μαρούλια, ραδίκια, κατηφέδες, κρεμμύδια, ντομάτες και μια μικρή λεμονιά και δε βλέπω μα αναπτύσσονται, ενώ η ροδιά που έχω στον κήπο έχει φουντώσει! Έτσι έκανα το τεστ με το ξίδι και το χώμα και είδα ότι είναι φουλ αλκαλικό! Τα λαχανικά πάντως τα φύτεψα με κομπόστ και έχω συμπληρώσει και στην πορεία 2 φορές! Τα υλικά που μου αναφέρατε ( αμμωνία και σίδηρος) θεωρούνται χημικά;

      Διαγραφή
    3. Η θειική αμμωνία και ο θειικός σίδηρος (τον λένε και καραμπογιά) είναι χημικά λιπάσματα. Φτιάχνονται σε εργοστάσια και χρησιμοποιούνται για τη θρέψη των φυτών (μαζί με άλλα λιπάσματα) εδώ και πολλές δεκαετίες. Χρησιμοποιούνται και για να μειώσουν το pH.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/4/18 12:07

      Ευχαριστώ κύριε Ανδριτσόπουλε και μπράβο!

      Διαγραφή
  3. Γειά σας. Έχω φυτέψει σε γλάστρα εδώ και 2 χρόνια σπόρους πλατανου, που έχουν βλαστησει και αναπτυχθεί. Φέτος, κλάδεψα τα "δεντράκια". Θέλω να τα μεταφυτευσω. Ποια εποχή θεωρείται η κατάλληλοτερη; γνωρίζετε ποιο το βάθος των ριζών του πλατανου; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν κατάλαβα καλά εσείς έχετε μέσα σε μία γλάστρα έναν αριθμό φυτών πλατάνου. Σωστά; Αν ισχύει αυτό τότε η καλύτερη εποχή για να τα χωρίσετε και να τα μεταφυτεύσετε σε νέα θέση είναι ο χειμώνας όταν θα έχουν χάσει τα φύλλα τους και θα είναι σε λήθαργο.
      Δεν γνωρίζω σε τι βάθος φτάνουν οι ρίζες. Γιατί σας χρειάζεται αυτή η πληροφορία;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.