Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Θειαφιστήρια

Μια και τώρα είναι η εποχή που θειαφίζουμε τριανταφυλλιές και άλλα φυτά, πιστεύτω ότι το θέμα «θειαφιστήρια» είναι επίκαιρο. 

Το θειαφιστήρι είναι ένα εργαλείο με το οποίο ρίχνουμε το θειάφι σε μορφή σκόνης επάνω στα φυτά όταν το χρειάζονται. Στην αγορά υπάρχουν διαφόρων τύπων θειαφιστήρια. Στις φωτογραφίες βλέπουμε δύο απ' αυτά. 
Θειαφιστήρι
Δύο παλιά θειαφιστήρια. Το δεξί είναι μεταλλικό και είναι ίδιο με τα σημερινά πλαστικά θειαφιστήρια. 
Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο είναι εκείνο με τη μεγάλη «μύτη». Στη φωτογραφία είναι το αριστερό. Μ' αυτό μπορείς εύκολα να στείλεις το θειάφι ακόμη και στο κάτω μέρος των φύλλων. Για να εκτοξευτεί το θειάφι ανοιγοκλείνεις τα δύο χερούλια του. Ομως, παιδεύεσαι λιγάκι όταν πρέπει να το γεμίσεις με θειάφι. Το πράσινο θειαφιστήρι δεξιά, γεμίζει εύκολα και είναι επίσης εύκολη η χρήση του, αλλά δεν μπορείς να κατευθύνεις με ακρίβεια το θειάφι εκεί που θέλεις. Πάντως κάνει καλά τη δουλειά του. 

Τα συγκεκριμένα εργαλεία είναι παλιά, το πορτοκαλί μάλιστα είναι πολύ παλιό. Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν θειαφιστήρια και των δύο τύπων. Αυτά που είναι ίδια με το «πράσινο» σήμερα φτιάχνονται από πλαστικό. Προσέξτε κάτι με αυτά, στο εσωτερικό τους έχουν ένα-δύο χαλικάκια. Αυτά δεν τα ξέχασε κάποιος εκεί αλλά τα έβαλαν επίτηδες. Χρειάζονται για να ξεκολλούν το θειάφι από τα εσωτερικά τοιχώματα του θειαφιστηριού. 

Τέλος, το αυτοσχέδιο θειαφιστήρι με την νάιλον κάλτσα που δένουμε σε ένα καλάμι, έχει μηδενικό κόστος και είναι εύχρηστο, αλλά έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα: είναι αδύνατον να θειαφίσεις με αυτό την κάτω επιφάνεια των φύλλων.  

2 σχόλια:

  1. Για κάποιος που κάνει βιολογικές καλλιέργειες, το θειάφι θεωρειτε βιολογικό ???????
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.